Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya

    2. ஸேலஸுத்தங்

    2. Selasuttaṃ

    396. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா அங்கு³த்தராபேஸு சாரிகங் சரமானோ மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் அட்³ட⁴தேளஸேஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி யேன ஆபணங் நாம அங்கு³த்தராபானங் நிக³மோ தத³வஸரி. அஸ்ஸோஸி கோ² கேணியோ ஜடிலோ – ‘‘ஸமணோ க²லு, போ⁴, கோ³தமோ ஸக்யபுத்தோ ஸக்யகுலா பப்³ப³ஜிதோ அங்கு³த்தராபேஸு சாரிகங் சரமானோ மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் அட்³ட⁴தேளஸேஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஆபணங் அனுப்பத்தோ. தங் கோ² பன ப⁴வந்தங் கோ³தமங் ஏவங் கல்யாணோ கித்திஸத்³தோ³ அப்³பு⁴க்³க³தோ – ‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னோ ஸுக³தோ லோகவிதூ³ அனுத்தரோ புரிஸத³ம்மஸாரதி² ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸானங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வாதி. ஸோ இமங் லோகங் ஸதே³வகங் ஸமாரகங் ஸப்³ரஹ்மகங் ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணிங் பஜங் ஸதே³வமனுஸ்ஸங் ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா பவேதே³தி. ஸோ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி ஆதி³கல்யாணங் மஜ்ஜே²கல்யாணங் பரியோஸானகல்யாணங் ஸாத்த²ங் ஸப்³யஞ்ஜனங், கேவலபரிபுண்ணங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங் பகாஸேதி. ஸாது⁴ கோ² பன ததா²ரூபானங் அரஹதங் த³ஸ்ஸனங் ஹோதீ’’’தி.

    396. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā aṅguttarāpesu cārikaṃ caramāno mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ aḍḍhateḷasehi bhikkhusatehi yena āpaṇaṃ nāma aṅguttarāpānaṃ nigamo tadavasari. Assosi kho keṇiyo jaṭilo – ‘‘samaṇo khalu, bho, gotamo sakyaputto sakyakulā pabbajito aṅguttarāpesu cārikaṃ caramāno mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ aḍḍhateḷasehi bhikkhusatehi āpaṇaṃ anuppatto. Taṃ kho pana bhavantaṃ gotamaṃ evaṃ kalyāṇo kittisaddo abbhuggato – ‘itipi so bhagavā arahaṃ sammāsambuddho vijjācaraṇasampanno sugato lokavidū anuttaro purisadammasārathi satthā devamanussānaṃ buddho bhagavāti. So imaṃ lokaṃ sadevakaṃ samārakaṃ sabrahmakaṃ sassamaṇabrāhmaṇiṃ pajaṃ sadevamanussaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedeti. So dhammaṃ deseti ādikalyāṇaṃ majjhekalyāṇaṃ pariyosānakalyāṇaṃ sātthaṃ sabyañjanaṃ, kevalaparipuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ pakāseti. Sādhu kho pana tathārūpānaṃ arahataṃ dassanaṃ hotī’’’ti.

    அத² கோ² கேணியோ ஜடிலோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² கேணியங் ஜடிலங் ப⁴க³வா த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸேஸி ஸமாத³பேஸி ஸமுத்தேஜேஸி ஸம்பஹங்ஸேஸி . அத² கோ² கேணியோ ஜடிலோ ப⁴க³வதா த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸிதோ ஸமாத³பிதோ ஸமுத்தேஜிதோ ஸம்பஹங்ஸிதோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அதி⁴வாஸேது மே ப⁴வங் கோ³தமோ ஸ்வாதனாய ப⁴த்தங் ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴னா’’தி. ஏவங் வுத்தே, ப⁴க³வா கேணியங் ஜடிலங் ஏதத³வோச – ‘‘மஹா கோ², கேணிய, பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ அட்³ட⁴தேளஸானி பி⁴க்கு²ஸதானி, த்வஞ்ச ப்³ராஹ்மணேஸு அபி⁴ப்பஸன்னோ’’தி. து³தியம்பி கோ² கேணியோ ஜடிலோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கிஞ்சாபி கோ², போ⁴ கோ³தம, மஹா பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ அட்³ட⁴தேளஸானி பி⁴க்கு²ஸதானி, அஹஞ்ச ப்³ராஹ்மணேஸு அபி⁴ப்பஸன்னோ; அதி⁴வாஸேது மே ப⁴வங் கோ³தமோ ஸ்வாதனாய ப⁴த்தங் ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴னா’’தி. து³தியம்பி கோ² ப⁴க³வா கேணியங் ஜடிலங் ஏதத³வோச – ‘‘மஹா கோ², கேணிய, பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ அட்³ட⁴தேளஸானி பி⁴க்கு²ஸதானி, த்வஞ்ச ப்³ராஹ்மணேஸு அபி⁴ப்பஸன்னோ’’தி. ததியம்பி கோ² கேணியோ ஜடிலோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கிஞ்சாபி கோ², போ⁴ கோ³தம, மஹா பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ அட்³ட⁴தேளஸானி பி⁴க்கு²ஸதானி, அஹஞ்ச ப்³ராஹ்மணேஸு அபி⁴ப்பஸன்னோ; அதி⁴வாஸேது மே ப⁴வங் கோ³தமோ ஸ்வாதனாய ப⁴த்தங் ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴னா’’தி . அதி⁴வாஸேஸி ப⁴க³வா துண்ஹீபா⁴வேன. அத² கோ² கேணியோ ஜடிலோ ப⁴க³வதோ அதி⁴வாஸனங் விதி³த்வா உட்டா²யாஸனா யேன ஸகோ அஸ்ஸமோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா மித்தாமச்சே ஞாதிஸாலோஹிதே ஆமந்தேஸி – ‘‘ஸுணந்து மே பொ⁴ந்தோ, மித்தாமச்சா ஞாதிஸாலோஹிதா; ஸமணோ மே கோ³தமோ நிமந்திதோ ஸ்வாதனாய ப⁴த்தங் ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன. யேன மே காயவெய்யாவடிகங் 1 கரெய்யாதா²’’தி. ‘‘ஏவங், போ⁴’’தி கோ² கேணியஸ்ஸ ஜடிலஸ்ஸ மித்தாமச்சா ஞாதிஸாலோஹிதா கேணியஸ்ஸ ஜடிலஸ்ஸ படிஸ்ஸுத்வா அப்பேகச்சே உத்³த⁴னானி க²ணந்தி, அப்பேகச்சே கட்டா²னி பா²லெந்தி, அப்பேகச்சே பா⁴ஜனானி தோ⁴வந்தி, அப்பேகச்சே உத³கமணிகங் பதிட்டா²பெந்தி, அப்பேகச்சே ஆஸனானி பஞ்ஞபெந்தி. கேணியோ பன ஜடிலோ ஸாமங்யேவ மண்ட³லமாலங் படியாதே³தி.

    Atha kho keṇiyo jaṭilo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho keṇiyaṃ jaṭilaṃ bhagavā dhammiyā kathāya sandassesi samādapesi samuttejesi sampahaṃsesi . Atha kho keṇiyo jaṭilo bhagavatā dhammiyā kathāya sandassito samādapito samuttejito sampahaṃsito bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘adhivāsetu me bhavaṃ gotamo svātanāya bhattaṃ saddhiṃ bhikkhusaṅghenā’’ti. Evaṃ vutte, bhagavā keṇiyaṃ jaṭilaṃ etadavoca – ‘‘mahā kho, keṇiya, bhikkhusaṅgho aḍḍhateḷasāni bhikkhusatāni, tvañca brāhmaṇesu abhippasanno’’ti. Dutiyampi kho keṇiyo jaṭilo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kiñcāpi kho, bho gotama, mahā bhikkhusaṅgho aḍḍhateḷasāni bhikkhusatāni, ahañca brāhmaṇesu abhippasanno; adhivāsetu me bhavaṃ gotamo svātanāya bhattaṃ saddhiṃ bhikkhusaṅghenā’’ti. Dutiyampi kho bhagavā keṇiyaṃ jaṭilaṃ etadavoca – ‘‘mahā kho, keṇiya, bhikkhusaṅgho aḍḍhateḷasāni bhikkhusatāni, tvañca brāhmaṇesu abhippasanno’’ti. Tatiyampi kho keṇiyo jaṭilo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kiñcāpi kho, bho gotama, mahā bhikkhusaṅgho aḍḍhateḷasāni bhikkhusatāni, ahañca brāhmaṇesu abhippasanno; adhivāsetu me bhavaṃ gotamo svātanāya bhattaṃ saddhiṃ bhikkhusaṅghenā’’ti . Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvena. Atha kho keṇiyo jaṭilo bhagavato adhivāsanaṃ viditvā uṭṭhāyāsanā yena sako assamo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā mittāmacce ñātisālohite āmantesi – ‘‘suṇantu me bhonto, mittāmaccā ñātisālohitā; samaṇo me gotamo nimantito svātanāya bhattaṃ saddhiṃ bhikkhusaṅghena. Yena me kāyaveyyāvaṭikaṃ 2 kareyyāthā’’ti. ‘‘Evaṃ, bho’’ti kho keṇiyassa jaṭilassa mittāmaccā ñātisālohitā keṇiyassa jaṭilassa paṭissutvā appekacce uddhanāni khaṇanti, appekacce kaṭṭhāni phālenti, appekacce bhājanāni dhovanti, appekacce udakamaṇikaṃ patiṭṭhāpenti, appekacce āsanāni paññapenti. Keṇiyo pana jaṭilo sāmaṃyeva maṇḍalamālaṃ paṭiyādeti.

    397. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ ஆபணே படிவஸதி திண்ணங் வேதா³னங் பாரகூ³ ஸனிக⁴ண்டு³கேடுபா⁴னங் ஸாக்க²ரப்பபே⁴தா³னங் இதிஹாஸபஞ்சமானங் , பத³கோ, வெய்யாகரணோ, லோகாயதமஹாபுரிஸலக்க²ணேஸு அனவயோ, தீணி ச மாணவகஸதானி மந்தே வாசேதி. தேன கோ² பன ஸமயேன கேணியோ ஜடிலோ ஸேலே ப்³ராஹ்மணே அபி⁴ப்பஸன்னோ ஹோதி. அத² கோ² ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ தீஹி மாணவகஸதேஹி பரிவுதோ ஜங்கா⁴விஹாரங் அனுசங்கமமானோ அனுவிசரமானோ யேன கேணியஸ்ஸ ஜடிலஸ்ஸ அஸ்ஸமோ தேனுபஸங்கமி. அத்³த³ஸா கோ² ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ கேணியஸ்ஸ ஜடிலஸ்ஸ அஸ்ஸமே அப்பேகச்சே உத்³த⁴னானி க²ணந்தே, அப்பேகச்சே கட்டா²னி பா²லெந்தே, அப்பேகச்சே பா⁴ஜனானி தோ⁴வந்தே, அப்பேகச்சே உத³கமணிகங் பதிட்டா²பெந்தே, அப்பேகச்சே ஆஸனானி பஞ்ஞபெந்தே, கேணியங் பன ஜடிலங் ஸாமங்யேவ மண்ட³லமாலங் படியாதெ³ந்தங். தி³ஸ்வான கேணியங் ஜடிலங் ஏதத³வோச – ‘‘கிங் நு போ⁴தோ கேணியஸ்ஸ ஆவாஹோ வா ப⁴விஸ்ஸதி விவாஹோ வா ப⁴விஸ்ஸதி மஹாயஞ்ஞோ வா பச்சுபட்டி²தோ, ராஜா வா மாக³தோ⁴ ஸேனியோ பி³ம்பி³ஸாரோ நிமந்திதோ ஸ்வாதனாய ஸத்³தி⁴ங் ப³லகாயேனா’’தி? ‘‘ந மே, போ⁴ ஸேல, ஆவாஹோ ப⁴விஸ்ஸதி நபி விவாஹோ ப⁴விஸ்ஸதி நபி ராஜா மாக³தோ⁴ ஸேனியோ பி³ம்பி³ஸாரோ நிமந்திதோ ஸ்வாதனாய ஸத்³தி⁴ங் ப³லகாயேன; அபி ச கோ² மே மஹாயஞ்ஞோ பச்சுபட்டி²தோ. அத்தி², போ⁴, ஸமணோ கோ³தமோ ஸக்யபுத்தோ ஸக்யகுலா பப்³ப³ஜிதோ அங்கு³த்தராபேஸு சாரிகங் சரமானோ மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் அட்³ட⁴தேளஸேஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஆபணங் அனுப்பத்தோ. தங் கோ² பன ப⁴வந்தங் கோ³தமங் ஏவங் கல்யாணோ கித்திஸத்³தோ³ அப்³பு⁴க்³க³தோ – ‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னோ ஸுக³தோ லோகவிதூ³ அனுத்தரோ புரிஸத³ம்மஸாரதி² ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸானங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’தி. ஸோ மே நிமந்திதோ ஸ்வாதனாய ப⁴த்தங் ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴னா’’தி.

    397. Tena kho pana samayena selo brāhmaṇo āpaṇe paṭivasati tiṇṇaṃ vedānaṃ pāragū sanighaṇḍukeṭubhānaṃ sākkharappabhedānaṃ itihāsapañcamānaṃ , padako, veyyākaraṇo, lokāyatamahāpurisalakkhaṇesu anavayo, tīṇi ca māṇavakasatāni mante vāceti. Tena kho pana samayena keṇiyo jaṭilo sele brāhmaṇe abhippasanno hoti. Atha kho selo brāhmaṇo tīhi māṇavakasatehi parivuto jaṅghāvihāraṃ anucaṅkamamāno anuvicaramāno yena keṇiyassa jaṭilassa assamo tenupasaṅkami. Addasā kho selo brāhmaṇo keṇiyassa jaṭilassa assame appekacce uddhanāni khaṇante, appekacce kaṭṭhāni phālente, appekacce bhājanāni dhovante, appekacce udakamaṇikaṃ patiṭṭhāpente, appekacce āsanāni paññapente, keṇiyaṃ pana jaṭilaṃ sāmaṃyeva maṇḍalamālaṃ paṭiyādentaṃ. Disvāna keṇiyaṃ jaṭilaṃ etadavoca – ‘‘kiṃ nu bhoto keṇiyassa āvāho vā bhavissati vivāho vā bhavissati mahāyañño vā paccupaṭṭhito, rājā vā māgadho seniyo bimbisāro nimantito svātanāya saddhiṃ balakāyenā’’ti? ‘‘Na me, bho sela, āvāho bhavissati napi vivāho bhavissati napi rājā māgadho seniyo bimbisāro nimantito svātanāya saddhiṃ balakāyena; api ca kho me mahāyañño paccupaṭṭhito. Atthi, bho, samaṇo gotamo sakyaputto sakyakulā pabbajito aṅguttarāpesu cārikaṃ caramāno mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ aḍḍhateḷasehi bhikkhusatehi āpaṇaṃ anuppatto. Taṃ kho pana bhavantaṃ gotamaṃ evaṃ kalyāṇo kittisaddo abbhuggato – ‘itipi so bhagavā arahaṃ sammāsambuddho vijjācaraṇasampanno sugato lokavidū anuttaro purisadammasārathi satthā devamanussānaṃ buddho bhagavā’ti. So me nimantito svātanāya bhattaṃ saddhiṃ bhikkhusaṅghenā’’ti.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴தி – போ⁴ கேணிய, வதே³ஸி’’?

    ‘‘Buddhoti – bho keṇiya, vadesi’’?

    ‘‘பு³த்³தோ⁴தி – போ⁴ ஸேல, வதா³மி’’.

    ‘‘Buddhoti – bho sela, vadāmi’’.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴தி – போ⁴ கேணிய, வதே³ஸி’’?

    ‘‘Buddhoti – bho keṇiya, vadesi’’?

    ‘‘பு³த்³தோ⁴தி – போ⁴ ஸேல, வதா³மீ’’தி.

    ‘‘Buddhoti – bho sela, vadāmī’’ti.

    398. அத² கோ² ஸேலஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கோ⁴ஸோபி கோ² ஏஸோ து³ல்லபோ⁴ லோகஸ்மிங் – யதி³த³ங் ‘பு³த்³தோ⁴’தி 3. ஆக³தானி கோ² பனம்ஹாகங் மந்தேஸு த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணானி, யேஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ மஹாபுரிஸஸ்ஸ த்³வேயேவ க³தியோ ப⁴வந்தி அனஞ்ஞா. ஸசே அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதி, ராஜா ஹோதி சக்கவத்தீ த⁴ம்மிகோ த⁴ம்மராஜா சாதுரந்தோ விஜிதாவீ ஜனபத³த்தா²வரியப்பத்தோ ஸத்தரதனஸமன்னாக³தோ. தஸ்ஸிமானி ஸத்த ரதனானி ப⁴வந்தி, ஸெய்யதி²த³ங் – சக்கரதனங், ஹத்தி²ரதனங், அஸ்ஸரதனங், மணிரதனங், இத்தி²ரதனங், க³ஹபதிரதனங், பரிணாயகரதனமேவ ஸத்தமங். பரோஸஹஸ்ஸங் கோ² பனஸ்ஸ புத்தா ப⁴வந்தி ஸூரா வீரங்க³ரூபா பரஸேனப்பமத்³த³னா. ஸோ இமங் பத²விங் ஸாக³ரபரியந்தங் அத³ண்டே³ன அஸத்தே²ன த⁴ம்மேன அபி⁴விஜிய அஜ்ஜா²வஸதி. ஸசே பன அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜதி, அரஹங் ஹோதி ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ லோகே விவட்டச்ச²தோ³’’.

    398. Atha kho selassa brāhmaṇassa etadahosi – ‘‘ghosopi kho eso dullabho lokasmiṃ – yadidaṃ ‘buddho’ti 4. Āgatāni kho panamhākaṃ mantesu dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇāni, yehi samannāgatassa mahāpurisassa dveyeva gatiyo bhavanti anaññā. Sace agāraṃ ajjhāvasati, rājā hoti cakkavattī dhammiko dhammarājā cāturanto vijitāvī janapadatthāvariyappatto sattaratanasamannāgato. Tassimāni satta ratanāni bhavanti, seyyathidaṃ – cakkaratanaṃ, hatthiratanaṃ, assaratanaṃ, maṇiratanaṃ, itthiratanaṃ, gahapatiratanaṃ, pariṇāyakaratanameva sattamaṃ. Parosahassaṃ kho panassa puttā bhavanti sūrā vīraṅgarūpā parasenappamaddanā. So imaṃ pathaviṃ sāgarapariyantaṃ adaṇḍena asatthena dhammena abhivijiya ajjhāvasati. Sace pana agārasmā anagāriyaṃ pabbajati, arahaṃ hoti sammāsambuddho loke vivaṭṭacchado’’.

    ‘‘கஹங் பன, போ⁴ கேணிய, ஏதரஹி ஸோ ப⁴வங் கோ³தமோ விஹரதி அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴’’தி? ஏவங் வுத்தே, கேணியோ ஜடிலோ த³க்கி²ணங் பா³ஹுங் பக்³க³ஹெத்வா ஸேலங் ப்³ராஹ்மணங் ஏதத³வோச – ‘‘யேனேஸா, போ⁴ ஸேல, நீலவனராஜீ’’தி. அத² கோ² ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ தீஹி மாணவகஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி. அத² கோ² ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ தே மாணவகே ஆமந்தேஸி – ‘‘அப்பஸத்³தா³ பொ⁴ந்தோ ஆக³ச்ச²ந்து பதே³ பத³ங் 5 நிக்கி²பந்தா; து³ராஸதா³ 6 ஹி தே ப⁴க³வந்தோ ஸீஹாவ ஏகசரா. யதா³ சாஹங், போ⁴, ஸமணேன கோ³தமேன ஸத்³தி⁴ங் மந்தெய்யங், மா மே பொ⁴ந்தோ அந்தரந்தரா கத²ங் ஓபாதேத². கதா²பரியோஸானங் மே ப⁴வந்தோ ஆக³மெந்தூ’’தி. அத² கோ² ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வதோ காயே த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணானி ஸமன்னேஸி.

    ‘‘Kahaṃ pana, bho keṇiya, etarahi so bhavaṃ gotamo viharati arahaṃ sammāsambuddho’’ti? Evaṃ vutte, keṇiyo jaṭilo dakkhiṇaṃ bāhuṃ paggahetvā selaṃ brāhmaṇaṃ etadavoca – ‘‘yenesā, bho sela, nīlavanarājī’’ti. Atha kho selo brāhmaṇo tīhi māṇavakasatehi saddhiṃ yena bhagavā tenupasaṅkami. Atha kho selo brāhmaṇo te māṇavake āmantesi – ‘‘appasaddā bhonto āgacchantu pade padaṃ 7 nikkhipantā; durāsadā 8 hi te bhagavanto sīhāva ekacarā. Yadā cāhaṃ, bho, samaṇena gotamena saddhiṃ manteyyaṃ, mā me bhonto antarantarā kathaṃ opātetha. Kathāpariyosānaṃ me bhavanto āgamentū’’ti. Atha kho selo brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho selo brāhmaṇo bhagavato kāye dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇāni samannesi.

    அத்³த³ஸா கோ² ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வதோ காயே த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணானி, யேபு⁴ய்யேன ட²பெத்வா த்³வே. த்³வீஸு மஹாபுரிஸலக்க²ணேஸு கங்க²தி விசிகிச்ச²தி நாதி⁴முச்சதி ந ஸம்பஸீத³தி – கோஸோஹிதே ச வத்த²கு³ய்ஹே, பஹூதஜிவ்ஹதாய ச. அத² கோ² ப⁴க³வதோ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘பஸ்ஸதி கோ² மே அயங் ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணானி, யேபு⁴ய்யேன ட²பெத்வா த்³வே. த்³வீஸு மஹாபுரிஸலக்க²ணேஸு கங்க²தி விசிகிச்ச²தி நாதி⁴முச்சதி ந ஸம்பஸீத³தி – கோஸோஹிதே ச வத்த²கு³ய்ஹே, பஹூதஜிவ்ஹதாய சா’’தி. அத² கோ² ப⁴க³வா ததா²ரூபங் இத்³தா⁴பி⁴ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்கா²ஸி, யதா² அத்³த³ஸ ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வதோ கோஸோஹிதங் வத்த²கு³ய்ஹங். அத² கோ² ப⁴க³வா ஜிவ்ஹங் நின்னாமெத்வா உபோ⁴பி கண்ணஸோதானி அனுமஸி படிமஸி; உபோ⁴பி நாஸிகஸோதானி அனுமஸி படிமஸி; கேவலம்பி நலாடமண்ட³லங் ஜிவ்ஹாய சா²தே³ஸி. அத² கோ² ஸேலஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஸமன்னாக³தோ கோ² ஸமணோ கோ³தமோ த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணேஹி பரிபுண்ணேஹி, நோ அபரிபுண்ணேஹி; நோ ச கோ² நங் ஜானாமி பு³த்³தோ⁴ வா நோ வா. ஸுதங் கோ² பன மேதங் ப்³ராஹ்மணானங் வுத்³தா⁴னங் மஹல்லகானங் ஆசரியபாசரியானங் பா⁴ஸமானானங் – ‘யே தே ப⁴வந்தி அரஹந்தோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ தே ஸகே வண்ணே ப⁴ஞ்ஞமானே அத்தானங் பாதுகரொந்தீ’தி. யங்னூனாஹங் ஸமணங் கோ³தமங் ஸம்முகா² ஸாருப்பாஹி கா³தா²ஹி அபி⁴த்த²வெய்ய’’ந்தி.

    Addasā kho selo brāhmaṇo bhagavato kāye dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇāni, yebhuyyena ṭhapetvā dve. Dvīsu mahāpurisalakkhaṇesu kaṅkhati vicikicchati nādhimuccati na sampasīdati – kosohite ca vatthaguyhe, pahūtajivhatāya ca. Atha kho bhagavato etadahosi – ‘‘passati kho me ayaṃ selo brāhmaṇo dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇāni, yebhuyyena ṭhapetvā dve. Dvīsu mahāpurisalakkhaṇesu kaṅkhati vicikicchati nādhimuccati na sampasīdati – kosohite ca vatthaguyhe, pahūtajivhatāya cā’’ti. Atha kho bhagavā tathārūpaṃ iddhābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkhāsi, yathā addasa selo brāhmaṇo bhagavato kosohitaṃ vatthaguyhaṃ. Atha kho bhagavā jivhaṃ ninnāmetvā ubhopi kaṇṇasotāni anumasi paṭimasi; ubhopi nāsikasotāni anumasi paṭimasi; kevalampi nalāṭamaṇḍalaṃ jivhāya chādesi. Atha kho selassa brāhmaṇassa etadahosi – ‘‘samannāgato kho samaṇo gotamo dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇehi paripuṇṇehi, no aparipuṇṇehi; no ca kho naṃ jānāmi buddho vā no vā. Sutaṃ kho pana metaṃ brāhmaṇānaṃ vuddhānaṃ mahallakānaṃ ācariyapācariyānaṃ bhāsamānānaṃ – ‘ye te bhavanti arahanto sammāsambuddhā te sake vaṇṇe bhaññamāne attānaṃ pātukarontī’ti. Yaṃnūnāhaṃ samaṇaṃ gotamaṃ sammukhā sāruppāhi gāthāhi abhitthaveyya’’nti.

    399. அத² கோ² ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஸம்முகா² ஸாருப்பாஹி கா³தா²ஹி அபி⁴த்த²வி –

    399. Atha kho selo brāhmaṇo bhagavantaṃ sammukhā sāruppāhi gāthāhi abhitthavi –

    ‘‘பரிபுண்ணகாயோ ஸுருசி, ஸுஜாதோ சாருத³ஸ்ஸனோ;

    ‘‘Paripuṇṇakāyo suruci, sujāto cārudassano;

    ஸுவண்ணவண்ணோஸி ப⁴க³வா, ஸுஸுக்கதா³டோ²ஸி வீரியவா 9.

    Suvaṇṇavaṇṇosi bhagavā, susukkadāṭhosi vīriyavā 10.

    ‘‘நரஸ்ஸ ஹி ஸுஜாதஸ்ஸ, யே ப⁴வந்தி வியஞ்ஜனா;

    ‘‘Narassa hi sujātassa, ye bhavanti viyañjanā;

    ஸப்³பே³ தே தவ காயஸ்மிங், மஹாபுரிஸலக்க²ணா.

    Sabbe te tava kāyasmiṃ, mahāpurisalakkhaṇā.

    ‘‘பஸன்னநெத்தோ ஸுமுகோ², ப்³ரஹா 11 உஜு பதாபவா;

    ‘‘Pasannanetto sumukho, brahā 12 uju patāpavā;

    மஜ்ஜே² ஸமணஸங்க⁴ஸ்ஸ, ஆதி³ச்சோவ விரோசஸி.

    Majjhe samaṇasaṅghassa, ādiccova virocasi.

    ‘‘கல்யாணத³ஸ்ஸனோ பி⁴க்கு², கஞ்சனஸன்னிப⁴த்தசோ;

    ‘‘Kalyāṇadassano bhikkhu, kañcanasannibhattaco;

    கிங் தே ஸமணபா⁴வேன, ஏவங் உத்தமவண்ணினோ.

    Kiṃ te samaṇabhāvena, evaṃ uttamavaṇṇino.

    ‘‘ராஜா அரஹஸி ப⁴விதுங், சக்கவத்தீ ரதே²ஸபோ⁴;

    ‘‘Rājā arahasi bhavituṃ, cakkavattī rathesabho;

    சாதுரந்தோ விஜிதாவீ, ஜம்பு³ஸண்ட³ஸ்ஸ 13 இஸ்ஸரோ.

    Cāturanto vijitāvī, jambusaṇḍassa 14 issaro.

    ‘‘க²த்தியா போ⁴கி³ராஜானோ, அனுயந்தா 15 ப⁴வந்து தே;

    ‘‘Khattiyā bhogirājāno, anuyantā 16 bhavantu te;

    ராஜாபி⁴ராஜா மனுஜிந்தோ³, ரஜ்ஜங் காரேஹி கோ³தம’’.

    Rājābhirājā manujindo, rajjaṃ kārehi gotama’’.

    ‘‘ராஜாஹமஸ்மி ஸேலாதி, த⁴ம்மராஜா அனுத்தரோ;

    ‘‘Rājāhamasmi selāti, dhammarājā anuttaro;

    த⁴ம்மேன சக்கங் வத்தேமி, சக்கங் அப்படிவத்தியங்’’.

    Dhammena cakkaṃ vattemi, cakkaṃ appaṭivattiyaṃ’’.

    ‘‘ஸம்பு³த்³தோ⁴ படிஜானாஸி, த⁴ம்மராஜா அனுத்தரோ;

    ‘‘Sambuddho paṭijānāsi, dhammarājā anuttaro;

    ‘த⁴ம்மேன சக்கங் வத்தேமி’, இதி பா⁴ஸஸி கோ³தம.

    ‘Dhammena cakkaṃ vattemi’, iti bhāsasi gotama.

    ‘‘கோ நு ஸேனாபதி போ⁴தோ, ஸாவகோ ஸத்து²ரன்வயோ;

    ‘‘Ko nu senāpati bhoto, sāvako satthuranvayo;

    கோ தே தமனுவத்தேதி, த⁴ம்மசக்கங் பவத்திதங்’’.

    Ko te tamanuvatteti, dhammacakkaṃ pavattitaṃ’’.

    ‘‘மயா பவத்திதங் சக்கங், (ஸேலாதி ப⁴க³வா த⁴ம்மசக்கங் அனுத்தரங்;

    ‘‘Mayā pavattitaṃ cakkaṃ, (selāti bhagavā dhammacakkaṃ anuttaraṃ;

    ஸாரிபுத்தோ அனுவத்தேதி, அனுஜாதோ ததா²க³தங்.

    Sāriputto anuvatteti, anujāto tathāgataṃ.

    ‘‘அபி⁴ஞ்ஞெய்யங் அபி⁴ஞ்ஞாதங், பா⁴வேதப்³ப³ஞ்ச பா⁴விதங்;

    ‘‘Abhiññeyyaṃ abhiññātaṃ, bhāvetabbañca bhāvitaṃ;

    பஹாதப்³ப³ங் பஹீனங் மே, தஸ்மா பு³த்³தொ⁴ஸ்மி ப்³ராஹ்மண.

    Pahātabbaṃ pahīnaṃ me, tasmā buddhosmi brāhmaṇa.

    ‘‘வினயஸ்ஸு மயி கங்க²ங், அதி⁴முச்சஸ்ஸு ப்³ராஹ்மண;

    ‘‘Vinayassu mayi kaṅkhaṃ, adhimuccassu brāhmaṇa;

    து³ல்லப⁴ங் த³ஸ்ஸனங் ஹோதி, ஸம்பு³த்³தா⁴னங் அபி⁴ண்ஹஸோ.

    Dullabhaṃ dassanaṃ hoti, sambuddhānaṃ abhiṇhaso.

    ‘‘யேஸங் வே து³ல்லபோ⁴ லோகே, பாதுபா⁴வோ அபி⁴ண்ஹஸோ;

    ‘‘Yesaṃ ve dullabho loke, pātubhāvo abhiṇhaso;

    ஸோஹங் ப்³ராஹ்மண ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸல்லகத்தோ அனுத்தரோ.

    Sohaṃ brāhmaṇa sambuddho, sallakatto anuttaro.

    ‘‘ப்³ரஹ்மபூ⁴தோ அதிதுலோ, மாரஸேனப்பமத்³த³னோ;

    ‘‘Brahmabhūto atitulo, mārasenappamaddano;

    ஸப்³பா³மித்தே வஸீ கத்வா, மோதா³மி அகுதோப⁴யோ’’.

    Sabbāmitte vasī katvā, modāmi akutobhayo’’.

    ‘‘இமங் பொ⁴ந்தோ நிஸாமேத², யதா² பா⁴ஸதி சக்கு²மா;

    ‘‘Imaṃ bhonto nisāmetha, yathā bhāsati cakkhumā;

    ஸல்லகத்தோ மஹாவீரோ, ஸீஹோவ நத³தீ வனே.

    Sallakatto mahāvīro, sīhova nadatī vane.

    ‘‘ப்³ரஹ்மபூ⁴தங் அதிதுலங், மாரஸேனப்பமத்³த³னங்;

    ‘‘Brahmabhūtaṃ atitulaṃ, mārasenappamaddanaṃ;

    கோ தி³ஸ்வா நப்பஸீதெ³ய்ய, அபி கண்ஹாபி⁴ஜாதிகோ.

    Ko disvā nappasīdeyya, api kaṇhābhijātiko.

    ‘‘யோ மங் இச்ச²தி அன்வேது, யோ வா நிச்ச²தி க³ச்ச²து;

    ‘‘Yo maṃ icchati anvetu, yo vā nicchati gacchatu;

    இதா⁴ஹங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி, வரபஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகே’’.

    Idhāhaṃ pabbajissāmi, varapaññassa santike’’.

    ‘‘ஏதஞ்சே 17 ருச்சதி போ⁴தோ, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாஸனங் 18;

    ‘‘Etañce 19 ruccati bhoto, sammāsambuddhasāsanaṃ 20;

    மயம்பி பப்³ப³ஜிஸ்ஸாம, வரபஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகே’’.

    Mayampi pabbajissāma, varapaññassa santike’’.

    ‘‘ப்³ராஹ்மணா திஸதா இமே, யாசந்தி பஞ்ஜலீகதா;

    ‘‘Brāhmaṇā tisatā ime, yācanti pañjalīkatā;

    ப்³ரஹ்மசரியங் சரிஸ்ஸாம, ப⁴க³வா தவ ஸந்திகே’’.

    Brahmacariyaṃ carissāma, bhagavā tava santike’’.

    ‘‘ஸ்வாக்கா²தங் ப்³ரஹ்மசரியங், (ஸேலாதி ப⁴க³வா ஸந்தி³ட்டி²கமகாலிகங்;

    ‘‘Svākkhātaṃ brahmacariyaṃ, (selāti bhagavā sandiṭṭhikamakālikaṃ;

    யத்த² அமோகா⁴ பப்³ப³ஜ்ஜா, அப்பமத்தஸ்ஸ ஸிக்க²தோ’’தி.

    Yattha amoghā pabbajjā, appamattassa sikkhato’’ti.

    அலத்த² கோ² ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ ஸபரிஸோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பப்³ப³ஜ்ஜங், அலத்த² உபஸம்பத³ங்.

    Alattha kho selo brāhmaṇo sapariso bhagavato santike pabbajjaṃ, alattha upasampadaṃ.

    400. அத² கோ² கேணியோ ஜடிலோ தஸ்ஸா ரத்தியா அச்சயேன ஸகே அஸ்ஸமே பணீதங் கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் படியாதா³பெத்வா ப⁴க³வதோ காலங் ஆரோசாபேஸி – ‘‘காலோ, போ⁴ கோ³தம, நிட்டி²தங் ப⁴த்த’’ந்தி. அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய யேன கேணியஸ்ஸ ஜடிலஸ்ஸ அஸ்ஸமோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³ ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன. அத² கோ² கேணியோ ஜடிலோ பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன ஸஹத்தா² ஸந்தப்பேஸி, ஸம்பவாரேஸி. அத² கோ² கேணியோ ஜடிலோ ப⁴க³வந்தங் பு⁴த்தாவிங் ஓனீதபத்தபாணிங் அஞ்ஞதரங் நீசங் ஆஸனங் க³ஹெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² கேணியங் ஜடிலங் ப⁴க³வா இமாஹி கா³தா²ஹி அனுமோதி³ –

    400. Atha kho keṇiyo jaṭilo tassā rattiyā accayena sake assame paṇītaṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ paṭiyādāpetvā bhagavato kālaṃ ārocāpesi – ‘‘kālo, bho gotama, niṭṭhitaṃ bhatta’’nti. Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya yena keṇiyassa jaṭilassa assamo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi saddhiṃ bhikkhusaṅghena. Atha kho keṇiyo jaṭilo buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ paṇītena khādanīyena bhojanīyena sahatthā santappesi, sampavāresi. Atha kho keṇiyo jaṭilo bhagavantaṃ bhuttāviṃ onītapattapāṇiṃ aññataraṃ nīcaṃ āsanaṃ gahetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho keṇiyaṃ jaṭilaṃ bhagavā imāhi gāthāhi anumodi –

    ‘‘அக்³கி³ஹுத்தமுகா² யஞ்ஞா, ஸாவித்தீ ச²ந்த³ஸோ முக²ங்;

    ‘‘Aggihuttamukhā yaññā, sāvittī chandaso mukhaṃ;

    ராஜா முக²ங் மனுஸ்ஸானங், நதீ³னங் ஸாக³ரோ முக²ங்.

    Rājā mukhaṃ manussānaṃ, nadīnaṃ sāgaro mukhaṃ.

    ‘‘நக்க²த்தானங் முக²ங் சந்தோ³, ஆதி³ச்சோ தபதங் முக²ங்;

    ‘‘Nakkhattānaṃ mukhaṃ cando, ādicco tapataṃ mukhaṃ;

    புஞ்ஞங் ஆகங்க²மானானங், ஸங்கோ⁴ வே யஜதங் முக²’’ந்தி.

    Puññaṃ ākaṅkhamānānaṃ, saṅgho ve yajataṃ mukha’’nti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா கேணியங் ஜடிலங் இமாஹி கா³தா²ஹி அனுமோதி³த்வா உட்டா²யாஸனா பக்காமி.

    Atha kho bhagavā keṇiyaṃ jaṭilaṃ imāhi gāthāhi anumoditvā uṭṭhāyāsanā pakkāmi.

    அத² கோ² ஆயஸ்மா ஸேலோ ஸபரிஸோ ஏகோ வூபகட்டோ² அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ நசிரஸ்ஸேவ – யஸ்ஸத்தா²ய குலபுத்தா ஸம்மதே³வ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜந்தி தத³னுத்தரங் – ப்³ரஹ்மசரியபரியோஸானங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹாஸி. ‘கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயா’தி அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸி. அஞ்ஞதரோ கோ² பனாயஸ்மா ஸேலோ ஸபரிஸோ அரஹதங் அஹோஸி. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஸேலோ ஸபரிஸோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஏகங்ஸங் சீவரங் கத்வா யேன ப⁴க³வா தேனஞ்ஜலிங் பணாமெத்வா ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ஹி அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    Atha kho āyasmā selo sapariso eko vūpakaṭṭho appamatto ātāpī pahitatto viharanto nacirasseva – yassatthāya kulaputtā sammadeva agārasmā anagāriyaṃ pabbajanti tadanuttaraṃ – brahmacariyapariyosānaṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja vihāsi. ‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’ti abbhaññāsi. Aññataro kho panāyasmā selo sapariso arahataṃ ahosi. Atha kho āyasmā selo sapariso yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā yena bhagavā tenañjaliṃ paṇāmetvā bhagavantaṃ gāthāhi ajjhabhāsi –

    ‘‘யங் தங் ஸரணமாக³ம்ம, இதோ அட்ட²மி சக்கு²மா;

    ‘‘Yaṃ taṃ saraṇamāgamma, ito aṭṭhami cakkhumā;

    ஸத்தரத்தேன 21 ப⁴க³வா, த³ந்தம்ஹ தவ ஸாஸனே.

    Sattarattena 22 bhagavā, dantamha tava sāsane.

    ‘‘துவங் பு³த்³தோ⁴ துவங் ஸத்தா², துவங் மாராபி⁴பூ⁴ முனி;

    ‘‘Tuvaṃ buddho tuvaṃ satthā, tuvaṃ mārābhibhū muni;

    துவங் அனுஸயே செ²த்வா, திண்ணோ தாரேஸிமங் பஜங்.

    Tuvaṃ anusaye chetvā, tiṇṇo tāresimaṃ pajaṃ.

    ‘‘உபதீ⁴ தே ஸமதிக்கந்தா, ஆஸவா தே பதா³லிதா;

    ‘‘Upadhī te samatikkantā, āsavā te padālitā;

    ஸீஹோவ அனுபாதா³னோ, பஹீனப⁴யபே⁴ரவோ.

    Sīhova anupādāno, pahīnabhayabheravo.

    ‘‘பி⁴க்க²வோ திஸதா இமே, திட்ட²ந்தி பஞ்ஜலீகதா;

    ‘‘Bhikkhavo tisatā ime, tiṭṭhanti pañjalīkatā;

    பாதே³ வீர பஸாரேஹி, நாகா³ வந்த³ந்து ஸத்து²னோ’’தி.

    Pāde vīra pasārehi, nāgā vandantu satthuno’’ti.

    ஸேலஸுத்தங் நிட்டி²தங் து³தியங்.

    Selasuttaṃ niṭṭhitaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. காயவேயாவட்டிகங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰), காயவெய்யாவதிகங் (க॰)
    2. kāyaveyāvaṭṭikaṃ (sī. syā. kaṃ.), kāyaveyyāvatikaṃ (ka.)
    3. யதி³த³ங் பு³த்³தோ⁴ பு³த்³தோ⁴தி (க॰)
    4. yadidaṃ buddho buddhoti (ka.)
    5. பாதே³ பாத³ங் (ஸீ॰)
    6. தூ³ரஸத்³தா³ (க॰)
    7. pāde pādaṃ (sī.)
    8. dūrasaddā (ka.)
    9. விரியவா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    10. viriyavā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    11. ப்³ரஹ்மா (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    12. brahmā (syā. kaṃ. ka.)
    13. ஜம்பு³மண்ட³ஸ்ஸ (க॰)
    14. jambumaṇḍassa (ka.)
    15. அனுயுத்தா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    16. anuyuttā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    17. ஏவஞ்சே (ஸ்யா॰ கங்॰)
    18. ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாஸனே (கத்த²சி ஸுத்தனிபாதே)
    19. evañce (syā. kaṃ.)
    20. sammāsambuddhasāsane (katthaci suttanipāte)
    21. அனுத்தரேன (க॰)
    22. anuttarena (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / 2. ஸேலஸுத்தவண்ணனா • 2. Selasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / 2. ஸேலஸுத்தவண்ணனா • 2. Selasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact