Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૫. સત્તક્ખત્તુપરમકથાવણ્ણના

    5. Sattakkhattuparamakathāvaṇṇanā

    ૫૪૧-૫૪૫. ઇદાનિ સત્તક્ખત્તુપરમકથા નામ હોતિ, તત્થ યસ્મા ‘‘સત્તક્ખત્તુપરમો’’તિ વુત્તં, તસ્મા ‘‘સત્તક્ખત્તુપરમો પુગ્ગલો સત્તક્ખત્તુપરમતાય નિયતો’’તિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ ઉત્તરાપથકાનં; તેસં ઠપેત્વા ‘‘અરિયમગ્ગં અઞ્ઞો તસ્સ નિયમો નત્થિ, યેન સો સત્તક્ખત્તુપરમતાય નિયતો ભવેય્યા’’તિ ઇમં વિભાગં દસ્સેતું પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ.

    641-645. Idāni sattakkhattuparamakathā nāma hoti, tattha yasmā ‘‘sattakkhattuparamo’’ti vuttaṃ, tasmā ‘‘sattakkhattuparamo puggalo sattakkhattuparamatāya niyato’’ti yesaṃ laddhi, seyyathāpi uttarāpathakānaṃ; tesaṃ ṭhapetvā ‘‘ariyamaggaṃ añño tassa niyamo natthi, yena so sattakkhattuparamatāya niyato bhaveyyā’’ti imaṃ vibhāgaṃ dassetuṃ pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa.

    માતા જીવિતાતિઆદીસુ અયમધિપ્પાયો – દ્વે નિયામા સમ્મત્તનિયામો ચ મિચ્છત્તનિયામો ચ. સમ્મત્તનિયામો અરિયમગ્ગો. સો અવિનિપાતધમ્મતઞ્ચેવ ફલુપ્પત્તિઞ્ચ નિયમેતિ. મિચ્છત્તનિયામો આનન્તરિયકમ્મં. તં અનન્તરા નિરયૂપપત્તિં નિયમેતિ. તત્થ સત્તક્ખત્તુપરમો સોતાપત્તિમગ્ગેન અવિનિપાતધમ્મતાય ચ ફલુપ્પત્તિયા ચ નિયમિતો. સેસમગ્ગનિયામો પનસ્સ નત્થિ અનધિગતત્તા, આનન્તરિયમ્પિ કાતું સો અભબ્બો. ત્વં પનસ્સ નિયામં ઇચ્છસિ, તેન તં વદામ – ‘‘કિં તે સો ઇમિના મિચ્છત્તનિયામેન નિયમિતો’’તિ.

    Mātā jīvitātiādīsu ayamadhippāyo – dve niyāmā sammattaniyāmo ca micchattaniyāmo ca. Sammattaniyāmo ariyamaggo. So avinipātadhammatañceva phaluppattiñca niyameti. Micchattaniyāmo ānantariyakammaṃ. Taṃ anantarā nirayūpapattiṃ niyameti. Tattha sattakkhattuparamo sotāpattimaggena avinipātadhammatāya ca phaluppattiyā ca niyamito. Sesamagganiyāmo panassa natthi anadhigatattā, ānantariyampi kātuṃ so abhabbo. Tvaṃ panassa niyāmaṃ icchasi, tena taṃ vadāma – ‘‘kiṃ te so iminā micchattaniyāmena niyamito’’ti.

    અભબ્બો અન્તરાતિ પઞ્હેસુ આનન્તરિયાભાવં સન્ધાય પટિક્ખિપતિ, સત્તક્ખત્તુપરમં સન્ધાય પટિજાનાતિ. અત્થિ સો નિયામોતિ પઞ્હે સત્તક્ખત્તુપરમતાય નિયામં અપસ્સન્તો પટિક્ખિપતિ. અત્થિ તે સતિપટ્ઠાનાતિઆદિ નિયામસઙ્ખાતે મગ્ગધમ્મે દસ્સેતું વુત્તં. તસ્સ પન પુન પઠમમગ્ગાનુપ્પત્તિતો તેપિ નત્થિ, તસ્મા પટિક્ખિપતિ. સેસમેત્થ ઉત્તાનત્થમેવ. નનુ સો સત્તક્ખત્તુપરમોતિ એત્થ ભગવા ‘‘અયં પુગ્ગલો એત્તકે ભવે સન્ધાવિત્વા પરિનિબ્બાયિસ્સતિ, અયં એત્તકે’’તિ અત્તનો ઞાણબલેન બ્યાકરોતિ, ન ભવનિયામં નામ કિઞ્ચિ તેન સત્તક્ખત્તુપરમો, કોલંકોલો, એકબીજી વાતિ વુત્તં, તસ્મા અસાધકમેતન્તિ.

    Abhabbo antarāti pañhesu ānantariyābhāvaṃ sandhāya paṭikkhipati, sattakkhattuparamaṃ sandhāya paṭijānāti. Atthi so niyāmoti pañhe sattakkhattuparamatāya niyāmaṃ apassanto paṭikkhipati. Atthi te satipaṭṭhānātiādi niyāmasaṅkhāte maggadhamme dassetuṃ vuttaṃ. Tassa pana puna paṭhamamaggānuppattito tepi natthi, tasmā paṭikkhipati. Sesamettha uttānatthameva. Nanu so sattakkhattuparamoti ettha bhagavā ‘‘ayaṃ puggalo ettake bhave sandhāvitvā parinibbāyissati, ayaṃ ettake’’ti attano ñāṇabalena byākaroti, na bhavaniyāmaṃ nāma kiñci tena sattakkhattuparamo, kolaṃkolo, ekabījī vāti vuttaṃ, tasmā asādhakametanti.

    સત્તક્ખત્તુપરમકથાવણ્ણના.

    Sattakkhattuparamakathāvaṇṇanā.

    ૬૪૬-૬૪૭. કોલંકોલએકબીજિકથાયોપિ ઇમિનાવુપાયેન વેદિતબ્બા.

    646-647. Kolaṃkolaekabījikathāyopi imināvupāyena veditabbā.

    કોલંકોલએકબીજિકથાવણ્ણના.

    Kolaṃkolaekabījikathāvaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi
    (૧૨૦) ૫. સત્તક્ખત્તુપરમકથા • (120) 5. Sattakkhattuparamakathā
    (૧૨૧) ૬. કોલઙ્કોલકથા • (121) 6. Kolaṅkolakathā
    (૧૨૨) ૭. એકબીજીકથા • (122) 7. Ekabījīkathā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૫. સત્તક્ખત્તુપરમકથાવણ્ણના • 5. Sattakkhattuparamakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૫. સત્તક્ખત્તુપરમકથાવણ્ણના • 5. Sattakkhattuparamakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact