Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    503. ஸத்திகு³ம்ப³ஜாதகங் (7)

    503. Sattigumbajātakaṃ (7)

    159.

    159.

    மிக³லுத்³தோ³ மஹாராஜா, பஞ்சாலானங் ரதே²ஸபோ⁴;

    Migaluddo mahārājā, pañcālānaṃ rathesabho;

    நிக்க²ந்தோ ஸஹ ஸேனாய, ஓக³ணோ வனமாக³மா.

    Nikkhanto saha senāya, ogaṇo vanamāgamā.

    160.

    160.

    தத்த²த்³த³ஸா அரஞ்ஞஸ்மிங், தக்கரானங் குடிங் கதங்;

    Tatthaddasā araññasmiṃ, takkarānaṃ kuṭiṃ kataṃ;

    தஸ்ஸா 1 குடியா நிக்க²ம்ம, ஸுவோ லுத்³தா³னி பா⁴ஸதி.

    Tassā 2 kuṭiyā nikkhamma, suvo luddāni bhāsati.

    161.

    161.

    ஸம்பன்னவாஹனோ போஸோ, யுவா ஸம்மட்ட²குண்ட³லோ 3;

    Sampannavāhano poso, yuvā sammaṭṭhakuṇḍalo 4;

    ஸோப⁴தி லோஹிதுண்ஹீஸோ, தி³வா ஸூரியோவ பா⁴ஸதி.

    Sobhati lohituṇhīso, divā sūriyova bhāsati.

    162.

    162.

    மஜ்ஜ²ன்ஹிகே 5 ஸம்பதிகே, ஸுத்தோ ராஜா ஸஸாரதி²;

    Majjhanhike 6 sampatike, sutto rājā sasārathi;

    ஹந்த³ஸ்ஸாப⁴ரணங் ஸப்³ப³ங், க³ண்ஹாம ஸாஹஸா 7 மயங்.

    Handassābharaṇaṃ sabbaṃ, gaṇhāma sāhasā 8 mayaṃ.

    163.

    163.

    நிஸீதே²பி ரஹோ தா³னி, ஸுத்தோ ராஜா ஸஸாரதி²;

    Nisīthepi raho dāni, sutto rājā sasārathi;

    ஆதா³ய வத்த²ங் மணிகுண்ட³லஞ்ச, ஹந்த்வான ஸாகா²ஹி அவத்த²ராம.

    Ādāya vatthaṃ maṇikuṇḍalañca, hantvāna sākhāhi avattharāma.

    164.

    164.

    கின்னு உம்மத்தரூபோவ, ஸத்திகு³ம்ப³ பபா⁴ஸஸி;

    Kinnu ummattarūpova, sattigumba pabhāsasi;

    து³ராஸதா³ ஹி ராஜானோ, அக்³கி³ பஜ்ஜலிதோ யதா².

    Durāsadā hi rājāno, aggi pajjalito yathā.

    165.

    165.

    அத² த்வங் பதிகோலம்ப³, மத்தோ து²ல்லானி க³ஜ்ஜஸி;

    Atha tvaṃ patikolamba, matto thullāni gajjasi;

    மாதரி மய்ஹங் நக்³கா³ய, கின்னு த்வங் விஜிகு³ச்ச²ஸே.

    Mātari mayhaṃ naggāya, kinnu tvaṃ vijigucchase.

    166.

    166.

    உட்டே²ஹி ஸம்ம தரமானோ, ரத²ங் யோஜேஹி ஸாரதி²;

    Uṭṭhehi samma taramāno, rathaṃ yojehi sārathi;

    ஸகுணோ மே ந ருச்சதி, அஞ்ஞங் க³ச்சா²ம அஸ்ஸமங்.

    Sakuṇo me na ruccati, aññaṃ gacchāma assamaṃ.

    167.

    167.

    யுத்தோ ரதோ² மஹாராஜ, யுத்தோ ச ப³லவாஹனோ;

    Yutto ratho mahārāja, yutto ca balavāhano;

    அதி⁴திட்ட² மஹாராஜ, அஞ்ஞங் க³ச்சா²ம அஸ்ஸமங்.

    Adhitiṭṭha mahārāja, aññaṃ gacchāma assamaṃ.

    168.

    168.

    கோ நுமேவ க³தா 9 ஸப்³பே³, யே அஸ்மிங் பரிசாரகா;

    Ko numeva gatā 10 sabbe, ye asmiṃ paricārakā;

    ஏஸ க³ச்ச²தி பஞ்சாலோ, முத்தோ தேஸங் அத³ஸ்ஸனா.

    Esa gacchati pañcālo, mutto tesaṃ adassanā.

    169.

    169.

    கோத³ண்ட³கானி க³ண்ஹத², ஸத்தியோ தோமரானி ச;

    Kodaṇḍakāni gaṇhatha, sattiyo tomarāni ca;

    ஏஸ க³ச்ச²தி பஞ்சாலோ, மா வோ முஞ்சித்த² ஜீவதங் 11.

    Esa gacchati pañcālo, mā vo muñcittha jīvataṃ 12.

    170.

    170.

    அதா²பரோ படினந்தி³த்த², ஸுவோ லோஹிததுண்ட³கோ;

    Athāparo paṭinandittha, suvo lohitatuṇḍako;

    ஸ்வாக³தங் தே மஹாராஜ, அதோ² தே அது³ராக³தங்;

    Svāgataṃ te mahārāja, atho te adurāgataṃ;

    இஸ்ஸரோஸி அனுப்பத்தோ, யங் இத⁴த்தி² பவேத³ய.

    Issarosi anuppatto, yaṃ idhatthi pavedaya.

    171.

    171.

    திந்து³கானி பியாலானி, மது⁴கே காஸுமாரியோ;

    Tindukāni piyālāni, madhuke kāsumāriyo;

    ப²லானி கு²த்³த³கப்பானி, பு⁴ஞ்ஜ ராஜ வரங் வரங்.

    Phalāni khuddakappāni, bhuñja rāja varaṃ varaṃ.

    172.

    172.

    இத³ம்பி பானீயங் ஸீதங், ஆப⁴தங் கி³ரிக³ப்³ப⁴ரா;

    Idampi pānīyaṃ sītaṃ, ābhataṃ girigabbharā;

    ததோ பிவ மஹாராஜ, ஸசே த்வங் அபி⁴கங்க²ஸி.

    Tato piva mahārāja, sace tvaṃ abhikaṅkhasi.

    173.

    173.

    அரஞ்ஞங் உஞ்சா²ய க³தா, யே அஸ்மிங் பரிசாரகா;

    Araññaṃ uñchāya gatā, ye asmiṃ paricārakā;

    ஸயங் உட்டா²ய க³ண்ஹவ்ஹோ, ஹத்தா² மே நத்தி² தா³தவே.

    Sayaṃ uṭṭhāya gaṇhavho, hatthā me natthi dātave.

    174.

    174.

    ப⁴த்³த³கோ வதயங் பக்கீ², தி³ஜோ பரமத⁴ம்மிகோ;

    Bhaddako vatayaṃ pakkhī, dijo paramadhammiko;

    அதே²ஸோ இதரோ பக்கீ², ஸுவோ லுத்³தா³னி பா⁴ஸதி.

    Atheso itaro pakkhī, suvo luddāni bhāsati.

    175.

    175.

    ‘‘ஏதங் ஹனத² ப³ந்த⁴த², மா வோ முஞ்சித்த² ஜீவதங்’’;

    ‘‘Etaṃ hanatha bandhatha, mā vo muñcittha jīvataṃ’’;

    இச்சேவங் விலபந்தஸ்ஸ, ஸொத்தி²ங் 13 பத்தொஸ்மி அஸ்ஸமங்.

    Iccevaṃ vilapantassa, sotthiṃ 14 pattosmi assamaṃ.

    176.

    176.

    பா⁴தரொஸ்ம மஹாராஜ, ஸோத³ரியா ஏகமாதுகா;

    Bhātarosma mahārāja, sodariyā ekamātukā;

    ஏகருக்க²ஸ்மிங் ஸங்வட்³டா⁴, நானாகெ²த்தக³தா உபோ⁴.

    Ekarukkhasmiṃ saṃvaḍḍhā, nānākhettagatā ubho.

    177.

    177.

    ஸத்திகு³ம்போ³ ச சோரானங், அஹஞ்ச இஸீனங் இத⁴;

    Sattigumbo ca corānaṃ, ahañca isīnaṃ idha;

    அஸதங் ஸோ, ஸதங் அஹங், தேன த⁴ம்மேன நோ வினா.

    Asataṃ so, sataṃ ahaṃ, tena dhammena no vinā.

    178.

    178.

    தத்த² வதோ⁴ ச ப³ந்தோ⁴ ச, நிகதீ வஞ்சனானி ச;

    Tattha vadho ca bandho ca, nikatī vañcanāni ca;

    ஆலோபா ஸாஹஸாகாரா, தானி ஸோ தத்த² ஸிக்க²தி.

    Ālopā sāhasākārā, tāni so tattha sikkhati.

    179.

    179.

    இத⁴ ஸச்சஞ்ச த⁴ம்மோ ச, அஹிங்ஸா ஸங்யமோ த³மோ;

    Idha saccañca dhammo ca, ahiṃsā saṃyamo damo;

    ஆஸனூத³கதா³யீனங், அங்கே வத்³தொ⁴ஸ்மி பா⁴ரத⁴ 15.

    Āsanūdakadāyīnaṃ, aṅke vaddhosmi bhāradha 16.

    180.

    180.

    யங் யஞ்ஹி ராஜ ப⁴ஜதி, ஸந்தங் வா யதி³ வா அஸங்;

    Yaṃ yañhi rāja bhajati, santaṃ vā yadi vā asaṃ;

    ஸீலவந்தங் விஸீலங் வா, வஸங் தஸ்ஸேவ க³ச்ச²தி.

    Sīlavantaṃ visīlaṃ vā, vasaṃ tasseva gacchati.

    181.

    181.

    யாதி³ஸங் குருதே மித்தங், யாதி³ஸங் சூபஸேவதி;

    Yādisaṃ kurute mittaṃ, yādisaṃ cūpasevati;

    ஸோபி தாதி³ஸகோ ஹோதி, ஸஹவாஸோ ஹி 17 தாதி³ஸோ.

    Sopi tādisako hoti, sahavāso hi 18 tādiso.

    182.

    182.

    ஸேவமானோ ஸேவமானங், ஸம்பு²ட்டோ² ஸம்பு²ஸங் பரங்;

    Sevamāno sevamānaṃ, samphuṭṭho samphusaṃ paraṃ;

    ஸரோ தி³த்³தோ⁴ கலாபங்வ, அலித்தமுபலிம்பதி;

    Saro diddho kalāpaṃva, alittamupalimpati;

    உபலேபப⁴யா 19 தீ⁴ரோ, நேவ பாபஸகா² ஸியா.

    Upalepabhayā 20 dhīro, neva pāpasakhā siyā.

    183.

    183.

    பூதிமச்ச²ங் குஸக்³கே³ன, யோ நரோ உபனய்ஹதி;

    Pūtimacchaṃ kusaggena, yo naro upanayhati;

    குஸாபி பூதி 21 வாயந்தி, ஏவங் பா³லூபஸேவனா.

    Kusāpi pūti 22 vāyanti, evaṃ bālūpasevanā.

    184.

    184.

    தக³ரஞ்ச பலாஸேன, யோ நரோ உபனய்ஹதி;

    Tagarañca palāsena, yo naro upanayhati;

    பத்தாபி ஸுரபி⁴ 23 வாயந்தி, ஏவங் தீ⁴ரூபஸேவனா.

    Pattāpi surabhi 24 vāyanti, evaṃ dhīrūpasevanā.

    185.

    185.

    தஸ்மா பத்தபுடஸ்ஸேவ 25, ஞத்வா ஸம்பாகமத்தனோ;

    Tasmā pattapuṭasseva 26, ñatvā sampākamattano;

    அஸந்தே நோபஸேவெய்ய, ஸந்தே ஸேவெய்ய பண்டி³தோ;

    Asante nopaseveyya, sante seveyya paṇḍito;

    அஸந்தோ நிரயங் நெந்தி, ஸந்தோ பாபெந்தி ஸுக்³க³திந்தி.

    Asanto nirayaṃ nenti, santo pāpenti suggatinti.

    ஸத்திகு³ம்ப³ஜாதகங் ஸத்தமங்.

    Sattigumbajātakaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. தஸ்மா (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    2. tasmā (syā. pī. ka.)
    3. குண்ட³லீ (ஸ்யா॰ க॰)
    4. kuṇḍalī (syā. ka.)
    5. மஜ்ஜ²ந்திகே (ஸப்³ப³த்த²)
    6. majjhantike (sabbattha)
    7. ஸஹஸா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. sahasā (sī. syā. pī.)
    9. க்வ நு’மே’பக³தா (?)
    10. kva nu’me’pagatā (?)
    11. ஜீவிதங் (ப³ஹூஸு)
    12. jīvitaṃ (bahūsu)
    13. ஸொத்தீ² (ஸ்யா॰)
    14. sotthī (syā.)
    15. பா⁴ரத (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    16. bhārata (sī. syā. pī.)
    17. ஸஹவாஸோபி (ஸ்யா॰ க॰)
    18. sahavāsopi (syā. ka.)
    19. உபலிம்பப⁴யா (ஸ்யா॰ க॰)
    20. upalimpabhayā (syā. ka.)
    21. பூதீ (ஸீ॰ பீ॰)
    22. pūtī (sī. pī.)
    23. ஸுரபீ⁴ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    24. surabhī (sī. syā. pī.)
    25. ப²லபுடஸ்ஸேவ (ஸீ॰ பீ॰), பலபுடஸ்ஸேவ (க॰ அட்ட²॰), பலாஸபுடஸ்ஸேவ (ஸ்யா॰ க॰)
    26. phalapuṭasseva (sī. pī.), palapuṭasseva (ka. aṭṭha.), palāsapuṭasseva (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [503] 7. ஸத்திகு³ம்ப³ஜாதகவண்ணனா • [503] 7. Sattigumbajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact