Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૫. સત્તટ્ઠાનસુત્તવણ્ણના
5. Sattaṭṭhānasuttavaṇṇanā
૫૭. પઞ્ચમે સત્તટ્ઠાનકુસલોતિ સત્તસુ ઓકાસેસુ છેકો. વુસિતવાતિ વુસિતવાસો. ઉત્તમપુરિસોતિ સેટ્ઠપુરિસો. સેસમેત્થ વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બં. ઇદં પન સુત્તં ઉસ્સદનન્દિયઞ્ચેવ પલોભનીયઞ્ચાતિ વેદિતબ્બં. યથા હિ રાજા વિજિતસઙ્ગામો સઙ્ગામે વિજયિનો યોધે ઉચ્ચટ્ઠાને ઠપેત્વા તેસં સક્કારં કરોતિ. કિં કારણા? એતેસં સક્કારં દિસ્વા સેસાપિ સૂરા ભવિતું મઞ્ઞિસ્સન્તીતિ, એવમેવ ભગવા અપ્પમેય્યં કાલં પારમિયો પૂરેત્વા મહાબોધિમણ્ડે કિલેસમારવિજયં કત્વા સબ્બઞ્ઞુતં પત્તો સાવત્થિયં જેતવનમહાવિહારે નિસીદિત્વા ઇમં સુત્તં દેસેન્તો ખીણાસવે ઉક્ખિપિત્વા થોમેસિ વણ્ણેસિ. કિં કારણા? એવં અવસેસા સેક્ખપુગ્ગલા અરહત્તફલં પત્તબ્બં મઞ્ઞિસ્સન્તીતિ. એવમેતં સુત્તં ખીણાસવાનં ઉક્ખિપિત્વા પસંસિતત્તા ઉસ્સદનન્દિયં, સેક્ખાનં પલોભિતત્તા પલોભનીયન્તિ વેદિતબ્બં.
57. Pañcame sattaṭṭhānakusaloti sattasu okāsesu cheko. Vusitavāti vusitavāso. Uttamapurisoti seṭṭhapuriso. Sesamettha vuttanayeneva veditabbaṃ. Idaṃ pana suttaṃ ussadanandiyañceva palobhanīyañcāti veditabbaṃ. Yathā hi rājā vijitasaṅgāmo saṅgāme vijayino yodhe uccaṭṭhāne ṭhapetvā tesaṃ sakkāraṃ karoti. Kiṃ kāraṇā? Etesaṃ sakkāraṃ disvā sesāpi sūrā bhavituṃ maññissantīti, evameva bhagavā appameyyaṃ kālaṃ pāramiyo pūretvā mahābodhimaṇḍe kilesamāravijayaṃ katvā sabbaññutaṃ patto sāvatthiyaṃ jetavanamahāvihāre nisīditvā imaṃ suttaṃ desento khīṇāsave ukkhipitvā thomesi vaṇṇesi. Kiṃ kāraṇā? Evaṃ avasesā sekkhapuggalā arahattaphalaṃ pattabbaṃ maññissantīti. Evametaṃ suttaṃ khīṇāsavānaṃ ukkhipitvā pasaṃsitattā ussadanandiyaṃ, sekkhānaṃ palobhitattā palobhanīyanti veditabbaṃ.
એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સત્તટ્ઠાનકુસલો હોતીતિ એત્તાવતા ચેત્થ મગ્ગફલપચ્ચવેક્ખણવસેન દેસનં નિટ્ઠપેત્વાપિ પુન કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ તિવિધૂપપરિક્ખી હોતીતિ ઇદં ‘‘ખીણાસવો યસ્મિં આરમ્મણે સતતવિહારેન વિહરતિ, તં સત્તો વા પુગ્ગલો વા ન હોતિ, ધાતુઆદિમત્તમેવ પન હોતી’’તિ એવં ખીણાસવસ્સ સતતવિહારઞ્ચ, ‘‘ઇમેસુ ધમ્મેસુ કમ્મં કત્વા અયં આગતો’’તિ આગમનીયપટિપદઞ્ચ દસ્સેતું વુત્તં. તત્થ ધાતુસો ઉપપરિક્ખતીતિ ધાતુસભાવેન પસ્સતિ ઓલોકેતિ. સેસપદદ્વયેપિ એસેવ નયો. પઞ્ચમં.
Evaṃkho, bhikkhave, bhikkhu sattaṭṭhānakusalo hotīti ettāvatā cettha maggaphalapaccavekkhaṇavasena desanaṃ niṭṭhapetvāpi puna kathañca, bhikkhave, bhikkhu tividhūpaparikkhī hotīti idaṃ ‘‘khīṇāsavo yasmiṃ ārammaṇe satatavihārena viharati, taṃ satto vā puggalo vā na hoti, dhātuādimattameva pana hotī’’ti evaṃ khīṇāsavassa satatavihārañca, ‘‘imesu dhammesu kammaṃ katvā ayaṃ āgato’’ti āgamanīyapaṭipadañca dassetuṃ vuttaṃ. Tattha dhātuso upaparikkhatīti dhātusabhāvena passati oloketi. Sesapadadvayepi eseva nayo. Pañcamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. સત્તટ્ઠાનસુત્તં • 5. Sattaṭṭhānasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૫. સત્તટ્ઠાનસુત્તવણ્ણના • 5. Sattaṭṭhānasuttavaṇṇanā