Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    ૫. સત્તક્ખત્તુપરમકથાવણ્ણના

    5. Sattakkhattuparamakathāvaṇṇanā

    ૬૪૧-૬૪૫. સત્તક્ખત્તુપરમતાનિયતોતિ સત્તક્ખત્તુપરમતાય નિયતો. ઇમં વિભાગન્તિ ઇમં વિસેસં. ત્વં પનસ્સ નિયામં ઇચ્છસીતિ અવિનિપાતધમ્મતાફલપ્પત્તીહિ અઞ્ઞસ્મિં સત્તક્ખત્તુપરમભાવે ચ નિયામં ઇચ્છસીતિ અત્થો.

    641-645. Sattakkhattuparamatāniyatoti sattakkhattuparamatāya niyato. Imaṃ vibhāganti imaṃ visesaṃ. Tvaṃ panassa niyāmaṃ icchasīti avinipātadhammatāphalappattīhi aññasmiṃ sattakkhattuparamabhāve ca niyāmaṃ icchasīti attho.

    આનન્તરિયાભાવન્તિ યેન સો ધમ્માભિસમયેન ભબ્બો નામ હોતિ, તસ્સ આનન્તરિયકમ્મસ્સ અભાવન્તિ અત્થો, પુગ્ગલસ્સ વા આનન્તરિયભાવસ્સ અભાવન્તિ. કિં પન સો અન્તરાધમ્મં અભિસમિસ્સતીતિ? કેચિ વદન્તિ ‘‘સત્તક્ખત્તુપરમો સત્તમં ભવં નાતિક્કમતિ, ઓરતો પન નત્થિ પટિસેધો’’તિ. અપરે ‘‘યો ભગવતા ઞાણબલેન બ્યાકતો, તસ્સ અન્તરા અભિસમયો નામ નત્થિ, તથાપિ ભવનિયામસ્સ કસ્સચિ અભાવા ભબ્બોતિ વુચ્ચતિ. યથા કુસલા અભિઞ્ઞાચેતના કદાચિ વિપાકં અદદમાનાપિ સતિ કારણે દાતું ભબ્બતાય વિપાકધમ્મધમ્મા નામ, તથા ઇન્દ્રિયાનં મુદુતાય સત્તક્ખત્તુપરમો, ન નિયામસબ્ભાવા નાપિ ભગવતા બ્યાકતત્તા, ન ચ ઇન્દ્રિયમુદુતા અભબ્બતાકરો ધમ્મોતિ ન સો અભબ્બો નામ. અભબ્બતાકરધમ્માભાવતો ચેત્થ અભબ્બતા પટિસેધિતા, ન પન અન્તરા અભિસમેતું ભબ્બતા વુત્તા. યદિ ચ સત્તક્ખત્તુપરમો અન્તરા અભિસમેય્ય, કોલંકોલો સિયા’’તિ. વિસેસં પન અકત્વા ભબ્બસભાવતાય ભબ્બોતિ વત્તું યુત્તં. ન ભવનિયામકં કિઞ્ચીતિ એત્થ પસ્સિત્વાતિ વચનસેસો, બ્યાકરોતીતિ વા સમ્બન્ધો.

    Ānantariyābhāvanti yena so dhammābhisamayena bhabbo nāma hoti, tassa ānantariyakammassa abhāvanti attho, puggalassa vā ānantariyabhāvassa abhāvanti. Kiṃ pana so antarādhammaṃ abhisamissatīti? Keci vadanti ‘‘sattakkhattuparamo sattamaṃ bhavaṃ nātikkamati, orato pana natthi paṭisedho’’ti. Apare ‘‘yo bhagavatā ñāṇabalena byākato, tassa antarā abhisamayo nāma natthi, tathāpi bhavaniyāmassa kassaci abhāvā bhabboti vuccati. Yathā kusalā abhiññācetanā kadāci vipākaṃ adadamānāpi sati kāraṇe dātuṃ bhabbatāya vipākadhammadhammā nāma, tathā indriyānaṃ mudutāya sattakkhattuparamo, na niyāmasabbhāvā nāpi bhagavatā byākatattā, na ca indriyamudutā abhabbatākaro dhammoti na so abhabbo nāma. Abhabbatākaradhammābhāvato cettha abhabbatā paṭisedhitā, na pana antarā abhisametuṃ bhabbatā vuttā. Yadi ca sattakkhattuparamo antarā abhisameyya, kolaṃkolo siyā’’ti. Visesaṃ pana akatvā bhabbasabhāvatāya bhabboti vattuṃ yuttaṃ. Na bhavaniyāmakaṃ kiñcīti ettha passitvāti vacanaseso, byākarotīti vā sambandho.

    સત્તક્ખત્તુપરમકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sattakkhattuparamakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    દ્વાદસમવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dvādasamavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૨૦) ૫. સત્તક્ખત્તુપરમકથા • (120) 5. Sattakkhattuparamakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૫. સત્તક્ખત્તુપરમકથાવણ્ણના • 5. Sattakkhattuparamakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૫. સત્તક્ખત્તુપરમકથાવણ્ણના • 5. Sattakkhattuparamakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact