Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૧૩. સેરેય્યવગ્ગો

    13. Sereyyavaggo

    ૧. સેરેય્યકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    1. Sereyyakattheraapadānavaṇṇanā

    અજ્ઝાયકો મન્તધરોતિઆદિકં આયસ્મતો સેરેય્યકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમજિનવરેસુ કતાધિકારો તતો પરેસુ અત્તભાવસહસ્સેસુ વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્વા તિણ્ણં વેદાનં પારં ગન્ત્વા ઇતિહાસાદિસકલબ્રાહ્મણધમ્મેસુ કોટિપ્પત્તો એકસ્મિં દિવસે અબ્ભોકાસે સપરિવારો ઠિતો ભગવન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો સેરેય્યપુપ્ફં ગહેત્વા આકાસે ખિપન્તો પૂજેસિ. તાનિ પુપ્ફાનિ આકાસે વિતાનં હુત્વા સત્તાહં ઠત્વા પચ્છા અન્તરધાયિંસુ. સો તં અચ્છરિયં દિસ્વા અતીવ પસન્નમાનસો તેનેવ પીતિસોમનસ્સેન કાલં કત્વા તુસિતાદીસુ નિબ્બત્તો તત્થ દિબ્બસુખમનુભવિત્વા તતો મનુસ્સસુખમનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પાપુણિત્વા પુબ્બવાસનાબલેન સત્થરિ પસન્નો પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.

    Ajjhāyakomantadharotiādikaṃ āyasmato sereyyakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimajinavaresu katādhikāro tato paresu attabhāvasahassesu vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto vipassissa bhagavato kāle brāhmaṇakule nibbatto viññutaṃ patvā tiṇṇaṃ vedānaṃ pāraṃ gantvā itihāsādisakalabrāhmaṇadhammesu koṭippatto ekasmiṃ divase abbhokāse saparivāro ṭhito bhagavantaṃ disvā pasannamānaso sereyyapupphaṃ gahetvā ākāse khipanto pūjesi. Tāni pupphāni ākāse vitānaṃ hutvā sattāhaṃ ṭhatvā pacchā antaradhāyiṃsu. So taṃ acchariyaṃ disvā atīva pasannamānaso teneva pītisomanassena kālaṃ katvā tusitādīsu nibbatto tattha dibbasukhamanubhavitvā tato manussasukhamanubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kulagehe nibbatto viññutaṃ pāpuṇitvā pubbavāsanābalena satthari pasanno pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.

    . સો અપરભાગે પુરાકતકુસલં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો અજ્ઝાયકો મન્તધરોતિઆદિમાહ. તં હેટ્ઠા વુત્તત્થમેવ.

    1. So aparabhāge purākatakusalaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento ajjhāyako mantadharotiādimāha. Taṃ heṭṭhā vuttatthameva.

    . સેરેય્યકં ગહેત્વાનાતિ સિરિસે ભવં જાતિપુપ્ફં સેરેય્યં, સેરેય્યમેવ સેરેય્યકં, તં સેરેય્યકં ગહેત્વાનાતિ સમ્બન્ધો. ભગવતિ પસન્નો જાતિસુમનમકુળચમ્પકાદીનિ પુપ્ફાનિ પતિટ્ઠપેત્વા પૂજેતું કાલં નત્થિતાય તત્થ સમ્પત્તં તં સેરેય્યકં પુપ્ફં ગહેત્વા પૂજેસિન્તિ અત્થો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.

    3.Sereyyakaṃ gahetvānāti sirise bhavaṃ jātipupphaṃ sereyyaṃ, sereyyameva sereyyakaṃ, taṃ sereyyakaṃ gahetvānāti sambandho. Bhagavati pasanno jātisumanamakuḷacampakādīni pupphāni patiṭṭhapetvā pūjetuṃ kālaṃ natthitāya tattha sampattaṃ taṃ sereyyakaṃ pupphaṃ gahetvā pūjesinti attho. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    સેરેય્યકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Sereyyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૧. સેરેય્યકત્થેરઅપદાનં • 1. Sereyyakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact