Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૯. સત્થારવન્દનાસુત્તવણ્ણના

    9. Satthāravandanāsuttavaṇṇanā

    ૨૬૫. બ્રહ્મજાણુકોતિ દક્ખિણજાણુમણ્ડલં પથવિયં ઠપેત્વા વન્દમાનો બ્રહ્મજાણુકો નામ તથાભૂતો હુત્વા. યજિતબ્બતો યક્ખો, પૂજનીયો. એવં પૂજાવિસેસયોગતો સક્કોતિ આહ ‘‘સો યક્ખોતિ સો સક્કો’’તિ. સક્કસ્સ નમક્કારભાજનભૂતઞ્હિ પુચ્છન્તો માતલિ ‘‘કો નામ સો યક્ખો’’તિ આહ. ગુણનેમિત્તકેહીતિ ગુણહેતુકેહિ અનન્તાનિ હિ બુદ્ધાનં નામાનિ, તાનિ ચ ખો સબ્બાનિપિ ગુણનેમિત્તકાનેવ. અનન્તગુણત્તા. વુત્તઞ્હેતં –

    265.Brahmajāṇukoti dakkhiṇajāṇumaṇḍalaṃ pathaviyaṃ ṭhapetvā vandamāno brahmajāṇuko nāma tathābhūto hutvā. Yajitabbato yakkho, pūjanīyo. Evaṃ pūjāvisesayogato sakkoti āha ‘‘so yakkhoti so sakko’’ti. Sakkassa namakkārabhājanabhūtañhi pucchanto mātali ‘‘ko nāma so yakkho’’ti āha. Guṇanemittakehīti guṇahetukehi anantāni hi buddhānaṃ nāmāni, tāni ca kho sabbānipi guṇanemittakāneva. Anantaguṇattā. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘અસઙ્ખ્યેય્યાનિ નામાનિ, સગુણેન મહેસિનો;

    ‘‘Asaṅkhyeyyāni nāmāni, saguṇena mahesino;

    ગુણેન નામમુદ્ધેય્યં, અપિ નામસહસ્સતો’’તિ. –

    Guṇena nāmamuddheyyaṃ, api nāmasahassato’’ti. –

    તસ્મા અનોમનામન્તિ પરિપુણ્ણગુણનામન્તિ અત્થો. સમતિક્કમેનાતિ સમ્મા સમુચ્છિન્દનવસેન અતિક્કમનેન. કિલેસારીનં અપેતચયોતિ અપચયો, સો આરમિતબ્બટ્ઠેન આરામો એતેસન્તિ અપચયારામા. તેનાહ ‘‘વટ્ટવિદ્ધંસને રતા’’તિ.

    Tasmā anomanāmanti paripuṇṇaguṇanāmanti attho. Samatikkamenāti sammā samucchindanavasena atikkamanena. Kilesārīnaṃ apetacayoti apacayo, so āramitabbaṭṭhena ārāmo etesanti apacayārāmā. Tenāha ‘‘vaṭṭaviddhaṃsane ratā’’ti.

    સત્થારવન્દનાસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Satthāravandanāsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૯. સત્થારવન્દનાસુત્તં • 9. Satthāravandanāsuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯. સત્થારવન્દનાસુત્તવણ્ણના • 9. Satthāravandanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact