Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    સેનાસનક્ખન્ધકકથા

    Senāsanakkhandhakakathā

    ૨૮૨૭.

    2827.

    આસન્દિકો અતિક્કન્ત-પમાણોપિ ચ વટ્ટતિ;

    Āsandiko atikkanta-pamāṇopi ca vaṭṭati;

    તથા પઞ્ચઙ્ગપીઠમ્પિ, સત્તઙ્ગમ્પિ ચ વટ્ટતિ.

    Tathā pañcaṅgapīṭhampi, sattaṅgampi ca vaṭṭati.

    ૨૮૨૮.

    2828.

    તૂલોનદ્ધા ઘરેયેવ, મઞ્ચપીઠા નિસીદિતું;

    Tūlonaddhā ghareyeva, mañcapīṭhā nisīdituṃ;

    સીસપાદૂપધાનઞ્ચ, અગિલાનસ્સ વટ્ટતિ.

    Sīsapādūpadhānañca, agilānassa vaṭṭati.

    ૨૮૨૯.

    2829.

    સન્થરિત્વા ગિલાનસ્સ, ઉપધાનાનિ તત્થ ચ;

    Santharitvā gilānassa, upadhānāni tattha ca;

    પચ્ચત્થરણકં દત્વા, નિપજ્જન્તસ્સ વટ્ટતિ.

    Paccattharaṇakaṃ datvā, nipajjantassa vaṭṭati.

    ૨૮૩૦.

    2830.

    તિરિયં મુટ્ઠિરતનં, હોતિ બિમ્બોહનં મિતં;

    Tiriyaṃ muṭṭhiratanaṃ, hoti bimbohanaṃ mitaṃ;

    દીઘતો ચ દિયડ્ઢં વા, દ્વિહત્થન્તિ કુરુન્દિયં.

    Dīghato ca diyaḍḍhaṃ vā, dvihatthanti kurundiyaṃ.

    ૨૮૩૧.

    2831.

    પૂરિતા ચોળપણ્ણુણ્ણ-તિણવાકેહિ પઞ્ચહિ;

    Pūritā coḷapaṇṇuṇṇa-tiṇavākehi pañcahi;

    ભિસિયો ભાસિતા પઞ્ચ, તૂલાનં ગણનાવસા.

    Bhisiyo bhāsitā pañca, tūlānaṃ gaṇanāvasā.

    ૨૮૩૨.

    2832.

    ભિસિતૂલાનિ પઞ્ચેવ, તથા તૂલાનિ તીણિપિ;

    Bhisitūlāni pañceva, tathā tūlāni tīṇipi;

    લોમાનિ મિગપક્ખીનં, ગબ્ભા બિમ્બોહનસ્સિમે.

    Lomāni migapakkhīnaṃ, gabbhā bimbohanassime.

    ૨૮૩૩.

    2833.

    મનુસ્સલોમં લોમેસુ, પુપ્ફેસુ બકુલાદિકં;

    Manussalomaṃ lomesu, pupphesu bakulādikaṃ;

    સુદ્ધં તમાલપત્તઞ્ચ, પણ્ણેસુ ન ચ વટ્ટતિ.

    Suddhaṃ tamālapattañca, paṇṇesu na ca vaṭṭati.

    ૨૮૩૪.

    2834.

    ઉણ્ણાદિકં પઞ્ચવિધઞ્ચ તૂલં;

    Uṇṇādikaṃ pañcavidhañca tūlaṃ;

    મહેસિના યં ભિસિયં પવુત્તં;

    Mahesinā yaṃ bhisiyaṃ pavuttaṃ;

    મસૂરકે તં પન વટ્ટતીતિ;

    Masūrake taṃ pana vaṭṭatīti;

    કુરુન્દિયં અટ્ઠકથાય વુત્તં.

    Kurundiyaṃ aṭṭhakathāya vuttaṃ.

    ૨૮૩૫.

    2835.

    યદેતં તિવિધં તૂલં, ભિસિયં તં અકપ્પિયં;

    Yadetaṃ tividhaṃ tūlaṃ, bhisiyaṃ taṃ akappiyaṃ;

    મિસ્સં તમાલપત્તં તુ, સબ્બત્થ પન વટ્ટતિ.

    Missaṃ tamālapattaṃ tu, sabbattha pana vaṭṭati.

    ૨૮૩૬.

    2836.

    રૂપં તુ પુરિસિત્થીનં, તિરચ્છાનગતસ્સ વા;

    Rūpaṃ tu purisitthīnaṃ, tiracchānagatassa vā;

    કારેન્તસ્સ કરોતો વા, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Kārentassa karoto vā, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૨૮૩૭.

    2837.

    જાતકં પન વત્થું વા, કારાપેતું પરેહિ વા;

    Jātakaṃ pana vatthuṃ vā, kārāpetuṃ parehi vā;

    માલાકમ્મં લતાકમ્મં, સયં કાતુમ્પિ વટ્ટતિ.

    Mālākammaṃ latākammaṃ, sayaṃ kātumpi vaṭṭati.

    ૨૮૩૮.

    2838.

    સમાનાસનિકો નામ, દ્વીહિ વસ્સેહિ યો પન;

    Samānāsaniko nāma, dvīhi vassehi yo pana;

    વુડ્ઢો વા દહરો વાપિ, વસ્સેનેકેન વા પન.

    Vuḍḍho vā daharo vāpi, vassenekena vā pana.

    ૨૮૩૯.

    2839.

    સમાનવસ્સે વત્તબ્બં, કિઞ્ચ નામિધ વિજ્જતિ;

    Samānavasse vattabbaṃ, kiñca nāmidha vijjati;

    સત્તવસ્સતિવસ્સેહિ, પઞ્ચવસ્સો નિસીદતિ.

    Sattavassativassehi, pañcavasso nisīdati.

    ૨૮૪૦.

    2840.

    હેટ્ઠા દીઘાસનં તિણ્ણં, યં પહોતિ નિસીદિતું;

    Heṭṭhā dīghāsanaṃ tiṇṇaṃ, yaṃ pahoti nisīdituṃ;

    એકમઞ્ચેપિ પીઠે વા, દ્વે નિસીદન્તિ વટ્ટતિ.

    Ekamañcepi pīṭhe vā, dve nisīdanti vaṭṭati.

    ૨૮૪૧.

    2841.

    ઉભતોબ્યઞ્જનં ઇત્થિં, ઠપેત્વા પણ્ડકં પન;

    Ubhatobyañjanaṃ itthiṃ, ṭhapetvā paṇḍakaṃ pana;

    દીઘાસને અનુઞ્ઞાતં, સબ્બેહિપિ નિસીદિતું.

    Dīghāsane anuññātaṃ, sabbehipi nisīdituṃ.

    ૨૮૪૨.

    2842.

    પુરિમિકો પચ્છિમિકો, તથેવન્તરમુત્તકો;

    Purimiko pacchimiko, tathevantaramuttako;

    તયો સેનાસનગ્ગાહા, સમ્બુદ્ધેન પકાસિતા.

    Tayo senāsanaggāhā, sambuddhena pakāsitā.

    ૨૮૪૩.

    2843.

    પુબ્બારુણા પાટિપદસ્સ યાવ;

    Pubbāruṇā pāṭipadassa yāva;

    પુનારુણો ભિજ્જતિ નેવ તાવ;

    Punāruṇo bhijjati neva tāva;

    ઇદઞ્હિ સેનાસનગાહકસ્સ;

    Idañhi senāsanagāhakassa;

    ખેત્તન્તિ વસ્સૂપગમે વદન્તિ.

    Khettanti vassūpagame vadanti.

    ૨૮૪૪.

    2844.

    પાતોવ ગાહિતે અઞ્ઞો, ભિક્ખુ સેનાસને પન;

    Pātova gāhite añño, bhikkhu senāsane pana;

    સચે યાચતિ આગન્ત્વા, વત્તબ્બો ગાહિતન્તિ સો.

    Sace yācati āgantvā, vattabbo gāhitanti so.

    ૨૮૪૫.

    2845.

    સઙ્ઘિકં અપલોકેત્વા, ગહિતં વસ્સવાસિકં;

    Saṅghikaṃ apaloketvā, gahitaṃ vassavāsikaṃ;

    અન્તોવસ્સેપિ વિબ્ભન્તો, લભતે તત્રજં સચે.

    Antovassepi vibbhanto, labhate tatrajaṃ sace.

    ૨૮૪૬.

    2846.

    વુટ્ઠવસ્સો સચે ભિક્ખુ, કિઞ્ચિ આવાસિહત્થતો;

    Vuṭṭhavasso sace bhikkhu, kiñci āvāsihatthato;

    ગહેત્વા કપ્પિયં ભણ્ડં, દત્વા તસ્સત્તનો પન.

    Gahetvā kappiyaṃ bhaṇḍaṃ, datvā tassattano pana.

    ૨૮૪૭.

    2847.

    ‘‘અસુકસ્મિં કુલે મય્હં, વસ્સાવાસિકચીવરં;

    ‘‘Asukasmiṃ kule mayhaṃ, vassāvāsikacīvaraṃ;

    ગાહિતં ગણ્હ’’ઇચ્ચેવં, વત્વા ગચ્છતિ સો દિસં.

    Gāhitaṃ gaṇha’’iccevaṃ, vatvā gacchati so disaṃ.

    ૨૮૪૮.

    2848.

    ઉપ્પબ્બજતિ ચે તત્થ, ગતટ્ઠાને, ન લબ્ભતિ;

    Uppabbajati ce tattha, gataṭṭhāne, na labbhati;

    ગહેતું તસ્સ સમ્પત્તં, સઙ્ઘિકંયેવ તં સિયા.

    Gahetuṃ tassa sampattaṃ, saṅghikaṃyeva taṃ siyā.

    ૨૮૪૯.

    2849.

    મનુસ્સે સમ્મુખા તત્થ, પટિચ્છાપેતિ ચે પન;

    Manusse sammukhā tattha, paṭicchāpeti ce pana;

    સબ્બં લભતિ સમ્પત્તં, વસ્સાવાસિકચીવરં.

    Sabbaṃ labhati sampattaṃ, vassāvāsikacīvaraṃ.

    ૨૮૫૦.

    2850.

    આરામો ચ વિહારો ચ, વત્થૂનિ દુવિધસ્સપિ;

    Ārāmo ca vihāro ca, vatthūni duvidhassapi;

    ભિસિ બિમ્બોહનં મઞ્ચ-પીઠન્તિ તતિયં પન.

    Bhisi bimbohanaṃ mañca-pīṭhanti tatiyaṃ pana.

    ૨૮૫૧.

    2851.

    લોહકુમ્ભી કટાહઞ્ચ, ભાણકો લોહવારકો;

    Lohakumbhī kaṭāhañca, bhāṇako lohavārako;

    વાસિ ફરસુ કુદ્દાલો, કુઠારી ચ નિખાદનં.

    Vāsi pharasu kuddālo, kuṭhārī ca nikhādanaṃ.

    ૨૮૫૨.

    2852.

    વલ્લિ વેળુ તિણં પણ્ણં, મુઞ્જપબ્બજમેવ ચ;

    Valli veḷu tiṇaṃ paṇṇaṃ, muñjapabbajameva ca;

    મત્તિકા દારુભણ્ડઞ્ચ, પઞ્ચમં તુ યથાહ ચ.

    Mattikā dārubhaṇḍañca, pañcamaṃ tu yathāha ca.

    ૨૮૫૩.

    2853.

    ‘‘દ્વીહિ સઙ્ગહિતાનિ દ્વે, તતિયં ચતુસઙ્ગહં;

    ‘‘Dvīhi saṅgahitāni dve, tatiyaṃ catusaṅgahaṃ;

    ચતુત્થં નવકોટ્ઠાસં, પઞ્ચમં અટ્ઠધા મતં.

    Catutthaṃ navakoṭṭhāsaṃ, pañcamaṃ aṭṭhadhā mataṃ.

    ૨૮૫૪.

    2854.

    ઇતિ પઞ્ચહિ રાસીહિ, પઞ્ચનિમ્મલલોચનો;

    Iti pañcahi rāsīhi, pañcanimmalalocano;

    પઞ્ચવીસવિધં નાથો, ગરુભણ્ડં પકાસયિ’’.

    Pañcavīsavidhaṃ nātho, garubhaṇḍaṃ pakāsayi’’.

    ૨૮૫૫.

    2855.

    ઇદઞ્હિ પન સઙ્ઘસ્સ, સન્તકં ગરુભણ્ડકં;

    Idañhi pana saṅghassa, santakaṃ garubhaṇḍakaṃ;

    વિસ્સજ્જેન્તો વિભાજેન્તો, ભિક્ખુ થુલ્લચ્ચયં ફુસે.

    Vissajjento vibhājento, bhikkhu thullaccayaṃ phuse.

    ૨૮૫૬.

    2856.

    ભિક્ખુના ગરુભણ્ડં તુ, સઙ્ઘેન હિ ગણેન વા;

    Bhikkhunā garubhaṇḍaṃ tu, saṅghena hi gaṇena vā;

    વિસ્સજ્જિતમવિસ્સટ્ઠં, વિભત્તમવિભાજિતં.

    Vissajjitamavissaṭṭhaṃ, vibhattamavibhājitaṃ.

    ૨૮૫૭.

    2857.

    પુરિમેસુ હિ તીસ્વેત્થ, ન ચત્થાગરુભણ્ડકં;

    Purimesu hi tīsvettha, na catthāgarubhaṇḍakaṃ;

    લોહકુમ્ભી કટાહો ચ, લોહભાણકમેવ ચ.

    Lohakumbhī kaṭāho ca, lohabhāṇakameva ca.

    ૨૮૫૮.

    2858.

    તિવિધં ખુદ્દકં વાપિ, ગરુભણ્ડકમેવિદં;

    Tividhaṃ khuddakaṃ vāpi, garubhaṇḍakamevidaṃ;

    પાદગણ્હનકો લોહ-વારકો ભાજિયો મતો.

    Pādagaṇhanako loha-vārako bhājiyo mato.

    ૨૮૫૯.

    2859.

    ઉદ્ધં પન તતો લોહ-વારકો ગરુભણ્ડકં;

    Uddhaṃ pana tato loha-vārako garubhaṇḍakaṃ;

    ભિઙ્કારાદીનિ સબ્બાનિ, ગરુભણ્ડાનિ હોન્તિ હિ.

    Bhiṅkārādīni sabbāni, garubhaṇḍāni honti hi.

    ૨૮૬૦.

    2860.

    ભાજેતબ્બો અયોપત્તો;

    Bhājetabbo ayopatto;

    તમ્બાયોથાલકાપિ ચ;

    Tambāyothālakāpi ca;

    ધૂમનેત્તાદિકં નેવ;

    Dhūmanettādikaṃ neva;

    ભાજેતબ્બન્તિ દીપિતં.

    Bhājetabbanti dīpitaṃ.

    ૨૮૬૧.

    2861.

    અત્તના પટિલદ્ધં તં, લોહભણ્ડં તુ કિઞ્ચિપિ;

    Attanā paṭiladdhaṃ taṃ, lohabhaṇḍaṃ tu kiñcipi;

    ન પુગ્ગલિકભોગેન, ભુઞ્જિતબ્બઞ્હિ ભિક્ખુના.

    Na puggalikabhogena, bhuñjitabbañhi bhikkhunā.

    ૨૮૬૨.

    2862.

    કંસવટ્ટકલોહાનં, ભાજનાનિપિ સબ્બસો;

    Kaṃsavaṭṭakalohānaṃ, bhājanānipi sabbaso;

    ન પુગ્ગલિકભોગેન, વટ્ટન્તિ પરિભુઞ્જિતું.

    Na puggalikabhogena, vaṭṭanti paribhuñjituṃ.

    ૨૮૬૩.

    2863.

    તિપુભણ્ડેપિ એસેવ, નયો ઞેય્યો વિભાવિના;

    Tipubhaṇḍepi eseva, nayo ñeyyo vibhāvinā;

    ન દોસો સઙ્ઘિકે અત્થિ, ગિહીનં સન્તકેસુ વા.

    Na doso saṅghike atthi, gihīnaṃ santakesu vā.

    ૨૮૬૪.

    2864.

    ખીરપાસાણસમ્ભૂતં, ગરુકં તટ્ટકાદિકં;

    Khīrapāsāṇasambhūtaṃ, garukaṃ taṭṭakādikaṃ;

    પાદગણ્હનતો ઉદ્ધં, ઘટકો ગરુભણ્ડકો.

    Pādagaṇhanato uddhaṃ, ghaṭako garubhaṇḍako.

    ૨૮૬૫.

    2865.

    સિઙ્ગિસજ્ઝુમયં હાર-કૂટજં ફલિકુબ્ભવં;

    Siṅgisajjhumayaṃ hāra-kūṭajaṃ phalikubbhavaṃ;

    ભાજનાનિ ન વટ્ટન્તિ, ગિહીનં સન્તકાનિપિ.

    Bhājanāni na vaṭṭanti, gihīnaṃ santakānipi.

    ૨૮૬૬.

    2866.

    વાસિ ભાજનિયા ખુદ્દા, ગરુભણ્ડં મહત્તરી;

    Vāsi bhājaniyā khuddā, garubhaṇḍaṃ mahattarī;

    તથા ફરસુ વેજ્જાનં, સિરાવેધનકમ્પિ ચ.

    Tathā pharasu vejjānaṃ, sirāvedhanakampi ca.

    ૨૮૬૭.

    2867.

    કુઠારિ વાસિ કુદ્દાલો, ગરુભણ્ડં નિખાદનં;

    Kuṭhāri vāsi kuddālo, garubhaṇḍaṃ nikhādanaṃ;

    સિખરમ્પિ ચ તેનેવ, ગહિતન્તિ પકાસિતં.

    Sikharampi ca teneva, gahitanti pakāsitaṃ.

    ૨૮૬૮.

    2868.

    ચતુરસ્સમુખં દોણિ-મુખં વઙ્કમ્પિ તત્થ ચ;

    Caturassamukhaṃ doṇi-mukhaṃ vaṅkampi tattha ca;

    સદણ્ડં ખુદ્દકં સબ્બં, ગરુભણ્ડં નિખાદનં.

    Sadaṇḍaṃ khuddakaṃ sabbaṃ, garubhaṇḍaṃ nikhādanaṃ.

    ૨૮૬૯.

    2869.

    મુટ્ઠિકમધિકરણી , સણ્ડાસો વા તુલાદિકં;

    Muṭṭhikamadhikaraṇī , saṇḍāso vā tulādikaṃ;

    કિઞ્ચિ સઙ્ઘસ્સ દિન્નં ચે, તં સબ્બં ગરુભણ્ડકં.

    Kiñci saṅghassa dinnaṃ ce, taṃ sabbaṃ garubhaṇḍakaṃ.

    ૨૮૭૦.

    2870.

