Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૩-૭. સેક્ખસુત્તાદિવણ્ણના
3-7. Sekkhasuttādivaṇṇanā
૧૩-૧૭. તિસ્સન્નમ્પિ સિક્ખાનં સિક્ખનં સીલં એતસ્સાતિ સિક્ખનસીલો. સિક્ખતીતિપિ વા સેક્ખો. વુત્તઞ્હેતં ‘‘સિક્ખતીતિ ખો, ભિક્ખવે, તસ્મા સેક્ખોતિ વુચ્ચતિ. કિઞ્ચ સિક્ખતિ? અધિસીલમ્પિ સિક્ખતી’’તિઆદિ (અ॰ નિ॰ ૩.૮૬). તીહિ ફલેહિ હેટ્ઠા. સાપિ ચતુત્થમગ્ગેન સદ્ધિં ઉપ્પન્નસિક્ખાપિ. મગ્ગક્ખણે હિ સિક્ખાકિચ્ચં ન નિટ્ઠિતં વિપ્પકતભાવતો, ફલક્ખણે પન નિટ્ઠિતં નામ. ઉત્તાનત્થાનેવ હેટ્ઠા વુત્તનયત્તા.
13-17. Tissannampi sikkhānaṃ sikkhanaṃ sīlaṃ etassāti sikkhanasīlo. Sikkhatītipi vā sekkho. Vuttañhetaṃ ‘‘sikkhatīti kho, bhikkhave, tasmā sekkhoti vuccati. Kiñca sikkhati? Adhisīlampi sikkhatī’’tiādi (a. ni. 3.86). Tīhi phalehi heṭṭhā. Sāpi catutthamaggena saddhiṃ uppannasikkhāpi. Maggakkhaṇe hi sikkhākiccaṃ na niṭṭhitaṃ vippakatabhāvato, phalakkhaṇe pana niṭṭhitaṃ nāma. Uttānatthāneva heṭṭhā vuttanayattā.
સેક્ખસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sekkhasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
વિહારવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Vihāravaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૩. સેક્ખસુત્તં • 3. Sekkhasuttaṃ
૪. પઠમઉપ્પાદસુત્તં • 4. Paṭhamauppādasuttaṃ
૫. દુતિયઉપ્પાદસુત્તં • 5. Dutiyauppādasuttaṃ
૬. પઠમપરિસુદ્ધસુત્તં • 6. Paṭhamaparisuddhasuttaṃ
૭. દુતિયપરિસુદ્ધસુત્તં • 7. Dutiyaparisuddhasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩-૭. સેક્ખસુત્તાદિવણ્ણના • 3-7. Sekkhasuttādivaṇṇanā