Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૨. સેલત્થેરઅપદાનં
2. Selattheraapadānaṃ
૨૦૮.
208.
‘‘નગરે હંસવતિયા, વીથિસામી અહોસહં;
‘‘Nagare haṃsavatiyā, vīthisāmī ahosahaṃ;
મમ ઞાતી સમાનેત્વા, ઇદં વચનમબ્રવિં.
Mama ñātī samānetvā, idaṃ vacanamabraviṃ.
૨૦૯.
209.
‘‘‘બુદ્ધો લોકે સમુપ્પન્નો, પુઞ્ઞક્ખેત્તો અનુત્તરો 1;
‘‘‘Buddho loke samuppanno, puññakkhetto anuttaro 2;
૨૧૦.
210.
‘‘‘ખત્તિયા નેગમા ચેવ, મહાસાલા ચ બ્રાહ્મણા;
‘‘‘Khattiyā negamā ceva, mahāsālā ca brāhmaṇā;
પસન્નચિત્તા સુમના, પૂગધમ્મં અકંસુ તે.
Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.
૨૧૧.
211.
‘‘‘હત્થારોહા અનીકટ્ઠા, રથિકા પત્તિકારકા;
‘‘‘Hatthārohā anīkaṭṭhā, rathikā pattikārakā;
પસન્નચિત્તા સુમના, પૂગધમ્મં અકંસુ તે.
Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.
૨૧૨.
212.
‘‘‘ઉગ્ગા ચ રાજપુત્તા ચ, વેસિયાના ચ બ્રાહ્મણા;
‘‘‘Uggā ca rājaputtā ca, vesiyānā ca brāhmaṇā;
પસન્નચિત્તા સુમના, પૂગધમ્મં અકંસુ તે.
Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.
૨૧૩.
213.
પસન્નચિત્તા સુમના, પૂગધમ્મં અકંસુ તે.
Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.
૨૧૪.
214.
‘‘‘રજકા પેસકારા ચ, ચમ્મકારા ચ ન્હાપિતા;
‘‘‘Rajakā pesakārā ca, cammakārā ca nhāpitā;
પસન્નચિત્તા સુમના, પૂગધમ્મં અકંસુ તે.
Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.
૨૧૫.
215.
‘‘‘ઉસુકારા ભમકારા, ચમ્મકારા ચ તચ્છકા;
‘‘‘Usukārā bhamakārā, cammakārā ca tacchakā;
પસન્નચિત્તા સુમના, પૂગધમ્મં અકંસુ તે.
Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.
૨૧૬.
216.
‘‘‘કમ્મારા સોણ્ણકારા ચ, તિપુલોહકરા તથા;
‘‘‘Kammārā soṇṇakārā ca, tipulohakarā tathā;
પસન્નચિત્તા સુમના, પૂગધમ્મં અકંસુ તે.
Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.
૨૧૭.
217.
‘‘‘ભતકા ચેટકા ચેવ, દાસકમ્મકરા બહૂ;
‘‘‘Bhatakā ceṭakā ceva, dāsakammakarā bahū;
યથાસકેન થામેન, પૂગધમ્મં અકંસુ તે.
Yathāsakena thāmena, pūgadhammaṃ akaṃsu te.
૨૧૮.
218.
‘‘‘ઉદહારા કટ્ઠહારા, કસ્સકા તિણહારકા;
‘‘‘Udahārā kaṭṭhahārā, kassakā tiṇahārakā;
યથાસકેન થામેન, પૂગધમ્મં અકંસુ તે.
Yathāsakena thāmena, pūgadhammaṃ akaṃsu te.
૨૧૯.
219.
‘‘‘પુપ્ફિકા માલિકા ચેવ, પણ્ણિકા ફલહારકા;
‘‘‘Pupphikā mālikā ceva, paṇṇikā phalahārakā;
યથાસકેન થામેન, પૂગધમ્મં અકંસુ તે.
Yathāsakena thāmena, pūgadhammaṃ akaṃsu te.
૨૨૦.
220.
યથાસકેન થામેન, પૂગધમ્મં અકંસુ તે.
Yathāsakena thāmena, pūgadhammaṃ akaṃsu te.
૨૨૧.
221.
‘‘‘એથ સબ્બે સમાગન્ત્વા, ગણં બન્ધામ એકતો;
‘‘‘Etha sabbe samāgantvā, gaṇaṃ bandhāma ekato;
અધિકારં કરિસ્સામ, પુઞ્ઞક્ખેત્તે અનુત્તરે’.
Adhikāraṃ karissāma, puññakkhette anuttare’.
૨૨૨.
222.
‘‘તે મે સુત્વાન વચનં, ગણં બન્ધિંસુ તાવદે;
‘‘Te me sutvāna vacanaṃ, gaṇaṃ bandhiṃsu tāvade;
ઉપટ્ઠાનસાલં સુકતં, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ કારયું.
Upaṭṭhānasālaṃ sukataṃ, bhikkhusaṅghassa kārayuṃ.
૨૨૩.
223.
‘‘નિટ્ઠાપેત્વાન તં સાલં, ઉદગ્ગો તુટ્ઠમાનસો;
‘‘Niṭṭhāpetvāna taṃ sālaṃ, udaggo tuṭṭhamānaso;
પરેતો તેહિ સબ્બેહિ, સમ્બુદ્ધમુપસઙ્કમિં.
Pareto tehi sabbehi, sambuddhamupasaṅkamiṃ.
૨૨૪.
224.
‘‘ઉપસઙ્કમ્મ સમ્બુદ્ધં, લોકનાથં નરાસભં;
‘‘Upasaṅkamma sambuddhaṃ, lokanāthaṃ narāsabhaṃ;
વન્દિત્વા સત્થુનો પાદે, ઇદં વચનમબ્રવિં.
Vanditvā satthuno pāde, idaṃ vacanamabraviṃ.
૨૨૫.
225.
‘‘‘ઇમે તીણિ સતા વીર, પુરિસા એકતો ગણા;
‘‘‘Ime tīṇi satā vīra, purisā ekato gaṇā;
૨૨૬.
226.
‘‘ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ પુરતો, સમ્પટિચ્છત્વ ચક્ખુમા;
‘‘Bhikkhusaṅghassa purato, sampaṭicchatva cakkhumā;
તિણ્ણં સતાનં પુરતો, ઇમા ગાથા અભાસથ.
Tiṇṇaṃ satānaṃ purato, imā gāthā abhāsatha.
૨૨૭.
227.
‘‘‘તિસતાપિ ચ જેટ્ઠો ચ, અનુવત્તિંસુ એકતો;
‘‘‘Tisatāpi ca jeṭṭho ca, anuvattiṃsu ekato;
૨૨૮.
228.
‘‘‘પચ્છિમે ભવે સમ્પત્તે, સીતિભાવમનુત્તરં;
‘‘‘Pacchime bhave sampatte, sītibhāvamanuttaraṃ;
અજરં અમતં સન્તં, નિબ્બાનં ફસ્સયિસ્સથ’.
Ajaraṃ amataṃ santaṃ, nibbānaṃ phassayissatha’.
૨૨૯.
229.
‘‘એવં બુદ્ધો વિયાકાસિ, સબ્બઞ્ઞૂ સમણુત્તરો;
‘‘Evaṃ buddho viyākāsi, sabbaññū samaṇuttaro;
બુદ્ધસ્સ વચનં સુત્વા, સોમનસ્સં પવેદયિં.
Buddhassa vacanaṃ sutvā, somanassaṃ pavedayiṃ.
૨૩૦.
230.
‘‘તિંસ કપ્પસહસ્સાનિ, દેવલોકે રમિં અહં;
‘‘Tiṃsa kappasahassāni, devaloke ramiṃ ahaṃ;
દેવાધિપો પઞ્ચસતં, દેવરજ્જમકારયિં.
Devādhipo pañcasataṃ, devarajjamakārayiṃ.
૨૩૧.
231.
‘‘સહસ્સક્ખત્તું રાજા ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં;
‘‘Sahassakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī ahosahaṃ;
દેવરજ્જં કરોન્તસ્સ, મહાદેવા અવન્દિસું.
Devarajjaṃ karontassa, mahādevā avandisuṃ.
૨૩૨.
232.
પચ્છિમે ભવે સમ્પત્તે, વાસેટ્ઠો નામ બ્રાહ્મણો.
Pacchime bhave sampatte, vāseṭṭho nāma brāhmaṇo.
૨૩૩.
233.
‘‘અસીતિકોટિ નિચયો, તસ્સ પુત્તો અહોસહં;
‘‘Asītikoṭi nicayo, tassa putto ahosahaṃ;
સેલો ઇતિ મમ નામં, છળઙ્ગે પારમિં ગતો.
Selo iti mama nāmaṃ, chaḷaṅge pāramiṃ gato.
૨૩૪.
234.
‘‘જઙ્ઘાવિહારં વિચરં, સસિસ્સેહિ પુરક્ખતો;
‘‘Jaṅghāvihāraṃ vicaraṃ, sasissehi purakkhato;
જટાભારિકભરિતં, કેણિયં નામ તાપસં.
Jaṭābhārikabharitaṃ, keṇiyaṃ nāma tāpasaṃ.
૨૩૫.
235.
‘‘પટિયત્તાહુતિં દિસ્વા, ઇદં વચનમબ્રવિં;
‘‘Paṭiyattāhutiṃ disvā, idaṃ vacanamabraviṃ;
‘આવાહો વા વિવાહો વા, રાજા વા તે નિમન્તિતો’.
‘Āvāho vā vivāho vā, rājā vā te nimantito’.
૨૩૬.
236.
ન નિમન્તેમિ રાજાનં, આહુતી મે ન વિજ્જતિ.
Na nimantemi rājānaṃ, āhutī me na vijjati.
૨૩૭.
237.
‘‘ન ચત્થિ મય્હમાવાહો, વિવાહો મે ન વિજ્જતિ;
‘‘Na catthi mayhamāvāho, vivāho me na vijjati;
સક્યાનં નન્દિજનનો, સેટ્ઠો લોકે સદેવકે.
Sakyānaṃ nandijanano, seṭṭho loke sadevake.
૨૩૮.
238.
‘‘સબ્બલોકહિતત્થાય, સબ્બસત્તસુખાવહો;
‘‘Sabbalokahitatthāya, sabbasattasukhāvaho;
સો મે નિમન્તિતો અજ્જ, તસ્સેતં પટિયાદનં.
So me nimantito ajja, tassetaṃ paṭiyādanaṃ.
૨૩૯.
239.
‘‘તિમ્બરૂસકવણ્ણાભો , અપ્પમેય્યો અનૂપમો;
‘‘Timbarūsakavaṇṇābho , appameyyo anūpamo;
રૂપેનાસદિસો બુદ્ધો, સ્વાતનાય નિમન્તિતો.
Rūpenāsadiso buddho, svātanāya nimantito.
૨૪૦.
240.
‘‘ઉક્કામુખપહટ્ઠોવ, ખદિરઙ્ગારસન્નિભો;
‘‘Ukkāmukhapahaṭṭhova, khadiraṅgārasannibho;
વિજ્જૂપમો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Vijjūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૪૧.
241.
‘‘પબ્બતગ્ગે યથા અચ્ચિ, પુણ્ણમાયેવ ચન્દિમા;
‘‘Pabbatagge yathā acci, puṇṇamāyeva candimā;
નળગ્ગિવણ્ણસઙ્કાસો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Naḷaggivaṇṇasaṅkāso, so me buddho nimantito.
૨૪૨.
242.
‘‘અસમ્ભીતો ભયાતીતો, ભવન્તકરણો મુનિ;
‘‘Asambhīto bhayātīto, bhavantakaraṇo muni;
સીહૂપમો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Sīhūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૪૩.
243.
‘‘કુસલો બુદ્ધધમ્મેહિ, અપસય્હો પરેહિ સો;
‘‘Kusalo buddhadhammehi, apasayho parehi so;
નાગૂપમો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Nāgūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૪૪.
244.
‘‘સદ્ધમ્માચારકુસલો , બુદ્ધનાગો અસાદિસો;
‘‘Saddhammācārakusalo , buddhanāgo asādiso;
ઉસભૂપમો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Usabhūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૪૫.
245.
‘‘અનન્તવણ્ણો અમિતયસો, વિચિત્તસબ્બલક્ખણો;
‘‘Anantavaṇṇo amitayaso, vicittasabbalakkhaṇo;
સક્કૂપમો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Sakkūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૪૬.
246.
‘‘વસી ગણી પતાપી ચ, તેજસ્સી ચ દુરાસદો;
‘‘Vasī gaṇī patāpī ca, tejassī ca durāsado;
બ્રહ્મૂપમો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Brahmūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૪૭.
247.
‘‘પત્તધમ્મો દસબલો, બલાતિબલપારગો;
‘‘Pattadhammo dasabalo, balātibalapārago;
ધરણૂપમો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Dharaṇūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૪૮.
248.
‘‘સીલવીચિસમાકિણ્ણો, ધમ્મવિઞ્ઞાણખોભિતો;
‘‘Sīlavīcisamākiṇṇo, dhammaviññāṇakhobhito;
ઉદધૂપમો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Udadhūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૪૯.
249.
‘‘દુરાસદો દુપ્પસહો, અચલો ઉગ્ગતો બ્રહા;
‘‘Durāsado duppasaho, acalo uggato brahā;
નેરૂપમો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Nerūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૫૦.
250.
‘‘અનન્તઞાણો અસમસમો, અતુલો અગ્ગતં ગતો;
‘‘Anantañāṇo asamasamo, atulo aggataṃ gato;
ગગનૂપમો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Gaganūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.
પન્નરસમં ભાણવારં.
Pannarasamaṃ bhāṇavāraṃ.
૨૫૧.
251.
‘‘પતિટ્ઠા ભયભીતાનં, તાણો સરણગામિનં;
‘‘Patiṭṭhā bhayabhītānaṃ, tāṇo saraṇagāminaṃ;
અસ્સાસકો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Assāsako mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૫૨.
252.
‘‘આસયો બુદ્ધિમન્તાનં, પુઞ્ઞક્ખેત્તં સુખેસિનં;
‘‘Āsayo buddhimantānaṃ, puññakkhettaṃ sukhesinaṃ;
રતનાકરો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Ratanākaro mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૫૩.
253.
‘‘અસ્સાસકો વેદકરો, સામઞ્ઞફલદાયકો;
‘‘Assāsako vedakaro, sāmaññaphaladāyako;
મેઘૂપમો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Meghūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૫૪.
254.
‘‘લોકચક્ખુ મહાતેજો, સબ્બતમવિનોદનો;
‘‘Lokacakkhu mahātejo, sabbatamavinodano;
સૂરિયૂપમો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Sūriyūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૫૫.
255.
‘‘આરમ્મણવિમુત્તીસુ, સભાવદસ્સનો મુનિ;
‘‘Ārammaṇavimuttīsu, sabhāvadassano muni;
ચન્દૂપમો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Candūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૫૬.
256.
‘‘બુદ્ધો સમુસ્સિતો લોકે, લક્ખણેહિ અલઙ્કતો;
‘‘Buddho samussito loke, lakkhaṇehi alaṅkato;
અપ્પમેય્યો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Appameyyo mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૫૭.
257.
‘‘યસ્સ ઞાણં અપ્પમેય્યં, સીલં યસ્સ અનૂપમં;
‘‘Yassa ñāṇaṃ appameyyaṃ, sīlaṃ yassa anūpamaṃ;
વિમુત્તિ અસદિસા યસ્સ, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Vimutti asadisā yassa, so me buddho nimantito.
૨૫૮.
258.
‘‘યસ્સ ધીતિ અસદિસા, થામો યસ્સ અચિન્તિયો;
‘‘Yassa dhīti asadisā, thāmo yassa acintiyo;
યસ્સ પરક્કમો જેટ્ઠો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Yassa parakkamo jeṭṭho, so me buddho nimantito.
૨૫૯.
259.
‘‘રાગો દોસો ચ મોહો ચ, વિસા સબ્બે સમૂહતા;
‘‘Rāgo doso ca moho ca, visā sabbe samūhatā;
અગદૂપમો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Agadūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૬૦.
260.
વેજ્જૂપમો મહાવીરો, સો મે બુદ્ધો નિમન્તિતો.
Vejjūpamo mahāvīro, so me buddho nimantito.
૨૬૧.
261.
‘‘બુદ્ધોતિ ભો યં વદેસિ, ઘોસોપેસો સુદુલ્લભો;
‘‘Buddhoti bho yaṃ vadesi, ghosopeso sudullabho;
બુદ્ધો બુદ્ધોતિ સુત્વાન, પીતિ મે ઉદપજ્જથ.
Buddho buddhoti sutvāna, pīti me udapajjatha.
૨૬૨.
262.
‘‘અબ્ભન્તરં અગણ્હન્તં, પીતિ મે બહિ નિચ્છરે;
‘‘Abbhantaraṃ agaṇhantaṃ, pīti me bahi nicchare;
સોહં પીતિમનો સન્તો, ઇદં વચનમબ્રવિં.
Sohaṃ pītimano santo, idaṃ vacanamabraviṃ.
૨૬૩.
263.
‘‘‘કહં નુ ખો સો ભગવા, લોકજેટ્ઠો નરાસભો;
‘‘‘Kahaṃ nu kho so bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;
તત્થ ગન્ત્વા નમસ્સિસ્સં, સામઞ્ઞફલદાયકં’.
Tattha gantvā namassissaṃ, sāmaññaphaladāyakaṃ’.
૨૬૪.
264.
‘‘‘પગ્ગય્હ દક્ખિણં બાહું, વેદજાતો કતઞ્જલી;
‘‘‘Paggayha dakkhiṇaṃ bāhuṃ, vedajāto katañjalī;
આચિક્ખિ મે ધમ્મરાજં, સોકસલ્લવિનોદનં.
Ācikkhi me dhammarājaṃ, sokasallavinodanaṃ.
૨૬૫.
265.
‘‘‘ઉદેન્તંવ મહામેઘં, નીલં અઞ્જનસન્નિભં;
‘‘‘Udentaṃva mahāmeghaṃ, nīlaṃ añjanasannibhaṃ;
સાગરં વિય દિસ્સન્તં, પસ્સસેતં મહાવનં.
Sāgaraṃ viya dissantaṃ, passasetaṃ mahāvanaṃ.
૨૬૬.
266.
‘‘‘એત્થ સો વસતે બુદ્ધો, અદન્તદમકો મુનિ;
‘‘‘Ettha so vasate buddho, adantadamako muni;
વિનયન્તો ચ વેનેય્યે, બોધેન્તો બોધિપક્ખિયે.
Vinayanto ca veneyye, bodhento bodhipakkhiye.
૨૬૭.
267.
‘‘‘પિપાસિતોવ ઉદકં, ભોજનંવ જિઘચ્છિતો;
‘‘‘Pipāsitova udakaṃ, bhojanaṃva jighacchito;
ગાવી યથા વચ્છગિદ્ધા, એવાહં વિચિનિં જિનં.
Gāvī yathā vacchagiddhā, evāhaṃ viciniṃ jinaṃ.
૨૬૮.
268.
‘‘‘આચારઉપચારઞ્ઞૂ, ધમ્માનુચ્છવિસંવરં;
‘‘‘Ācāraupacāraññū, dhammānucchavisaṃvaraṃ;
સિક્ખાપેમિ સકે સિસ્સે, ગચ્છન્તે જિનસન્તિકં.
Sikkhāpemi sake sisse, gacchante jinasantikaṃ.
૨૬૯.
269.
‘‘‘દુરાસદા ભગવન્તો, સીહાવ એકચારિનો;
‘‘‘Durāsadā bhagavanto, sīhāva ekacārino;
પદે પદં નિક્ખિપન્તા, આગચ્છેય્યાથ માણવા.
Pade padaṃ nikkhipantā, āgaccheyyātha māṇavā.
૨૭૦.
270.
‘‘‘આસીવિસો યથા ઘોરો, મિગરાજાવ કેસરી;
‘‘‘Āsīviso yathā ghoro, migarājāva kesarī;
મત્તોવ કુઞ્જરો દન્તી, એવં બુદ્ધા દુરાસદા.
Mattova kuñjaro dantī, evaṃ buddhā durāsadā.
૨૭૧.
271.
‘‘‘ઉક્કાસિતઞ્ચ ખિપિતં, અજ્ઝુપેક્ખિય માણવા;
‘‘‘Ukkāsitañca khipitaṃ, ajjhupekkhiya māṇavā;
પદે પદં નિક્ખિપન્તા, ઉપેથ બુદ્ધસન્તિકં.
Pade padaṃ nikkhipantā, upetha buddhasantikaṃ.
૨૭૨.
272.
‘‘‘પટિસલ્લાનગરુકા, અપ્પસદ્દા દુરાસદા;
‘‘‘Paṭisallānagarukā, appasaddā durāsadā;
દુરૂપસઙ્કમા બુદ્ધા, ગરૂ હોન્તિ સદેવકે.
Durūpasaṅkamā buddhā, garū honti sadevake.
૨૭૩.
273.
‘‘‘યદાહં પઞ્હં પુચ્છામિ, પટિસમ્મોદયામિ વા;
‘‘‘Yadāhaṃ pañhaṃ pucchāmi, paṭisammodayāmi vā;
અપ્પસદ્દા તદા હોથ, મુનિભૂતાવ તિટ્ઠથ.
Appasaddā tadā hotha, munibhūtāva tiṭṭhatha.
૨૭૪.
274.
‘‘‘યં સો દેસેતિ સમ્બુદ્ધો 21, ખેમં નિબ્બાનપત્તિયા;
‘‘‘Yaṃ so deseti sambuddho 22, khemaṃ nibbānapattiyā;
તમેવત્થં નિસામેથ, સદ્ધમ્મસવનં સુખં’.
Tamevatthaṃ nisāmetha, saddhammasavanaṃ sukhaṃ’.
૨૭૫.
275.
‘‘ઉપસઙ્કમ્મ સમ્બુદ્ધં, સમ્મોદિં મુનિના અહં;
‘‘Upasaṅkamma sambuddhaṃ, sammodiṃ muninā ahaṃ;
તં કથં વીતિસારેત્વા, લક્ખણે ઉપધારયિં.
Taṃ kathaṃ vītisāretvā, lakkhaṇe upadhārayiṃ.
૨૭૬.
276.
‘‘લક્ખણે દ્વે ચ કઙ્ખામિ, પસ્સામિ તિંસલક્ખણે;
‘‘Lakkhaṇe dve ca kaṅkhāmi, passāmi tiṃsalakkhaṇe;
કોસોહિતવત્થગુય્હં, ઇદ્ધિયા દસ્સયી મુનિ.
Kosohitavatthaguyhaṃ, iddhiyā dassayī muni.
૨૭૭.
277.
‘‘જિવ્હં નિન્નામયિત્વાન, કણ્ણસોતે ચ નાસિકે;
‘‘Jivhaṃ ninnāmayitvāna, kaṇṇasote ca nāsike;
પટિમસિ નલાટન્તં, કેવલં છાદયી જિનો.
Paṭimasi nalāṭantaṃ, kevalaṃ chādayī jino.
૨૭૮.
278.
‘‘તસ્સાહં લક્ખણે દિસ્વા, પરિપુણ્ણે સબ્યઞ્જને;
‘‘Tassāhaṃ lakkhaṇe disvā, paripuṇṇe sabyañjane;
બુદ્ધોતિ નિટ્ઠં ગન્ત્વાન, સહ સિસ્સેહિ પબ્બજિં.
Buddhoti niṭṭhaṃ gantvāna, saha sissehi pabbajiṃ.
૨૭૯.
279.
‘‘સતેહિ તીહિ સહિતો, પબ્બજિં અનગારિયં;
‘‘Satehi tīhi sahito, pabbajiṃ anagāriyaṃ;
અદ્ધમાસે અસમ્પત્તે, સબ્બે પત્તામ્હ નિબ્બુતિં.
Addhamāse asampatte, sabbe pattāmha nibbutiṃ.
૨૮૦.
280.
‘‘એકતો કમ્મં કત્વાન, પુઞ્ઞક્ખેત્તે અનુત્તરે;
‘‘Ekato kammaṃ katvāna, puññakkhette anuttare;
એકતો સંસરિત્વાન, એકતો વિનિવત્તયું.
Ekato saṃsaritvāna, ekato vinivattayuṃ.
૨૮૧.
281.
‘‘ગોપાનસિયો દત્વાન, પૂગધમ્મે વસિં અહં;
‘‘Gopānasiyo datvāna, pūgadhamme vasiṃ ahaṃ;
તેન કમ્મેન સુકતેન, અટ્ઠ હેતૂ લભામહં.
Tena kammena sukatena, aṭṭha hetū labhāmahaṃ.
૨૮૨.
282.
‘‘દિસાસુ પૂજિતો હોમિ, ભોગા ચ અમિતા મમ;
‘‘Disāsu pūjito homi, bhogā ca amitā mama;
પતિટ્ઠા હોમિ સબ્બેસં, તાસો મમ ન વિજ્જતિ.
Patiṭṭhā homi sabbesaṃ, tāso mama na vijjati.
૨૮૩.
283.
‘‘બ્યાધયો મે ન વિજ્જન્તિ, દીઘાયું પાલયામિ ચ;
‘‘Byādhayo me na vijjanti, dīghāyuṃ pālayāmi ca;
૨૮૪.
284.
‘‘અટ્ઠ ગોપાનસી દત્વા, પૂગધમ્મે વસિં અહં;
‘‘Aṭṭha gopānasī datvā, pūgadhamme vasiṃ ahaṃ;
પટિસમ્ભિદારહત્તઞ્ચ, એતં મે અપરટ્ઠમં.
Paṭisambhidārahattañca, etaṃ me aparaṭṭhamaṃ.
૨૮૫.
285.
‘‘સબ્બવોસિતવોસાનો, કતકિચ્ચો અનાસવો;
‘‘Sabbavositavosāno, katakicco anāsavo;
અટ્ઠગોપાનસી નામ, તવ પુત્તો મહામુનિ.
Aṭṭhagopānasī nāma, tava putto mahāmuni.
૨૮૬.
286.
‘‘પઞ્ચ થમ્ભાનિ દત્વાન, પૂગધમ્મે વસિં અહં;
‘‘Pañca thambhāni datvāna, pūgadhamme vasiṃ ahaṃ;
તેન કમ્મેન સુકતેન, પઞ્ચ હેતૂ લભામહં.
Tena kammena sukatena, pañca hetū labhāmahaṃ.
૨૮૭.
287.
‘‘અચલો હોમિ મેત્તાય, અનૂનઙ્ગો ભવામહં;
‘‘Acalo homi mettāya, anūnaṅgo bhavāmahaṃ;
આદેય્યવચનો હોમિ, ન ધંસેમિ યથા અહં.
Ādeyyavacano homi, na dhaṃsemi yathā ahaṃ.
૨૮૮.
288.
‘‘અભન્તં હોતિ મે ચિત્તં, અખિલો હોમિ કસ્સચિ;
‘‘Abhantaṃ hoti me cittaṃ, akhilo homi kassaci;
તેન કમ્મેન સુકતેન, વિમલો હોમિ સાસને.
Tena kammena sukatena, vimalo homi sāsane.
૨૮૯.
289.
‘‘સગારવો સપ્પતિસ્સો, કતકિચ્ચો અનાસવો;
‘‘Sagāravo sappatisso, katakicco anāsavo;
સાવકો તે મહાવીર, ભિક્ખુ તં વન્દતે મુનિ.
Sāvako te mahāvīra, bhikkhu taṃ vandate muni.
૨૯૦.
290.
‘‘કત્વા સુકતપલ્લઙ્કં, સાલાયં પઞ્ઞપેસહં;
‘‘Katvā sukatapallaṅkaṃ, sālāyaṃ paññapesahaṃ;
તેન કમ્મેન સુકતેન, પઞ્ચ હેતૂ લભામહં.
Tena kammena sukatena, pañca hetū labhāmahaṃ.
૨૯૧.
291.
‘‘ઉચ્ચે કુલે પજાયિત્વા, મહાભોગો ભવામહં;
‘‘Ucce kule pajāyitvā, mahābhogo bhavāmahaṃ;
સબ્બસમ્પત્તિકો હોમિ, મચ્છેરં મે ન વિજ્જતિ.
Sabbasampattiko homi, maccheraṃ me na vijjati.
૨૯૨.
292.
‘‘ગમને પત્થિતે મય્હં, પલ્લઙ્કો ઉપતિટ્ઠતિ;
‘‘Gamane patthite mayhaṃ, pallaṅko upatiṭṭhati;
સહ પલ્લઙ્કસેટ્ઠેન, ગચ્છામિ મમ પત્થિતં.
Saha pallaṅkaseṭṭhena, gacchāmi mama patthitaṃ.
૨૯૩.
293.
‘‘તેન પલ્લઙ્કદાનેન, તમં સબ્બં વિનોદયિં;
‘‘Tena pallaṅkadānena, tamaṃ sabbaṃ vinodayiṃ;
૨૯૪.
294.
‘‘પરકિચ્ચત્તકિચ્ચાનિ, સબ્બકિચ્ચાનિ સાધયિં;
‘‘Parakiccattakiccāni, sabbakiccāni sādhayiṃ;
તેન કમ્મેન સુકતેન, પાવિસિં અભયં પુરં.
Tena kammena sukatena, pāvisiṃ abhayaṃ puraṃ.
૨૯૫.
295.
‘‘પરિનિટ્ઠિતસાલમ્હિ, પરિભોગમદાસહં;
‘‘Pariniṭṭhitasālamhi, paribhogamadāsahaṃ;
તેન કમ્મેન સુકતેન, સેટ્ઠત્તં અજ્ઝુપાગતો.
Tena kammena sukatena, seṭṭhattaṃ ajjhupāgato.
૨૯૬.
296.
‘‘યે કેચિ દમકા લોકે, હત્થિઅસ્સે દમેન્તિ યે;
‘‘Ye keci damakā loke, hatthiasse damenti ye;
કરિત્વા કારણા નાના, દારુણેન દમેન્તિ તે.
Karitvā kāraṇā nānā, dāruṇena damenti te.
૨૯૭.
297.
‘‘ન હેવં ત્વં મહાવીર, દમેસિ નરનારિયો;
‘‘Na hevaṃ tvaṃ mahāvīra, damesi naranāriyo;
અદણ્ડેન અસત્થેન, દમેસિ ઉત્તમે દમે.
Adaṇḍena asatthena, damesi uttame dame.
૨૯૮.
298.
‘‘દાનસ્સ વણ્ણે કિત્તેન્તો, દેસનાકુસલો મુનિ;
‘‘Dānassa vaṇṇe kittento, desanākusalo muni;
એકપઞ્હં કથેન્તોવ, બોધેસિ તિસતે મુનિ.
Ekapañhaṃ kathentova, bodhesi tisate muni.
૨૯૯.
299.
‘‘દન્તા મયં સારથિના, સુવિમુત્તા અનાસવા;
‘‘Dantā mayaṃ sārathinā, suvimuttā anāsavā;
સબ્બાભિઞ્ઞાબલપત્તા, નિબ્બુતા ઉપધિક્ખયે.
Sabbābhiññābalapattā, nibbutā upadhikkhaye.
૩૦૦.
300.
‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં દાનમદદિં તદા;
‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;
અતિક્કન્તા ભયા સબ્બે, સાલાદાનસ્સિદં ફલં.
Atikkantā bhayā sabbe, sālādānassidaṃ phalaṃ.
૩૦૧.
301.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.
૩૦૨.
302.
‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૩૦૩.
303.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા સેલો સપરિસો ભગવતો સન્તિકે ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ āyasmā selo sapariso bhagavato santike imā gāthāyo abhāsitthāti.
સેલત્થેરસ્સાપદાનં દુતિયં.
Selattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.
Footnotes: