Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
ખુદ્દકનિકાયે
Khuddakanikāye
અપદાન-અટ્ઠકથા
Apadāna-aṭṭhakathā
(દુતિયો ભાગો)
(Dutiyo bhāgo)
થેરાપદાનં
Therāpadānaṃ
૨. સીહાસનિયવગ્ગો
2. Sīhāsaniyavaggo
૧. સીહાસનદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના
1. Sīhāsanadāyakattheraapadānavaṇṇanā
નિબ્બુતે લોકનાથમ્હીતિઆદિકં આયસ્મતો સીહાસનદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો કાલે વિભવસમ્પન્ને સદ્ધાસમ્પન્ને એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો, ધરમાને ભગવતિ દેવલોકે વસિત્વા નિબ્બુતે ભગવતિ ઉપ્પન્નત્તા વિઞ્ઞુતં પત્તો ભગવતો સારીરિકચેતિયં દિસ્વા ‘‘અહો મે અલાભા, ભગવતો ધરમાને કાલે અસમ્પત્તો’’તિ ચિન્તેત્વા ચેતિયે ચિત્તં પસાદેત્વા સોમનસ્સજાતો સબ્બરતનમયં દેવતાનિમ્મિતસદિસં ધમ્માસને સીહાસનં કારેત્વા જીવમાનકબુદ્ધસ્સ વિય પૂજેસિ. તસ્સુપરિ ગેહમ્પિ દિબ્બવિમાનમિવ કારેસિ, પાદટ્ઠપનપાદપીઠમ્પિ કારેસિ. એવં યાવજીવં દીપધૂપપુપ્ફગન્ધાદીહિ અનેકવિધં પૂજં કત્વા તતો ચુતો દેવલોકે નિબ્બત્તો છ કામસગ્ગે અપરાપરં દિબ્બસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા મનુસ્સેસુ ચક્કવત્તિસમ્પત્તિં અનેકક્ખત્તું અનુભવિત્વા સઙ્ખ્યાતિક્કન્તં પદેસરજ્જસમ્પત્તિઞ્ચ અનુભવિત્વા કસ્સપસ્સ ભગવતો સાસને પબ્બજિત્વા સમણધમ્મં કત્વા એત્થન્તરે દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં વિભવસમ્પન્ને કુલે નિબ્બત્તિત્વા વિઞ્ઞુતં પત્તો સત્થુ ધમ્મદેસનં સુત્વા પટિલદ્ધસદ્ધો પબ્બજિત્વા લદ્ધૂપસમ્પદો કમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા ઘટેન્તો વાયમન્તો નચિરસ્સેવ અરહત્તં પાપુણિ.
Nibbutelokanāthamhītiādikaṃ āyasmato sīhāsanadāyakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinanto siddhatthassa bhagavato kāle vibhavasampanne saddhāsampanne ekasmiṃ kule nibbatto, dharamāne bhagavati devaloke vasitvā nibbute bhagavati uppannattā viññutaṃ patto bhagavato sārīrikacetiyaṃ disvā ‘‘aho me alābhā, bhagavato dharamāne kāle asampatto’’ti cintetvā cetiye cittaṃ pasādetvā somanassajāto sabbaratanamayaṃ devatānimmitasadisaṃ dhammāsane sīhāsanaṃ kāretvā jīvamānakabuddhassa viya pūjesi. Tassupari gehampi dibbavimānamiva kāresi, pādaṭṭhapanapādapīṭhampi kāresi. Evaṃ yāvajīvaṃ dīpadhūpapupphagandhādīhi anekavidhaṃ pūjaṃ katvā tato cuto devaloke nibbatto cha kāmasagge aparāparaṃ dibbasampattiṃ anubhavitvā manussesu cakkavattisampattiṃ anekakkhattuṃ anubhavitvā saṅkhyātikkantaṃ padesarajjasampattiñca anubhavitvā kassapassa bhagavato sāsane pabbajitvā samaṇadhammaṃ katvā etthantare devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ vibhavasampanne kule nibbattitvā viññutaṃ patto satthu dhammadesanaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā laddhūpasampado kammaṭṭhānaṃ gahetvā ghaṭento vāyamanto nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi.
૧. એવં પત્તઅરહત્તફલો અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સં ઉપ્પાદેત્વા પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો નિબ્બુતે લોકનાથમ્હીતિઆદિમાહ. તત્થ લોકસ્સ નાથો પધાનોતિ લોકનાથો, લોકત્તયસામીતિ અત્થો. લોકનાથે સિદ્ધત્થમ્હિ નિબ્બુતેતિ સમ્બન્ધો. વિત્થારિતે પાવચનેતિ પાવચને પિટકત્તયે વિત્થારિતે પત્થટે પાકટેતિ અત્થો. બાહુજઞ્ઞમ્હિ સાસનેતિ સિક્ખત્તયસઙ્ગહિતે બુદ્ધસાસને અનેકસતસહસ્સકોટિખીણાસવસઙ્ખાતેહિ બહુજનેહિ ઞાતે અધિગતેતિ અત્થો.
1. Evaṃ pattaarahattaphalo attano pubbakammaṃ saritvā somanassaṃ uppādetvā pubbacaritāpadānaṃ pakāsento nibbute lokanāthamhītiādimāha. Tattha lokassa nātho padhānoti lokanātho, lokattayasāmīti attho. Lokanāthe siddhatthamhi nibbuteti sambandho. Vitthārite pāvacaneti pāvacane piṭakattaye vitthārite patthaṭe pākaṭeti attho. Bāhujaññamhi sāsaneti sikkhattayasaṅgahite buddhasāsane anekasatasahassakoṭikhīṇāsavasaṅkhātehi bahujanehi ñāte adhigateti attho.
૨-૩. પસન્નચિત્તો સુમનોતિ તદા અહં બુદ્ધસ્સ ધરમાનકાલે અસમ્પત્તો નિબ્બુતે તસ્મિં દેવલોકા ચવિત્વા મનુસ્સલોકં ઉપપન્નો તસ્સ ભગવતો સારીરિકધાતુચેતિયં દિસ્વા પસન્નચિત્તો સદ્ધાસમ્પયુત્તમનો સુન્દરમનો ‘‘અહો મમાગમનં સ્વાગમન’’ન્તિ સઞ્જાતપસાદબહુમાનો ‘‘મયા નિબ્બાનાધિગમાય એકં પુઞ્ઞં કાતું વટ્ટતી’’તિ ચિન્તેત્વા ભગવતો ચેતિયસમીપે ભગવન્તં ઉદ્દિસ્સ હિરઞ્ઞસુવણ્ણરતનાદીહિ અલઙ્કરિત્વાવ સીહાસનં અકાસિ. તત્ર નિસિન્નસ્સ પાદટ્ઠપનત્થાય પાદપીઠઞ્ચ કારેસિ. સીહાસનસ્સ અતેમનત્થાય તસ્સુપરિ ઘરઞ્ચ કારેસિ. તેન વુત્તં – ‘‘સીહાસનમકાસહં…પે॰… ઘરં તત્થ અકાસહ’’ન્તિ. તેન ચિત્તપ્પસાદેનાતિ ધરમાનસ્સ વિય ભગવતો સીહાસનં મયા કતં, તેન ચિત્તપ્પસાદેન. તુસિતં ઉપપજ્જહન્તિ તુસિતભવને ઉપપજ્જિન્તિ અત્થો.
2-3.Pasannacitto sumanoti tadā ahaṃ buddhassa dharamānakāle asampatto nibbute tasmiṃ devalokā cavitvā manussalokaṃ upapanno tassa bhagavato sārīrikadhātucetiyaṃ disvā pasannacitto saddhāsampayuttamano sundaramano ‘‘aho mamāgamanaṃ svāgamana’’nti sañjātapasādabahumāno ‘‘mayā nibbānādhigamāya ekaṃ puññaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā bhagavato cetiyasamīpe bhagavantaṃ uddissa hiraññasuvaṇṇaratanādīhi alaṅkaritvāva sīhāsanaṃ akāsi. Tatra nisinnassa pādaṭṭhapanatthāya pādapīṭhañca kāresi. Sīhāsanassa atemanatthāya tassupari gharañca kāresi. Tena vuttaṃ – ‘‘sīhāsanamakāsahaṃ…pe… gharaṃ tattha akāsaha’’nti. Tena cittappasādenāti dharamānassa viya bhagavato sīhāsanaṃ mayā kataṃ, tena cittappasādena. Tusitaṃ upapajjahanti tusitabhavane upapajjinti attho.
૪. આયામેન ચતુબ્બીસાતિ તત્રુપપન્નસ્સ દેવભૂતસ્સ સતો મય્હં સુકતં પુઞ્ઞેન નિબ્બત્તિતં પાતુભૂતં આયામેન ઉચ્ચતો ચતુબ્બીસયોજનં વિત્થારેન તિરિયતો ચતુદ્દસયોજનં તાવદેવ નિબ્બત્તિક્ખણેયેવ આસિ અહોસીતિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.
4.Āyāmena catubbīsāti tatrupapannassa devabhūtassa sato mayhaṃ sukataṃ puññena nibbattitaṃ pātubhūtaṃ āyāmena uccato catubbīsayojanaṃ vitthārena tiriyato catuddasayojanaṃ tāvadeva nibbattikkhaṇeyeva āsi ahosīti attho. Sesaṃ suviññeyyameva.
૯. ચતુન્નવુતે ઇતો કપ્પેતિ ઇતો કપ્પતો ચતુનવુતે કપ્પે યં કમ્મં અકરિં અકાસિં, તદા તતો પટ્ઠાય પુઞ્ઞબલેન કઞ્ચિ દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ન અનુભૂતપુબ્બા કાચિ દુગ્ગતીતિ અત્થો.
9.Catunnavuteito kappeti ito kappato catunavute kappe yaṃ kammaṃ akariṃ akāsiṃ, tadā tato paṭṭhāya puññabalena kañci duggatiṃ nābhijānāmi, na anubhūtapubbā kāci duggatīti attho.
૧૦. તેસત્તતિમ્હિતો કપ્પેતિ ઇતો કપ્પતો તેસત્તતિકપ્પે. ઇન્દનામા તયો જનાતિ ઇન્દનામકા તયો ચક્કવત્તિરાજાનો એકસ્મિં કપ્પે તીસુ જાતીસુ ઇન્દો નામ ચક્કવત્તી રાજા અહોસિન્તિ અત્થો. દ્વેસત્તતિમ્હિતો કપ્પેતિ ઇતો દ્વેસત્તતિકપ્પે. સુમનનામકા તયો જના તિક્ખત્તું ચક્કવત્તિરાજાનો અહેસું.
10.Tesattatimhito kappeti ito kappato tesattatikappe. Indanāmā tayo janāti indanāmakā tayo cakkavattirājāno ekasmiṃ kappe tīsu jātīsu indo nāma cakkavattī rājā ahosinti attho. Dvesattatimhitokappeti ito dvesattatikappe. Sumananāmakā tayo janā tikkhattuṃ cakkavattirājāno ahesuṃ.
૧૧. સમસત્તતિતો કપ્પેતિ ઇતો કપ્પતો અનૂનાધિકે સત્તતિમે કપ્પે વરુણનામકા વરુણો ચક્કવત્તીતિ એવંનામકા તયો ચક્કવત્તિરાજાનો ચક્કરતનસમ્પન્ના ચતુદીપમ્હિ ઇસ્સરા અહેસુન્તિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.
11.Samasattatito kappeti ito kappato anūnādhike sattatime kappe varuṇanāmakā varuṇo cakkavattīti evaṃnāmakā tayo cakkavattirājāno cakkaratanasampannā catudīpamhi issarā ahesunti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.
સીહાસનદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Sīhāsanadāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૧. સીહાસનદાયકત્થેરઅપદાનં • 1. Sīhāsanadāyakattheraapadānaṃ