Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૨. દુતિયવગ્ગો

    2. Dutiyavaggo

    ૧. સત્તધાતુસુત્તવણ્ણના

    1. Sattadhātusuttavaṇṇanā

    ૯૫. દુતિયવગ્ગસ્સ પઠમે આભાધાતૂતિ આલોકધાતુ. આલોકસ્સપિ આલોકકસિણે પરિકમ્મં કત્વા ઉપ્પન્નજ્ઝાનસ્સાપીતિ સહારમ્મણસ્સ ઝાનસ્સ એતં નામં. સુભધાતૂતિ સુભકસિણે ઉપ્પન્નજ્ઝાનવસેન સહારમ્મણજ્ઝાનમેવ . આકાસાનઞ્ચાયતનમેવ આકાસાનઞ્ચાયતનધાતુ. સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધોવ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધધાતુ. ઇતિ ભગવા અનુસન્ધિકુસલસ્સ ભિક્ખુનો તત્થ નિસીદિત્વા પઞ્હં પુચ્છિતુકામસ્સ ઓકાસં દેન્તો દેસનં નિટ્ઠાપેસિ.

    95. Dutiyavaggassa paṭhame ābhādhātūti ālokadhātu. Ālokassapi ālokakasiṇe parikammaṃ katvā uppannajjhānassāpīti sahārammaṇassa jhānassa etaṃ nāmaṃ. Subhadhātūti subhakasiṇe uppannajjhānavasena sahārammaṇajjhānameva . Ākāsānañcāyatanameva ākāsānañcāyatanadhātu. Saññāvedayitanirodhova saññāvedayitanirodhadhātu. Iti bhagavā anusandhikusalassa bhikkhuno tattha nisīditvā pañhaṃ pucchitukāmassa okāsaṃ dento desanaṃ niṭṭhāpesi.

    અન્ધકારં પટિચ્ચાતિ અન્ધકારો હિ આલોકેન પરિચ્છિન્નો, આલોકોપિ અન્ધકારેન. અન્ધકારેન હિ સો પાકટો હોતિ. તસ્મા ‘‘અન્ધકારં પટિચ્ચ પઞ્ઞાયતી’’તિ આહ. અસુભં પટિચ્ચાતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. અસુભઞ્હિ સુભેન, સુભઞ્ચ અસુભેન પરિચ્છિન્નં, અસુભે સતિ સુભં પઞ્ઞાયતિ, તસ્મા એવમાહ. રૂપં પટિચ્ચાતિ રૂપાવચરસમાપત્તિં પટિચ્ચ. રૂપાવચરસમાપત્તિયા હિ સતિ આકાસાનઞ્ચાયતનસમાપત્તિ નામ હોતિ રૂપસમતિક્કમો વા, તસ્મા એવમાહ. વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનધાતુઆદીસુપિ એસેવ નયો. નિરોધં પટિચ્ચાતિ ચતુન્નં ખન્ધાનં પટિસઙ્ખાઅપ્પવત્તિં પટિચ્ચ. ખન્ધનિરોધઞ્હિ પટિચ્ચ નિરોધસમાપત્તિ નામ પઞ્ઞાયતિ, ન ખન્ધપવત્તિં, તસ્મા એવમાહ. એત્થ ચ ચતુન્નં ખન્ધાનં નિરોધોવ નિરોધસમાપત્તીતિ વેદિતબ્બો.

    Andhakāraṃpaṭiccāti andhakāro hi ālokena paricchinno, ālokopi andhakārena. Andhakārena hi so pākaṭo hoti. Tasmā ‘‘andhakāraṃ paṭicca paññāyatī’’ti āha. Asubhaṃ paṭiccāti etthāpi eseva nayo. Asubhañhi subhena, subhañca asubhena paricchinnaṃ, asubhe sati subhaṃ paññāyati, tasmā evamāha. Rūpaṃ paṭiccāti rūpāvacarasamāpattiṃ paṭicca. Rūpāvacarasamāpattiyā hi sati ākāsānañcāyatanasamāpatti nāma hoti rūpasamatikkamo vā, tasmā evamāha. Viññāṇañcāyatanadhātuādīsupi eseva nayo. Nirodhaṃ paṭiccāti catunnaṃ khandhānaṃ paṭisaṅkhāappavattiṃ paṭicca. Khandhanirodhañhi paṭicca nirodhasamāpatti nāma paññāyati, na khandhapavattiṃ, tasmā evamāha. Ettha ca catunnaṃ khandhānaṃ nirodhova nirodhasamāpattīti veditabbo.

    કથં સમાપત્તિ પત્તબ્બાતિ કથં સમાપત્તિયો કીદિસા સમાપત્તિયો નામ હુત્વા પત્તબ્બાતિ? સઞ્ઞાસમાપત્તિ પત્તબ્બાતિ સઞ્ઞાય અત્થિભાવેન સઞ્ઞાસમાપત્તિયો સઞ્ઞાસમાપત્તિયો નામ હુત્વા પત્તબ્બા. સઙ્ખારાવસેસસમાપત્તિ પત્તબ્બાતિ સુખુમસઙ્ખારાનં અવસિટ્ઠતાય સઙ્ખારાવસેસસમાપત્તિ નામ હુત્વા પત્તબ્બા. નિરોધસમાપત્તિ પત્તબ્બાતિ નિરોધોવ નિરોધસમાપત્તિ નિરોધસમાપત્તિ નામ હુત્વા પત્તબ્બાતિ અત્થો. પઠમં.

    Kathaṃ samāpatti pattabbāti kathaṃ samāpattiyo kīdisā samāpattiyo nāma hutvā pattabbāti? Saññāsamāpatti pattabbāti saññāya atthibhāvena saññāsamāpattiyo saññāsamāpattiyo nāma hutvā pattabbā. Saṅkhārāvasesasamāpatti pattabbāti sukhumasaṅkhārānaṃ avasiṭṭhatāya saṅkhārāvasesasamāpatti nāma hutvā pattabbā. Nirodhasamāpatti pattabbāti nirodhova nirodhasamāpatti nirodhasamāpatti nāma hutvā pattabbāti attho. Paṭhamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. સત્તધાતુસુત્તં • 1. Sattadhātusuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. સત્તધાતુસુત્તવણ્ણના • 1. Sattadhātusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact