Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā |
૭. સત્તકનિદ્દેસવણ્ણના
7. Sattakaniddesavaṇṇanā
૨૦૩. સદ્ધા નામ સાધુલદ્ધિકાતિ ઉમ્મુજ્જતીતિ એતેન કુસલેસુ ધમ્મેસુ અન્તોગધા, બોધિપક્ખિયધમ્મેસુ વા અધિમોક્ખભૂતા સદ્ધા સાધૂતિ ઉમ્મુજ્જમાનં કુસલં દસ્સેતિ, એવં હિરીયાદીસુ ચ. કુસલેસુ ધમ્મેસૂતિ એત્થ ભુમ્મનિદ્દેસો તદન્તોગધતાય તદુપકારતાય વા વેદિતબ્બો. એત્થ ચ ઉમ્મુજ્જતિ સાહુ સદ્ધા કુસલેસુ ધમ્મેસૂતિઆદિના સદ્ધાદીનં ઉમ્મુજ્જનપઞ્ઞાય સદ્ધાદીનં ઉપ્પત્તિં દસ્સેતિ. તેનેવ ‘‘તસ્સ સા સદ્ધા નેવ તિટ્ઠતી’’તિઆદિ વુત્તં. ‘‘સાહુ સદ્ધા કુસલેસુ ધમ્મેસૂ’’તિ વા ઉમ્મુજ્જનસ્સ ઉપકારકં આનિસંસદસ્સનં વત્વા ‘‘ઉમ્મુજ્જતી’’તિ એતેન સદ્ધાસઙ્ખાતમેવ ઉમ્મુજ્જનં દસ્સિતન્તિ વેદિતબ્બં. ચઙ્કવારેતિ રજકાનં ખારપરિસાવને. એકકમ્મનિબ્બત્તા પટિસન્ધિભવઙ્ગચુતિસન્તતિ એકો ચિત્તવારોતિ ચુતિતો અનન્તરો યથાગહિતો દુતિયો હોતીતિ આહ ‘‘દુતિયચિત્તવારેના’’તિ. ઉમ્મુજ્જિત્વા ઠિતાદયો ચત્તારો તાય તાય જાતિયા અરહત્તં અસચ્છિકરોન્તા અનેકે પુગ્ગલા વેદિતબ્બા, સચ્છિકરોન્તો પન એકોપિ પુબ્બભાગે તતિયપુગ્ગલાદિભાવં આપજ્જિત્વા અન્તે સત્તમપુગ્ગલો હોતીતિ.
203. Saddhānāma sādhuladdhikāti ummujjatīti etena kusalesu dhammesu antogadhā, bodhipakkhiyadhammesu vā adhimokkhabhūtā saddhā sādhūti ummujjamānaṃ kusalaṃ dasseti, evaṃ hirīyādīsu ca. Kusalesu dhammesūti ettha bhummaniddeso tadantogadhatāya tadupakāratāya vā veditabbo. Ettha ca ummujjati sāhu saddhā kusalesu dhammesūtiādinā saddhādīnaṃ ummujjanapaññāya saddhādīnaṃ uppattiṃ dasseti. Teneva ‘‘tassa sā saddhā neva tiṭṭhatī’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Sāhu saddhā kusalesu dhammesū’’ti vā ummujjanassa upakārakaṃ ānisaṃsadassanaṃ vatvā ‘‘ummujjatī’’ti etena saddhāsaṅkhātameva ummujjanaṃ dassitanti veditabbaṃ. Caṅkavāreti rajakānaṃ khāraparisāvane. Ekakammanibbattā paṭisandhibhavaṅgacutisantati eko cittavāroti cutito anantaro yathāgahito dutiyo hotīti āha ‘‘dutiyacittavārenā’’ti. Ummujjitvā ṭhitādayo cattāro tāya tāya jātiyā arahattaṃ asacchikarontā aneke puggalā veditabbā, sacchikaronto pana ekopi pubbabhāge tatiyapuggalādibhāvaṃ āpajjitvā ante sattamapuggalo hotīti.
સત્તકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sattakaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / પુગ્ગલપઞ્ઞત્તિપાળિ • Puggalapaññattipāḷi / ૭. સત્તકપુગ્ગલપઞ્ઞત્તિ • 7. Sattakapuggalapaññatti
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૭. સત્તકનિદ્દેસવણ્ણના • 7. Sattakaniddesavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૭. સત્તકનિદ્દેસવણ્ણના • 7. Sattakaniddesavaṇṇanā