Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૨-૧૦. સત્તસુત્તાદિવણ્ણના
2-10. Sattasuttādivaṇṇanā
૧૬૧-૧૬૯. દુતિયે સત્તો સત્તોતિ લગ્ગપુચ્છા. તત્ર સત્તો તત્ર વિસત્તોતિ તત્ર લગ્ગો તત્ર વિલગ્ગો. પંસ્વાગારકેહીતિ પંસુઘરકેહિ. કેળાયન્તીતિ કીળન્તિ. ધનાયન્તીતિ ધનં વિય મઞ્ઞન્તિ. મમાયન્તીતિ ‘‘મમ ઇદં, મમ ઇદ’’ન્તિ મમત્તં કરોન્તિ, અઞ્ઞસ્સ ફુસિતુમ્પિ ન દેન્તિ. વિકીળનિયં કરોન્તીતિ ‘‘નિટ્ઠિતા કીળા’’તિ તે ભિન્દમાના કીળાવિગમં કરોન્તિ. તતિયે ભવનેત્તીતિ ભવરજ્જુ. ચતુત્થં ઉત્તાનમેવ. પઞ્ચમાદીસુ ચતૂસુ ચત્તારિ સચ્ચાનિ કથિતાનિ, દ્વીસુ કિલેસપ્પહાનન્તિ. દુતિયાદીનિ.
161-169. Dutiye satto sattoti laggapucchā. Tatra satto tatra visattoti tatra laggo tatra vilaggo. Paṃsvāgārakehīti paṃsugharakehi. Keḷāyantīti kīḷanti. Dhanāyantīti dhanaṃ viya maññanti. Mamāyantīti ‘‘mama idaṃ, mama ida’’nti mamattaṃ karonti, aññassa phusitumpi na denti. Vikīḷaniyaṃ karontīti ‘‘niṭṭhitā kīḷā’’ti te bhindamānā kīḷāvigamaṃ karonti. Tatiye bhavanettīti bhavarajju. Catutthaṃ uttānameva. Pañcamādīsu catūsu cattāri saccāni kathitāni, dvīsu kilesappahānanti. Dutiyādīni.
પઠમો વગ્ગો.
Paṭhamo vaggo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૨. સત્તસુત્તં • 2. Sattasuttaṃ
૩. ભવનેત્તિસુત્તં • 3. Bhavanettisuttaṃ
૪. પરિઞ્ઞેય્યસુત્તં • 4. Pariññeyyasuttaṃ
૫. સમણસુત્તં • 5. Samaṇasuttaṃ
૬. દુતિયસમણસુત્તં • 6. Dutiyasamaṇasuttaṃ
૭. સોતાપન્નસુત્તં • 7. Sotāpannasuttaṃ
૮. અરહન્તસુત્તં • 8. Arahantasuttaṃ
૯. છન્દરાગસુત્તં • 9. Chandarāgasuttaṃ
૧૦. દુતિયછન્દરાગસુત્તં • 10. Dutiyachandarāgasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨-૧૦. સત્તસુત્તાદિવણ્ણના • 2-10. Sattasuttādivaṇṇanā