Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૮. સતિપટ્ઠાનકથાવણ્ણના

    8. Satipaṭṭhānakathāvaṇṇanā

    ૩૦૧. પરમત્થસતિપટ્ઠાનત્તાતિ એતેન લોકુત્તરાય એવ સમ્માસતિયા તત્થાપિ મગ્ગભૂતાય નિપ્પરિયાયેન સતિપટ્ઠાનભાવો નિય્યાનિકત્તા ઇતરાય પરિયાયેનાતિ દસ્સેતિ. મગ્ગફલસમ્માસતિયા ધમ્માનુસ્સતિભાવપરિયાયો અત્થીતિ ‘‘લોકિયલોકુત્તરસતિપટ્ઠાનસમુદાયભૂતસ્સા’’તિ વુત્તં. સતિસમુદાયભૂતસ્સ ન સતિગોચરભૂતસ્સાતિ અધિપ્પાયો. સતિગોચરસ્સ હિ સતિપટ્ઠાનતં ચોદેતું પાળિયં ‘‘ચક્ખાયતનં સતિપટ્ઠાન’’ન્તિ આરદ્ધં. તેન વુત્તં ‘‘સબ્બધમ્માનં પભેદપુચ્છાવસેન વુત્ત’’ન્તિ. સુત્તસાધનાયં પન પઠમં લોકિયસતિપટ્ઠાનવસેન, દુતિયં મિસ્સકવસેન, તતિયં લોકુત્તરવસેન દસ્સિતન્તિ વેદિતબ્બં.

    301. Paramatthasatipaṭṭhānattāti etena lokuttarāya eva sammāsatiyā tatthāpi maggabhūtāya nippariyāyena satipaṭṭhānabhāvo niyyānikattā itarāya pariyāyenāti dasseti. Maggaphalasammāsatiyā dhammānussatibhāvapariyāyo atthīti ‘‘lokiyalokuttarasatipaṭṭhānasamudāyabhūtassā’’ti vuttaṃ. Satisamudāyabhūtassa na satigocarabhūtassāti adhippāyo. Satigocarassa hi satipaṭṭhānataṃ codetuṃ pāḷiyaṃ ‘‘cakkhāyatanaṃ satipaṭṭhāna’’nti āraddhaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘sabbadhammānaṃ pabhedapucchāvasena vutta’’nti. Suttasādhanāyaṃ pana paṭhamaṃ lokiyasatipaṭṭhānavasena, dutiyaṃ missakavasena, tatiyaṃ lokuttaravasena dassitanti veditabbaṃ.

    સતિપટ્ઠાનકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Satipaṭṭhānakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / ૮. સતિપટ્ઠાનકથા • 8. Satipaṭṭhānakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૮. સતિપટ્ઠાનકથાવણ્ણના • 8. Satipaṭṭhānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૮. સતિપટ્ઠાનકથાવણ્ણના • 8. Satipaṭṭhānakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact