Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    સેદમોચનકથા

    Sedamocanakathā

    ક.

    Ka.

    સોળસપરિવારસ્સ , પરિવારસ્સ સાદરા;

    Soḷasaparivārassa , parivārassa sādarā;

    સુણાથ નિપુણે પઞ્હે, ગૂળ્હત્થે ભણતો મમ.

    Suṇātha nipuṇe pañhe, gūḷhatthe bhaṇato mama.

    ખ.

    Kha.

    દિવાપજ્જતિ નો રત્તિં, રત્તિંયેવ ચ નો દિવા;

    Divāpajjati no rattiṃ, rattiṃyeva ca no divā;

    કથઞ્ચ પટિગ્ગણ્હન્તો, ન ગણ્હન્તો કથં પન.

    Kathañca paṭiggaṇhanto, na gaṇhanto kathaṃ pana.

    ગ.

    Ga.

    છિન્દન્તસ્સ સિયાપત્તિ, તથેવાછિન્દતોપિ ચ;

    Chindantassa siyāpatti, tathevāchindatopi ca;

    છાદેન્તસ્સ તથાપત્તિ-ન છાદેન્તસ્સ ભિક્ખુનો.

    Chādentassa tathāpatti-na chādentassa bhikkhuno.

    ઘ.

    Gha.

    કા ચાપત્તિ સમાપત્તિ-લાભિનોયેવ ભિક્ખુનો;

    Kā cāpatti samāpatti-lābhinoyeva bhikkhuno;

    અસમાપત્તિલાભિસ્સ, કા ચ નામસ્સ સા ભવે.

    Asamāpattilābhissa, kā ca nāmassa sā bhave.

    ઙ.

    Ṅa.

    ગરુકં ભણતો સચ્ચં, અલિકં ભણતો સિયું;

    Garukaṃ bhaṇato saccaṃ, alikaṃ bhaṇato siyuṃ;

    લહું સચ્ચં ભણન્તસ્સ, મુસા ચ ભણતો ગરું.

    Lahuṃ saccaṃ bhaṇantassa, musā ca bhaṇato garuṃ.

    ચ.

    Ca.

    પવિસન્તો ચ આરામં, આપજ્જતિ ન નિક્ખમં;

    Pavisanto ca ārāmaṃ, āpajjati na nikkhamaṃ;

    નિક્ખમન્તોવ આપત્તિ, ન ચેવ પવિસં પન;

    Nikkhamantova āpatti, na ceva pavisaṃ pana;

    છ.

    Cha.

    સમાદિયન્તો અસમાદિયન્તો;

    Samādiyanto asamādiyanto;

    અનાદિયન્તોપિ ચ આદિયન્તો;

    Anādiyantopi ca ādiyanto;

    દેન્તો અદેન્તોપિ સિયા સદોસો;

    Dento adentopi siyā sadoso;

    તથા કરોન્તોપિ ચ નો કરોન્તો.

    Tathā karontopi ca no karonto.

    જ.

    Ja.

    આપજ્જતિ ચ ધારેન્તો, અધારેન્તો તથેવ ચ;

    Āpajjati ca dhārento, adhārento tatheva ca;

    દ્વિન્નં માતા પિતા સાવ, કથં હોતિ? ભણાહિ મે.

    Dvinnaṃ mātā pitā sāva, kathaṃ hoti? Bhaṇāhi me.

    ઝ.

    Jha.

    ઉભતોબ્યઞ્જના ઇત્થી, ગબ્ભં ગણ્હાતિ અત્તના;

    Ubhatobyañjanā itthī, gabbhaṃ gaṇhāti attanā;

    ગણ્હાપેતિ પરં ગબ્ભં, તસ્મા માતાપિતા ચ સા.

    Gaṇhāpeti paraṃ gabbhaṃ, tasmā mātāpitā ca sā.

    ઞ.

    Ña.

    ગામે વા યદિ વારઞ્ઞે, યં પરેસં મમાયિતં;

    Gāme vā yadi vāraññe, yaṃ paresaṃ mamāyitaṃ;

    ન હરન્તોવ તં થેય્યા, કથં પારાજિકો ભવે;

    Na harantova taṃ theyyā, kathaṃ pārājiko bhave;

    ટ.

    Ṭa.

    થેય્યસંવાસકો એસો, લિઙ્ગસંવાસથેનકો;

    Theyyasaṃvāsako eso, liṅgasaṃvāsathenako;

    પરભણ્ડં અગણ્હન્તો, તેન હોતિ પરાજિતો.

    Parabhaṇḍaṃ agaṇhanto, tena hoti parājito.

    ઠ.

    Ṭha.

    નારિં રૂપવતિં ભિક્ખુ, રત્તચિત્તો અસઞ્ઞતો;

    Nāriṃ rūpavatiṃ bhikkhu, rattacitto asaññato;

    મેથુનં તાય કત્વાપિ, ન સો પારાજિકો કથં;

    Methunaṃ tāya katvāpi, na so pārājiko kathaṃ;

    ડ.

    Ḍa.

    અચ્છરાસદિસં નારિં, સુપિનન્તેન પસ્સતિ;

    Accharāsadisaṃ nāriṃ, supinantena passati;

    તાય મેથુનસંયોગે, કતેપિ ન ભવિસ્સતિ.

    Tāya methunasaṃyoge, katepi na bhavissati.

    ઢ.

    Ḍha.

    બહિદ્ધા ગેહતો ભિક્ખુ, ઇત્થી ગબ્ભન્તરં ગતા;

    Bahiddhā gehato bhikkhu, itthī gabbhantaraṃ gatā;

    છિદ્દં ગેહસ્સ નેવત્થિ, કથં મેથુનતો ચુતો;

    Chiddaṃ gehassa nevatthi, kathaṃ methunato cuto;

    ણ.

    Ṇa.

    અન્તોદુસ્સકુટિટ્ઠેન, માતુગામેન મેથુનં;

    Antodussakuṭiṭṭhena, mātugāmena methunaṃ;

    સન્થતાદિવસેનેવ, કત્વા હોતિ પરાજિતો.

    Santhatādivaseneva, katvā hoti parājito.

    ત.

    Ta.

    સુત્તે ચ વિનયેયેવ, ખન્ધકે સાનુલોમિકે;

    Sutte ca vinayeyeva, khandhake sānulomike;

    સબ્બત્થ નિપુણા ધીરા, ઇમે પઞ્હે ભણન્તિ તે.

    Sabbattha nipuṇā dhīrā, ime pañhe bhaṇanti te.

    થ.

    Tha.

    ખન્ધકે પરિવારે ચ, વિનયે સાનુલોમિકે;

    Khandhake parivāre ca, vinaye sānulomike;

    આદરો કરણીયોવ, પટુભાવં પનિચ્છિતા.

    Ādaro karaṇīyova, paṭubhāvaṃ panicchitā.

    સેદમોચનકથા.

    Sedamocanakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact