Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    પઞ્ઞત્તિવગ્ગો

    Paññattivaggo

    પઠમગાથાસઙ્ગણિકં

    Paṭhamagāthāsaṅgaṇikaṃ

    સત્તનગરેસુ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવણ્ણના

    Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā

    ૩૩૫. અડ્ઢુડ્ઢસતાનીતિ પઞ્ઞાસાધિકાનિ તીણિ સતાનિ. વિગ્ગહપદેન મનુસ્સવિગ્ગહં વુત્તં.

    335.Aḍḍhuḍḍhasatānīti paññāsādhikāni tīṇi satāni. Viggahapadena manussaviggahaṃ vuttaṃ.

    અતિરેકન્તિ પઠમકથિનં. કાળકન્તિ સુદ્ધકાળકં. ભૂતન્તિ ભૂતારોચનં. ભિક્ખુનીસુ ચ અક્કોસોતિ ‘‘યા પન ભિક્ખુની ભિક્ખું અક્કોસેય્યા’’તિ (પાચિ॰ ૧૦૨૯) વુત્તં સિક્ખાપદં.

    Atirekanti paṭhamakathinaṃ. Kāḷakanti suddhakāḷakaṃ. Bhūtanti bhūtārocanaṃ. Bhikkhunīsu ca akkosoti ‘‘yā pana bhikkhunī bhikkhuṃ akkoseyyā’’ti (pāci. 1029) vuttaṃ sikkhāpadaṃ.

    દ્વેપિ ચ ભેદાતિ દ્વે સઙ્ઘભેદસિક્ખાપદાનિ. અન્તરવાસકનામેન અઞ્ઞાતિકાય ભિક્ખુનિયા હત્થતો ચીવરપટિગ્ગહણં વુત્તં. સુત્તન્તિ સુત્તં વિઞ્ઞાપેત્વા વાયાપનં. વિકાલેતિ વિકાલભોજનં. ચારિત્તન્તિ પુરેભત્તં પચ્છાભત્તં ચારિત્તં. નહાનન્તિ ઓરેનદ્ધમાસનહાનં.

    Dvepi ca bhedāti dve saṅghabhedasikkhāpadāni. Antaravāsakanāmena aññātikāya bhikkhuniyā hatthato cīvarapaṭiggahaṇaṃ vuttaṃ. Suttanti suttaṃ viññāpetvā vāyāpanaṃ. Vikāleti vikālabhojanaṃ. Cārittanti purebhattaṃ pacchābhattaṃ cārittaṃ. Nahānanti orenaddhamāsanahānaṃ.

    ચીવરં દત્વાતિ સમગ્ગેન સઙ્ઘેન ચીવરં દત્વા ખિય્યનં. ગિરગ્ગન્તિ નચ્ચગીતં. ચરિયાતિ અન્તોવસ્સં ચારિકચરણં. તત્થેવાતિ વસ્સંવુત્થાય ચારિકં અપક્કમિત્વા તત્થેવ નિવાસનં પટિચ્ચ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદં. છન્દદાનેનાતિ પારિવાસિકેન છન્દદાનેન.

    Cīvaraṃ datvāti samaggena saṅghena cīvaraṃ datvā khiyyanaṃ. Giragganti naccagītaṃ. Cariyāti antovassaṃ cārikacaraṇaṃ. Tatthevāti vassaṃvutthāya cārikaṃ apakkamitvā tattheva nivāsanaṃ paṭicca paññattasikkhāpadaṃ. Chandadānenāti pārivāsikena chandadānena.

    પારાજિકાનિ ચત્તારીતિ ભિક્ખુનીનં અસાધારણાનિ. સોળસાતિ આદિતો પઞ્ચ સિક્ખાપદાનિ, કુલદૂસનઞ્ચાતિ છ, ભિક્ખુનીનં અસાધારણાનિ દસ નિસ્સગ્ગિયાનિ.

    Pārājikāni cattārīti bhikkhunīnaṃ asādhāraṇāni. Soḷasāti ādito pañca sikkhāpadāni, kuladūsanañcāti cha, bhikkhunīnaṃ asādhāraṇāni dasa nissaggiyāni.

    ચતુત્તિંસાતિ પઠમકથિનસુદ્ધકાળકચીવરપટિગ્ગહણરૂપિયચીવરવાયાપનકોસેય્યમિસ્સકએળકલોમધોવાપનદુતિયપત્તવજ્જિતાનિ ભિક્ખુવિભઙ્ગે દ્વાવીસતિ, ભિક્ખુનીનં અસાધારણાનિ દ્વાદસ ચાતિ ચતુત્તિંસ. છપઞ્ઞાસસતન્તિ વેસાલિયાદીસુ પઞ્ઞત્તાનિ દ્વત્તિંસસિક્ખાપદાનિ ઠપેત્વા સેસા છપઞ્ઞાસસતં.

    Catuttiṃsāti paṭhamakathinasuddhakāḷakacīvarapaṭiggahaṇarūpiyacīvaravāyāpanakoseyyamissakaeḷakalomadhovāpanadutiyapattavajjitāni bhikkhuvibhaṅge dvāvīsati, bhikkhunīnaṃ asādhāraṇāni dvādasa cāti catuttiṃsa. Chapaññāsasatanti vesāliyādīsu paññattāni dvattiṃsasikkhāpadāni ṭhapetvā sesā chapaññāsasataṃ.

    દસ ગારય્હાતિ વોસાસઅપ્પટિસં વિદિતસિક્ખાપદદ્વયઞ્ચ ઠપેત્વા સેસાનિ દસ પાટિદેસનીયાનિ. દ્વે સત્તતિ સેખિયાનિ સુરુસુરુકારકસામિસેનહત્થેનપાનીયથાલકપટિગ્ગહણસસિત્થકપત્તધોવનાનિ તીણિ ઠપેત્વા સેસાનિ સેખિયાનિ.

    Dasagārayhāti vosāsaappaṭisaṃ viditasikkhāpadadvayañca ṭhapetvā sesāni dasa pāṭidesanīyāni. Dve sattati sekhiyāni surusurukārakasāmisenahatthenapānīyathālakapaṭiggahaṇasasitthakapattadhovanāni tīṇi ṭhapetvā sesāni sekhiyāni.

    સેય્યાતિ અનુપસમ્પન્નેન સહસેય્યસિક્ખાપદં. ખણનેતિ પથવીખણનં. ગચ્છ દેવતેતિ ભૂતગામસિક્ખાપદં વુત્તં. સપ્પાણકં સિઞ્ચન્તિ સપ્પાણોદકસિઞ્ચનં. મહાવિહારોતિ મહલ્લકવિહારો.

    Seyyāti anupasampannena sahaseyyasikkhāpadaṃ. Khaṇaneti pathavīkhaṇanaṃ. Gaccha devateti bhūtagāmasikkhāpadaṃ vuttaṃ. Sappāṇakaṃ siñcanti sappāṇodakasiñcanaṃ. Mahāvihāroti mahallakavihāro.

    અઞ્ઞન્તિ અઞ્ઞવાદકં. દ્વારન્તિ યાવ દ્વારકોસા અગ્ગળટ્ઠપનં. સહધમ્મોતિ સહધમ્મિકં વુચ્ચમાનો. પયોપાનન્તિ સુરુસુરુકારકસિક્ખાપદં.

    Aññanti aññavādakaṃ. Dvāranti yāva dvārakosā aggaḷaṭṭhapanaṃ. Sahadhammoti sahadhammikaṃ vuccamāno. Payopānanti surusurukārakasikkhāpadaṃ.

    એળકલોમોતિ એળકલોમધોવાપનં. પત્તો ચાતિ દુતિયપત્તો. ઓવાદોતિ ભિક્ખુનુપસ્સયં ઉપસઙ્કમિત્વા ઓવાદો. ભેસજ્જન્તિ ચતુમાસપચ્ચયપવારણાસિક્ખાપદં. આરઞ્ઞિકોતિ ચતુત્થપાટિદેસનીયં. ઓવાદોતિ ઓવાદાય વા સંવાસાય વા અગમનં.

    Eḷakalomoti eḷakalomadhovāpanaṃ. Patto cāti dutiyapatto. Ovādoti bhikkhunupassayaṃ upasaṅkamitvā ovādo. Bhesajjanti catumāsapaccayapavāraṇāsikkhāpadaṃ. Āraññikoti catutthapāṭidesanīyaṃ. Ovādoti ovādāya vā saṃvāsāya vā agamanaṃ.

    ૩૩૭. ‘‘યે ચ યાવતતિયકા’’તિ પઞ્હસ્સ ‘‘ઇમે ખો યાવતતિયકા’’તિ વિસ્સજ્જનં વત્વા તદનન્તરં ‘‘સાધારણં અસાધારણ’’ન્તિઆદિપઞ્હાનં વિસ્સજ્જને વત્તબ્બે યસ્મા તં અવત્વા ‘‘કતિ છેદનકાની’’તિઆદિકે અટ્ઠ પઞ્હે અન્તરા વિસ્સજ્જેત્વા તેસં અનન્તરા ‘‘વીસં દ્વે સતાનિ ભિક્ખૂનં…પે॰… છચત્તારીસા ભિક્ખૂનં, ભિક્ખુનીહિ અસાધારણા’’તિઆદિના ઉક્કમેનેવ સાધારણાદિપઞ્હા વિસ્સજ્જિતા, તસ્મા તં ઉક્કમવિસ્સજ્જનકારણં દસ્સેતું ‘‘યસ્મા પન યે ચ યાવતતિયકાતિ અયં પઞ્હો’’તિઆદિમાહ.

    337. ‘‘Ye ca yāvatatiyakā’’ti pañhassa ‘‘ime kho yāvatatiyakā’’ti vissajjanaṃ vatvā tadanantaraṃ ‘‘sādhāraṇaṃ asādhāraṇa’’ntiādipañhānaṃ vissajjane vattabbe yasmā taṃ avatvā ‘‘kati chedanakānī’’tiādike aṭṭha pañhe antarā vissajjetvā tesaṃ anantarā ‘‘vīsaṃ dve satāni bhikkhūnaṃ…pe… chacattārīsā bhikkhūnaṃ, bhikkhunīhi asādhāraṇā’’tiādinā ukkameneva sādhāraṇādipañhā vissajjitā, tasmā taṃ ukkamavissajjanakāraṇaṃ dassetuṃ ‘‘yasmā pana ye ca yāvatatiyakāti ayaṃ pañho’’tiādimāha.

    ૩૩૮. ધોવનઞ્ચ પટિગ્ગહોતિઆદિગાથા અટ્ઠકથાચરિયાનં ગાથાવ. છબ્બસ્સાનિ નિસીદનન્તિ દ્વે સિક્ખાપદાનિ. દ્વે લોમાતિ તિયોજનાતિક્કમધોવાપનવસેન દ્વે એળકલોમસિક્ખાપદાનિ. વસ્સિકા આરઞ્ઞકેન ચાતિ વસ્સિકસાટિકા પરિયેસનઅરઞ્ઞકેસુ સેનાસનેસુ વિહરણસિક્ખાપદેન સહ.

    338.Dhovanañca paṭiggahotiādigāthā aṭṭhakathācariyānaṃ gāthāva. Chabbassāni nisīdananti dve sikkhāpadāni. Dve lomāti tiyojanātikkamadhovāpanavasena dve eḷakalomasikkhāpadāni. Vassikā āraññakena cāti vassikasāṭikā pariyesanaaraññakesu senāsanesu viharaṇasikkhāpadena saha.

    પણીતન્તિ પણીતભોજનવિઞ્ઞાપનં. ઊનન્તિ ઊનવીસતિવસ્સૂપસમ્પાદનં. માતુગામેન સદ્ધિન્તિ સંવિધાય ગમનં વુત્તં. યા સિક્ખાતિ યં સિક્ખાપદં. નિસીદને ચ યા સિક્ખાતિ પમાણાતિક્કન્તનિસીદનકારાપને યં સિક્ખાપદં. તથા વસ્સિકા યા ચ સાટિકાતિ એત્થાપિ.

    Paṇītanti paṇītabhojanaviññāpanaṃ. Ūnanti ūnavīsativassūpasampādanaṃ. Mātugāmena saddhinti saṃvidhāya gamanaṃ vuttaṃ. Yā sikkhāti yaṃ sikkhāpadaṃ. Nisīdaneca yā sikkhāti pamāṇātikkantanisīdanakārāpane yaṃ sikkhāpadaṃ. Tathā vassikā yā ca sāṭikāti etthāpi.

    પાળિયં સતં સત્તતિ છચ્ચેવિમે હોન્તિ ઉભિન્નં અસાધારણાતિ ભિક્ખૂનં ભિક્ખુનીહિ અસાધારણા છચત્તારીસ, ભિક્ખુનીનં ભિક્ખૂહિ અસાધારણા તિંસાધિકં સતઞ્ચાતિ એવં ઉભિન્નં અસાધારણા ચ છસત્તતિઅધિકં સતં સિક્ખાપદાનીતિ અત્થો. સતં સત્તતિ ચત્તારીતિ ઉભિન્નં સાધારણસિક્ખાનં ગણના ચતુસત્તતિઅધિકં સતં સિક્ખાપદાનીતિ અત્થો.

    Pāḷiyaṃ sataṃ sattati chaccevime honti ubhinnaṃ asādhāraṇāti bhikkhūnaṃ bhikkhunīhi asādhāraṇā chacattārīsa, bhikkhunīnaṃ bhikkhūhi asādhāraṇā tiṃsādhikaṃ satañcāti evaṃ ubhinnaṃ asādhāraṇā ca chasattatiadhikaṃ sataṃ sikkhāpadānīti attho. Sataṃ sattati cattārīti ubhinnaṃ sādhāraṇasikkhānaṃ gaṇanā catusattatiadhikaṃ sataṃ sikkhāpadānīti attho.

    વિભત્તિયોતિ આપત્તિક્ખન્ધા ચેવ ઉપોસથપવારણાદયો ચ અધિપ્પેતા. તે હિ પારાજિકાદિભેદેન, ભિક્ખુઉપોસથાદિભેદેન ચ વિભજીયન્તિ. તેનાહ ‘‘વિભત્તિયો’’તિઆદિ. તેસન્તિ અટ્ઠન્નં પારાજિકાદીનં. દ્વીહીતિઆદિ વિવાદાધિકરણાદીનં સમથેહિ વૂપસમદસ્સનં.

    Vibhattiyoti āpattikkhandhā ceva uposathapavāraṇādayo ca adhippetā. Te hi pārājikādibhedena, bhikkhuuposathādibhedena ca vibhajīyanti. Tenāha ‘‘vibhattiyo’’tiādi. Tesanti aṭṭhannaṃ pārājikādīnaṃ. Dvīhītiādi vivādādhikaraṇādīnaṃ samathehi vūpasamadassanaṃ.

    સત્તનગરેસુ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā
    સત્તનગરેસુ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā
    છેદનકાદિવણ્ણના • Chedanakādivaṇṇanā
    અસાધારણાદિવણ્ણના • Asādhāraṇādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
    સત્તનગરેસુ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā
    અસાધારણાદિવણ્ણના • Asādhāraṇādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact