Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    4. ஸெய்யாஸுத்தங்

    4. Seyyāsuttaṃ

    246. ‘‘சதஸ்ஸோ இமா, பி⁴க்க²வே, ஸெய்யா. கதமா சதஸ்ஸோ? பேதஸெய்யா, காமபோ⁴கி³ஸெய்யா , ஸீஹஸெய்யா, ததா²க³தஸெய்யா. கதமா ச, பி⁴க்க²வே, பேதஸெய்யா? யேபு⁴ய்யேன, பி⁴க்க²வே, பேதா உத்தானா ஸெந்தி; அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, பேதஸெய்யா.

    246. ‘‘Catasso imā, bhikkhave, seyyā. Katamā catasso? Petaseyyā, kāmabhogiseyyā , sīhaseyyā, tathāgataseyyā. Katamā ca, bhikkhave, petaseyyā? Yebhuyyena, bhikkhave, petā uttānā senti; ayaṃ vuccati, bhikkhave, petaseyyā.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, காமபோ⁴கி³ஸெய்யா? யேபு⁴ய்யேன, பி⁴க்க²வே, காமபோ⁴கீ³ வாமேன பஸ்ஸேன ஸெந்தி; அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, காமபோ⁴கி³ஸெய்யா.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, kāmabhogiseyyā? Yebhuyyena, bhikkhave, kāmabhogī vāmena passena senti; ayaṃ vuccati, bhikkhave, kāmabhogiseyyā.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஸீஹஸெய்யா? ஸீஹோ , பி⁴க்க²வே, மிக³ராஜா த³க்கி²ணேன பஸ்ஸேன ஸெய்யங் கப்பேதி, பாதே³ பாத³ங் அச்சாதா⁴ய, அந்தரஸத்தி²ம்ஹி நங்கு³ட்ட²ங் அனுபக்கி²பித்வா. ஸோ படிபு³ஜ்ஜி²த்வா புரிமங் காயங் அப்³பு⁴ன்னாமெத்வா பச்சி²மங் காயங் அனுவிலோகேதி. ஸசே, பி⁴க்க²வே, ஸீஹோ மிக³ராஜா கிஞ்சி பஸ்ஸதி காயஸ்ஸ விக்கி²த்தங் வா விஸடங் வா, தேன, பி⁴க்க²வே, ஸீஹோ மிக³ராஜா அனத்தமனோ ஹோதி. ஸசே பன, பி⁴க்க²வே, ஸீஹோ மிக³ராஜா ந கிஞ்சி பஸ்ஸதி காயஸ்ஸ விக்கி²த்தங் வா விஸடங் வா, தேன , பி⁴க்க²வே, ஸீஹோ மிக³ராஜா அத்தமனோ ஹோதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸீஹஸெய்யா.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, sīhaseyyā? Sīho , bhikkhave, migarājā dakkhiṇena passena seyyaṃ kappeti, pāde pādaṃ accādhāya, antarasatthimhi naṅguṭṭhaṃ anupakkhipitvā. So paṭibujjhitvā purimaṃ kāyaṃ abbhunnāmetvā pacchimaṃ kāyaṃ anuviloketi. Sace, bhikkhave, sīho migarājā kiñci passati kāyassa vikkhittaṃ vā visaṭaṃ vā, tena, bhikkhave, sīho migarājā anattamano hoti. Sace pana, bhikkhave, sīho migarājā na kiñci passati kāyassa vikkhittaṃ vā visaṭaṃ vā, tena , bhikkhave, sīho migarājā attamano hoti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, sīhaseyyā.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தஸெய்யா? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ விவிச்சேவ காமேஹி…பே॰… சதுத்த²ங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தஸெய்யா. இமா கோ², பி⁴க்க²வே, சதஸ்ஸோ ஸெய்யா’’தி. சதுத்த²ங்.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, tathāgataseyyā? Idha, bhikkhave, tathāgato vivicceva kāmehi…pe… catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, tathāgataseyyā. Imā kho, bhikkhave, catasso seyyā’’ti. Catutthaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 4. ஸெய்யாஸுத்தவண்ணனா • 4. Seyyāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 4-7. ஸெய்யாஸுத்தாதி³வண்ணனா • 4-7. Seyyāsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact