Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    સેનાસનગ્ગાહકથાવણ્ણના

    Senāsanaggāhakathāvaṇṇanā

    ૩૧૮. ‘‘સેય્યગ્ગેનાતિ મઞ્ચટ્ઠાનપરિચ્છેદેન. વિહારગ્ગેનાતિ ઓવરકગ્ગેના’’તિ લિખિતં. થાવરાતિ નિયતા. પચ્ચયેનેવ હિ તન્તિ તસ્મિં સેનાસને મહાથેરા તસ્સ પચ્ચયસ્સ કારણા અઞ્ઞત્થ અગન્ત્વા વસન્તાયેવ નં પટિજગ્ગિસ્સન્તીતિ અત્થો. અઘટ્ટનકમ્મં દસ્સેતું ‘‘ન તત્થ મનુસ્સા’’તિઆદિમાહ. ‘‘વિતક્કં છિન્દિત્વા સુદ્ધચિત્તેન ગમનવત્તેનેવ ગન્તબ્બ’’ન્તિ પાઠો. મુદ્દવેદિકા નામ ચેતિયસ્સ હમ્મિયવેદિકા. પટિક્કમ્માતિ અપસક્કિત્વા. સમાનલાભકતિકા મૂલાવાસે સતિ સિયા, મૂલાવાસવિનાસેન કતિકાપિ વિનસ્સતિ. સમાનલાભ-વચનં સતિ દ્વીસુ, બહૂસુ વા યુજ્જતિ, તેનેવ એકસ્મિં અવસિટ્ઠેતિ નો મતિ. તાવકાલિકં કાલેન મૂલચ્છેદનવસેન વા અઞ્ઞેસં વા કમ્મં અઞ્ઞસ્સ સિયા નાવાયં સઙ્ગમોતિ આચરિયો. પુગ્ગલવસેનેવ કાતબ્બન્તિ અપલોકનકાલે સઙ્ઘો વસ્સંવુત્થભિક્ખૂનં પાટેક્કં ‘‘એત્તકં વસ્સાવાસિકં વત્થં દેતિ, રુચ્ચતિ સઙ્ઘસ્સા’’તિ પુગ્ગલમેવ પરામસિત્વા દાતબ્બં, ન સઙ્ઘવસેન કાતબ્બં. ન સઙ્ઘો સઙ્ઘસ્સ એત્તકં દેતીતિ. ‘‘એકસ્મિં આવાસે સઙ્ઘસ્સ કમ્મં કરોતી’તિ વચનતો સઙ્ઘવસેન કાતબ્બ’’ન્તિ લિખિતં. ન હિ તથા વુત્તે સઙ્ઘસ્સ કિઞ્ચિ કમ્મં કતં નામ હોતિ. ‘‘સમ્મતસેનાસનગ્ગાહાપકતો અઞ્ઞેન ગાહિતેપિ ગાહો રુહતિ અગ્ગહિતુપજ્ઝાયસ્સ ઉપસમ્પદા વિયા’’તિ લિખિતં. ‘‘કમ્મવાચાયપિ સમ્મુતિ વટ્ટતી’’તિ લિખિતં.

    318.‘‘Seyyaggenāti mañcaṭṭhānaparicchedena. Vihāraggenāti ovarakaggenā’’ti likhitaṃ. Thāvarāti niyatā. Paccayeneva hi tanti tasmiṃ senāsane mahātherā tassa paccayassa kāraṇā aññattha agantvā vasantāyeva naṃ paṭijaggissantīti attho. Aghaṭṭanakammaṃ dassetuṃ ‘‘na tattha manussā’’tiādimāha. ‘‘Vitakkaṃ chinditvā suddhacittena gamanavatteneva gantabba’’nti pāṭho. Muddavedikā nāma cetiyassa hammiyavedikā. Paṭikkammāti apasakkitvā. Samānalābhakatikā mūlāvāse sati siyā, mūlāvāsavināsena katikāpi vinassati. Samānalābha-vacanaṃ sati dvīsu, bahūsu vā yujjati, teneva ekasmiṃ avasiṭṭheti no mati. Tāvakālikaṃ kālena mūlacchedanavasena vā aññesaṃ vā kammaṃ aññassa siyā nāvāyaṃ saṅgamoti ācariyo. Puggalavaseneva kātabbanti apalokanakāle saṅgho vassaṃvutthabhikkhūnaṃ pāṭekkaṃ ‘‘ettakaṃ vassāvāsikaṃ vatthaṃ deti, ruccati saṅghassā’’ti puggalameva parāmasitvā dātabbaṃ, na saṅghavasena kātabbaṃ. Na saṅgho saṅghassa ettakaṃ detīti. ‘‘Ekasmiṃ āvāse saṅghassa kammaṃ karotī’ti vacanato saṅghavasena kātabba’’nti likhitaṃ. Na hi tathā vutte saṅghassa kiñci kammaṃ kataṃ nāma hoti. ‘‘Sammatasenāsanaggāhāpakato aññena gāhitepi gāho ruhati aggahitupajjhāyassa upasampadā viyā’’ti likhitaṃ. ‘‘Kammavācāyapi sammuti vaṭṭatī’’ti likhitaṃ.

    અટ્ઠપિ સોળસપિ જનેતિ એત્થ કિં વિસું વિસું, ઉદાહુ એકતોતિ? એકતોપિ વટ્ટતિ. ન હિ તે તથા સમ્મતા સઙ્ઘેન કમ્મકતા નામ હોન્તિ , તેનેવ સત્તસતિકક્ખન્ધકે એકતો અટ્ઠ જના સમ્મતાતિ. તેસં સમ્મુતિ કમ્મવાચાયપીતિ ઞત્તિદુતિયકમ્મવાચાયપિ. અપલોકનકમ્મસ્સ વત્થૂહિ સા એવ કમ્મવાચા લબ્ભમાના લબ્ભતિ, તસ્સા ચ વત્થૂહિ અપલોકનકમ્મમેવ લબ્ભમાનં લબ્ભતિ, ન અઞ્ઞન્તિ વેદિતબ્બં. ઇમં નયં મિચ્છા ગણ્હન્તો ‘‘અપલોકનકમ્મં ઞત્તિદુતિયકમ્મં કાતું, ઞત્તિદુતિયકમ્મઞ્ચ અપલોકનકમ્મં કાતું વટ્ટતી’’તિ ગણ્હાતિ, એવઞ્ચ સતિ કમ્મસઙ્કરદોસો આપજ્જતિ. મગ્ગો પોક્ખરણીતિ એત્થ મગ્ગો નામ મગ્ગે કતદીઘસાલા, પોક્ખરણીતિ નહાયિતું કતપોક્ખરણી. એતાનિ હિ અસેનાસનાનીતિ એત્થ ભત્તસાલા ન આગતા, તસ્મા તં સેનાસનન્તિ ચે? સાપિ એત્થેવ પવિટ્ઠા વાસત્થાય અકતત્તા. ભોજનસાલા પન ઉભયત્થ નાગતા. કિઞ્ચાપિ નાગતા, ઉપરિ ‘‘ભોજનસાલા પન સેનાસનમેવા’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૧૮) વુત્તત્તા સેનાસનં. ‘‘કપ્પિયકુટિ ચ એત્થ કાતબ્બા’’તિ વદન્તિ, તં નેતિ એકે. રુક્ખમૂલવેળુગુમ્બા છન્ના કવાટબદ્ધાવ સેનાસનં. ‘‘અલાભકેસુ આવાસેસૂતિ અલાભકેસુ સેનાસનેસૂ’’તિ લિખિતં, તં યુત્તં. ન હિ પાટેક્કં સેનાસનં હોતિ. તં સઞ્ઞાપેત્વાતિ એત્થ પઞ્ઞત્તિં અગચ્છન્તે બલક્કારેનપિ વટ્ટતિ. અયમ્પીતિ પચ્ચયોપિ.

    Aṭṭhapi soḷasapi janeti ettha kiṃ visuṃ visuṃ, udāhu ekatoti? Ekatopi vaṭṭati. Na hi te tathā sammatā saṅghena kammakatā nāma honti , teneva sattasatikakkhandhake ekato aṭṭha janā sammatāti. Tesaṃ sammuti kammavācāyapīti ñattidutiyakammavācāyapi. Apalokanakammassa vatthūhi sā eva kammavācā labbhamānā labbhati, tassā ca vatthūhi apalokanakammameva labbhamānaṃ labbhati, na aññanti veditabbaṃ. Imaṃ nayaṃ micchā gaṇhanto ‘‘apalokanakammaṃ ñattidutiyakammaṃ kātuṃ, ñattidutiyakammañca apalokanakammaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti gaṇhāti, evañca sati kammasaṅkaradoso āpajjati. Maggo pokkharaṇīti ettha maggo nāma magge katadīghasālā, pokkharaṇīti nahāyituṃ katapokkharaṇī. Etāni hi asenāsanānīti ettha bhattasālā na āgatā, tasmā taṃ senāsananti ce? Sāpi ettheva paviṭṭhā vāsatthāya akatattā. Bhojanasālā pana ubhayattha nāgatā. Kiñcāpi nāgatā, upari ‘‘bhojanasālā pana senāsanamevā’’ti (cūḷava. aṭṭha. 318) vuttattā senāsanaṃ. ‘‘Kappiyakuṭi ca ettha kātabbā’’ti vadanti, taṃ neti eke. Rukkhamūlaveḷugumbā channā kavāṭabaddhāva senāsanaṃ. ‘‘Alābhakesu āvāsesūti alābhakesu senāsanesū’’ti likhitaṃ, taṃ yuttaṃ. Na hi pāṭekkaṃ senāsanaṃ hoti. Taṃ saññāpetvāti ettha paññattiṃ agacchante balakkārenapi vaṭṭati. Ayampīti paccayopi.

    ઉપનિબન્ધિત્વાતિ તસ્સ સમીપે રુક્ખમૂલાદીસુ વસિત્વા તત્થ વત્તં કત્વાતિ અધિપ્પાયો. પરિયત્તિપટિપત્તિપટિવેધવસેન તિવિધમ્પિ. ‘‘દસકથાવત્થુકં દસઅસુભં દસઅનુસ્સતિ’’ન્તિ પાઠો. ‘‘પઠમભાગં મુઞ્ચિત્વાતિ ઇદં ચે પઠમગાહિતવત્થુતો મહગ્ઘં હોતી’’તિ લિખિતં. છિન્નવસ્સાનં વસ્સાવાસિકં નામ પુબ્બે ગહિતવસ્સાવાસિકાનં પચ્છા છિન્નવસ્સાનં. ભતિનિવિટ્ઠન્તિ ભતિં કત્વા વિય નિવિટ્ઠં પરિયિટ્ઠં. ‘‘સઙ્ઘિકં પન…પે॰… વિબ્ભન્તોપિ લભતેવા’’તિ ઇદં તત્રુપ્પાદં સન્ધાય વુત્તં. ઇમિના અપલોકનમેવ પમાણં, ન ગાહાપનન્તિ કેચિ. વિનયધરા પન ‘‘અમ્હાકં વિહારે વસ્સં ઉપગતાનં એકેકસ્સ તિચીવરં સઙ્ઘો દસ્સતી’તિઆદિના અપલોકિતેપિ અભાજિતં વિબ્ભન્તકો ન લભતિ. ‘અપલોકનકમ્મં કત્વા ગાહિત’ન્તિ વુત્તત્તા, ‘અભાજિતે વિબ્ભમતી’તિ એવં પુબ્બે વુત્તત્તા ચા’’તિ વદન્તિ. ‘‘પચ્ચયવસેનાતિ ગહપતિકં વા અઞ્ઞં વા વસ્સાવાસિકં પચ્ચયવસેન ગાહિત’’ન્તિ લિખિતં. ‘‘એકમેવ વત્થં દાતબ્બન્તિ તત્થ નિસિન્નાનં એકમેકં વત્થં પાપુણાતી’’તિ લિખિતં. દુતિયો થેરાસનેતિ અનુભાગો. પઠમભાગો અઞ્ઞથા થેરેન ગહિતોતિ જાનિતબ્બં.

    Upanibandhitvāti tassa samīpe rukkhamūlādīsu vasitvā tattha vattaṃ katvāti adhippāyo. Pariyattipaṭipattipaṭivedhavasena tividhampi. ‘‘Dasakathāvatthukaṃ dasaasubhaṃ dasaanussati’’nti pāṭho. ‘‘Paṭhamabhāgaṃ muñcitvāti idaṃ ce paṭhamagāhitavatthuto mahagghaṃ hotī’’ti likhitaṃ. Chinnavassānaṃ vassāvāsikaṃ nāma pubbe gahitavassāvāsikānaṃ pacchā chinnavassānaṃ. Bhatiniviṭṭhanti bhatiṃ katvā viya niviṭṭhaṃ pariyiṭṭhaṃ. ‘‘Saṅghikaṃ pana…pe… vibbhantopi labhatevā’’ti idaṃ tatruppādaṃ sandhāya vuttaṃ. Iminā apalokanameva pamāṇaṃ, na gāhāpananti keci. Vinayadharā pana ‘‘amhākaṃ vihāre vassaṃ upagatānaṃ ekekassa ticīvaraṃ saṅgho dassatī’tiādinā apalokitepi abhājitaṃ vibbhantako na labhati. ‘Apalokanakammaṃ katvā gāhita’nti vuttattā, ‘abhājite vibbhamatī’ti evaṃ pubbe vuttattā cā’’ti vadanti. ‘‘Paccayavasenāti gahapatikaṃ vā aññaṃ vā vassāvāsikaṃ paccayavasena gāhita’’nti likhitaṃ. ‘‘Ekameva vatthaṃ dātabbanti tattha nisinnānaṃ ekamekaṃ vatthaṃ pāpuṇātī’’ti likhitaṃ. Dutiyo therāsaneti anubhāgo. Paṭhamabhāgo aññathā therena gahitoti jānitabbaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / સેનાસનગ્ગાહાપકસમ્મુતિ • Senāsanaggāhāpakasammuti

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / સેનાસનગ્ગાહકથા • Senāsanaggāhakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સેનાસનગ્ગાહાપકસમ્મુતિકથાવણ્ણના • Senāsanaggāhāpakasammutikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સેનાસનગ્ગાહકથાવણ્ણના • Senāsanaggāhakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / સેનાસનગ્ગાહકથા • Senāsanaggāhakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact