Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    402. ஸத்துப⁴ஸ்தஜாதகங் (7-1-7)

    402. Sattubhastajātakaṃ (7-1-7)

    46.

    46.

    விப்³ப⁴ந்தசித்தோ குபிதிந்த்³ரியோஸி, நெத்தேஹி தே வாரிக³ணா ஸவந்தி;

    Vibbhantacitto kupitindriyosi, nettehi te vārigaṇā savanti;

    கிங் தே நட்ட²ங் கிங் பன பத்த²யானோ, இதா⁴க³மா ப்³ரஹ்மே ததி³ங்க⁴ 1 ப்³ரூஹி.

    Kiṃ te naṭṭhaṃ kiṃ pana patthayāno, idhāgamā brahme tadiṅgha 2 brūhi.

    47.

    47.

    மிய்யேத² ப⁴ரியா வஜதோ மமஜ்ஜ, அக³ச்ச²தோ மரணமாஹ யக்கோ²;

    Miyyetha bhariyā vajato mamajja, agacchato maraṇamāha yakkho;

    ஏதேன து³க்கே²ன பவேதி⁴தொஸ்மி, அக்கா²ஹி மே ஸேனக ஏதமத்த²ங்.

    Etena dukkhena pavedhitosmi, akkhāhi me senaka etamatthaṃ.

    48.

    48.

    ப³ஹூனி டா²னானி விசிந்தயித்வா, யமெத்த² வக்கா²மி ததே³வ ஸச்சங்;

    Bahūni ṭhānāni vicintayitvā, yamettha vakkhāmi tadeva saccaṃ;

    மஞ்ஞாமி தே ப்³ராஹ்மண ஸத்துப⁴ஸ்தங், அஜானதோ கண்ஹஸப்போ பவிட்டோ².

    Maññāmi te brāhmaṇa sattubhastaṃ, ajānato kaṇhasappo paviṭṭho.

    49.

    49.

    ஆதா³ய த³ண்ட³ங் பரிஸும்ப⁴ ப⁴ஸ்தங், பஸ்ஸேளமூக³ங் உரக³ங் து³ஜிவ்ஹங் 3;

    Ādāya daṇḍaṃ parisumbha bhastaṃ, passeḷamūgaṃ uragaṃ dujivhaṃ 4;

    சி²ந்த³ஜ்ஜ கங்க²ங் விசிகிச்சி²தானி, பு⁴ஜங்க³மங் பஸ்ஸ பமுஞ்ச ப⁴ஸ்தங்.

    Chindajja kaṅkhaṃ vicikicchitāni, bhujaṅgamaṃ passa pamuñca bhastaṃ.

    50.

    50.

    ஸங்விக்³க³ரூபோ பரிஸாய மஜ்ஜே², ஸோ ப்³ராஹ்மணோ ஸத்துப⁴ஸ்தங் பமுஞ்சி;

    Saṃviggarūpo parisāya majjhe, so brāhmaṇo sattubhastaṃ pamuñci;

    அத² நிக்க²மி உரகோ³ உக்³க³தேஜோ, ஆஸீவிஸோ ஸப்போ ப²ணங் கரித்வா.

    Atha nikkhami urago uggatejo, āsīviso sappo phaṇaṃ karitvā.

    51.

    51.

    ஸுலத்³த⁴லாபா⁴ ஜனகஸ்ஸ ரஞ்ஞோ, யோ பஸ்ஸதீ ஸேனகங் ஸாது⁴பஞ்ஞங்;

    Suladdhalābhā janakassa rañño, yo passatī senakaṃ sādhupaññaṃ;

    விவட்டச²த்³தோ³ 5 நுஸி ஸப்³ப³த³ஸ்ஸீ, ஞாணங் நு தே ப்³ராஹ்மண பி⁴ங்ஸரூபங்.

    Vivaṭṭachaddo 6 nusi sabbadassī, ñāṇaṃ nu te brāhmaṇa bhiṃsarūpaṃ.

    52.

    52.

    இமானி மே ஸத்தஸதானி அத்தி², க³ண்ஹாஹி ஸப்³பா³னி த³தா³மி துய்ஹங்;

    Imāni me sattasatāni atthi, gaṇhāhi sabbāni dadāmi tuyhaṃ;

    தயா ஹி மே ஜீவிதமஜ்ஜ லத்³த⁴ங், அதோ²பி ப⁴ரியாய மகாஸி ஸொத்தி²ங்.

    Tayā hi me jīvitamajja laddhaṃ, athopi bhariyāya makāsi sotthiṃ.

    53.

    53.

    ந பண்டி³தா வேதனமாதி³யந்தி, சித்ராஹி கா³தா²ஹி ஸுபா⁴ஸிதாஹி;

    Na paṇḍitā vetanamādiyanti, citrāhi gāthāhi subhāsitāhi;

    இதோபி தே ப்³ரஹ்மே த³த³ந்து வித்தங், ஆதா³ய த்வங் க³ச்ச² ஸகங் நிகேதந்தி.

    Itopi te brahme dadantu vittaṃ, ādāya tvaṃ gaccha sakaṃ niketanti.

    ஸத்துப⁴ஸ்தஜாதகங் 7 ஸத்தமங்.

    Sattubhastajātakaṃ 8 sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. ப்³ராஹ்மண இங்க⁴ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. brāhmaṇa iṅgha (sī. syā.)
    3. தி³ஜிவ்ஹங் (ஸீ॰ பீ॰)
    4. dijivhaṃ (sī. pī.)
    5. விவத்தச்ச²த்³தோ³ (ஸீ॰), விவட்டச்ச²தோ³ (ஸ்யா॰), விவட்டச்ச²த்³தா³ (பீ॰)
    6. vivattacchaddo (sī.), vivaṭṭacchado (syā.), vivaṭṭacchaddā (pī.)
    7. ஸேனகஜாதகங் (ஸ்யா॰)
    8. senakajātakaṃ (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [402] 7. ஸத்துப⁴ஸ்தஜாதகவண்ணனா • [402] 7. Sattubhastajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact