Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૩. સેરેય્યવગ્ગો

    13. Sereyyavaggo

    ૧. સેરેય્યકત્થેરઅપદાનં

    1. Sereyyakattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘અજ્ઝાયકો મન્તધરો, તિણ્ણં વેદાન પારગૂ;

    ‘‘Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū;

    અબ્ભોકાસે ઠિતો સન્તો, અદ્દસં લોકનાયકં.

    Abbhokāse ṭhito santo, addasaṃ lokanāyakaṃ.

    .

    2.

    ‘‘સીહં યથા વનચરં, બ્યગ્ઘરાજંવ નિત્તસં;

    ‘‘Sīhaṃ yathā vanacaraṃ, byaggharājaṃva nittasaṃ;

    તિધાપભિન્નમાતઙ્ગં, કુઞ્જરંવ મહેસિનં.

    Tidhāpabhinnamātaṅgaṃ, kuñjaraṃva mahesinaṃ.

    .

    3.

    ‘‘સેરેય્યકં ગહેત્વાન, આકાસે ઉક્ખિપિં 1 અહં;

    ‘‘Sereyyakaṃ gahetvāna, ākāse ukkhipiṃ 2 ahaṃ;

    બુદ્ધસ્સ આનુભાવેન, પરિવારેન્તિ સબ્બસો 3.

    Buddhassa ānubhāvena, parivārenti sabbaso 4.

    .

    4.

    ‘‘અધિટ્ઠહિ મહાવીરો, સબ્બઞ્ઞૂ લોકનાયકો;

    ‘‘Adhiṭṭhahi mahāvīro, sabbaññū lokanāyako;

    સમન્તા પુપ્ફચ્છદના, ઓકિરિંસુ નરાસભં.

    Samantā pupphacchadanā, okiriṃsu narāsabhaṃ.

    .

    5.

    ‘‘તતો સા પુપ્ફકઞ્ચુકા, અન્તોવણ્ટા બહિમુખા;

    ‘‘Tato sā pupphakañcukā, antovaṇṭā bahimukhā;

    સત્તાહં છદનં કત્વા, તતો અન્તરધાયથ.

    Sattāhaṃ chadanaṃ katvā, tato antaradhāyatha.

    .

    6.

    ‘‘તઞ્ચ અચ્છરિયં દિસ્વા, અબ્ભુતં લોમહંસનં;

    ‘‘Tañca acchariyaṃ disvā, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;

    બુદ્ધે ચિત્તં પસાદેસિં, સુગતે લોકનાયકે.

    Buddhe cittaṃ pasādesiṃ, sugate lokanāyake.

    .

    7.

    ‘‘તેન ચિત્તપ્પસાદેન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘Tena cittappasādena, sukkamūlena codito;

    કપ્પાનં સતસહસ્સં, દુગ્ગતિં નુપપજ્જહં.

    Kappānaṃ satasahassaṃ, duggatiṃ nupapajjahaṃ.

    .

    8.

    ‘‘પન્નરસસહસ્સમ્હિ , કપ્પાનં પઞ્ચવીસતિ;

    ‘‘Pannarasasahassamhi , kappānaṃ pañcavīsati;

    વીતમલા 5 સમાના ચ, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Vītamalā 6 samānā ca, cakkavattī mahabbalā.

    .

    9.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સેરેય્યકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sereyyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સેરેય્યકત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Sereyyakattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. નિક્ખિપિં (ક॰)
    2. nikkhipiṃ (ka.)
    3. સબ્બતો (સી॰)
    4. sabbato (sī.)
    5. ચિત્તમાલા (સી॰), વિલામાલા (સ્યા॰)
    6. cittamālā (sī.), vilāmālā (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧. સેરેય્યકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 1. Sereyyakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact