Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૯. સેદકસુત્તવણ્ણના

    9. Sedakasuttavaṇṇanā

    ૩૮૫. નવમે સુમ્ભેસૂતિ એવંનામકે જનપદે. મેદકથાલિકાતિ એવં ઇત્થિલિઙ્ગવસેન લદ્ધનામં. મમં રક્ખ, અહં તં રક્ખિસ્સામીતિ એત્થ અયં તસ્સ લદ્ધિ – આચરિયો ઉક્ખિત્તવંસં સુગ્ગહિતં અગણ્હન્તો, અન્તેવાસિકેન પક્ખન્તપક્ખન્તદિસં અગચ્છન્તો, સબ્બકાલઞ્ચ વંસગ્ગં અનુલ્લોકેન્તો અન્તેવાસિકં ન રક્ખતિ નામ, એવં અરક્ખિતો અન્તેવાસિકો પતિત્વા ચુણ્ણવિચુણ્ણં હોતિ. વંસં પન સુગ્ગહિતં ગણ્હન્તો, તેન પક્ખન્તપક્ખન્તદિસં ગચ્છન્તો, સબ્બકાલઞ્ચ વંસગ્ગં ઉલ્લોકેન્તો તં રક્ખતિ નામ. અન્તેવાસિકોપિ ઇતો ચિતો ચ પક્ખન્દિત્વા મિગો વિય કીળન્તો આચરિયં ન રક્ખતિ નામ. એવઞ્હિ સતિ તિખિણવંસકોટિ આચરિયસ્સ ગલવાટકે વા નલાટે વા ઠપિતા ઠિતટ્ઠાનં ભિન્દિત્વા ગચ્છેય્ય. આચારસમ્પન્નતાય પન યતો વંસો નમતિ, તતો અનામેન્તો તં આકડ્ઢેન્તો વિય એકતોભાગિયં કત્વા વાતૂપથમ્ભં ગાહાપેત્વા સતિં સૂપટ્ઠિતં કત્વા નિચ્ચલોવ નિસીદન્તો આચરિયં રક્ખતિ નામાતિ.

    385. Navame sumbhesūti evaṃnāmake janapade. Medakathālikāti evaṃ itthiliṅgavasena laddhanāmaṃ. Mamaṃ rakkha, ahaṃ taṃ rakkhissāmīti ettha ayaṃ tassa laddhi – ācariyo ukkhittavaṃsaṃ suggahitaṃ agaṇhanto, antevāsikena pakkhantapakkhantadisaṃ agacchanto, sabbakālañca vaṃsaggaṃ anullokento antevāsikaṃ na rakkhati nāma, evaṃ arakkhito antevāsiko patitvā cuṇṇavicuṇṇaṃ hoti. Vaṃsaṃ pana suggahitaṃ gaṇhanto, tena pakkhantapakkhantadisaṃ gacchanto, sabbakālañca vaṃsaggaṃ ullokento taṃ rakkhati nāma. Antevāsikopi ito cito ca pakkhanditvā migo viya kīḷanto ācariyaṃ na rakkhati nāma. Evañhi sati tikhiṇavaṃsakoṭi ācariyassa galavāṭake vā nalāṭe vā ṭhapitā ṭhitaṭṭhānaṃ bhinditvā gaccheyya. Ācārasampannatāya pana yato vaṃso namati, tato anāmento taṃ ākaḍḍhento viya ekatobhāgiyaṃ katvā vātūpathambhaṃ gāhāpetvā satiṃ sūpaṭṭhitaṃ katvā niccalova nisīdanto ācariyaṃ rakkhati nāmāti.

    ત્વં આચરિય અત્તાનં રક્ખ, અહં અત્તાનં રક્ખિસ્સામીતિ એત્થ અયમધિપ્પાયો – આચરિયો વંસં સુગ્ગહિતં ગણ્હન્તો, અન્તેવાસિકેન પક્ખન્તપક્ખન્તદિસંગચ્છન્તો , સબ્બકાલઞ્ચ વંસગ્ગં ઉલ્લોકેન્તો, અત્તાનમેવ રક્ખતિ, ન અન્તેવાસિકં. અન્તેવાસિકોપિ કાયમ્પિ એકતોભાગિયં કત્વા વાતૂપથમ્ભં ગાહાપેત્વા સતિં સૂપટ્ઠિતં કત્વા નિચ્ચલોવ નિસીદમાનો અત્તાનંયેવ રક્ખતિ નામ, ન આચરિયં.

    Tvaṃ ācariya attānaṃ rakkha, ahaṃ attānaṃ rakkhissāmīti ettha ayamadhippāyo – ācariyo vaṃsaṃ suggahitaṃ gaṇhanto, antevāsikena pakkhantapakkhantadisaṃgacchanto , sabbakālañca vaṃsaggaṃ ullokento, attānameva rakkhati, na antevāsikaṃ. Antevāsikopi kāyampi ekatobhāgiyaṃ katvā vātūpathambhaṃ gāhāpetvā satiṃ sūpaṭṭhitaṃ katvā niccalova nisīdamāno attānaṃyeva rakkhati nāma, na ācariyaṃ.

    સો તત્થ ઞાયોતિ યં મેદકથાલિકા આહ. સો તત્થ ઞાયો, સો ઉપાયો, તં કારણન્તિ અત્થો. સતિપટ્ઠાનં સેવિતબ્બન્તિ ચતુબ્બિધં સતિપટ્ઠાનં સેવિતબ્બં. આસેવનાયાતિ કમ્મટ્ઠાનાસેવનાય. એવં ખો, ભિક્ખવે, અત્તાનં રક્ખન્તો પરં રક્ખતીતિ યો ભિક્ખુ કમ્મારામતાદીનિ પહાય રત્તિટ્ઠાનદિવાટ્ઠાનેસુ મૂલકમ્મટ્ઠાનં આસેવન્તો ભાવેન્તો અરહત્તં પાપુણાતિ, અથ નં પરો દિસ્વા – ‘‘ભદ્દકો વતાયં, ભિક્ખુ, સમ્માપટિપન્નો’’તિ તસ્મિં ચિત્તં પસાદેત્વા સગ્ગપરાયણો હોતિ. અયં અત્તાનં રક્ખન્તો પરં રક્ખતિ નામ.

    So tattha ñāyoti yaṃ medakathālikā āha. So tattha ñāyo, so upāyo, taṃ kāraṇanti attho. Satipaṭṭhānaṃsevitabbanti catubbidhaṃ satipaṭṭhānaṃ sevitabbaṃ. Āsevanāyāti kammaṭṭhānāsevanāya. Evaṃ kho, bhikkhave, attānaṃ rakkhanto paraṃ rakkhatīti yo bhikkhu kammārāmatādīni pahāya rattiṭṭhānadivāṭṭhānesu mūlakammaṭṭhānaṃ āsevanto bhāvento arahattaṃ pāpuṇāti, atha naṃ paro disvā – ‘‘bhaddako vatāyaṃ, bhikkhu, sammāpaṭipanno’’ti tasmiṃ cittaṃ pasādetvā saggaparāyaṇo hoti. Ayaṃ attānaṃ rakkhanto paraṃ rakkhati nāma.

    ખન્તિયાતિ અધિવાસનખન્તિયા. અવિહિંસાયાતિ સપુબ્બભાગાય કરુણાય. મેત્તચિત્તતાયાતિ સપુબ્બભાગાય મેત્તાય. અનુદયતાયાતિ અનુવડ્ઢિયા, સપુબ્બભાગાય મુદિતાયાતિ અત્થો. પરં રક્ખન્તો અત્તાનં રક્ખતીતિ એત્થ યો ભિક્ખુ રત્તિટ્ઠાનદિવાટ્ઠાનં ગતો તીસુ બ્રહ્મવિહારેસુ તિકચતુક્કજ્ઝાનાનિ નિબ્બત્તેત્વા ઝાનં પાદકં કત્વા સઙ્ખારે સમ્મસન્તો વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અરહત્તં પાપુણાતિ. અયં પરં રક્ખન્તો અત્તાનં રક્ખતિ નામાતિ વેદિતબ્બો.

    Khantiyāti adhivāsanakhantiyā. Avihiṃsāyāti sapubbabhāgāya karuṇāya. Mettacittatāyāti sapubbabhāgāya mettāya. Anudayatāyāti anuvaḍḍhiyā, sapubbabhāgāya muditāyāti attho. Paraṃ rakkhanto attānaṃ rakkhatīti ettha yo bhikkhu rattiṭṭhānadivāṭṭhānaṃ gato tīsu brahmavihāresu tikacatukkajjhānāni nibbattetvā jhānaṃ pādakaṃ katvā saṅkhāre sammasanto vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇāti. Ayaṃ paraṃ rakkhanto attānaṃ rakkhati nāmāti veditabbo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૯. સેદકસુત્તં • 9. Sedakasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯. સેદકસુત્તવણ્ણના • 9. Sedakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact