Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    3. ஸத்தகம்மஸுத்தங்

    3. Sattakammasuttaṃ

    203. ‘‘அஸப்புரிஸஞ்ச வோ, பி⁴க்க²வே, தே³ஸெஸ்ஸாமி, அஸப்புரிஸேன அஸப்புரிஸதரஞ்ச ; ஸப்புரிஸஞ்ச, ஸப்புரிஸேன ஸப்புரிஸதரஞ்ச. தங் ஸுணாத²…பே॰….

    203. ‘‘Asappurisañca vo, bhikkhave, desessāmi, asappurisena asappurisatarañca ; sappurisañca, sappurisena sappurisatarañca. Taṃ suṇātha…pe….

    ‘‘கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, அஸப்புரிஸோ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ பாணாதிபாதீ ஹோதி, அதி³ன்னாதா³யீ ஹோதி, காமேஸுமிச்சா²சாரீ ஹோதி, முஸாவாதீ³ ஹோதி, பிஸுணவாசோ ஹோதி, ப²ருஸவாசோ ஹோதி, ஸம்ப²ப்பலாபீ ஹோதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, அஸப்புரிஸோ.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, asappuriso? Idha, bhikkhave, ekacco pāṇātipātī hoti, adinnādāyī hoti, kāmesumicchācārī hoti, musāvādī hoti, pisuṇavāco hoti, pharusavāco hoti, samphappalāpī hoti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, asappuriso.

    ‘‘கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, அஸப்புரிஸேன அஸப்புரிஸதரோ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ அத்தனா ச பாணாதிபாதீ ஹோதி, பரஞ்ச பாணாதிபாதே ஸமாத³பேதி; அத்தனா ச அதி³ன்னாதா³யீ ஹோதி, பரஞ்ச அதி³ன்னாதா³னே ஸமாத³பேதி; அத்தனா ச காமேஸுமிச்சா²சாரீ ஹோதி, பரஞ்ச காமேஸுமிச்சா²சாரே ஸமாத³பேதி; அத்தனா ச முஸாவாதீ³ ஹோதி, பரஞ்ச முஸாவாதே³ ஸமாத³பேதி; அத்தனா ச பிஸுணவாசோ ஹோதி, பரஞ்ச பிஸுணாய வாசாய ஸமாத³பேதி; அத்தனா ச ப²ருஸவாசோ ஹோதி, பரஞ்ச ப²ருஸாய வாசாய ஸமாத³பேதி; அத்தனா ச ஸம்ப²ப்பலாபீ ஹோதி, பரஞ்ச ஸம்ப²ப்பலாபே ஸமாத³பேதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, அஸப்புரிஸேன அஸப்புரிஸதரோ.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, asappurisena asappurisataro? Idha, bhikkhave, ekacco attanā ca pāṇātipātī hoti, parañca pāṇātipāte samādapeti; attanā ca adinnādāyī hoti, parañca adinnādāne samādapeti; attanā ca kāmesumicchācārī hoti, parañca kāmesumicchācāre samādapeti; attanā ca musāvādī hoti, parañca musāvāde samādapeti; attanā ca pisuṇavāco hoti, parañca pisuṇāya vācāya samādapeti; attanā ca pharusavāco hoti, parañca pharusāya vācāya samādapeti; attanā ca samphappalāpī hoti, parañca samphappalāpe samādapeti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, asappurisena asappurisataro.

    ‘‘கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, ஸப்புரிஸோ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ பாணாதிபாதா படிவிரதோ ஹோதி, அதி³ன்னாதா³னா படிவிரதோ ஹோதி, காமேஸுமிச்சா²சாரா படிவிரதோ ஹோதி, முஸாவாதா³ படிவிரதோ ஹோதி, பிஸுணாய வாசாய படிவிரதோ ஹோதி, ப²ருஸாய வாசாய படிவிரதோ, ஹோதி, ஸம்ப²ப்பலாபா படிவிரதோ ஹோதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸப்புரிஸோ.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, sappuriso? Idha, bhikkhave, ekacco pāṇātipātā paṭivirato hoti, adinnādānā paṭivirato hoti, kāmesumicchācārā paṭivirato hoti, musāvādā paṭivirato hoti, pisuṇāya vācāya paṭivirato hoti, pharusāya vācāya paṭivirato, hoti, samphappalāpā paṭivirato hoti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, sappuriso.

    ‘‘கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, ஸப்புரிஸேன ஸப்புரிஸதரோ? இத⁴ பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ அத்தனா ச பாணாதிபாதா படிவிரதோ ஹோதி, பரஞ்ச பாணாதிபாதா வேரமணியா ஸமாத³பேதி; அத்தனா ச அதி³ன்னாதா³னா படிவிரதோ ஹோதி, பரஞ்ச அதி³ன்னாதா³னா வேரமணியா ஸமாத³பேதி; அத்தனா ச காமேஸுமிச்சா²சாரா படிவிரதோ ஹோதி, பரஞ்ச காமேஸுமிச்சா²சாரா வேரமணியா ஸமாத³பேதி; அத்தனா ச முஸாவாதா³ படிவிரதோ ஹோதி, பரஞ்ச முஸாவாதா³ வேரமணியா ஸமாத³பேதி; அத்தனா ச பிஸுணாய வாசாய படிவிரதோ ஹோதி, பரஞ்ச பிஸுணாய வாசாய வேரமணியா ஸமாத³பேதி; அத்தனா ச ப²ருஸாய வாசாய படிவிரதோ ஹோதி, பரஞ்ச ப²ருஸாய வாசாய வேரமணியா ஸமாத³பேதி; அத்தனா ச ஸம்ப²ப்பலாபா படிவிரதோ ஹோதி, பரஞ்ச ஸம்ப²ப்பலாபா வேரமணியா ஸமாத³பேதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸப்புரிஸேன ஸப்புரிஸதரோ’’தி. ததியங்.

    ‘‘Katamo ca, bhikkhave, sappurisena sappurisataro? Idha bhikkhave, ekacco attanā ca pāṇātipātā paṭivirato hoti, parañca pāṇātipātā veramaṇiyā samādapeti; attanā ca adinnādānā paṭivirato hoti, parañca adinnādānā veramaṇiyā samādapeti; attanā ca kāmesumicchācārā paṭivirato hoti, parañca kāmesumicchācārā veramaṇiyā samādapeti; attanā ca musāvādā paṭivirato hoti, parañca musāvādā veramaṇiyā samādapeti; attanā ca pisuṇāya vācāya paṭivirato hoti, parañca pisuṇāya vācāya veramaṇiyā samādapeti; attanā ca pharusāya vācāya paṭivirato hoti, parañca pharusāya vācāya veramaṇiyā samādapeti; attanā ca samphappalāpā paṭivirato hoti, parañca samphappalāpā veramaṇiyā samādapeti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, sappurisena sappurisataro’’ti. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-10. ஸிக்கா²பத³ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-10. Sikkhāpadasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact