Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૯. સયંપટિભાનિયત્થેરઅપદાનં

    9. Sayaṃpaṭibhāniyattheraapadānaṃ

    ૪૫.

    45.

    ‘‘કકુધં વિલસન્તંવ, દેવદેવં નરાસભં;

    ‘‘Kakudhaṃ vilasantaṃva, devadevaṃ narāsabhaṃ;

    રથિયં પટિપજ્જન્તં, કો દિસ્વા ન પસીદતિ.

    Rathiyaṃ paṭipajjantaṃ, ko disvā na pasīdati.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘તમન્ધકારં નાસેત્વા, સન્તારેત્વા બહું જનં;

    ‘‘Tamandhakāraṃ nāsetvā, santāretvā bahuṃ janaṃ;

    ઞાણાલોકેન જોતન્તં, કો દિસ્વા ન પસીદતિ.

    Ñāṇālokena jotantaṃ, ko disvā na pasīdati.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘વસીસતસહસ્સેહિ, નીયન્તં લોકનાયકં;

    ‘‘Vasīsatasahassehi, nīyantaṃ lokanāyakaṃ;

    ઉદ્ધરન્તં બહૂ સત્તે, કો દિસ્વા ન પસીદતિ.

    Uddharantaṃ bahū satte, ko disvā na pasīdati.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘આહનન્તં 1 ધમ્મભેરિં, મદ્દન્તં તિત્થિયે ગણે;

    ‘‘Āhanantaṃ 2 dhammabheriṃ, maddantaṃ titthiye gaṇe;

    સીહનાદં વિનદન્તં, કો દિસ્વા ન પસીદતિ.

    Sīhanādaṃ vinadantaṃ, ko disvā na pasīdati.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘યાવતા બ્રહ્મલોકતો, આગન્ત્વાન સબ્રહ્મકા;

    ‘‘Yāvatā brahmalokato, āgantvāna sabrahmakā;

    પુચ્છન્તિ નિપુણે પઞ્હે, કો દિસ્વા ન પસીદતિ.

    Pucchanti nipuṇe pañhe, ko disvā na pasīdati.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘યસ્સઞ્જલિં કરિત્વાન, આયાચન્તિ સદેવકા;

    ‘‘Yassañjaliṃ karitvāna, āyācanti sadevakā;

    તેન પુઞ્ઞં અનુભોન્તિ, કો દિસ્વા ન પસીદતિ.

    Tena puññaṃ anubhonti, ko disvā na pasīdati.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘સબ્બે જના સમાગન્ત્વા, સમ્પવારેન્તિ ચક્ખુમં;

    ‘‘Sabbe janā samāgantvā, sampavārenti cakkhumaṃ;

    ન વિકમ્પતિ અજ્ઝિટ્ઠો, કો દિસ્વા ન પસીદતિ.

    Na vikampati ajjhiṭṭho, ko disvā na pasīdati.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘નગરં પવિસતો યસ્સ, રવન્તિ ભેરિયો બહૂ;

    ‘‘Nagaraṃ pavisato yassa, ravanti bheriyo bahū;

    વિનદન્તિ ગજા મત્તા, કો દિસ્વા ન પસીદતિ.

    Vinadanti gajā mattā, ko disvā na pasīdati.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘વીથિયા 3 ગચ્છતો યસ્સ, સબ્બાભા જોતતે સદા;

    ‘‘Vīthiyā 4 gacchato yassa, sabbābhā jotate sadā;

    અબ્ભુન્નતા સમા હોન્તિ, કો દિસ્વા ન પસીદતિ.

    Abbhunnatā samā honti, ko disvā na pasīdati.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘બ્યાહરન્તસ્સ બુદ્ધસ્સ, ચક્કવાળમ્પિ સુય્યતિ;

    ‘‘Byāharantassa buddhassa, cakkavāḷampi suyyati;

    સબ્બે સત્તે વિઞ્ઞાપેતિ, કો દિસ્વા ન પસીદતિ.

    Sabbe satte viññāpeti, ko disvā na pasīdati.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં બુદ્ધમભિકિત્તયિં;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ buddhamabhikittayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, કિત્તનાય ઇદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, kittanāya idaṃ phalaṃ.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સયંપટિભાનિયો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sayaṃpaṭibhāniyo thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    સયંપટિભાનિયત્થેરસ્સાપદાનં નવમં.

    Sayaṃpaṭibhāniyattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. આહનિત્વા (સ્યા॰ ક॰)
    2. āhanitvā (syā. ka.)
    3. રથિયા (સી॰)
    4. rathiyā (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૬૦. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact