Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૯. અન્તરપેય્યાલવગ્ગો

    9. Antarapeyyālavaggo

    ૧. સત્થુસુત્તાદિવણ્ણના

    1. Satthusuttādivaṇṇanā

    ૭૩. અયં સત્થા નામાતિ અયં અરિયમગ્ગસ્સ અત્થાય સાસતિ વિમુત્તિધમ્મં અનુસાસતીતિ સત્થા નામ. અધિસીલાદિવસેન તિવિધાપિ સિક્ખા. યોગોતિ ભાવનાનુયોગો. છન્દોતિ નિય્યાનેતા કત્તુકમ્યતાકુસલચ્છન્દો. સબ્બં ભાવનાય પરિસ્સયં સહતિ, સબ્બં વાસ્સ ઉપકારાવહં સહતિ વાહેતીતિ સબ્બસહં. અપ્પટિવાનીતિ ન પટિનિવત્તતીતિ અપ્પટિવાની. અન્તરાય સહનં મોહનાસનવીરિયં આતપ્પતિ કિલેસેતિ આતપ્પં. વિધિના ઈરેતબ્બત્તા પવત્તેતબ્બત્તા વીરિયં. સતતં પવત્તિયમાનભાવનાનુયોગકમ્મં સાતચ્ચન્તિ આહ ‘‘સતતકિરિય’’ન્તિ. તાદિસમેવાતિ યાદિસી સતિ વુત્તા, તાદિસમેવ ઞાણં, જરામરણાદિવસેન ચતુસચ્ચપરિગ્ગાહકં ઞાણન્તિ અત્થો.

    73.Ayaṃsatthā nāmāti ayaṃ ariyamaggassa atthāya sāsati vimuttidhammaṃ anusāsatīti satthā nāma. Adhisīlādivasena tividhāpi sikkhā. Yogoti bhāvanānuyogo. Chandoti niyyānetā kattukamyatākusalacchando. Sabbaṃ bhāvanāya parissayaṃ sahati, sabbaṃ vāssa upakārāvahaṃ sahati vāhetīti sabbasahaṃ. Appaṭivānīti na paṭinivattatīti appaṭivānī. Antarāya sahanaṃ mohanāsanavīriyaṃ ātappati kileseti ātappaṃ. Vidhinā īretabbattā pavattetabbattā vīriyaṃ. Satataṃ pavattiyamānabhāvanānuyogakammaṃ sātaccanti āha ‘‘satatakiriya’’nti. Tādisamevāti yādisī sati vuttā, tādisameva ñāṇaṃ, jarāmaraṇādivasena catusaccapariggāhakaṃ ñāṇanti attho.

    અન્તરપેય્યાલવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Antarapeyyālavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.

    સારત્થપ્પકાસિનિયા સંયુત્તનિકાય-અટ્ઠકથાય

    Sāratthappakāsiniyā saṃyuttanikāya-aṭṭhakathāya

    નિદાનસંયુત્તવણ્ણનાય લીનત્થપ્પકાસના સમત્તા.

    Nidānasaṃyuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. સત્થુસુત્તં • 1. Satthusuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. સત્થુસુત્તાદિવણ્ણના • 1. Satthusuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact