Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā |
૨. સેતુચ્છત્થેરગાથાવણ્ણના
2. Setucchattheragāthāvaṇṇanā
માનેન વઞ્ચિતાસેતિ આયસ્મતો સેતુચ્છત્થેરસ્સ ગાથા. કા ઉપ્પત્તિ? અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયં પુઞ્ઞં ઉપચિનન્તો તિસ્સસ્સ સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તિત્વા વિઞ્ઞુતં પત્તો એકદિવસં તિસ્સં ભગવન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો સુમધુરં પનસફલં અભિસઙ્ખતં નાળિકેરસાળવં અદાસિ. સો તેન પુઞ્ઞકમ્મેન દેવલોકે નિબ્બત્તિત્વા અપરાપરં દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે અઞ્ઞતરસ્સ મણ્ડલિકરઞ્ઞો પુત્તો હુત્વા નિબ્બત્તિ, સેતુચ્છોતિસ્સ નામં અહોસિ. સો પિતરિ મતે રજ્જે પતિટ્ઠિતો ઉસ્સાહસત્તીનં અભાવેન રાજકિચ્ચાનિ વિરાધેન્તો રજ્જં પરહત્થગતં કત્વા દુક્ખપ્પત્તિયા સંવેગજાતો જનપદચારિકં ચરન્તં ભગવન્તં દિસ્વા ઉપસઙ્કમિત્વા ધમ્મં સુત્વા પટિલદ્ધસદ્ધો પબ્બજિત્વા પરિકમ્મં કરોન્તો તદહેવ અરહત્તં પાપુણિ. તેન વુત્તં અપદાને (અપ॰ થેર ૧.૧૭.૧૩-૧૭) –
Mānenavañcitāseti āyasmato setucchattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ puññaṃ upacinanto tissassa sammāsambuddhassa kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto ekadivasaṃ tissaṃ bhagavantaṃ disvā pasannamānaso sumadhuraṃ panasaphalaṃ abhisaṅkhataṃ nāḷikerasāḷavaṃ adāsi. So tena puññakammena devaloke nibbattitvā aparāparaṃ devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde aññatarassa maṇḍalikarañño putto hutvā nibbatti, setucchotissa nāmaṃ ahosi. So pitari mate rajje patiṭṭhito ussāhasattīnaṃ abhāvena rājakiccāni virādhento rajjaṃ parahatthagataṃ katvā dukkhappattiyā saṃvegajāto janapadacārikaṃ carantaṃ bhagavantaṃ disvā upasaṅkamitvā dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā parikammaṃ karonto tadaheva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.17.13-17) –
‘‘તિસ્સસ્સ ખો ભગવતો, પુબ્બે ફલમદાસહં;
‘‘Tissassa kho bhagavato, pubbe phalamadāsahaṃ;
નાળિકેરઞ્ચ પાદાસિં, ખજ્જકં અભિસમ્મતં.
Nāḷikerañca pādāsiṃ, khajjakaṃ abhisammataṃ.
‘‘બુદ્ધસ્સ તમહં દત્વા, તિસ્સસ્સ તુ મહેસિનો;
‘‘Buddhassa tamahaṃ datvā, tissassa tu mahesino;
મોદામહં કામકામી, ઉપપજ્જિં યમિચ્છકં.
Modāmahaṃ kāmakāmī, upapajjiṃ yamicchakaṃ.
‘‘દ્વેનવુતે ઇતો કપ્પે, યં દાનમદદિં તદા;
‘‘Dvenavute ito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ફલદાનસ્સિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, phaladānassidaṃ phalaṃ.
‘‘ઇતો તેરસકપ્પમ્હિ, રાજા ઇન્દસમો અહુ;
‘‘Ito terasakappamhi, rājā indasamo ahu;
સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.
Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
અરહત્તં પન પત્વા કિલેસે ગરહન્તો –
Arahattaṃ pana patvā kilese garahanto –
૧૦૨.
102.
‘‘માનેન વઞ્ચિતાસે, સઙ્ખારેસુ સંકિલિસ્સમાનાસે;
‘‘Mānena vañcitāse, saṅkhāresu saṃkilissamānāse;
લાભાલાભેન મથિતા, સમાધિં નાધિગચ્છન્તી’’તિ. – ગાથં અભાસિ;
Lābhālābhena mathitā, samādhiṃ nādhigacchantī’’ti. – gāthaṃ abhāsi;
તત્થ માનેન વઞ્ચિતાસેતિ ‘‘સેય્યોહમસ્મી’’તિઆદિનયપ્પવત્તેન માનેન અત્તુક્કંસનપરવમ્ભનાદિવસેન કુસલભણ્ડચ્છેદનેન વિપ્પલદ્ધા. સઙ્ખારેસુ સંકિલિસ્સમાનાસેતિ અજ્ઝત્તિકબાહિરેસુ ચક્ખાદીસુ ચેવ રૂપાદીસુ ચ સઙ્ખતધમ્મેસુ સંકિલિસ્સમાના, ‘‘એતં મમ, એસોહમસ્મિ, એસો મે અત્તા’’તિ તંનિમિત્તં તણ્હાગાહાદિવસેન સંકિલેસં આપજ્જમાના. લાભાલાભેન મથિતાતિ પત્તચીવરાદીનઞ્ચેવ વત્થાદીનઞ્ચ લાભેન તેસંયેવ ચ અલાભેન તંનિમિત્તં ઉપ્પન્નેહિ અનુનયપટિઘેહિ મથિતા મદ્દિતા અભિભૂતા. નિદસ્સનમત્તઞ્ચેતં અવસિટ્ઠલોકધમ્માનમ્પેત્થ સઙ્ગહો દટ્ઠબ્બો. સમાધિં નાધિગચ્છન્તીતિ તે એવરૂપા પુગ્ગલા સમાધિં સમથવિપસ્સનાવસેન ચિત્તેકગ્ગતં કદાચિપિ ન વિન્દન્તિ ન પટિલભન્તિ ન પાપુણન્તિ સમાધિસંવત્તનિકાનં ધમ્માનં અભાવતો, ઇતરેસઞ્ચ ભાવતો. ઇધાપિ યથા માનાદીહિ અભિભૂતા અવિદ્દસુનો સમાધિં નાધિગચ્છન્તિ, ન એવં વિદ્દસુનો. તે પન માદિસા તેહિ અનભિભૂતા સમાધિં અધિગચ્છન્તેવાતિ બ્યતિરેકમુખેન અઞ્ઞાબ્યાકરણન્તિ વેદિતબ્બં.
Tattha mānena vañcitāseti ‘‘seyyohamasmī’’tiādinayappavattena mānena attukkaṃsanaparavambhanādivasena kusalabhaṇḍacchedanena vippaladdhā. Saṅkhāresu saṃkilissamānāseti ajjhattikabāhiresu cakkhādīsu ceva rūpādīsu ca saṅkhatadhammesu saṃkilissamānā, ‘‘etaṃ mama, esohamasmi, eso me attā’’ti taṃnimittaṃ taṇhāgāhādivasena saṃkilesaṃ āpajjamānā. Lābhālābhena mathitāti pattacīvarādīnañceva vatthādīnañca lābhena tesaṃyeva ca alābhena taṃnimittaṃ uppannehi anunayapaṭighehi mathitā madditā abhibhūtā. Nidassanamattañcetaṃ avasiṭṭhalokadhammānampettha saṅgaho daṭṭhabbo. Samādhiṃ nādhigacchantīti te evarūpā puggalā samādhiṃ samathavipassanāvasena cittekaggataṃ kadācipi na vindanti na paṭilabhanti na pāpuṇanti samādhisaṃvattanikānaṃ dhammānaṃ abhāvato, itaresañca bhāvato. Idhāpi yathā mānādīhi abhibhūtā aviddasuno samādhiṃ nādhigacchanti, na evaṃ viddasuno. Te pana mādisā tehi anabhibhūtā samādhiṃ adhigacchantevāti byatirekamukhena aññābyākaraṇanti veditabbaṃ.
સેતુચ્છત્થેરગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Setucchattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi / ૨. સેતુચ્છત્થેરગાથા • 2. Setucchattheragāthā