Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૭. સત્તમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના

    7. Sattamanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā

    ૭૬૪. સત્તમે ‘‘સયં યાચિતકેના’’તિ કિઞ્ચાપિ અવિસેસેન વુત્તં. તથાપિ અઞ્ઞદત્થિકેન અત્તુદ્દેસિકેન સઞ્ઞાચિકેનાતિ અત્થો વેદિતબ્બો. અયમત્થો ‘‘ભિક્ખુનિયો તેન ચ પરિક્ખારેન સયમ્પિ યાચિત્વા ભેસજ્જં ચેતાપેત્વા પરિભુઞ્જિંસૂ’’તિ ઇમિસ્સા પાળિયા અત્થેન સંસન્દિત્વા વેદિતબ્બો. તસ્સાયમત્થો – તેન પરિક્ખારેન ભેસજ્જં ચેતાપેત્વા ચ-સદ્દેન સઞ્ઞાચિકેન ચ ભેસજ્જં ચેતાપેત્વાતિ ઇમમત્થં દીપેન્તો ‘‘સયમ્પિ યાચિત્વા ભેસજ્જં ચેતાપેત્વા’’તિ આહ. અઞ્ઞથા ‘‘તેન પરિક્ખારેન ભેસજ્જં ચેતાપેત્વા સયમ્પિ યાચિત્વા પરિભુઞ્જિંસૂ’’તિ ઇમિના અનુક્કમેન પાળિ વત્તબ્બા સિયા.

    764. Sattame ‘‘sayaṃ yācitakenā’’ti kiñcāpi avisesena vuttaṃ. Tathāpi aññadatthikena attuddesikena saññācikenāti attho veditabbo. Ayamattho ‘‘bhikkhuniyo tena ca parikkhārena sayampi yācitvā bhesajjaṃ cetāpetvā paribhuñjiṃsū’’ti imissā pāḷiyā atthena saṃsanditvā veditabbo. Tassāyamattho – tena parikkhārena bhesajjaṃ cetāpetvā ca-saddena saññācikena ca bhesajjaṃ cetāpetvāti imamatthaṃ dīpento ‘‘sayampi yācitvā bhesajjaṃ cetāpetvā’’ti āha. Aññathā ‘‘tena parikkhārena bhesajjaṃ cetāpetvā sayampi yācitvā paribhuñjiṃsū’’ti iminā anukkamena pāḷi vattabbā siyā.

    પદભાજને પન ‘‘સંયાચિકેનાતિ સયં યાચિત્વા’’તિ તસ્સેવ પદસ્સ અધિપ્પાયમત્તં વુત્તં. સા હિ પદભાજનધમ્મતા. ‘‘સઙ્ઘિકં લાભં પરિણત’’ન્તિઆદિપદાનં ભાજને પન સા પાકટા. અઞ્ઞથા સંયાચિકપદેન કો અઞ્ઞો અતિરેકત્થો સઙ્ગહિતો સિયા, સો ન દિસ્સતીતિ તદેવ પદં નિપ્પયોજનં, ઇદઞ્ચ સિક્ખાપદં પુરિમેન નિન્નાનાકરણં સિયા. અત્તનો હિ સન્તકં યથાકામં કરણીયન્તિ. એત્થ ચ સઙ્ઘસ્સ યાચનાય વસેન એકતો હુત્વા યાચનાય લદ્ધં સંયાચિકન્તિ વેદિતબ્બં. અઞ્ઞથા ઇતો પરેન સંયાચિક-સદ્દેન ઇદં નિબ્બિસેસં આપજ્જતીતિ ‘‘પુગ્ગલિકેન સંયાચિકેના’’તિ ઇદઞ્ચ સિક્ખાપદં વિસું ન વત્તબ્બં સિયા ઇધેવ તેન આપજ્જિતબ્બાપત્તિયા સઙ્ગહિતત્તા, ન ચ સઙ્ગહિતા આપત્તિદ્વયભાવતો. મિસ્સેત્વા ચેતાપિતત્તા હિ એકમેવ આપત્તીતિ ચે? ન, સંયાચિકપદસ્સ નિપ્પયોજનભાવપ્પસઙ્ગતો, એવં સઙ્ઘિકમહાજનિકપુગ્ગલિકાનિ મિસ્સિત્વા ચેતાપને એકાપત્તિભાવપ્પસઙ્ગતો ચ.

    Padabhājane pana ‘‘saṃyācikenāti sayaṃ yācitvā’’ti tasseva padassa adhippāyamattaṃ vuttaṃ. Sā hi padabhājanadhammatā. ‘‘Saṅghikaṃ lābhaṃ pariṇata’’ntiādipadānaṃ bhājane pana sā pākaṭā. Aññathā saṃyācikapadena ko añño atirekattho saṅgahito siyā, so na dissatīti tadeva padaṃ nippayojanaṃ, idañca sikkhāpadaṃ purimena ninnānākaraṇaṃ siyā. Attano hi santakaṃ yathākāmaṃ karaṇīyanti. Ettha ca saṅghassa yācanāya vasena ekato hutvā yācanāya laddhaṃ saṃyācikanti veditabbaṃ. Aññathā ito parena saṃyācika-saddena idaṃ nibbisesaṃ āpajjatīti ‘‘puggalikena saṃyācikenā’’ti idañca sikkhāpadaṃ visuṃ na vattabbaṃ siyā idheva tena āpajjitabbāpattiyā saṅgahitattā, na ca saṅgahitā āpattidvayabhāvato. Missetvā cetāpitattā hi ekameva āpattīti ce? Na, saṃyācikapadassa nippayojanabhāvappasaṅgato, evaṃ saṅghikamahājanikapuggalikāni missitvā cetāpane ekāpattibhāvappasaṅgato ca.

    સત્તમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sattamanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga / ૭. સત્તમસિક્ખાપદં • 7. Sattamasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / સત્તમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • Sattamanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૩. નિસ્સગ્ગિયકણ્ડં (ભિક્ખુનીવિભઙ્ગવણ્ણના) • 3. Nissaggiyakaṇḍaṃ (bhikkhunīvibhaṅgavaṇṇanā)

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૨. દુતિયનિસ્સગ્ગિયાદિપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyanissaggiyādipācittiyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭. સત્તમનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદં • 7. Sattamanissaggiyapācittiyasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact