Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    4. ஸத்தாவாஸஸுத்தங்

    4. Sattāvāsasuttaṃ

    24. 1 ‘‘நவயிமே, பி⁴க்க²வே, ஸத்தாவாஸா. கதமே நவ? ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா நானத்தகாயா நானத்தஸஞ்ஞினோ, ஸெய்யதா²பி மனுஸ்ஸா, ஏகச்சே ச தே³வா, ஏகச்சே ச வினிபாதிகா. அயங் பட²மோ ஸத்தாவாஸோ.

    24.2 ‘‘Navayime, bhikkhave, sattāvāsā. Katame nava? Santi, bhikkhave, sattā nānattakāyā nānattasaññino, seyyathāpi manussā, ekacce ca devā, ekacce ca vinipātikā. Ayaṃ paṭhamo sattāvāso.

    ‘‘ஸந்தி , பி⁴க்க²வே, ஸத்தா நானத்தகாயா ஏகத்தஸஞ்ஞினோ, ஸெய்யதா²பி தே³வா ப்³ரஹ்மகாயிகா பட²மாபி⁴னிப்³ப³த்தா. அயங் து³தியோ ஸத்தாவாஸோ.

    ‘‘Santi , bhikkhave, sattā nānattakāyā ekattasaññino, seyyathāpi devā brahmakāyikā paṭhamābhinibbattā. Ayaṃ dutiyo sattāvāso.

    ‘‘ஸந்தி , பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ஏகத்தகாயா நானத்தஸஞ்ஞினோ, ஸெய்யதா²பி தே³வா ஆப⁴ஸ்ஸரா. அயங் ததியோ ஸத்தாவாஸோ.

    ‘‘Santi , bhikkhave, sattā ekattakāyā nānattasaññino, seyyathāpi devā ābhassarā. Ayaṃ tatiyo sattāvāso.

    ‘‘ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ஏகத்தகாயா ஏகத்தஸஞ்ஞினோ, ஸெய்யதா²பி தே³வா ஸுப⁴கிண்ஹா. அயங் சதுத்தோ² ஸத்தாவாஸோ.

    ‘‘Santi, bhikkhave, sattā ekattakāyā ekattasaññino, seyyathāpi devā subhakiṇhā. Ayaṃ catuttho sattāvāso.

    ‘‘ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா அஸஞ்ஞினோ அப்படிஸங்வேதி³னோ, ஸெய்யதா²பி தே³வா அஸஞ்ஞஸத்தா. அயங் பஞ்சமோ ஸத்தாவாஸோ.

    ‘‘Santi, bhikkhave, sattā asaññino appaṭisaṃvedino, seyyathāpi devā asaññasattā. Ayaṃ pañcamo sattāvāso.

    ‘‘ஸந்தி , பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ஸப்³ப³ஸோ ரூபஸஞ்ஞானங் ஸமதிக்கமா படிக⁴ஸஞ்ஞானங் அத்த²ங்க³மா நானத்தஸஞ்ஞானங் அமனஸிகாரா ‘அனந்தோ ஆகாஸோ’தி ஆகாஸானஞ்சாயதனூபகா³. அயங் ச²ட்டோ² ஸத்தாவாஸோ.

    ‘‘Santi , bhikkhave, sattā sabbaso rūpasaññānaṃ samatikkamā paṭighasaññānaṃ atthaṅgamā nānattasaññānaṃ amanasikārā ‘ananto ākāso’ti ākāsānañcāyatanūpagā. Ayaṃ chaṭṭho sattāvāso.

    ‘‘ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ஸப்³ப³ஸோ ஆகாஸானஞ்சாயதனங் ஸமதிக்கம்ம ‘அனந்தங் விஞ்ஞாண’ந்தி விஞ்ஞாணஞ்சாயதனூபகா³. அயங் ஸத்தமோ ஸத்தாவாஸோ.

    ‘‘Santi, bhikkhave, sattā sabbaso ākāsānañcāyatanaṃ samatikkamma ‘anantaṃ viññāṇa’nti viññāṇañcāyatanūpagā. Ayaṃ sattamo sattāvāso.

    ‘‘ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ஸப்³ப³ஸோ விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் ஸமதிக்கம்ம ‘நத்தி² கிஞ்சீ’தி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனூபகா³. அயங் அட்ட²மோ ஸத்தாவாஸோ.

    ‘‘Santi, bhikkhave, sattā sabbaso viññāṇañcāyatanaṃ samatikkamma ‘natthi kiñcī’ti ākiñcaññāyatanūpagā. Ayaṃ aṭṭhamo sattāvāso.

    ‘‘ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ஸப்³ப³ஸோ ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் ஸமதிக்கம்ம நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனூபகா³. அயங் நவமோ ஸத்தாவாஸோ. இமே கோ², பி⁴க்க²வே, நவ ஸத்தாவாஸா’’தி. சதுத்த²ங்.

    ‘‘Santi, bhikkhave, sattā sabbaso ākiñcaññāyatanaṃ samatikkamma nevasaññānāsaññāyatanūpagā. Ayaṃ navamo sattāvāso. Ime kho, bhikkhave, nava sattāvāsā’’ti. Catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. தீ³॰ நி॰ 3.341
    2. dī. ni. 3.341



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 4. ஸத்தாவாஸஸுத்தவண்ணனா • 4. Sattāvāsasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 4-5. ஸத்தாவாஸஸுத்தாதி³வண்ணனா • 4-5. Sattāvāsasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact