Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā

    2. ஸத்தஜடிலஸுத்தவண்ணனா

    2. Sattajaṭilasuttavaṇṇanā

    52. து³தியே ப³ஹித்³வாரகொட்ட²கேதி பாஸாத³த்³வாரகொட்ட²கஸ்ஸ ப³ஹி, ந விஹாரத்³வாரகொட்ட²கஸ்ஸ. ஸோ கிர பாஸாதோ³ லோஹபாஸாதோ³ விய ஸமந்தா சதுத்³வாரகொட்ட²கபரிவுதோ பாகாரபரிக்கி²த்தோ. தேஸு பாசீனத்³வாரகொட்ட²கஸ்ஸ ப³ஹி பாஸாத³ச்சா²யாயங் பாசீனலோகதா⁴துங் ஓலோகெந்தோ பஞ்ஞத்தவரபு³த்³தா⁴ஸனே நிஸின்னோ ஹோதி. ஜடிலாதி ஜடாவந்தோ தாபஸவேஸதா⁴ரினோ. நிக³ண்டா²தி ஸேதபடனிக³ண்ட²ரூபதா⁴ரினோ. ஏகஸாடகாதி ஏகஸாடகனிக³ண்டா² விய ஏகங் பிலோதிகக²ண்ட³ங் ஹத்தே² ப³ந்தி⁴த்வா தேனாபி ஸரீரஸ்ஸ புரிமபா⁴க³ங் படிச்சா²தெ³த்வா விசரணகா. பரூள்ஹகச்ச²னக²லோமாதி பரூள்ஹகச்ச²லோமா பரூள்ஹனகா² பரூள்ஹஅவஸேஸலோமா ச, கச்சா²தீ³ஸு தீ³க⁴லோமா தீ³க⁴னகா² சாதி அத்தோ². கா²ரிவிவித⁴மாதா³யாதி விவித⁴ங் கா²ராதி³னானப்பகாரங் பப்³ப³ஜிதபரிக்கா²ரப⁴ண்டி³கங் க³ஹெத்வா. அவிதூ³ரே அதிக்கமந்தீதி விஹாரஸ்ஸ அவிதூ³ரமக்³கே³ன நக³ரங் பவிஸந்தி.

    52. Dutiye bahidvārakoṭṭhaketi pāsādadvārakoṭṭhakassa bahi, na vihāradvārakoṭṭhakassa. So kira pāsādo lohapāsādo viya samantā catudvārakoṭṭhakaparivuto pākāraparikkhitto. Tesu pācīnadvārakoṭṭhakassa bahi pāsādacchāyāyaṃ pācīnalokadhātuṃ olokento paññattavarabuddhāsane nisinno hoti. Jaṭilāti jaṭāvanto tāpasavesadhārino. Nigaṇṭhāti setapaṭanigaṇṭharūpadhārino. Ekasāṭakāti ekasāṭakanigaṇṭhā viya ekaṃ pilotikakhaṇḍaṃ hatthe bandhitvā tenāpi sarīrassa purimabhāgaṃ paṭicchādetvā vicaraṇakā. Parūḷhakacchanakhalomāti parūḷhakacchalomā parūḷhanakhā parūḷhaavasesalomā ca, kacchādīsu dīghalomā dīghanakhā cāti attho. Khārivividhamādāyāti vividhaṃ khārādinānappakāraṃ pabbajitaparikkhārabhaṇḍikaṃ gahetvā. Avidūre atikkamantīti vihārassa avidūramaggena nagaraṃ pavisanti.

    ராஜாஹங், ப⁴ந்தே, பஸேனதி³ கோஸலோதி அஹங், ப⁴ந்தே, ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ, மய்ஹங் நாமங் தும்ஹே ஜானாதா²தி. கஸ்மா பன ராஜா லோகே அக்³க³புக்³க³லஸ்ஸ ஸந்திகே நிஸின்னோ ஏவரூபானங் நக்³க³னிஸ்ஸிரீகானங் அஞ்ஜலிங் பக்³க³ண்ஹாதீதி? ஸங்க³ண்ஹனத்தா²ய. ஏவஞ்ஹிஸ்ஸ அஹோஸி ‘‘ஸசாஹங் எத்தகம்பி ஏதேஸங் ந கரிஸ்ஸாமி, மயங் புத்ததா³ரங் பஹாய ஏதஸ்ஸத்தா²ய து³ப்³போ⁴ஜனது³க்க²ஸெய்யாதீ³னி அனுபோ⁴ம, அயங் அம்ஹாகங் நிபச்சகாரமத்தம்பி ந கரோதி . தஸ்மிஞ்ஹி கதே அம்ஹே ‘ஓசரகா’தி ஜனோ அக்³க³ஹெத்வா ‘பப்³ப³ஜிதா’இச்சேவ ஸஞ்ஜானிஸ்ஸதி, கிங் இமஸ்ஸ பூ⁴தத்த²கத²னேனாதி அத்தனா தி³ட்ட²ங் ஸுதங் படிச்சா²தெ³த்வா ந கதெ²ய்யுங், ஏவங் கதே பன அனிகூ³ஹித்வா கதெ²ஸ்ஸந்தீ’’தி. அபிச ஸத்து² அஜ்ஜா²ஸயஜானநத்த²ம்பி ஏவமகாஸீதி. ராஜா கிர ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமந்தோபி கதிபயகாலங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் ந ஸத்³த³ஹி. தேனஸ்ஸ ஏவங் அஹோஸி ‘‘யதி³ ப⁴க³வா ஸப்³ப³ங் ஜானாதி, மயா இமேஸங் நிபச்சகாரங் கத்வா ‘இமே அரஹந்தோ’தி வுத்தே நானுஜானெய்ய, அத² மங் அனுவத்தந்தோ அனுஜானெய்ய, குதோ தஸ்ஸ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதா’’தி. ஏவங் ஸோ ஸத்து² அஜ்ஜா²ஸயஜானநத்த²ங் ததா² அகாஸி. ப⁴க³வா பன ‘‘உஜுகமேவ ‘ந இமே ஸமணா ஓசரகா’தி வுத்தே யதி³பி ராஜா ஸத்³த³ஹதி, மஹாஜனோ பன தமத்த²ங் அஜானந்தோ ந ஸத்³த³ஹெய்ய, ஸமணோ கோ³தமோ ‘ராஜா அத்தனோ கத²ங் ஸுணாதீ’தி யங் கிஞ்சி முகா²ருள்ஹங் கதே²தீ’தி வதெ³ய்ய, தத³ஸ்ஸ தீ³க⁴ரத்தங் அஹிதாய து³க்கா²ய ஸங்வத்தெய்ய, அஞ்ஞோ ச கு³ள்ஹகம்மங் விவடங் கதங் ப⁴வெய்ய, ஸயமேவ ராஜா தேஸங் ஓசரகபா⁴வங் கதெ²ஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா ‘‘து³ஜ்ஜானங் கோ² ஏத’’ந்திஆதி³மாஹ.

    Rājāhaṃ, bhante, pasenadi kosaloti ahaṃ, bhante, rājā pasenadi kosalo, mayhaṃ nāmaṃ tumhe jānāthāti. Kasmā pana rājā loke aggapuggalassa santike nisinno evarūpānaṃ nagganissirīkānaṃ añjaliṃ paggaṇhātīti? Saṅgaṇhanatthāya. Evañhissa ahosi ‘‘sacāhaṃ ettakampi etesaṃ na karissāmi, mayaṃ puttadāraṃ pahāya etassatthāya dubbhojanadukkhaseyyādīni anubhoma, ayaṃ amhākaṃ nipaccakāramattampi na karoti . Tasmiñhi kate amhe ‘ocarakā’ti jano aggahetvā ‘pabbajitā’icceva sañjānissati, kiṃ imassa bhūtatthakathanenāti attanā diṭṭhaṃ sutaṃ paṭicchādetvā na katheyyuṃ, evaṃ kate pana anigūhitvā kathessantī’’ti. Apica satthu ajjhāsayajānanatthampi evamakāsīti. Rājā kira bhagavantaṃ upasaṅkamantopi katipayakālaṃ sammāsambodhiṃ na saddahi. Tenassa evaṃ ahosi ‘‘yadi bhagavā sabbaṃ jānāti, mayā imesaṃ nipaccakāraṃ katvā ‘ime arahanto’ti vutte nānujāneyya, atha maṃ anuvattanto anujāneyya, kuto tassa sabbaññutā’’ti. Evaṃ so satthu ajjhāsayajānanatthaṃ tathā akāsi. Bhagavā pana ‘‘ujukameva ‘na ime samaṇā ocarakā’ti vutte yadipi rājā saddahati, mahājano pana tamatthaṃ ajānanto na saddaheyya, samaṇo gotamo ‘rājā attano kathaṃ suṇātī’ti yaṃ kiñci mukhāruḷhaṃ kathetī’ti vadeyya, tadassa dīgharattaṃ ahitāya dukkhāya saṃvatteyya, añño ca guḷhakammaṃ vivaṭaṃ kataṃ bhaveyya, sayameva rājā tesaṃ ocarakabhāvaṃ kathessatī’’ti ñatvā ‘‘dujjānaṃ kho eta’’ntiādimāha.

    தத்த² காமபோ⁴கி³னாதி இமினா பன ராகா³பி⁴ப⁴வங், உப⁴யேனாபி விக்கி²த்தசித்ததங் த³ஸ்ஸேதி. புத்தஸம்பா³த⁴ஸயனந்தி புத்தேஹி ஸம்பா³த⁴ஸயனங் . எத்த² ச புத்தஸீஸேன தா³ரபரிக்³க³ஹங், புத்ததா³ரேஸு உப்பிலாவிதேன தேஸங் க⁴ராவாஸாதி³ஹேது ஸோகாபி⁴ப⁴வேன சித்தஸ்ஸ ஸங்கிலிட்ட²தங் த³ஸ்ஸேதி. காஸிகசந்த³னந்தி ஸண்ஹசந்த³னங், காஸிகவத்த²ஞ்ச சந்த³னஞ்சாதி வா அத்தோ². மாலாக³ந்த⁴விலேபனந்தி வண்ணக³ந்த⁴த்தா²ய மாலா, ஸுக³ந்த⁴பா⁴வத்தா²ய க³ந்த⁴ங், ச²விராக³கரணத்தா²ய விலேபனங் தா⁴ரெந்தேன. ஜாதரூபரஜதந்தி ஸுவண்ணஞ்சேவ அவஸிட்ட²த⁴னஞ்ச. ஸாதி³யந்தேனாதி படிக்³க³ண்ஹந்தேன. ஸப்³பே³னபி காமேஸு அபி⁴கி³த்³த⁴பா⁴வமேவ பகாஸேதி.

    Tattha kāmabhogināti iminā pana rāgābhibhavaṃ, ubhayenāpi vikkhittacittataṃ dasseti. Puttasambādhasayananti puttehi sambādhasayanaṃ . Ettha ca puttasīsena dārapariggahaṃ, puttadāresu uppilāvitena tesaṃ gharāvāsādihetu sokābhibhavena cittassa saṃkiliṭṭhataṃ dasseti. Kāsikacandananti saṇhacandanaṃ, kāsikavatthañca candanañcāti vā attho. Mālāgandhavilepananti vaṇṇagandhatthāya mālā, sugandhabhāvatthāya gandhaṃ, chavirāgakaraṇatthāya vilepanaṃ dhārentena. Jātarūparajatanti suvaṇṇañceva avasiṭṭhadhanañca. Sādiyantenāti paṭiggaṇhantena. Sabbenapi kāmesu abhigiddhabhāvameva pakāseti.

    ஸங்வாஸேனாதி ஸஹவாஸேன. ஸீலங் வேதி³தப்³ப³ந்தி ‘‘அயங் பேஸலோ வா து³ஸ்ஸீலோ வா’’தி ஸங்வஸந்தேன ஏகஸ்மிங் டா²னே ஸஹ வஸந்தேன ஜானிதப்³போ³. தஞ்ச கோ² தீ³கே⁴ன அத்³து⁴னா ந இத்தரந்தி தஞ்ச ஸீலங் தீ³கே⁴ன காலேன வேதி³தப்³ப³ங், ந இத்தரேன. கதிபயதி³வஸே ஹி ஸஞ்ஞதாகாரோ ஸங்வுதிந்த்³ரியாகாரோ ச ஹுத்வா ஸக்கா த³ஸ்ஸேதுங். மனஸி கரோதா நோ அமனஸி கரோதாதி தம்பி ‘‘ஸீலமஸ்ஸ பரிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி மனஸி கரொந்தேன பச்சவெக்க²ந்தேன ஸக்கா ஜானிதுங், ந இதரேன. பஞ்ஞவதாதி தம்பி ஸப்பஞ்ஞேனேவ பண்டி³தேன. பா³லோ ஹி மனஸி கரொந்தோபி ஜானிதுங் ந ஸக்கோதி. ஸங்வோஹாரேனாதி கத²னேன.

    Saṃvāsenāti sahavāsena. Sīlaṃ veditabbanti ‘‘ayaṃ pesalo vā dussīlo vā’’ti saṃvasantena ekasmiṃ ṭhāne saha vasantena jānitabbo. Tañca kho dīghena addhunā na ittaranti tañca sīlaṃ dīghena kālena veditabbaṃ, na ittarena. Katipayadivase hi saññatākāro saṃvutindriyākāro ca hutvā sakkā dassetuṃ. Manasi karotā no amanasi karotāti tampi ‘‘sīlamassa pariggaṇhissāmī’’ti manasi karontena paccavekkhantena sakkā jānituṃ, na itarena. Paññavatāti tampi sappaññeneva paṇḍitena. Bālo hi manasi karontopi jānituṃ na sakkoti. Saṃvohārenāti kathanena.

    ‘‘யோ ஹி கோசி மனுஸ்ஸேஸு, வோஹாரங் உபஜீவதி;

    ‘‘Yo hi koci manussesu, vohāraṃ upajīvati;

    ஏவங் வாஸெட்ட² ஜானாஹி, வாணிஜோ ஸோ ந ப்³ராஹ்மணோ’’தி. (ஸு॰ நி॰ 619) –

    Evaṃ vāseṭṭha jānāhi, vāṇijo so na brāhmaṇo’’ti. (su. ni. 619) –

    எத்த² ஹி வாணிஜ்ஜங் வோஹாரோ நாம. ‘‘சத்தாரோ அரியவோஹாரா’’தி (தீ³॰ நி॰ 3.313) எத்த² சேதனா. ‘‘ஸங்கா² ஸமஞ்ஞா பஞ்ஞத்தி வோஹாரோ’’தி (த⁴॰ ஸ॰ 1313-1315) எத்த² பஞ்ஞத்தி. ‘‘வோஹாரமத்தேன ஸோ வோஹரெய்யா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.25) எத்த² கதா² வோஹாரோ. இதா⁴பி ஸோ ஏவ அதி⁴ப்பேதோ. ஏகச்சஸ்ஸ ஹி ஸம்முகா²கதா² பரம்முகா²கதா²ய ந ஸமேதி, பரம்முகா²கதா² ஸம்முகா²கதா²ய, ததா² புரிமகதா² பச்சி²மகதா²ய, பச்சி²மகதா² ச புரிமகதா²ய. ஸோ கதெ²ந்தோயேவ ஸக்கா ஜானிதுங் ‘‘அஸுசி ஏஸோ புக்³க³லோ’’தி. ஸுசிஸீலஸ்ஸ பன புரிமங் பச்சி²மேன, பச்சி²மஞ்ச புரிமேன, ஸம்முகா² கதி²தஞ்ச பரம்முகா² கதி²தேன, பரம்முகா² கதி²தஞ்ச ஸம்முகா² கதி²தேன ஸமேதி, தஸ்மா கதெ²ந்தேன ஸக்கா ஸுசிபா⁴வோ ஜானிதுந்தி பகாஸெந்தோ ஆஹ – ‘‘ஸங்வோஹாரேன ஸோசெய்யங் வேதி³தப்³ப³’’ந்தி.

    Ettha hi vāṇijjaṃ vohāro nāma. ‘‘Cattāro ariyavohārā’’ti (dī. ni. 3.313) ettha cetanā. ‘‘Saṅkhā samaññā paññatti vohāro’’ti (dha. sa. 1313-1315) ettha paññatti. ‘‘Vohāramattena so vohareyyā’’ti (saṃ. ni. 1.25) ettha kathā vohāro. Idhāpi so eva adhippeto. Ekaccassa hi sammukhākathā parammukhākathāya na sameti, parammukhākathā sammukhākathāya, tathā purimakathā pacchimakathāya, pacchimakathā ca purimakathāya. So kathentoyeva sakkā jānituṃ ‘‘asuci eso puggalo’’ti. Sucisīlassa pana purimaṃ pacchimena, pacchimañca purimena, sammukhā kathitañca parammukhā kathitena, parammukhā kathitañca sammukhā kathitena sameti, tasmā kathentena sakkā sucibhāvo jānitunti pakāsento āha – ‘‘saṃvohārena soceyyaṃ veditabba’’nti.

    தா²மோதி ஞாணதா²மோ. யஸ்ஸ ஹி ஞாணதா²மோ நத்தி², ஸோ உப்பன்னேஸு உபத்³த³வேஸு க³ஹேதப்³ப³க³ஹணங் கத்தப்³ப³கரணங் அபஸ்ஸந்தோ அத்³வாரிகங் க⁴ரங் பவிட்டோ² விய சரதி. தேனாஹ – ‘‘ஆபதா³ஸு கோ², மஹாராஜ, தா²மோ வேதி³தப்³போ³’’தி. ஸாகச்சா²யாதி ஸஹகதா²ய. து³ப்பஞ்ஞஸ்ஸ ஹி கதா² உத³கே கெ³ண்டு³ விய உப்லவதி, பஞ்ஞவதோ கதெ²ந்தஸ்ஸ படிபா⁴னங் அனந்தங் ஹோதி. உத³கவிப்ப²ந்த³னேனேவ ஹி மச்சோ² கு²த்³த³கோ மஹந்தோ வாதி பஞ்ஞாயதி.

    Thāmoti ñāṇathāmo. Yassa hi ñāṇathāmo natthi, so uppannesu upaddavesu gahetabbagahaṇaṃ kattabbakaraṇaṃ apassanto advārikaṃ gharaṃ paviṭṭho viya carati. Tenāha – ‘‘āpadāsu kho, mahārāja,thāmo veditabbo’’ti. Sākacchāyāti sahakathāya. Duppaññassa hi kathā udake geṇḍu viya uplavati, paññavato kathentassa paṭibhānaṃ anantaṃ hoti. Udakavipphandaneneva hi maccho khuddako mahanto vāti paññāyati.

    இதி ப⁴க³வா ரஞ்ஞோ உஜுகமேவ தே ‘‘இமே நாமா’’தி அவத்வா அரஹந்தானங் அனரஹந்தானஞ்ச ஜானநூபாயங் பகாஸேஸி. ராஜா தங் ஸுத்வா ப⁴க³வதோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதாய தே³ஸனாவிலாஸேன ச அபி⁴ப்பஸன்னோ ‘‘அச்ச²ரியங், ப⁴ந்தே’’திஆதி³னா அத்தனோ பஸாத³ங் பகாஸெத்வா இதா³னி தே யாதா²வதோ ப⁴க³வதோ ஆரோசெந்தோ ‘‘ஏதே, ப⁴ந்தே, மம புரிஸா சரா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² சராதி அபப்³ப³ஜிதா ஏவ பப்³ப³ஜிதரூபேன ரட்ட²பிண்ட³ங் பு⁴ஞ்ஜந்தா படிச்ச²ன்னகம்மந்தத்தா. ஓசரகாதி ஹெட்டா² சரகா. சரா ஹி பப்³ப³தமத்த²கேன சரந்தாபி ஹெட்டா² சரகாவ நிஹீனகம்மத்தா. அத² வா ஓசரகாதி சரபுரிஸா. ஓசரித்வாதி அவசரித்வா வீமங்ஸித்வா, தஸ்மிங் தஸ்மிங் தே³ஸே தங் தங் பவத்திங் ஞத்வாதி அத்தோ². ஓஸாரிஸ்ஸாமீதி படிபஜ்ஜிஸ்ஸாமி, கரிஸ்ஸாமீதி அத்தோ². ரஜோஜல்லந்தி ரஜஞ்ச மலஞ்ச. பவாஹெத்வாதி ஸுட்டு² விக்கா²லனவஸேன அபனெத்வா. கப்பிதகேஸமஸ்ஸூதி அலங்காரஸத்தே² வுத்தவிதி⁴னா கப்பகேஹி சி²ன்னகேஸமஸ்ஸூ. காமகு³ணேஹீதி காமகொட்டா²ஸேஹி, காமப³ந்த⁴னேஹி வா ஸமப்பிதாதி ஸுட்டு² அப்பிதா அல்லீனா. ஸமங்கி³பூ⁴தாதி ஸஹபூ⁴தா . பரிசாரெஸ்ஸந்தீதி இந்த்³ரியானி ஸமந்ததோ சாரெஸ்ஸந்தி கீளாபெஸ்ஸந்தி வா.

    Iti bhagavā rañño ujukameva te ‘‘ime nāmā’’ti avatvā arahantānaṃ anarahantānañca jānanūpāyaṃ pakāsesi. Rājā taṃ sutvā bhagavato sabbaññutāya desanāvilāsena ca abhippasanno ‘‘acchariyaṃ, bhante’’tiādinā attano pasādaṃ pakāsetvā idāni te yāthāvato bhagavato ārocento ‘‘ete, bhante, mama purisā carā’’tiādimāha. Tattha carāti apabbajitā eva pabbajitarūpena raṭṭhapiṇḍaṃ bhuñjantā paṭicchannakammantattā. Ocarakāti heṭṭhā carakā. Carā hi pabbatamatthakena carantāpi heṭṭhā carakāva nihīnakammattā. Atha vā ocarakāti carapurisā. Ocaritvāti avacaritvā vīmaṃsitvā, tasmiṃ tasmiṃ dese taṃ taṃ pavattiṃ ñatvāti attho. Osārissāmīti paṭipajjissāmi, karissāmīti attho. Rajojallanti rajañca malañca. Pavāhetvāti suṭṭhu vikkhālanavasena apanetvā. Kappitakesamassūti alaṅkārasatthe vuttavidhinā kappakehi chinnakesamassū. Kāmaguṇehīti kāmakoṭṭhāsehi, kāmabandhanehi vā samappitāti suṭṭhu appitā allīnā. Samaṅgibhūtāti sahabhūtā . Paricāressantīti indriyāni samantato cāressanti kīḷāpessanti vā.

    ஏதமத்த²ங் விதி³த்வாதி ஏதங் தேஸங் ராஜபுரிஸானங் அத்தனோ உத³ரஸ்ஸ காரணா பப்³ப³ஜிதவேஸேன லோகவஞ்சனஸங்கா²தங் அத்த²ங் விதி³த்வா. இமங் உதா³னந்தி இமங் பராதீ⁴னதாபரவஞ்சனதாபடிக்கே²பவிபா⁴வனங் உதா³னங் உதா³னேஸி.

    Etamatthaṃ viditvāti etaṃ tesaṃ rājapurisānaṃ attano udarassa kāraṇā pabbajitavesena lokavañcanasaṅkhātaṃ atthaṃ viditvā. Imaṃ udānanti imaṃ parādhīnatāparavañcanatāpaṭikkhepavibhāvanaṃ udānaṃ udānesi.

    தத்த² ந வாயமெய்ய ஸப்³ப³த்தா²தி தூ³தெய்யஓசரககம்மாதி³கே ஸப்³ப³ஸ்மிங் பாபத⁴ம்மே இமே ராஜபுரிஸா விய பப்³ப³ஜிதோ ந வாயமெய்ய, வாயாமங் உஸ்ஸாஹங் ந கரெய்ய, ஸப்³ப³த்த² யத்த² கத்த²சி வாயாமங் அகத்வா அப்பமத்தகேபி புஞ்ஞஸ்மிங்யேவ வாயமெய்யாதி அதி⁴ப்பாயோ. நாஞ்ஞஸ்ஸ புரிஸோ ஸியாதி பப்³ப³ஜிதரூபேன அஞ்ஞஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸேவகபுரிஸோ ந ஸியா. கஸ்மா? ஏவரூபஸ்ஸபி ஓசரகாதி³பாபகம்மஸ்ஸ கத்தப்³ப³த்தா. நாஞ்ஞங் நிஸ்ஸாய ஜீவெய்யாதி அஞ்ஞங் பரங் இஸ்ஸராதி³ங் நிஸ்ஸாய ‘‘தப்படிப³த்³த⁴ங் மே ஸுக²து³க்க²’’ந்தி ஏவங்சித்தோ ஹுத்வா ந ஜீவிகங் பவத்தெய்ய, அத்ததீ³போ அத்தஸரணோ அனஞ்ஞஸரணோ ஏவ ப⁴வெய்ய. அத² வா அனத்தா²வஹதோ ‘‘ஓசரண’’ந்தி லத்³த⁴னாமகத்தா அஞ்ஞங் அகுஸலகம்மங் நிஸ்ஸாய ந ஜீவெய்ய. த⁴ம்மேன ந வணிங் சரேதி த⁴னாதி³அத்தா²ய த⁴ம்மங் ந கதெ²ய்ய. யோ ஹி த⁴னாதி³ஹேது பரேஸங் த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, ஸோ த⁴ம்மேன வாணிஜ்ஜங் கரோதி நாம, ஏவங் த⁴ம்மேன தங் ந சரெய்ய. அத² வா த⁴னாதீ³னங் அத்தா²ய கோஸலரஞ்ஞோ புரிஸோ விய ஓசரகாதி³கம்மங் கரொந்தோ பரேஹி அனாஸங்கனீயதாய பப்³ப³ஜ்ஜாலிங்க³ஸமாதா³னாதீ³னி அனுதிட்ட²ந்தோ த⁴ம்மேன வாணிஜ்ஜங் கரோதி நாம. யோபி இத⁴ பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரந்தோபி அஞ்ஞதரங் தே³வனிகாயங் பணிதா⁴ய ப்³ரஹ்மசரியங் சரதி, ஸோபி த⁴ம்மேன வாணிஜ்ஜங் கரோதி நாம, ஏவங் த⁴ம்மேன வாணிஜ்ஜங் ந சரே, ந கரெய்யாதி அத்தோ².

    Tattha na vāyameyya sabbatthāti dūteyyaocarakakammādike sabbasmiṃ pāpadhamme ime rājapurisā viya pabbajito na vāyameyya, vāyāmaṃ ussāhaṃ na kareyya, sabbattha yattha katthaci vāyāmaṃ akatvā appamattakepi puññasmiṃyeva vāyameyyāti adhippāyo. Nāññassa puriso siyāti pabbajitarūpena aññassa puggalassa sevakapuriso na siyā. Kasmā? Evarūpassapi ocarakādipāpakammassa kattabbattā. Nāññaṃ nissāya jīveyyāti aññaṃ paraṃ issarādiṃ nissāya ‘‘tappaṭibaddhaṃ me sukhadukkha’’nti evaṃcitto hutvā na jīvikaṃ pavatteyya, attadīpo attasaraṇo anaññasaraṇo eva bhaveyya. Atha vā anatthāvahato ‘‘ocaraṇa’’nti laddhanāmakattā aññaṃ akusalakammaṃ nissāya na jīveyya. Dhammena na vaṇiṃ careti dhanādiatthāya dhammaṃ na katheyya. Yo hi dhanādihetu paresaṃ dhammaṃ deseti, so dhammena vāṇijjaṃ karoti nāma, evaṃ dhammena taṃ na careyya. Atha vā dhanādīnaṃ atthāya kosalarañño puriso viya ocarakādikammaṃ karonto parehi anāsaṅkanīyatāya pabbajjāliṅgasamādānādīni anutiṭṭhanto dhammena vāṇijjaṃ karoti nāma. Yopi idha parisuddhaṃ brahmacariyaṃ carantopi aññataraṃ devanikāyaṃ paṇidhāya brahmacariyaṃ carati, sopi dhammena vāṇijjaṃ karoti nāma, evaṃ dhammena vāṇijjaṃ na care, na kareyyāti attho.

    து³தியஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dutiyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / உதா³னபாளி • Udānapāḷi / 2. ஸத்தஜடிலஸுத்தங் • 2. Sattajaṭilasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact