Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
૭. સત્તકનિદ્દેસવણ્ણના
7. Sattakaniddesavaṇṇanā
૨૦૩. કુસલેસુ ધમ્મેસૂતિ આધારે ભુમ્મં, ન વિસયેતિ દસ્સેન્તો ‘‘કુસલેસુ ધમ્મેસુ અન્તોગધા’’તિ આહ. ઇદાનિ વિસયલક્ખણં એતં ભુમ્મન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘બોધિપક્ખિયધમ્મેસુ વા’’તિઆદિમાહ. ‘‘તદુપકારતાયા’’તિ ઇદં કુસલેસુ ધમ્મેસુ સાધેતબ્બેસૂતિ ઇમમત્થં સન્ધાય વુત્તં. ઉમ્મુજ્જનપઞ્ઞાયાતિ ઉમ્મુજ્જાપનપઞ્ઞાય, ઉમ્મુજ્જનાકારેન વા પવત્તપઞ્ઞાય. તેનેવાતિ ઉમ્મુજ્જનમત્તત્તા એવ. યથા હિ ઞાણુપ્પાદો સંકિલેસપક્ખતો ઉમ્મુજ્જનં, એવં સદ્ધુપ્પાદોપીતિ આહ ‘‘સદ્ધાસઙ્ખાતમેવ ઉમ્મુજ્જન’’ન્તિ. ચિત્તવારોતિ ચિત્તપ્પબન્ધવારો. પચ્ચેકં ઠાનવિપસ્સનાપતરણપતિગાધપ્પત્તિનિટ્ઠત્તા તેસં પુગ્ગલાનં ‘‘અનેકે પુગ્ગલા’’તિ વુત્તં. કસ્મા? તેનત્તભાવેન અરહત્તસ્સ અગ્ગહણતો. તતિયપુગ્ગલાદિભાવન્તિ ઉમ્મુજ્જિત્વા ઠિતપુગ્ગલાદિભાવં.
203. Kusalesu dhammesūti ādhāre bhummaṃ, na visayeti dassento ‘‘kusalesu dhammesu antogadhā’’ti āha. Idāni visayalakkhaṇaṃ etaṃ bhummanti dassento ‘‘bodhipakkhiyadhammesu vā’’tiādimāha. ‘‘Tadupakāratāyā’’ti idaṃ kusalesu dhammesu sādhetabbesūti imamatthaṃ sandhāya vuttaṃ. Ummujjanapaññāyāti ummujjāpanapaññāya, ummujjanākārena vā pavattapaññāya. Tenevāti ummujjanamattattā eva. Yathā hi ñāṇuppādo saṃkilesapakkhato ummujjanaṃ, evaṃ saddhuppādopīti āha ‘‘saddhāsaṅkhātameva ummujjana’’nti. Cittavāroti cittappabandhavāro. Paccekaṃ ṭhānavipassanāpataraṇapatigādhappattiniṭṭhattā tesaṃ puggalānaṃ ‘‘aneke puggalā’’ti vuttaṃ. Kasmā? Tenattabhāvena arahattassa aggahaṇato. Tatiyapuggalādibhāvanti ummujjitvā ṭhitapuggalādibhāvaṃ.
સત્તકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sattakaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / પુગ્ગલપઞ્ઞત્તિપાળિ • Puggalapaññattipāḷi / ૭. સત્તકપુગ્ગલપઞ્ઞત્તિ • 7. Sattakapuggalapaññatti
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૭. સત્તકનિદ્દેસવણ્ણના • 7. Sattakaniddesavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૭. સત્તકનિદ્દેસવણ્ણના • 7. Sattakaniddesavaṇṇanā