Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    2. ஸதிஸுத்தவண்ணனா

    2. Satisuttavaṇṇanā

    368. ஸரதீதி ஸதோ. அயங் பன ந யாய காயசி ஸதியா ஸதோ, அத² கோ² ஏதி³ஸாயாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘காயாதி³அனுபஸ்ஸனாஸதியா’’தி ஆஹ. சதுஸம்பஜஞ்ஞபஞ்ஞாயாதி சதுப்³பி³த⁴ஸம்பஜஞ்ஞபஞ்ஞாய, அபி⁴க்கமனங் அபி⁴க்கந்தந்தி ஆஹ – ‘‘அபி⁴க்கந்தங் வுச்சதி க³மன’’ந்தி. ததா² படிக்கமனங் படிக்கந்தந்தி வுத்தங் – ‘‘படிக்கந்தங் நிவத்தன’’ந்தி. நிவத்தனஞ்ச நிவத்திமத்தங், நிவத்தித்வா பன க³மனங் க³மனமேவ. காயங் அபி⁴ஹரந்தோ அபி⁴க³மனவஸேன காயங் நாமெந்தோ. டா²னநிஸஜ்ஜாஸயனேஸு யோ க³மனாதி³விதி⁴னா காயஸ்ஸ புரதோ அபி⁴ஹாரோ, ஸோ அபி⁴க்கமோ, பச்ச²தோ அபஹரணங் படிக்கமோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘டா²னேபீ’’திஆதி³மாஹ. ஆஸனஸ்ஸாதி பீட²காதி³ஆஸனஸ்ஸ. புரிமஅங்கா³பி⁴முகோ²தி அடனிகாதி³புரிமாவயவாபி⁴முகோ². ஸங்ஸரந்தோதி ஸங்ஸப்பந்தோ. பச்சாஸங்ஸரந்தோதி படிஆஸப்பந்தோ. ஏஸேவ நயோதி இமினா ஸரீரஸ்ஸேவ அபி⁴முக²ஸங்ஸப்பனபடிஆஸப்பனானி நித³ஸ்ஸேதி.

    368. Saratīti sato. Ayaṃ pana na yāya kāyaci satiyā sato, atha kho edisāyāti dassento ‘‘kāyādianupassanāsatiyā’’ti āha. Catusampajaññapaññāyāti catubbidhasampajaññapaññāya, abhikkamanaṃ abhikkantanti āha – ‘‘abhikkantaṃ vuccati gamana’’nti. Tathā paṭikkamanaṃ paṭikkantanti vuttaṃ – ‘‘paṭikkantaṃ nivattana’’nti. Nivattanañca nivattimattaṃ, nivattitvā pana gamanaṃ gamanameva. Kāyaṃ abhiharanto abhigamanavasena kāyaṃ nāmento. Ṭhānanisajjāsayanesu yo gamanādividhinā kāyassa purato abhihāro, so abhikkamo, pacchato apaharaṇaṃ paṭikkamoti dassento ‘‘ṭhānepī’’tiādimāha. Āsanassāti pīṭhakādiāsanassa. Purimaaṅgābhimukhoti aṭanikādipurimāvayavābhimukho. Saṃsarantoti saṃsappanto. Paccāsaṃsarantoti paṭiāsappanto. Eseva nayoti iminā sarīrasseva abhimukhasaṃsappanapaṭiāsappanāni nidasseti.

    ஸம்மா பஜானநங் ஸம்பஜானங். தேன அத்தனா காதப்³ப³கிச்சஸ்ஸ கரணஸீலோ ஸம்பஜானகாரீதி ஆஹ – ‘‘ஸம்பஜஞ்ஞேன ஸப்³ப³கிச்சகாரீ’’தி. ஸம்பஜானமேவ ஹி ஸம்பஜஞ்ஞங். ஸம்பஜஞ்ஞஸ்ஸேவ வா காரீதி ஸம்பஜஞ்ஞஸ்ஸேவ கரணஸீலோ. ஸம்பஜஞ்ஞங் கரோதேவாதி அபி⁴க்கந்தாதீ³ஸு அஸம்மோஹங் உப்பாதே³தி ஏவ, ஸம்பஜானஸ்ஸேவ வா காரோ ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸம்பஜானகாரீ.

    Sammā pajānanaṃ sampajānaṃ. Tena attanā kātabbakiccassa karaṇasīlo sampajānakārīti āha – ‘‘sampajaññena sabbakiccakārī’’ti. Sampajānameva hi sampajaññaṃ. Sampajaññasseva vā kārīti sampajaññasseva karaṇasīlo. Sampajaññaṃ karotevāti abhikkantādīsu asammohaṃ uppādeti eva, sampajānasseva vā kāro etassa atthīti sampajānakārī.

    த⁴ம்மதோ வட்³டி⁴தஸங்கா²தேன ஸஹ அத்தே²ன வத்ததீதி ஸாத்த²கங், அபி⁴க்கந்தாதி³, ஸாத்த²கஸ்ஸ ஸம்பஜானநங் ஸாத்த²கஸம்பஜஞ்ஞங். ஸப்பாயஸ்ஸ அத்தனோ உபகாராவஹஸ்ஸ ஹிதஸ்ஸ ஸம்பஜானநங் ஸப்பாயஸம்பஜஞ்ஞங். அபி⁴க்கமாதீ³ஸு பி⁴க்கா²சாரகோ³சரே, அஞ்ஞத்தா²பி ச பவத்தேஸு அவிஜஹிதே கம்மட்டா²னஸங்கா²தே கோ³சரே ஸம்பஜஞ்ஞங் கோ³சரஸம்பஜஞ்ஞங். அபி⁴க்கமாதீ³ஸு அஸம்முய்ஹனமேவ ஸம்பஜஞ்ஞங் அஸம்மோஹஸம்பஜஞ்ஞங். பரிக்³க³ண்ஹித்வாதி துலயித்வா தீரெத்வா, படிஸங்கா²யாதி அத்தோ². ஸங்க⁴த³ஸ்ஸனேனேவ உபோஸத²பவாரணாதி³அத்த²ங் க³மனங் ஸங்க³ஹிதங். அஸுப⁴த³ஸ்ஸனாதீ³தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன கஸிணபரிகம்மாதீ³னங் ஸங்க³ஹோ த³ட்ட²ப்³போ³. ஸங்கே²பதோ வுத்தமத்த²ங் விவரிதுங் ‘‘சேதியங் தி³ஸ்வாபி ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். அரஹத்தங் பாபுணாதீதி உக்கட்ட²னித்³தே³ஸோ ஏஸோ. ஸமத²விபஸ்ஸனுப்பாத³னம்பி ஹி பி⁴க்கு²னோ வுத்³தி⁴ ஏவ. த³க்கி²ணத்³வாரேதி சேதியங்க³ணஸ்ஸ த³க்கி²ணத்³வாரே, ததா² பச்சி²மத்³வாரேதிஆதீ³ஸு. அப⁴யவாபி பாளியந்தி அப⁴யவாபியா புரத்தி²மதீரே.

    Dhammato vaḍḍhitasaṅkhātena saha atthena vattatīti sātthakaṃ, abhikkantādi, sātthakassa sampajānanaṃ sātthakasampajaññaṃ. Sappāyassa attano upakārāvahassa hitassa sampajānanaṃ sappāyasampajaññaṃ. Abhikkamādīsu bhikkhācāragocare, aññatthāpi ca pavattesu avijahite kammaṭṭhānasaṅkhāte gocare sampajaññaṃ gocarasampajaññaṃ. Abhikkamādīsu asammuyhanameva sampajaññaṃ asammohasampajaññaṃ. Pariggaṇhitvāti tulayitvā tīretvā, paṭisaṅkhāyāti attho. Saṅghadassaneneva uposathapavāraṇādiatthaṃ gamanaṃ saṅgahitaṃ. Asubhadassanādīti ādi-saddena kasiṇaparikammādīnaṃ saṅgaho daṭṭhabbo. Saṅkhepato vuttamatthaṃ vivarituṃ ‘‘cetiyaṃ disvāpi hī’’tiādi vuttaṃ. Arahattaṃ pāpuṇātīti ukkaṭṭhaniddeso eso. Samathavipassanuppādanampi hi bhikkhuno vuddhi eva. Dakkhiṇadvāreti cetiyaṅgaṇassa dakkhiṇadvāre, tathā pacchimadvāretiādīsu. Abhayavāpi pāḷiyanti abhayavāpiyā puratthimatīre.

    பு³த்³த⁴வங்ஸ-அரியவங்ஸ-சேதியவங்ஸ-தீ³பவங்ஸாதி³வங்ஸகத²னதோ மஹாஅரியவங்ஸபா⁴ணகோ தே²ரோ. பஞ்ஞாயனட்டா²னேதி சேதியஸ்ஸ பஞ்ஞாயனட்டா²னே. ஏகபது³த்³தா⁴ரேதி பது³த்³தா⁴ரபதிட்டா²னபரிவத்தனங் அகத்வா ஏகஸ்மிங்யேவ அவட்டா²னே. கேசீதி அப⁴யகி³ரிவாஸினோ.

    Buddhavaṃsa-ariyavaṃsa-cetiyavaṃsa-dīpavaṃsādivaṃsakathanato mahāariyavaṃsabhāṇako thero. Paññāyanaṭṭhāneti cetiyassa paññāyanaṭṭhāne. Ekapaduddhāreti paduddhārapatiṭṭhānaparivattanaṃ akatvā ekasmiṃyeva avaṭṭhāne. Kecīti abhayagirivāsino.

    தஸ்மிங் பனாதி ஸாத்த²கஸம்பஜஞ்ஞவஸேன பரிக்³க³ஹிதஅத்தே²பி க³மனே. அத்தோ² நாம த⁴ம்மதோ வட்³டீ⁴தி யங் ஸாத்த²கந்தி அதி⁴ப்பேதங் க³மனங், தங் ஸப்பாயமேவாதி ஸியா கஸ்ஸசி ஆஸங்காதி தன்னிவத்தனத்த²ங் ‘‘சேதியத³ஸ்ஸனங் தாவா’’திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். சித்தகம்மரூபகானி வியாதி சித்தகம்மகதா படிமாயோ விய, யந்தபயோகே³ன வா விசித்தகம்மா படிமாய ஸதி³ஸா யந்தரூபகா விய. அஸமபெக்க²னங் கே³ஹஸ்ஸிதஅஞ்ஞாணுபெக்கா²வஸேன ஆரம்மணே அயோனிஸோ ஓலோகனாதி³. யங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘சக்கு²னா ரூபங் தி³ஸ்வா உப்பஜ்ஜதி உபெக்கா² பா³லஸ்ஸ மூள்ஹஸ்ஸ புது²ஜ்ஜனஸ்ஸா’’திஆதி³ (ம॰ நி॰ 3.308). ஹத்தி²ஆதி³ஸம்மத்³தே³ன ஜீவிதந்தராயோ. விஸபா⁴க³ரூபத³ஸ்ஸனாதி³னா ப்³ரஹ்மசரியந்தராயோ.

    Tasmiṃ panāti sātthakasampajaññavasena pariggahitaatthepi gamane. Attho nāma dhammato vaḍḍhīti yaṃ sātthakanti adhippetaṃ gamanaṃ, taṃ sappāyamevāti siyā kassaci āsaṅkāti tannivattanatthaṃ ‘‘cetiyadassanaṃ tāvā’’tiādi āraddhaṃ. Cittakammarūpakāni viyāti cittakammakatā paṭimāyo viya, yantapayogena vā vicittakammā paṭimāya sadisā yantarūpakā viya. Asamapekkhanaṃ gehassitaaññāṇupekkhāvasena ārammaṇe ayoniso olokanādi. Yaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘cakkhunā rūpaṃ disvā uppajjati upekkhā bālassa mūḷhassa puthujjanassā’’tiādi (ma. ni. 3.308). Hatthiādisammaddena jīvitantarāyo. Visabhāgarūpadassanādinā brahmacariyantarāyo.

    பப்³ப³ஜிததி³வஸதோ பட்டா²ய பி⁴க்கூ²னங் அனுவத்தனகதா² ஆசிண்ணா, அனநுவத்தனகதா² பன தஸ்ஸா அபரா து³தியா நாம ஹோதீதி ஆஹ – ‘‘த்³வே கதா² நாம ந கதி²தபுப்³பா³’’தி. ஏவந்தி இமினா ‘‘ஸசே பனா’’திஆதி³கங் ஸப்³ப³ம்பி வுத்தாகாரங் பச்சாமஸதி, ந ‘‘புரிஸஸ்ஸ மாதுகா³மாஸுப⁴’’ந்திஆதி³கங் வுச்சமானங்.

    Pabbajitadivasato paṭṭhāya bhikkhūnaṃ anuvattanakathā āciṇṇā, ananuvattanakathā pana tassā aparā dutiyā nāma hotīti āha – ‘‘dve kathā nāma na kathitapubbā’’ti. Evanti iminā ‘‘sace panā’’tiādikaṃ sabbampi vuttākāraṃ paccāmasati, na ‘‘purisassa mātugāmāsubha’’ntiādikaṃ vuccamānaṃ.

    யோக³கம்மஸ்ஸ பவத்திட்டா²னதாய பா⁴வனாய ஆரம்மணங் கம்மட்டா²னங் வுச்சதீதி ஆஹ ‘‘கம்மட்டா²னஸங்கா²தங் கோ³சர’’ந்தி. உக்³க³ஹெத்வாதி யதா² உக்³க³ஹனிமித்தங் உப்பஜ்ஜதி, ஏவங் உக்³க³ஹகோஸல்லஸ்ஸ ஸம்பாத³னவஸேன உக்³க³ஹெத்வா.

    Yogakammassa pavattiṭṭhānatāya bhāvanāya ārammaṇaṃ kammaṭṭhānaṃ vuccatīti āha ‘‘kammaṭṭhānasaṅkhātaṃ gocara’’nti. Uggahetvāti yathā uggahanimittaṃ uppajjati, evaṃ uggahakosallassa sampādanavasena uggahetvā.

    ஹரதீதி கம்மட்டா²னங் பவத்தேதி, யாவ பிண்ட³பாதபடிக்கமா அனுயுஞ்ஜதீதி அத்தோ². ந பச்சாஹரதீதி ஆஹாரூபபோ⁴க³தோ யாவ தி³வாட்டா²னுபஸங்கமனா கம்மட்டா²னங் ந படினேதி. ஸமாதா³ய வத்ததி ஸம்மா ஆதி³யித்வா தேஸங் வத்தானங் பரிபூரணவஸேன வத்ததி. ஸரீரபரிகம்மந்தி முக²தோ⁴வனாதி³ஸரீரபடிஜக்³க³னங். த்³வே தயோ பல்லங்கேதி த்³வே தயோ நிஸஜ்ஜாவாரே த்³வே தீணி உண்ஹாஸனானி. தேனாஹ – ‘‘உஸுமங் கா³ஹாபெந்தோ’’தி. கம்மட்டா²னஸீஸேனேவாதி கம்மட்டா²னமுகே²னேவ கம்மட்டா²னங் அவிஜஹந்தோ ஏவ. தேன ‘‘பத்தோபி அசேதனோ’’திஆதி³னா பவத்தேதப்³ப³கம்மட்டா²னங், யதா²பரிஹரியமானங் வா கம்மட்டா²னங் அவிஜஹித்வாதி த³ஸ்ஸேதி. ததே²வாதி திக்க²த்துமேவ. பரிபோ⁴க³சேதியதோ ஸரீரசேதியங் க³ருதரந்தி கத்வா ‘‘சேதியங் வந்தி³த்வா’’தி சேதியவந்த³னாய பட²மங் கரணீயதா வுத்தா. ததா² ஹி அட்ட²கதா²யங் – ‘‘சேதியங் பா³த⁴யமானா போ³தி⁴ஸாகா² ஹரிதப்³பா³’’தி வுத்தா. பு³த்³த⁴கு³ணானுஸ்ஸரணவஸேனேவ போ³தி⁴ஞ்ச பணிபாதகரணந்தி ஆஹ – ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² விய நிபச்சகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா’’தி. கா³மஸமீபேதி கா³மஸ்ஸ உபசாரட்டா²னே.

    Haratīti kammaṭṭhānaṃ pavatteti, yāva piṇḍapātapaṭikkamā anuyuñjatīti attho. Na paccāharatīti āhārūpabhogato yāva divāṭṭhānupasaṅkamanā kammaṭṭhānaṃ na paṭineti. Samādāya vattati sammā ādiyitvā tesaṃ vattānaṃ paripūraṇavasena vattati. Sarīraparikammanti mukhadhovanādisarīrapaṭijagganaṃ. Dve tayo pallaṅketi dve tayo nisajjāvāre dve tīṇi uṇhāsanāni. Tenāha – ‘‘usumaṃ gāhāpento’’ti. Kammaṭṭhānasīsenevāti kammaṭṭhānamukheneva kammaṭṭhānaṃ avijahanto eva. Tena ‘‘pattopi acetano’’tiādinā pavattetabbakammaṭṭhānaṃ, yathāparihariyamānaṃ vā kammaṭṭhānaṃ avijahitvāti dasseti. Tathevāti tikkhattumeva. Paribhogacetiyato sarīracetiyaṃ garutaranti katvā ‘‘cetiyaṃ vanditvā’’ti cetiyavandanāya paṭhamaṃ karaṇīyatā vuttā. Tathā hi aṭṭhakathāyaṃ – ‘‘cetiyaṃ bādhayamānā bodhisākhā haritabbā’’ti vuttā. Buddhaguṇānussaraṇavaseneva bodhiñca paṇipātakaraṇanti āha – ‘‘buddhassa bhagavato sammukhā viya nipaccakāraṃ dassetvā’’ti. Gāmasamīpeti gāmassa upacāraṭṭhāne.

    ஜனஸங்க³ஹணத்த²ந்தி ‘‘மயி அகதெ²ந்தே ஏதேஸங் கோ கதெ²ஸ்ஸதீ’’தி த⁴ம்மானுக்³க³ஹேன ஜனஸங்க³ஹணத்த²ங். தஸ்மாதி யஸ்மா ‘‘த⁴ம்மகதா² நாம கதே²தப்³பா³ ஏவா’’தி அட்ட²கதா²சரியா வத³ந்தி, யஸ்மா ச த⁴ம்மகதா² கம்மட்டா²னவினிமுத்தா நாம நத்தி², தஸ்மா. கம்மட்டா²னஸீஸேனேவாதி அத்தனா பரிஹரியமானங் கம்மட்டா²னங் அவிஜஹந்தோ தத³னுகு³ணங்யேவ த⁴ம்மகத²ங் கதெ²த்வா. அனுமோத³னங் கத்வாதி எத்தா²பி ‘‘கம்மட்டா²னஸீஸேனேவா’’தி ஆனெத்வா ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங். ஸம்பத்தபரிச்சே²தே³னேவாதி பரிசிதோ அபரிசிதோதிஆதி³விபா⁴க³ங் அகத்வா ஸம்பத்தகோடியா ஏவ, ஸமாக³மமத்தேனேவாதி அத்தோ². ப⁴யேதி பரசக்காதி³ப⁴யே.

    Janasaṅgahaṇatthanti ‘‘mayi akathente etesaṃ ko kathessatī’’ti dhammānuggahena janasaṅgahaṇatthaṃ. Tasmāti yasmā ‘‘dhammakathā nāma kathetabbā evā’’ti aṭṭhakathācariyā vadanti, yasmā ca dhammakathā kammaṭṭhānavinimuttā nāma natthi, tasmā. Kammaṭṭhānasīsenevāti attanā parihariyamānaṃ kammaṭṭhānaṃ avijahanto tadanuguṇaṃyeva dhammakathaṃ kathetvā. Anumodanaṃ katvāti etthāpi ‘‘kammaṭṭhānasīsenevā’’ti ānetvā sambandhitabbaṃ. Sampattaparicchedenevāti paricito aparicitotiādivibhāgaṃ akatvā sampattakoṭiyā eva, samāgamamattenevāti attho. Bhayeti paracakkādibhaye.

    கம்மஜதேஜோதி க³ஹணிங் ஸந்தா⁴யாஹ. கம்மட்டா²னவீதி²ங் நாரோஹதி கு²தா³பரிஸ்ஸமேன கிலந்தகாயத்தா ஸமாதா⁴னாபா⁴வதோ. அவஸேஸட்டா²னேதி யாகு³யா அக்³க³ஹிதட்டா²னே. பொங்கா²னுபொங்க²ந்தி கம்மட்டா²னுபட்டா²னஸ்ஸ அவிச்சே²த³-த³ஸ்ஸனமேதங், யதா² பொங்கா²னுபொங்க²ங் பவத்தாய ஸரபடிபாடியா அனவிச்சே²தோ³, ஏவமேதஸ்ஸபி கம்மட்டா²னுபட்டா²னஸ்ஸாதி வுத்தங் ஹோதி.

    Kammajatejoti gahaṇiṃ sandhāyāha. Kammaṭṭhānavīthiṃ nārohati khudāparissamena kilantakāyattā samādhānābhāvato. Avasesaṭṭhāneti yāguyā aggahitaṭṭhāne. Poṅkhānupoṅkhanti kammaṭṭhānupaṭṭhānassa aviccheda-dassanametaṃ, yathā poṅkhānupoṅkhaṃ pavattāya sarapaṭipāṭiyā anavicchedo, evametassapi kammaṭṭhānupaṭṭhānassāti vuttaṃ hoti.

    நிக்கி²த்தது⁴ரோ பா⁴வனானுயோகே³. வத்தபடிபத்தியா அபூரணேன ஸப்³ப³வத்தானி பி⁴ந்தி³த்வா. காமே அவீதராகோ³ ஹோதி. காயே அவீதராகோ³. ரூபே அவீதராகோ³. யாவத³த்த²ங் உத³ராவதே³ஹங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஸெய்யஸுக²ங் பஸ்ஸஸுக²ங் மித்³த⁴ஸுக²ங் அனுயுத்தோ விஹரதி. அஞ்ஞதரங் தே³வனிகாயங் பணிதா⁴ய ப்³ரஹ்மசரியங் சரதீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 3.320; ம॰ நி॰ 1.186) ஏவங் வுத்தங் பஞ்சவித⁴சேதோவினிப³ந்த⁴சித்தோ. சரித்வாதி பவத்தித்வா.

    Nikkhittadhuro bhāvanānuyoge. Vattapaṭipattiyā apūraṇena sabbavattāni bhinditvā. Kāme avītarāgo hoti. Kāye avītarāgo. Rūpe avītarāgo. Yāvadatthaṃ udarāvadehaṃ bhuñjitvā seyyasukhaṃ passasukhaṃ middhasukhaṃ anuyutto viharati. Aññataraṃ devanikāyaṃ paṇidhāya brahmacariyaṃ caratī’’ti (dī. ni. 3.320; ma. ni. 1.186) evaṃ vuttaṃ pañcavidhacetovinibandhacitto. Caritvāti pavattitvā.

    க³தபச்சாக³திகவத்தவஸேனாதி பா⁴வனாஸஹிதங்யேவ பி⁴க்கா²ய க³தபச்சாக³தங் க³மனபச்சாக³மனங் ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி க³தபச்சாக³திகங், ததே³வ வத்தங், தஸ்ஸ வஸேன. அத்தனோ ஹிதஸுக²ங் காமெந்தி இச்ச²ந்தீதி அத்தகாமா, த⁴ம்மச்ச²ந்த³வந்தோ. ‘‘த⁴ம்மோ’’தி ஹி ஹிதங் தங்னிமித்தகஞ்ச ஸுக²ந்தி. அத² வா விஞ்ஞூனங் த⁴ம்மானங் அத்தனியத்தா அத்தபா⁴வபரிச்ச²ன்னத்தா ச அத்தா நாம த⁴ம்மோ. தேனாஹ ப⁴க³வா – ‘‘அத்ததீ³பா, பி⁴க்க²வே, விஹரத² அத்தஸரணா’’திஆதி³ (ஸங்॰ நி॰ 3.43). தங் காமெந்தி இச்ச²ந்தீதி அத்தகாமா. உஸப⁴ங் நாம வீஸதி யட்டி²யோ. தாய ஸஞ்ஞாயாதி தாய பாஸாணஸஞ்ஞாய, ‘‘எத்தகங் டா²னமாக³தா’’தி ஜானந்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸோ ஏவ நயோ அயங் பி⁴க்கூ²திஆதி³கோ யோ டா²னே வுத்தோ, ஸோ ஏவ நிஸஜ்ஜாயபி நயோ. பச்ச²தோ ஆக³ச்ச²ந்தானங் சி²ன்னப⁴த்தபா⁴வப⁴யேனபி யோனிஸோமனஸிகாரங் பரிப்³ரூஹேதி.

    Gatapaccāgatikavattavasenāti bhāvanāsahitaṃyeva bhikkhāya gatapaccāgataṃ gamanapaccāgamanaṃ etassa atthīti gatapaccāgatikaṃ, tadeva vattaṃ, tassa vasena. Attano hitasukhaṃ kāmenti icchantīti attakāmā, dhammacchandavanto. ‘‘Dhammo’’ti hi hitaṃ taṃnimittakañca sukhanti. Atha vā viññūnaṃ dhammānaṃ attaniyattā attabhāvaparicchannattā ca attā nāma dhammo. Tenāha bhagavā – ‘‘attadīpā, bhikkhave, viharatha attasaraṇā’’tiādi (saṃ. ni. 3.43). Taṃ kāmenti icchantīti attakāmā. Usabhaṃ nāma vīsati yaṭṭhiyo. Tāya saññāyāti tāya pāsāṇasaññāya, ‘‘ettakaṃ ṭhānamāgatā’’ti jānantāti adhippāyo. So eva nayo ayaṃ bhikkhūtiādiko yo ṭhāne vutto, so eva nisajjāyapi nayo. Pacchato āgacchantānaṃ chinnabhattabhāvabhayenapi yonisomanasikāraṃ paribrūheti.

    மத்³த³ந்தாதி த⁴ஞ்ஞகரணட்டா²னே ஸாலிஸீஸானி மத்³த³ந்தா. மஹாபதா⁴னங் பூஜெஸ்ஸாமீதி அம்ஹாகங் அத்தா²ய லோகனாதே²ன ச² வஸ்ஸானி கதங் து³க்கரசரியங் ஏவாஹங் யதா²ஸத்தி பூஜெஸ்ஸாமீதி. படிபத்திபூஜா ஹி ஸத்து²பூஜா, ந ஆமிஸபூஜாதி. டா²னசங்கமமேவாதி அதி⁴ட்டா²தப்³ப³இரியாபத²காலவஸேன வுத்தங், ந போ⁴ஜனாதி³காலேஸு அவஸ்ஸங் காதப்³ப³னிஸஜ்ஜாய படிக்கே²பவஸேன.

    Maddantāti dhaññakaraṇaṭṭhāne sālisīsāni maddantā. Mahāpadhānaṃ pūjessāmīti amhākaṃ atthāya lokanāthena cha vassāni kataṃ dukkaracariyaṃ evāhaṃ yathāsatti pūjessāmīti. Paṭipattipūjā hi satthupūjā, na āmisapūjāti. Ṭhānacaṅkamamevāti adhiṭṭhātabbairiyāpathakālavasena vuttaṃ, na bhojanādikālesu avassaṃ kātabbanisajjāya paṭikkhepavasena.

    வீதி²ங் ஓதரித்வா இதோ சிதோ அனோலோகெத்வா பட²மமேவ வீதி²யோ ஸல்லக்கே²தப்³பா³தி ஆஹ ‘‘வீதி²யோ ஸல்லக்கெ²த்வா’’தி. யங் ஸந்தா⁴ய வுச்சதி – ‘‘பாஸாதி³கேன அபி⁴க்கந்தேனா’’திஆதி³. தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தத்த² சா’’திஆதி³ வுத்தங். ஆஹாரே படிகூலஸஞ்ஞங் உபட்ட²பெத்வாதிஆதீ³ஸு யங் வத்தப்³ப³ங், தங் ஹெட்டா² வுத்தமேவ. அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தந்தி ‘‘யாவதே³வ இமஸ்ஸ காயஸ்ஸ டி²தியா’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 1.23; 2.24; 3.75; ஸங்॰ நி॰ 4.120; அ॰ நி॰ 6.58; 8.9) வுத்தேஹி அட்ட²ஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தங் கத்வா. நேவ த³வாயாதிஆதி³ பன படிக்கே²பத³ஸ்ஸனங்.

    Vīthiṃ otaritvā ito cito anoloketvā paṭhamameva vīthiyo sallakkhetabbāti āha ‘‘vīthiyo sallakkhetvā’’ti. Yaṃ sandhāya vuccati – ‘‘pāsādikena abhikkantenā’’tiādi. Taṃ dassetuṃ ‘‘tattha cā’’tiādi vuttaṃ. Āhāre paṭikūlasaññaṃ upaṭṭhapetvātiādīsu yaṃ vattabbaṃ, taṃ heṭṭhā vuttameva. Aṭṭhaṅgasamannāgatanti ‘‘yāvadeva imassa kāyassa ṭhitiyā’’tiādinā (ma. ni. 1.23; 2.24; 3.75; saṃ. ni. 4.120; a. ni. 6.58; 8.9) vuttehi aṭṭhahi aṅgehi samannāgataṃ katvā. Neva davāyātiādi pana paṭikkhepadassanaṃ.

    பச்சேகபோ³தி⁴ங் ஸச்சி²கரோதி, யதி³ உபனிஸ்ஸயஸம்பன்னோ ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. இத³ஞ்ச யதா² ஹெட்டா² தீஸு டா²னேஸு, ஏவங் இதோ பரேஸு டா²னேஸு உபனெத்வா ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங். தத்த² பச்சேகபோ³தி⁴யா உபனிஸ்ஸயஸம்பதா³ கப்பானங் த்³வே அஸங்க்²யெய்யானி ஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச தஜ்ஜங் புஞ்ஞஞாணஸம்பா⁴ரஸம்ப⁴ரணங், ஸாவகபோ³தி⁴யங் அக்³க³ஸாவகானங் ஏகங் அஸங்க்²யெய்யங் கப்பஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச, மஹாஸாவகானங் கப்பஸதஸஹஸ்ஸமேவ தஜ்ஜங் ஸம்பா⁴ரஸம்ப⁴ரணங், இதரேஸங் அதீதாஸு ஜாதீஸு விவட்டஸன்னிஸ்ஸயவஸேன நிப்³ப³த்திதங் நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யங் குஸலங். பா³ஹியோ தா³ருசீரியோதி பா³ஹியவிஸயே ஜாதஸங்வத்³த⁴தாய பா³ஹியோ, தா³ருசீரபரிஹரணேன தா³ருசீரியோதி லத்³த⁴ஸமஞ்ஞோ. ஸோ ஹி ஆயஸ்மா ‘‘தஸ்மாதிஹ தே, பா³ஹிய, ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங் – தி³ட்டே² தி³ட்ட²மத்தங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’திஆதி³வஸப்பவத்தேன (உதா³॰ 10) ஸங்கி²த்தேனேவ ஓவாதே³ன கி²ப்பதரங் விஸேஸங் அதி⁴க³ச்சி². தேன வுத்தங் ‘‘கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞோ வா ஹோதி ஸெய்யதா²பி தே²ரோ பா³ஹியோ தா³ருசீரியோ’’தி. ஏவங் மஹாபஞ்ஞோ வாதிஆதீ³ஸு யதா²ரஹங் வத்தப்³ப³ந்தி.

    Paccekabodhiṃ sacchikaroti, yadi upanissayasampanno hotīti sambandho. Idañca yathā heṭṭhā tīsu ṭhānesu, evaṃ ito paresu ṭhānesu upanetvā sambandhitabbaṃ. Tattha paccekabodhiyā upanissayasampadā kappānaṃ dve asaṅkhyeyyāni satasahassañca tajjaṃ puññañāṇasambhārasambharaṇaṃ, sāvakabodhiyaṃ aggasāvakānaṃ ekaṃ asaṅkhyeyyaṃ kappasatasahassañca, mahāsāvakānaṃ kappasatasahassameva tajjaṃ sambhārasambharaṇaṃ, itaresaṃ atītāsu jātīsu vivaṭṭasannissayavasena nibbattitaṃ nibbedhabhāgiyaṃ kusalaṃ. Bāhiyo dārucīriyoti bāhiyavisaye jātasaṃvaddhatāya bāhiyo, dārucīrapariharaṇena dārucīriyoti laddhasamañño. So hi āyasmā ‘‘tasmātiha te, bāhiya, evaṃ sikkhitabbaṃ – diṭṭhe diṭṭhamattaṃ bhavissatī’’tiādivasappavattena (udā. 10) saṃkhitteneva ovādena khippataraṃ visesaṃ adhigacchi. Tena vuttaṃ ‘‘khippābhiñño vā hoti seyyathāpi thero bāhiyo dārucīriyo’’ti. Evaṃ mahāpañño vātiādīsu yathārahaṃ vattabbanti.

    ந்தி அஸம்முய்ஹனங். ஏவந்தி இதா³னி வுச்சமானாகாரத³ஸ்ஸனங். அத்தா அபி⁴க்கமதீதி இமினா அந்த⁴புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ தி³ட்டி²க்³கா³ஹவஸேன அபி⁴க்கமே ஸம்முய்ஹனங் த³ஸ்ஸேதி, அஹங் அபி⁴க்கமாமீதி பன இமினா மானக்³கா³ஹவஸேன, தது³ப⁴யங் பன தண்ஹாய வினா ந ஹோதீதி தண்ஹாக்³கா³ஹவஸேனபி ஸம்முய்ஹனங் த³ஸ்ஸிதமேவ ஹோதி, ‘‘ததா² அஸம்முய்ஹந்தோ’’தி வத்வா தங் அஸம்முய்ஹனங் யேன க⁴னவினிப்³போ⁴கே³ன ஹோதி, தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அபி⁴க்கமாமீதி சித்தே உப்பஜ்ஜமானே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² யஸ்மா வாயோதா⁴துயா அனுக³தா தேஜோதா⁴து உத்³த⁴ரணஸ்ஸ பச்சயோ. உத்³த⁴ரணக³திகா ஹி தேஜோதா⁴தூதி உத்³த⁴ரணே வாயோதா⁴துயா தஸ்ஸா அனுக³தபா⁴வோ, தஸ்மா இமாஸங் த்³வின்னமெத்த² தா⁴தூனங் ஸாமத்தி²யதோ அதி⁴மத்ததா, இதராஸஞ்ச ஓமத்ததாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஏகேகபாது³த்³த⁴ரணே…பே॰… ப³லவதியோ’’தி ஆஹ. யஸ்மா பன தேஜோதா⁴துயா அனுக³தா வாயோதா⁴து அதிஹரணவீதிஹரணானங் பச்சயோ. திரியக³திகாய ஹி வாயோதா⁴துயா அதிஹரணவீதிஹரணேஸு ஸாதிஸயோ ப்³யாபாரோதி தேஜோதா⁴துயா தஸ்ஸானுக³தபா⁴வோ, தஸ்மா இமாஸங் த்³வின்னமெத்த² ஸாமத்தி²யதோ அதி⁴மத்ததா, இதராஸஞ்ச ஓமத்ததாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ததா² அதிஹரணவீதிஹரணேஸூ’’தி ஆஹ. ஸதிபி அனுக³மனானுக³ந்தப்³ப³தாவிஸேஸே தேஜோதா⁴துவாயோதா⁴துபா⁴வமத்தங் ஸந்தா⁴ய ததா²-ஸத்³த³க்³க³ஹணங்.

    Tanti asammuyhanaṃ. Evanti idāni vuccamānākāradassanaṃ. Attā abhikkamatīti iminā andhaputhujjanassa diṭṭhiggāhavasena abhikkame sammuyhanaṃ dasseti, ahaṃ abhikkamāmīti pana iminā mānaggāhavasena, tadubhayaṃ pana taṇhāya vinā na hotīti taṇhāggāhavasenapi sammuyhanaṃ dassitameva hoti, ‘‘tathā asammuyhanto’’ti vatvā taṃ asammuyhanaṃ yena ghanavinibbhogena hoti, taṃ dassento ‘‘abhikkamāmīti citte uppajjamāne’’tiādimāha. Tattha yasmā vāyodhātuyā anugatā tejodhātu uddharaṇassa paccayo. Uddharaṇagatikā hi tejodhātūti uddharaṇe vāyodhātuyā tassā anugatabhāvo, tasmā imāsaṃ dvinnamettha dhātūnaṃ sāmatthiyato adhimattatā, itarāsañca omattatāti dassento ‘‘ekekapāduddharaṇe…pe… balavatiyo’’ti āha. Yasmā pana tejodhātuyā anugatā vāyodhātu atiharaṇavītiharaṇānaṃ paccayo. Tiriyagatikāya hi vāyodhātuyā atiharaṇavītiharaṇesu sātisayo byāpāroti tejodhātuyā tassānugatabhāvo, tasmā imāsaṃ dvinnamettha sāmatthiyato adhimattatā, itarāsañca omattatāti dassento ‘‘tathā atiharaṇavītiharaṇesū’’ti āha. Satipi anugamanānugantabbatāvisese tejodhātuvāyodhātubhāvamattaṃ sandhāya tathā-saddaggahaṇaṃ.

    தத்த² அக்கந்தட்டா²னதோ பாத³ஸ்ஸ உக்கி²பனங் உத்³த⁴ரணங், டி²தட்டா²னங் அதிக்கமித்வா புரதோ ஹரணங் அதிஹரணங். ருக்க²கா²ணுஆதி³பரிஹரணத்த²ங், பதிட்டி²தபாத³க⁴ட்டனபரிஹரணத்த²ங் வா பஸ்ஸேன ஹரணங் வீதிஹரணங். யாவ பதிட்டி²தபாதோ³, தாவ ஆஹரணங் அதிஹரணங், ததோ பரங் ஹரணங் வீதிஹரணந்தி அயங் வா ஏதேஸங் விஸேஸோ. யஸ்மா பத²வீதா⁴துயா அனுக³தா ஆபோதா⁴து வொஸ்ஸஜ்ஜனஸ்ஸ பச்சயோ. க³ருதரஸபா⁴வா ஹி ஆபோதா⁴தூதி வொஸ்ஸஜ்ஜனே பத²வீதா⁴துயா தஸ்ஸானுக³தபா⁴வோ, தஸ்மா தாஸங் த்³வின்னமெத்த² ஸாமத்தி²யதோ அதி⁴மத்ததா, இதராஸஞ்ச ஓமத்ததாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘வொஸ்ஸஜ்ஜனே…பே॰… ப³லவதியோ’’தி. யஸ்மா பன ஆபோதா⁴துயா அனுக³தா பத²வீதா⁴து ஸன்னிக்கே²பனஸ்ஸ பச்சயோ. பதிட்டா²பா⁴வே விய பதிட்டா²பனேபி தஸ்ஸா ஸாதிஸயகிச்சத்தா ஆபோதா⁴துயா தஸ்ஸா அனுக³தபா⁴வோ, ததா² க⁴ட்டனகிரியாய பத²வீதா⁴துயா வஸேன ஸன்னிரும்ப⁴னஸ்ஸ ஸிஜ்ஜ²னதோ தத்தா²பி பத²வீதா⁴துயா ஆபோதா⁴துஅனுக³தபா⁴வோ, தஸ்மா வுத்தங் – ‘‘ததா² ஸன்னிக்கே²பனஸன்னிரும்ப⁴னேஸூ’’தி.

    Tattha akkantaṭṭhānato pādassa ukkhipanaṃ uddharaṇaṃ, ṭhitaṭṭhānaṃ atikkamitvā purato haraṇaṃ atiharaṇaṃ. Rukkhakhāṇuādipariharaṇatthaṃ, patiṭṭhitapādaghaṭṭanapariharaṇatthaṃ vā passena haraṇaṃ vītiharaṇaṃ. Yāva patiṭṭhitapādo, tāva āharaṇaṃ atiharaṇaṃ, tato paraṃ haraṇaṃ vītiharaṇanti ayaṃ vā etesaṃ viseso. Yasmā pathavīdhātuyā anugatā āpodhātu vossajjanassa paccayo. Garutarasabhāvā hi āpodhātūti vossajjane pathavīdhātuyā tassānugatabhāvo, tasmā tāsaṃ dvinnamettha sāmatthiyato adhimattatā, itarāsañca omattatāti dassento āha ‘‘vossajjane…pe… balavatiyo’’ti. Yasmā pana āpodhātuyā anugatā pathavīdhātu sannikkhepanassa paccayo. Patiṭṭhābhāve viya patiṭṭhāpanepi tassā sātisayakiccattā āpodhātuyā tassā anugatabhāvo, tathā ghaṭṭanakiriyāya pathavīdhātuyā vasena sannirumbhanassa sijjhanato tatthāpi pathavīdhātuyā āpodhātuanugatabhāvo, tasmā vuttaṃ – ‘‘tathā sannikkhepanasannirumbhanesū’’ti.

    தத்தா²தி தஸ்மிங் அபி⁴க்கமனே, தேஸு வா வுத்தேஸு உத்³த⁴ரணாதீ³ஸு ச²ஸு கொட்டா²ஸேஸு. உத்³த⁴ரணேதி உத்³த⁴ரணக்க²ணே. ரூபாரூபத⁴ம்மாதி உத்³த⁴ரணாகாரேன பவத்தா ரூபத⁴ம்மா தங்ஸமுட்டா²பகா அரூபத⁴ம்மா ச. அதிஹரணங் ந பாபுணந்தி க²ணமத்தாவட்டா²னதோ. தத்த² தத்தே²வாதி யத்த² யத்த² உப்பன்னா, தத்த² தத்தே²வ. ந ஹி த⁴ம்மானங் தே³ஸந்தரஸங்கமனங் அத்தி². பப்³ப³ங் பப்³ப³ந்திஆதி³ உத்³த⁴ரணாதி³கொட்டா²ஸே ஸந்தா⁴ய ஸபா⁴க³ஸந்ததிவஸேன வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். அதிஇத்தரோ ஹி ரூபத⁴ம்மானம்பி பவத்திக்க²ணோ, க³மனஸ்ஸாதா³னங் தே³வபுத்தானங் ஹெட்டு²பரியாயேன படிமுக²ங் தா⁴வந்தானங் ஸிரஸி பாதே³ ச ப³த்³த⁴கு²ரதா⁴ராஸமாக³மதோபி ஸீக⁴தரோ. யதா² திலானங் ப⁴ஜ்ஜியமானானங் தடதடாயனேன பே⁴தோ³ லக்கீ²யதி, ஏவங் ஸங்க²தத⁴ம்மானங் உப்பாதே³னாதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘தடதடாயந்தா’’தி வுத்தங். உப்பன்னா ஹி ஏகந்ததோ பி⁴ஜ்ஜந்தீதி.

    Tatthāti tasmiṃ abhikkamane, tesu vā vuttesu uddharaṇādīsu chasu koṭṭhāsesu. Uddharaṇeti uddharaṇakkhaṇe. Rūpārūpadhammāti uddharaṇākārena pavattā rūpadhammā taṃsamuṭṭhāpakā arūpadhammā ca. Atiharaṇaṃ na pāpuṇanti khaṇamattāvaṭṭhānato. Tattha tatthevāti yattha yattha uppannā, tattha tattheva. Na hi dhammānaṃ desantarasaṅkamanaṃ atthi. Pabbaṃ pabbantiādi uddharaṇādikoṭṭhāse sandhāya sabhāgasantativasena vuttanti veditabbaṃ. Atiittaro hi rūpadhammānampi pavattikkhaṇo, gamanassādānaṃ devaputtānaṃ heṭṭhupariyāyena paṭimukhaṃ dhāvantānaṃ sirasi pāde ca baddhakhuradhārāsamāgamatopi sīghataro. Yathā tilānaṃ bhajjiyamānānaṃ taṭataṭāyanena bhedo lakkhīyati, evaṃ saṅkhatadhammānaṃ uppādenāti dassanatthaṃ ‘‘taṭataṭāyantā’’ti vuttaṃ. Uppannā hi ekantato bhijjantīti.

    ஸத்³தி⁴ங் ரூபேனாதி இத³ங் தஸ்ஸ தஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ நிரோதே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் நிருஜ்ஜ²னகரூபத⁴ம்மவஸேன வுத்தங், யங் ததோ ஸத்தரஸமசித்தஸ்ஸ உப்பாத³க்க²ணே உப்பன்னங். அஞ்ஞதா² யதி³ ரூபாரூபத⁴ம்மா ஸமானக்க²ணா ஸியுங், ‘‘ரூபங் க³ருபரிணாமங் த³ந்த⁴னிரோத⁴’’ந்திஆதி³வசனேஹி விரோதோ⁴ ஸியா. ததா² – ‘‘நாஹங், பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞங் ஏகத⁴ம்மம்பி ஸமனுபஸ்ஸாமி, யங் ஏவங் லஹுபரிவத்தங், யத²யித³ங் சித்த’’ந்தி (அ॰ நி॰ 1.48) ஏவமாதி³பாளியா ச. சித்தசேதஸிகா ஹி ஸாரம்மணஸபா⁴வா யதா²ப³லங் அத்தனோ ஆரம்மணபச்சயபூ⁴தமத்த²ங் விபா⁴வெந்தாயேவ உப்பஜ்ஜந்தீதி தேஸங் தங்ஸபா⁴வனிப்ப²த்திஅனந்தரங் நிரோதோ⁴, ரூபத⁴ம்மா பன அனாரம்மணா பகாஸேதப்³பா³. ஏவங் தேஸங் பகாஸேதப்³ப³பா⁴வனிப்ப²த்தி ஸோளஸஹி சித்தேஹி ஹோதீதி தங்க²ணாயுகதா தேஸங் இச்சி²தா, லஹுகவிஞ்ஞாணஸ்ஸ விஸயஸங்க³திமத்தபச்சயதாய திண்ணங் க²ந்தா⁴னங், விஸயஸங்க³திமத்ததாய ச விஞ்ஞாணஸ்ஸ லஹுபரிவத்திதா, த³ந்த⁴மஹாபூ⁴தபச்சயதாய ரூபத⁴ம்மானங் த³ந்த⁴பரிவத்திதா. நானாதா⁴துயா யதா²பூ⁴தஞாணங் கோ² பன ததா²க³தஸ்ஸேவ, தேன ச புரேஜாதபச்சயோ ரூபத⁴ம்மோவ வுத்தோ, பச்சா²ஜாதபச்சயோ ச தஸ்ஸேவாதி ரூபாரூபத⁴ம்மானங் ஸமானக்க²ணதா ந யுஜ்ஜதேவ, தஸ்மா வுத்தனயேனேவெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    Saddhiṃ rūpenāti idaṃ tassa tassa cittassa nirodhena saddhiṃ nirujjhanakarūpadhammavasena vuttaṃ, yaṃ tato sattarasamacittassa uppādakkhaṇe uppannaṃ. Aññathā yadi rūpārūpadhammā samānakkhaṇā siyuṃ, ‘‘rūpaṃ garupariṇāmaṃ dandhanirodha’’ntiādivacanehi virodho siyā. Tathā – ‘‘nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekadhammampi samanupassāmi, yaṃ evaṃ lahuparivattaṃ, yathayidaṃ citta’’nti (a. ni. 1.48) evamādipāḷiyā ca. Cittacetasikā hi sārammaṇasabhāvā yathābalaṃ attano ārammaṇapaccayabhūtamatthaṃ vibhāventāyeva uppajjantīti tesaṃ taṃsabhāvanipphattianantaraṃ nirodho, rūpadhammā pana anārammaṇā pakāsetabbā. Evaṃ tesaṃ pakāsetabbabhāvanipphatti soḷasahi cittehi hotīti taṅkhaṇāyukatā tesaṃ icchitā, lahukaviññāṇassa visayasaṅgatimattapaccayatāya tiṇṇaṃ khandhānaṃ, visayasaṅgatimattatāya ca viññāṇassa lahuparivattitā, dandhamahābhūtapaccayatāya rūpadhammānaṃ dandhaparivattitā. Nānādhātuyā yathābhūtañāṇaṃ kho pana tathāgatasseva, tena ca purejātapaccayo rūpadhammova vutto, pacchājātapaccayo ca tassevāti rūpārūpadhammānaṃ samānakkhaṇatā na yujjateva, tasmā vuttanayenevettha attho veditabbo.

    அஞ்ஞங் உப்பஜ்ஜதே சித்தங், அஞ்ஞங் சித்தங் நிருஜ்ஜ²தீதி யங் புரிமுப்பன்னங் சித்தங், தங் அஞ்ஞங், தங் பன நிருஜ்ஜ²ந்தங் அபரஸ்ஸ அனந்தராதி³பச்சயோ ஹுத்வா ஏவ நிருஜ்ஜ²தீதி ததா²லத்³த⁴பச்சயங் அஞ்ஞங் உப்பஜ்ஜதே சித்தங். யதி³ ஏவங் தேஸங் அந்தரோ லப்³பெ⁴ய்யாதி, நோதி ஆஹ ‘‘அவீசிமனுபப³ந்தோ⁴’’தி. யதா² வீசி அந்தரோ ந லப்³ப⁴தி, ‘‘ததே³வேத’’ந்தி அவிஸேஸவிதூ³ மஞ்ஞந்தி, ஏவங் அனு அனு பப³ந்தோ⁴ சித்தஸந்தானோ ரூபஸந்தானோ ச நதீ³ஸோதோவ நதி³யங் உத³கப்பவாஹோ விய வத்ததி.

    Aññaṃuppajjate cittaṃ, aññaṃ cittaṃ nirujjhatīti yaṃ purimuppannaṃ cittaṃ, taṃ aññaṃ, taṃ pana nirujjhantaṃ aparassa anantarādipaccayo hutvā eva nirujjhatīti tathāladdhapaccayaṃ aññaṃ uppajjate cittaṃ. Yadi evaṃ tesaṃ antaro labbheyyāti, noti āha ‘‘avīcimanupabandho’’ti. Yathā vīci antaro na labbhati, ‘‘tadeveta’’nti avisesavidū maññanti, evaṃ anu anu pabandho cittasantāno rūpasantāno ca nadīsotova nadiyaṃ udakappavāho viya vattati.

    அபி⁴முக²ங் லோகிதங் ஆலோகிதந்தி ஆஹ ‘‘புரதோபெக்க²ன’’ந்தி. யஸ்மா யங்தி³ஸாபி⁴முகோ² க³ச்ச²தி திட்ட²தி நிஸீத³தி வா, தத³பி⁴முக²ங் பெக்க²னங் ஆலோகிதங் , தஸ்மா தத³னுக³தங் விதி³ஸாலோகனங் விலோகிதந்தி ஆஹ ‘‘விலோகிதங் நாம அனுதி³ஸாபெக்க²ன’’ந்தி. ஸம்மஜ்ஜனபரிப⁴ண்டா³தி³கரணே ஓலோகிதஸ்ஸ, உல்லோகாஹரணாதீ³ஸு உல்லோகிதஸ்ஸ, பச்ச²தோ ஆக³ச்ச²ந்தஸ்ஸ பரிஸ்ஸயஸ்ஸ பரிவஜ்ஜனாதி³வஸேன அபலோகிதஸ்ஸ ச ஸியா ஸம்ப⁴வோதி ஆஹ – ‘‘இமினா வா முகே²ன ஸப்³பா³னிபி தானி க³ஹிதானேவா’’தி.

    Abhimukhaṃ lokitaṃ ālokitanti āha ‘‘puratopekkhana’’nti. Yasmā yaṃdisābhimukho gacchati tiṭṭhati nisīdati vā, tadabhimukhaṃ pekkhanaṃ ālokitaṃ , tasmā tadanugataṃ vidisālokanaṃ vilokitanti āha ‘‘vilokitaṃ nāma anudisāpekkhana’’nti. Sammajjanaparibhaṇḍādikaraṇe olokitassa, ullokāharaṇādīsu ullokitassa, pacchato āgacchantassa parissayassa parivajjanādivasena apalokitassa ca siyā sambhavoti āha – ‘‘iminā vā mukhena sabbānipi tāni gahitānevā’’ti.

    காயஸக்கி²ந்தி காயேன ஸச்சி²கதவந்தங், பச்சக்க²காரினந்தி அத்தோ². ஸோஹாயஸ்மா விபஸ்ஸனாகாலே ஏவ ‘‘யமேவாஹங் இந்த்³ரியேஸு அகு³த்தத்³வாரதங் நிஸ்ஸாய ஸாஸனே அனபி⁴ரதிஆதி³விப்பகாரங் பத்தோ, தமேவ ஸுட்டு² நிக்³க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி உஸ்ஸாஹஜாதோ ப³லவஹிரொத்தப்போ, தத்த² ச கதாதி⁴காரத்தா இந்த்³ரியஸங்வரே உக்கங்ஸபாரமிப்பத்தோ, தேனேவ நங் ஸத்தா² – ‘‘ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவகானங் பி⁴க்கூ²னங் இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரானங் யதி³த³ங் நந்தோ³’’தி (அ॰ நி॰ 1.230) ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி.

    Kāyasakkhinti kāyena sacchikatavantaṃ, paccakkhakārinanti attho. Sohāyasmā vipassanākāle eva ‘‘yamevāhaṃ indriyesu aguttadvārataṃ nissāya sāsane anabhiratiādivippakāraṃ patto, tameva suṭṭhu niggahessāmī’’ti ussāhajāto balavahirottappo, tattha ca katādhikārattā indriyasaṃvare ukkaṃsapāramippatto, teneva naṃ satthā – ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ indriyesu guttadvārānaṃ yadidaṃ nando’’ti (a. ni. 1.230) etadagge ṭhapesi.

    ஸாத்த²கதா ச ஸப்பாயதா ச வேதி³தப்³பா³ ஆலோகிதவிலோகிதஸ்ஸாதி ஆனெத்வா ஸம்ப³ந்தோ⁴. தஸ்மாதி கம்மட்டா²னாவிஜஹனஸ்ஸேவ கோ³சரஸம்பஜஞ்ஞபா⁴வதோதி வுத்தமேவத்த²ங் ஹேதுபா⁴வேன பச்சாமஸதி. அத்தனோ கம்மட்டா²னவஸேனேவ ஆலோகனவிலோகனங் காதப்³ப³ங், க²ந்தா⁴தி³கம்மட்டா²னிகேஹி அஞ்ஞோ உபாயோ ந க³வேஸிதப்³போ³தி அதி⁴ப்பாயோ. யஸ்மா ஆலோகிதாதி³ஸமஞ்ஞாபி த⁴ம்மமத்தஸ்ஸேவ பவத்திவிஸேஸோ, தஸ்மா தஸ்ஸ யாதா²வதோ பஜானநங் அஸம்மோஹஸம்பஜஞ்ஞந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அப்³ப⁴ந்தரே’’திஆதி³ வுத்தங். சித்தகிரியவாயோதா⁴துவிப்பா²ரவஸேனாதி கிரியமயசித்தஸமுட்டா²னவாயோதா⁴துயா சலனாகாரபவத்திவஸேன. அதோ⁴ ஸீத³தீதி தோ²கங் ஓதரதி. உத்³த⁴ங் லங்கே⁴தீதி லங்க⁴ந்தங் விய உபரி க³ச்ச²தி.

    Sātthakatā ca sappāyatā ca veditabbā ālokitavilokitassāti ānetvā sambandho. Tasmāti kammaṭṭhānāvijahanasseva gocarasampajaññabhāvatoti vuttamevatthaṃ hetubhāvena paccāmasati. Attano kammaṭṭhānavaseneva ālokanavilokanaṃ kātabbaṃ, khandhādikammaṭṭhānikehi añño upāyo na gavesitabboti adhippāyo. Yasmā ālokitādisamaññāpi dhammamattasseva pavattiviseso, tasmā tassa yāthāvato pajānanaṃ asammohasampajaññanti dassetuṃ ‘‘abbhantare’’tiādi vuttaṃ. Cittakiriyavāyodhātuvipphāravasenāti kiriyamayacittasamuṭṭhānavāyodhātuyā calanākārapavattivasena. Adho sīdatīti thokaṃ otarati. Uddhaṃ laṅghetīti laṅghantaṃ viya upari gacchati.

    அங்க³கிச்சங் ஸாத⁴யமானந்தி பதா⁴னபூ⁴தங் அங்க³கிச்சங் நிப்பா²தெ³ந்தங், உபபத்திப⁴வஸ்ஸ ஸரீரங் ஹுத்வாதி அத்தோ². பட²மஜவனேபி…பே॰… ஸத்தமஜவனேபி ந ஹோதீதி இத³ங் பஞ்சத்³வாரவிஞ்ஞாணவீதி²யங் ‘‘இத்தீ² புரிஸோ’’தி ரஜ்ஜனாதீ³னங் அபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தத்த² ஹி ஆவஜ்ஜனவொட்ட²ப்³ப³னானங் அயோனிஸோ ஆவஜ்ஜனவொட்ட²ப்³ப³னவஸேன இட்டே² இத்தி²ரூபாதி³ம்ஹி லோப⁴மத்தங், அனிட்டே² படிக⁴மத்தங் உப்பஜ்ஜதி. மனொத்³வாரே பன ‘‘இத்தீ² புரிஸோ’’தி ரஜ்ஜனாதி³ ஹோதி, தஸ்ஸ பஞ்சத்³வாரஜவனங் மூலங், யதா²வுத்தங் வா ஸப்³ப³ங் ப⁴வங்கா³தி³. ஏவங் மனொத்³வாரஜவனஸ்ஸ மூலபூ⁴தத⁴ம்மபரிஜானநவஸேனேவ மூலபரிஞ்ஞா வுத்தா, ஆக³ந்துகதாவகாலிகதா பன பஞ்சத்³வாரஜவனஸ்ஸேவ அபுப்³ப³பா⁴வவஸேன சேவ இத்தரபா⁴வவஸேன ச வுத்தா. ஹெட்டு²பரியவஸேன பி⁴ஜ்ஜித்வா பதிதேஸூதி ஹெட்டி²மஸ்ஸ உபரிமஸ்ஸ ச அபராபரங் ப⁴ங்க³ப்பத்திமாஹ.

    Aṅgakiccaṃ sādhayamānanti padhānabhūtaṃ aṅgakiccaṃ nipphādentaṃ, upapattibhavassa sarīraṃ hutvāti attho. Paṭhamajavanepi…pe… sattamajavanepi na hotīti idaṃ pañcadvāraviññāṇavīthiyaṃ ‘‘itthī puriso’’ti rajjanādīnaṃ abhāvaṃ sandhāya vuttaṃ. Tattha hi āvajjanavoṭṭhabbanānaṃ ayoniso āvajjanavoṭṭhabbanavasena iṭṭhe itthirūpādimhi lobhamattaṃ, aniṭṭhe paṭighamattaṃ uppajjati. Manodvāre pana ‘‘itthī puriso’’ti rajjanādi hoti, tassa pañcadvārajavanaṃ mūlaṃ, yathāvuttaṃ vā sabbaṃ bhavaṅgādi. Evaṃ manodvārajavanassa mūlabhūtadhammaparijānanavaseneva mūlapariññā vuttā, āgantukatāvakālikatā pana pañcadvārajavanasseva apubbabhāvavasena ceva ittarabhāvavasena ca vuttā. Heṭṭhupariyavasena bhijjitvā patitesūti heṭṭhimassa uparimassa ca aparāparaṃ bhaṅgappattimāha.

    ந்தி ஜவனங். தஸ்ஸ ஜவனஸ்ஸ ந யுத்தந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஆக³ந்துகோ அப்³பா⁴க³தோ. உத³யப்³ப³யபரிச்சி²ன்னோ தாவதகோ காலோ ஏதேஸந்தி தாவகாலிகானி.

    Tanti javanaṃ. Tassa javanassa na yuttanti sambandho. Āgantuko abbhāgato. Udayabbayaparicchinno tāvatako kālo etesanti tāvakālikāni.

    ஏதங் அஸம்மோஹஸம்பஜஞ்ஞங். ஸமவாயேதி ஸாமக்³கி³யங். தத்தா²தி பஞ்சக்க²ந்த⁴வஸேன ஆலோகனவிலோகனே பஞ்ஞாயமானே தப்³பி³னிமுத்தோ – கோ ஏகோ ஆலோகேதி, கோ விலோகேதி. உபனிஸ்ஸயபச்சயோதி இத³ங் ஸுத்தந்தனயேன பரியாயதோ வுத்தங். ஸஹஜாதபச்சயோதி நித³ஸ்ஸனமத்தமேதங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸம்பயுத்தஅத்தி²அவிக³தாதி³பச்சயானம்பி லப்³ப⁴னதோ.

    Etaṃ asammohasampajaññaṃ. Samavāyeti sāmaggiyaṃ. Tatthāti pañcakkhandhavasena ālokanavilokane paññāyamāne tabbinimutto – ko eko āloketi, ko viloketi. Upanissayapaccayoti idaṃ suttantanayena pariyāyato vuttaṃ. Sahajātapaccayoti nidassanamattametaṃ aññamaññasampayuttaatthiavigatādipaccayānampi labbhanato.

    காலேதி ஸமிஞ்ஜிதுங் யுத்தகாலே ஸமிஞ்ஜந்தஸ்ஸ, ததா² பஸாரேதுங் யுத்தகாலே பஸாரெந்தஸ்ஸ. ‘‘மணிஸப்போ நாம ஏகா ஸப்பஜாதீ’’தி வத³ந்தி. லளனந்தி கம்பனங், லீளாகரணங் வா.