    ન્હાપિતસ્સ ચ સણ્ડાસો, કત્તરી ચ મહત્તરી;

    Nhāpitassa ca saṇḍāso, kattarī ca mahattarī;

    મહાપિપ્ફલકં તુન્ન-કારાનં ગરુભણ્ડકં.

    Mahāpipphalakaṃ tunna-kārānaṃ garubhaṇḍakaṃ.

    ૨૮૭૧.

    2871.

    વલ્લિ સઙ્ઘસ્સ દિન્ના વા, તત્થજાતાપિ રક્ખિતા;

    Valli saṅghassa dinnā vā, tatthajātāpi rakkhitā;

    અડ્ઢબાહુપ્પમાણાપિ, ગરુ વેત્તલતાદિકા.

    Aḍḍhabāhuppamāṇāpi, garu vettalatādikā.

    ૨૮૭૨.

    2872.

    સુત્તવાકાદિનિબ્બત્તા, રજ્જુકા યોત્તકાનિ વા;

    Suttavākādinibbattā, rajjukā yottakāni vā;

    સઙ્ઘસ્સ દિન્નકાલે તુ, ગચ્છન્તિ ગરુભણ્ડતં.

    Saṅghassa dinnakāle tu, gacchanti garubhaṇḍataṃ.

    ૨૮૭૩.

    2873.

    નાળિકેરસ્સ હીરે વા, વાકે વા પન કેનચિ;

    Nāḷikerassa hīre vā, vāke vā pana kenaci;

    વટ્ટેત્વા હિ કતા એક-વટ્ટાપિ ગરુભણ્ડકં.

    Vaṭṭetvā hi katā eka-vaṭṭāpi garubhaṇḍakaṃ.

    ૨૮૭૪.

    2874.

    વેળુ સઙ્ઘસ્સ દિન્નો વા, રક્ખિતો તત્થજાતકો;

    Veḷu saṅghassa dinno vā, rakkhito tatthajātako;

    અટ્ઠઙ્ગુલાયતો સૂચિ-દણ્ડમત્તો ગરું સિયા.

    Aṭṭhaṅgulāyato sūci-daṇḍamatto garuṃ siyā.

    ૨૮૭૫.

    2875.

    છત્તદણ્ડસલાકાયો, દણ્ડો કત્તરયટ્ઠિપિ;

    Chattadaṇḍasalākāyo, daṇḍo kattarayaṭṭhipi;

    પાદગણ્હનકા તેલ-નાળી ભાજનિયા ઇમે.

    Pādagaṇhanakā tela-nāḷī bhājaniyā ime.

    ૨૮૭૬.

    2876.

    મુઞ્જાદીસુપિ યં કિઞ્ચિ, મુટ્ઠિમત્તં ગરું સિયા;

    Muñjādīsupi yaṃ kiñci, muṭṭhimattaṃ garuṃ siyā;

    તાલપણ્ણાદિમેકમ્પિ, દિન્નં વા તત્થજાતકં.

    Tālapaṇṇādimekampi, dinnaṃ vā tatthajātakaṃ.

    ૨૮૭૭.

    2877.

    અટ્ઠઙ્ગુલપ્પમાણોપિ, ગરુકં રિત્તપોત્થકો;

    Aṭṭhaṅgulappamāṇopi, garukaṃ rittapotthako;

    મત્તિકા પકતી વાપિ, પઞ્ચવણ્ણા સુધાપિ વા.

    Mattikā pakatī vāpi, pañcavaṇṇā sudhāpi vā.

    ૨૮૭૮.

    2878.

    સિલેસાદીસુ વા કિઞ્ચિ, દિન્નં વા તત્થજાતકં;

    Silesādīsu vā kiñci, dinnaṃ vā tatthajātakaṃ;

    તાલપક્કપમાણં તુ, ગરુભણ્ડન્તિ દીપિતં.

    Tālapakkapamāṇaṃ tu, garubhaṇḍanti dīpitaṃ.

    ૨૮૭૯.

    2879.

    વલ્લિવેળાદિકં કિઞ્ચિ, અરક્ખિતમગોપિતં;

    Valliveḷādikaṃ kiñci, arakkhitamagopitaṃ;

    ગરુભણ્ડં ન હોતેવ, ગહેતબ્બં યથાસુખં.

    Garubhaṇḍaṃ na hoteva, gahetabbaṃ yathāsukhaṃ.

    ૨૮૮૦.

    2880.

    રક્ખિતં ગોપિતં વાપિ, ગહેતબ્બં તુ ગણ્હતા;

    Rakkhitaṃ gopitaṃ vāpi, gahetabbaṃ tu gaṇhatā;

    સમકં અતિરેકં વા, દત્વા ફાતિકમેવ વા.

    Samakaṃ atirekaṃ vā, datvā phātikameva vā.

    ૨૮૮૧.

    2881.

    અઞ્જનં હરિતાલઞ્ચ, તથા હિઙ્ગુ મનોસિલા;

    Añjanaṃ haritālañca, tathā hiṅgu manosilā;

    ભાજેતબ્બન્તિ વિઞ્ઞેય્યં, વિઞ્ઞુના વિનયઞ્ઞુના.

    Bhājetabbanti viññeyyaṃ, viññunā vinayaññunā.

    ૨૮૮૨.

    2882.

    દારુભણ્ડેપિ યો કોચિ, સૂચિદણ્ડપ્પમાણકો;

    Dārubhaṇḍepi yo koci, sūcidaṇḍappamāṇako;

    અટ્ઠઙ્ગુલાયતો દારુ-ભણ્ડકો ગરુભણ્ડકં.

    Aṭṭhaṅgulāyato dāru-bhaṇḍako garubhaṇḍakaṃ.

    ૨૮૮૩.

    2883.

    મહાઅટ્ઠકથાયં તુ, વિભજિત્વાવ દસ્સિતં;

    Mahāaṭṭhakathāyaṃ tu, vibhajitvāva dassitaṃ;

    આસન્દિકોપિ સત્તઙ્ગો, ભદ્દપીઠઞ્ચ પીઠિકા.

    Āsandikopi sattaṅgo, bhaddapīṭhañca pīṭhikā.

    ૨૮૮૪.

    2884.

    પીઠમેળકપાદઞ્ચ, તથામણ્ડકવટ્ટકં;

    Pīṭhameḷakapādañca, tathāmaṇḍakavaṭṭakaṃ;

    કોચ્છં પલાલપીઠઞ્ચ, ધોવને ફલકમ્પિ ચ.

    Kocchaṃ palālapīṭhañca, dhovane phalakampi ca.

    ૨૮૮૫.

    2885.

    ભણ્ડિકા મુગ્ગરો ચેવ, વત્થઘટ્ટનમુગ્ગરો;

    Bhaṇḍikā muggaro ceva, vatthaghaṭṭanamuggaro;

    અમ્બણમ્પિ ચ મઞ્જૂસા, નાવા રજનદોણિકા.

    Ambaṇampi ca mañjūsā, nāvā rajanadoṇikā.

    ૨૮૮૬.

    2886.

    ઉળુઙ્કોપિ સમુગ્ગોપિ, કરણ્ડમ્પિ કટચ્છુપિ;

    Uḷuṅkopi samuggopi, karaṇḍampi kaṭacchupi;

    એવમાદિ તુ સબ્બમ્પિ, સઙ્ઘિકં ગરુભણ્ડકં.

    Evamādi tu sabbampi, saṅghikaṃ garubhaṇḍakaṃ.

    ૨૮૮૭.

    2887.

    સબ્બં દારુમયં ગેહ-સમ્ભારં ગરુકં મતં;

    Sabbaṃ dārumayaṃ geha-sambhāraṃ garukaṃ mataṃ;

    ભાજિયં કપ્પિયં ચમ્મં, અકપ્પિયમભાજિયં.

    Bhājiyaṃ kappiyaṃ cammaṃ, akappiyamabhājiyaṃ.

    ૨૮૮૮.

    2888.

    એળચમ્મં ગરું વુત્તં, તથેવોદુક્ખલાદિકં;

    Eḷacammaṃ garuṃ vuttaṃ, tathevodukkhalādikaṃ;

    પેસકારાદિભણ્ડઞ્ચ, કસિભણ્ડઞ્ચ સઙ્ઘિકં.

    Pesakārādibhaṇḍañca, kasibhaṇḍañca saṅghikaṃ.

    ૨૮૮૯.

    2889.

    તથેવાધારકો પત્ત-પિધાનં તાલવણ્ટકં;

    Tathevādhārako patta-pidhānaṃ tālavaṇṭakaṃ;

    બીજની પચ્છિ ચઙ્કોટં, સબ્બા સમ્મુઞ્જની ગરુ.

    Bījanī pacchi caṅkoṭaṃ, sabbā sammuñjanī garu.

    ૨૮૯૦.

    2890.

    યં કિઞ્ચિ ભૂમત્થરણં, યો કોચિ કટસારકો;

    Yaṃ kiñci bhūmattharaṇaṃ, yo koci kaṭasārako;

    ચક્કયુત્તકયાનઞ્ચ, સબ્બમ્પિ ગરુભણ્ડકં.

    Cakkayuttakayānañca, sabbampi garubhaṇḍakaṃ.

    ૨૮૯૧.

    2891.

    છત્તઞ્ચ મુટ્ઠિપણ્ણઞ્ચ, વિસાણંતુમ્બભાજનં;

    Chattañca muṭṭhipaṇṇañca, visāṇaṃtumbabhājanaṃ;

    ઉપાહનારણીધમ્મ-કરણાદિ લહું ઇદં.

    Upāhanāraṇīdhamma-karaṇādi lahuṃ idaṃ.

    ૨૮૯૨.

    2892.

    હત્થિદન્તો વિસાણઞ્ચ, યથાગતમતચ્છિતં;

    Hatthidanto visāṇañca, yathāgatamatacchitaṃ;

    મઞ્ચપાદાદિ યં કિઞ્ચિ, ભાજનીયમનિટ્ઠિતં.

    Mañcapādādi yaṃ kiñci, bhājanīyamaniṭṭhitaṃ.

    ૨૮૯૩.

    2893.

    નિટ્ઠિતો તચ્છિતો વાપિ, વિધો હિઙ્ગુકરણ્ડકો;

    Niṭṭhito tacchito vāpi, vidho hiṅgukaraṇḍako;

    અઞ્જની ચ સલાકાયો, ભાજની ઉદપુઞ્છની.

    Añjanī ca salākāyo, bhājanī udapuñchanī.

    ૨૮૯૪.

    2894.

    સબ્બં કુલાલભણ્ડમ્પિ, પરિભોગારહં પન;

    Sabbaṃ kulālabhaṇḍampi, paribhogārahaṃ pana;

    પત્તઙ્ગારકટાહઞ્ચ, ધૂમદાનં કપલ્લિકા.

    Pattaṅgārakaṭāhañca, dhūmadānaṃ kapallikā.

    ૨૮૯૫.

    2895.

    થૂપિકા દીપરુક્ખો ચ, ચયનચ્છદનિટ્ઠકા;

    Thūpikā dīparukkho ca, cayanacchadaniṭṭhakā;

    સઙ્ઘિકં પન સબ્બમ્પિ, ગરુભણ્ડન્તિ દીપિતં.

    Saṅghikaṃ pana sabbampi, garubhaṇḍanti dīpitaṃ.

    ૨૮૯૬.

    2896.

    પત્તો કઞ્ચનકો ચેવ, થાલકં કુણ્ડિકાપિ ચ;

    Patto kañcanako ceva, thālakaṃ kuṇḍikāpi ca;

    ઘટકો લોહભણ્ડેપિ, કુણ્ડિકાપિ ચ ભાજિયા.

    Ghaṭako lohabhaṇḍepi, kuṇḍikāpi ca bhājiyā.

    ૨૮૯૭.

    2897.

    ગરુના ગરુભણ્ડઞ્ચ, થાવરેન ચ થાવરં;

    Garunā garubhaṇḍañca, thāvarena ca thāvaraṃ;

    સઙ્ઘસ્સ પરિવત્તેત્વા, ગણ્હિતું પન વટ્ટતિ.

    Saṅghassa parivattetvā, gaṇhituṃ pana vaṭṭati.

    ૨૮૯૮.

    2898.

    અધોતેન ચ પાદેન, નક્કમે સયનાસનં;

    Adhotena ca pādena, nakkame sayanāsanaṃ;

    અલ્લપાદેન વા ભિક્ખુ, તથેવ સઉપાહનો.

    Allapādena vā bhikkhu, tatheva saupāhano.

    ૨૮૯૯.

    2899.

    ભૂમિયા નિટ્ઠુભન્તસ્સ, પરિકમ્મકતાય વા;

    Bhūmiyā niṭṭhubhantassa, parikammakatāya vā;

    પરિકમ્મકતં ભિત્તિં, અપસ્સેન્તસ્સ દુક્કટં.

    Parikammakataṃ bhittiṃ, apassentassa dukkaṭaṃ.

    ૨૯૦૦.

    2900.

    પરિકમ્મકતં ભૂમિં, સઙ્ઘિકં મઞ્ચપીઠકં;

    Parikammakataṃ bhūmiṃ, saṅghikaṃ mañcapīṭhakaṃ;

    અત્તનો સન્તકેનેવ, પત્થરિત્વાન કેનચિ.

    Attano santakeneva, pattharitvāna kenaci.

    ૨૯૦૧.

    2901.

    નિપજ્જિતબ્બં, સહસા, તસ્સ નિદ્દાયતો યદિ;

    Nipajjitabbaṃ, sahasā, tassa niddāyato yadi;

    સરીરાવયવો કોચિ, મઞ્ચં ફુસતિ દુક્કટં.

    Sarīrāvayavo koci, mañcaṃ phusati dukkaṭaṃ.

    ૨૯૦૨.

    2902.

    લોમેસુ પન લોમાનં, ગણનાયેવ દુક્કટં;

    Lomesu pana lomānaṃ, gaṇanāyeva dukkaṭaṃ;

    તલેન હત્થપાદાનં, વટ્ટતક્કમિતું પન.

    Talena hatthapādānaṃ, vaṭṭatakkamituṃ pana.

    ૨૯૦૩.

    2903.

    સહસ્સગ્ઘનકો કોચિ, પિણ્ડપાતો સચીવરો;

    Sahassagghanako koci, piṇḍapāto sacīvaro;

    પત્તો અવસ્સિકં ભિક્ખું, લિખિત્વા ઠપિતોપિ ચ.

    Patto avassikaṃ bhikkhuṃ, likhitvā ṭhapitopi ca.

    ૨૯૦૪.

    2904.

    તાદિસો પિણ્ડપાતોવ, સટ્ઠિવસ્સાનમચ્ચયે;

    Tādiso piṇḍapātova, saṭṭhivassānamaccaye;

    ઉપ્પન્નો સટ્ઠિવસ્સસ્સ, ઠિતિકાય દદે બુધો.

    Uppanno saṭṭhivassassa, ṭhitikāya dade budho.

    ૨૯૦૫.

    2905.

    ઉદ્દેસભત્તં ભુઞ્જિત્વા, જાતો ચે સામણેરકો;

    Uddesabhattaṃ bhuñjitvā, jāto ce sāmaṇerako;

    ગહેતું લભતિ તં પચ્છા, સામણેરસ્સ પાળિયા.

    Gahetuṃ labhati taṃ pacchā, sāmaṇerassa pāḷiyā.

    ૨૯૦૬.

    2906.

    સમ્પુણ્ણવીસવસ્સો યો, સ્વે ઉદ્દેસં લભિસ્સતિ;

    Sampuṇṇavīsavasso yo, sve uddesaṃ labhissati;

    અજ્જ સો ઉપસમ્પન્નો, અતીતા ઠિતિકા સિયા.

    Ajja so upasampanno, atītā ṭhitikā siyā.

    ૨૯૦૭.

    2907.

    સચે પન સલાકા તુ, લદ્ધા ભત્તં ન તંદિને;

    Sace pana salākā tu, laddhā bhattaṃ na taṃdine;

    લદ્ધં, પુનદિને તસ્સ, ગાહેતબ્બં, ન સંસયો.

    Laddhaṃ, punadine tassa, gāhetabbaṃ, na saṃsayo.

    ૨૯૦૮.

    2908.

    ઉત્તરુત્તરિભઙ્ગસ્સ, ભત્તસ્સેકચરસ્સ હિ;

    Uttaruttaribhaṅgassa, bhattassekacarassa hi;

    વિસુઞ્હિ ઠિતિકા કત્વા, દાતબ્બા તુ સલાકિકા.

    Visuñhi ṭhitikā katvā, dātabbā tu salākikā.

    ૨૯૦૯.

    2909.

    ભત્તમેવ સચે લદ્ધં, ન પનુત્તરિભઙ્ગકં;

    Bhattameva sace laddhaṃ, na panuttaribhaṅgakaṃ;

    લદ્ધમુત્તરિભઙ્ગં વા, ન લદ્ધં ભત્તમેવ વા.

    Laddhamuttaribhaṅgaṃ vā, na laddhaṃ bhattameva vā.

    ૨૯૧૦.

    2910.

    યેન યેન હિ યં યં તુ, ન લદ્ધં, તસ્સ તસ્સ ચ;

    Yena yena hi yaṃ yaṃ tu, na laddhaṃ, tassa tassa ca;

    તં તં પુનદિને ચાપિ, ગાહેતબ્બન્તિ દીપિતં.

    Taṃ taṃ punadine cāpi, gāhetabbanti dīpitaṃ.

    ૨૯૧૧.

    2911.

    સઙ્ઘુદ્દેસાદિકં ભત્તં, ઇદં સત્તવિધમ્પિ ચ;

    Saṅghuddesādikaṃ bhattaṃ, idaṃ sattavidhampi ca;

    આગન્તુકાદિભત્તઞ્ચ, ચતુબ્બિધમુદીરિતં.

    Āgantukādibhattañca, catubbidhamudīritaṃ.

    ૨૯૧૨.

    2912.

    વિહારવારભત્તઞ્ચ, નિચ્ચઞ્ચ કુટિભત્તકં;

    Vihāravārabhattañca, niccañca kuṭibhattakaṃ;

    પન્નરસવિધં ભત્તં, ઉદ્દિટ્ઠં સબ્બમેવિધ.

    Pannarasavidhaṃ bhattaṃ, uddiṭṭhaṃ sabbamevidha.

    ૨૯૧૩.

    2913.

    પાળિમટ્ઠકથઞ્ચેવ, ઓલોકેત્વા પુનપ્પુનં;

    Pāḷimaṭṭhakathañceva, oloketvā punappunaṃ;

    સઙ્ઘિકે પચ્ચયે સમ્મા, વિભજેય્ય વિચક્ખણો.

    Saṅghike paccaye sammā, vibhajeyya vicakkhaṇo.

    સેનાસનક્ખન્ધકકથા.

    Senāsanakkhandhakakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact