Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૯. સેદકસુત્તવણ્ણના

    9. Sedakasuttavaṇṇanā

    ૩૮૫. અયં તસ્સ લદ્ધીતિ અયં ઇદાનિ વુચ્ચમાના તસ્સ આચરિયસ્સ લદ્ધિ. તતો અનામેન્તોતિ યેન વંસો નમતિ, તેન કાયં અનામેન્તો. તથા નમન્તો હિ પતિત્વા ચુણ્ણવિચુણ્ણં હોતિ. ન્તિ કાયં, તં વંસં વા. આકડ્ઢેન્તો વિયાતિ નમિતટ્ઠાનતો પરભાગેન આકડ્ઢેન્તો વિય. એકતોભાગિયં કત્વાતિ યથાવુત્તં સતિં સૂપટ્ઠિતં કત્વા ઓનતં વિય કત્વા. તથા કરણં પન તથા વાતૂપત્થમ્ભગાહાપનેનાતિ આહ – ‘‘વાતૂપત્થમ્ભં ગાહાપેત્વા’’તિ. તઞ્ચ સતિયા તદત્થં ઉપટ્ઠાનેનાતિ વુત્તં ‘‘સતિં સૂપટ્ઠિતં કત્વા’’તિ. નિચ્ચલોવ નિસીદન્તો અન્તેવાસી આચરિયં રક્ખતિ, એત્તકં આચરિયસ્સ લદ્ધિવસેન વુત્તં. ‘‘આચરિયો વંસં સુગ્ગહિતં ગણ્હન્તો’’તિઆદિ સબ્બં હેટ્ઠા વુત્તનયમેવ.

    385.Ayaṃ tassa laddhīti ayaṃ idāni vuccamānā tassa ācariyassa laddhi. Tato anāmentoti yena vaṃso namati, tena kāyaṃ anāmento. Tathā namanto hi patitvā cuṇṇavicuṇṇaṃ hoti. Tanti kāyaṃ, taṃ vaṃsaṃ vā. Ākaḍḍhento viyāti namitaṭṭhānato parabhāgena ākaḍḍhento viya. Ekatobhāgiyaṃ katvāti yathāvuttaṃ satiṃ sūpaṭṭhitaṃ katvā onataṃ viya katvā. Tathā karaṇaṃ pana tathā vātūpatthambhagāhāpanenāti āha – ‘‘vātūpatthambhaṃ gāhāpetvā’’ti. Tañca satiyā tadatthaṃ upaṭṭhānenāti vuttaṃ ‘‘satiṃ sūpaṭṭhitaṃ katvā’’ti. Niccalova nisīdanto antevāsī ācariyaṃ rakkhati, ettakaṃ ācariyassa laddhivasena vuttaṃ. ‘‘Ācariyo vaṃsaṃ suggahitaṃ gaṇhanto’’tiādi sabbaṃ heṭṭhā vuttanayameva.

    ‘‘અત્તાનમેવ રક્ખતી’’તિ ઇદં અત્તનો રક્ખણં પધાનં કત્વા વુત્તં, ન અન્તેવાસિકન્તિ અવધારણફલં. અત્તરક્ખાય પનેત્થ સિજ્ઝમાનાય અન્તેવાસિકરક્ખાપિ સિદ્ધા એવ હોતીતિ. દુતિયપક્ખેપિ એસેવ નયો. સો તત્થ ઞાયોતિ યા અત્તનો એવ રક્ખા, સા અત્થતો પરરક્ખાપિ હોતીતિ અયમેત્થ ઞાયો યુત્તપ્પયોગો. અનુવડ્ઢિયાતિ યથાવડ્ઢિતસ્સ અનુઅનુવડ્ઢિયા. એતેન પટિલદ્ધસમ્પયુત્તપમોદનાકારો દસ્સિતોતિ આહ – ‘‘સપુબ્બભાગાય મુદિતાયાતિ અત્થો’’તિ. આસેવનાયાતિઆદીનિ પદાનિ અનુદયતાપરિયોસાનાનિ (યસ્મા સતિપટ્ઠાનં સેવન્તસ્સ સિદ્ધં અત્તનો ચ પરસ્સ ચ રક્ખણં પકાસેન્તિ, તસ્મા) – ‘‘અત્તાનં, ભિક્ખવે, રક્ખિસ્સામીતિ સતિપટ્ઠાનં સેવિતબ્બ’’ન્તિઆદિ વુત્તં.

    ‘‘Attānameva rakkhatī’’ti idaṃ attano rakkhaṇaṃ padhānaṃ katvā vuttaṃ, na antevāsikanti avadhāraṇaphalaṃ. Attarakkhāya panettha sijjhamānāya antevāsikarakkhāpi siddhā eva hotīti. Dutiyapakkhepi eseva nayo. So tattha ñāyoti yā attano eva rakkhā, sā atthato pararakkhāpi hotīti ayamettha ñāyo yuttappayogo. Anuvaḍḍhiyāti yathāvaḍḍhitassa anuanuvaḍḍhiyā. Etena paṭiladdhasampayuttapamodanākāro dassitoti āha – ‘‘sapubbabhāgāya muditāyāti attho’’ti. Āsevanāyātiādīni padāni anudayatāpariyosānāni (yasmā satipaṭṭhānaṃ sevantassa siddhaṃ attano ca parassa ca rakkhaṇaṃ pakāsenti, tasmā) – ‘‘attānaṃ, bhikkhave, rakkhissāmīti satipaṭṭhānaṃ sevitabba’’ntiādi vuttaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૯. સેદકસુત્તં • 9. Sedakasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯. સેદકસુત્તવણ્ણના • 9. Sedakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact