Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    6. ஸீஹஸுத்தவண்ணனா

    6. Sīhasuttavaṇṇanā

    78. ஸீஹோதி பரிஸ்ஸயஸஹனதோ படிபக்க²ஹனநதோ ச ‘‘ஸீஹோ’தி லத்³த⁴னாமோ மிகா³தி⁴பதி. சத்தாரோதி ச ஸமானேபி ஸீஹஜாதிகபா⁴வே வண்ணவிஸேஸாதி³ஸித்³தே⁴ன விஸேஸேன சத்தாரோ ஸீஹா. தே இதா³னி நாமதோ வண்ணதோ ஆஹாரதோ த³ஸ்ஸெத்வா இதா⁴தி⁴ப்பேதஸீஹங் நானப்பகாரதோ விபா⁴வேதுங் ‘‘திணஸீஹோ’’திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். திணப⁴க்கோ² ஸீஹோ திணஸீஹோ புரிமபதே³ உத்தரபத³லோபேன யதா² ‘‘ஸாகபத்தி²வோ’’தி. காளவண்ணதாய காளஸீஹோ. ததா² பண்டு³ஸீஹோ. தேனாஹ ‘‘காளஸீஹோ காளகா³விஸதி³ஸோ, பண்டு³ஸீஹோ பண்டு³பலாஸவண்ணகா³விஸதி³ஸோ’’தி. ரத்தகம்ப³லஸ்ஸ விய கேஸரோ கேஸரகலாபோ ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி கேஸரீ. லாகா²ரஸபரிகம்மகதேஹி விய பாத³பரியந்தேஹீதி யோஜனா.

    78.Sīhoti parissayasahanato paṭipakkhahananato ca ‘‘sīho’ti laddhanāmo migādhipati. Cattāroti ca samānepi sīhajātikabhāve vaṇṇavisesādisiddhena visesena cattāro sīhā. Te idāni nāmato vaṇṇato āhārato dassetvā idhādhippetasīhaṃ nānappakārato vibhāvetuṃ ‘‘tiṇasīho’’tiādi āraddhaṃ. Tiṇabhakkho sīho tiṇasīho purimapade uttarapadalopena yathā ‘‘sākapatthivo’’ti. Kāḷavaṇṇatāya kāḷasīho. Tathā paṇḍusīho. Tenāha ‘‘kāḷasīho kāḷagāvisadiso, paṇḍusīho paṇḍupalāsavaṇṇagāvisadiso’’ti. Rattakambalassa viya kesaro kesarakalāpo etassa atthīti kesarī. Lākhārasaparikammakatehi viya pādapariyantehīti yojanā.

    கம்மானுபா⁴வஸித்³த⁴ஆதி⁴பச்சமஹேஸக்க²தாஹி ஸப்³ப³மிக³க³ணஸ்ஸ ராஜா ஸுவண்ணகு³ஹதோ வாதிஆதி³ ‘‘ஸீஹஸ்ஸ விஹாரோ கிரியா ஏவங் ஹோதீ’’தி கத்வா வுத்தங்.

    Kammānubhāvasiddhaādhipaccamahesakkhatāhi sabbamigagaṇassa rājā suvaṇṇaguhato vātiādi ‘‘sīhassa vihāro kiriyā evaṃ hotī’’ti katvā vuttaṃ.

    ஸமங் பதிட்டா²பெத்வாதி ஸப்³ப³பா⁴கே³ஹி ஸமமேவ பூ⁴மியங் பதிட்டா²பெத்வா. ஆகட்³டி⁴த்வாதி புரதோ ஆகட்³டி⁴த்வா . அபி⁴ஹரித்வாதி அபி⁴முக²ங் ஹரித்வா. ஸங்கா⁴தந்தி வினாஸங். வீஸதியட்டி²கங் டா²னங் உஸப⁴ங்.

    Samaṃ patiṭṭhāpetvāti sabbabhāgehi samameva bhūmiyaṃ patiṭṭhāpetvā. Ākaḍḍhitvāti purato ākaḍḍhitvā . Abhiharitvāti abhimukhaṃ haritvā. Saṅghātanti vināsaṃ. Vīsatiyaṭṭhikaṃ ṭhānaṃ usabhaṃ.

    ஸமஸீஹோதி ஸமஜாதிகோ ஸமபா⁴கோ³ ச ஸீஹோ. ஸமானொஸ்மீதி தே³ஸனாமத்தங், ஸமப்பபா⁴வதாயபி ந பா⁴யதி. ஸக்காயதி³ட்டி²ப³லவதாயாதி ‘‘கே அஞ்ஞே அம்ஹேஹி உத்தரிதரா, அத² கோ² மயமேவ மஹாப³லா’’தி ஏவங் ப³லாதிமானநிமித்தாய அஹங்காரஹேதுபூ⁴தாய ஸக்காயதி³ட்டி²யா ப³லபா⁴வேன. ஸக்காயதி³ட்டி²பஹீனத்தாதி ஸக்காயதி³ட்டி²யா பஹீனத்தா நிரஹங்காரத்தா அத்தஸினேஹஸ்ஸ ஸுட்டு² ஸமுக்³கா⁴டிதத்தா ந பா⁴யதி.

    Samasīhoti samajātiko samabhāgo ca sīho. Samānosmīti desanāmattaṃ, samappabhāvatāyapi na bhāyati. Sakkāyadiṭṭhibalavatāyāti ‘‘ke aññe amhehi uttaritarā, atha kho mayameva mahābalā’’ti evaṃ balātimānanimittāya ahaṅkārahetubhūtāya sakkāyadiṭṭhiyā balabhāvena. Sakkāyadiṭṭhipahīnattāti sakkāyadiṭṭhiyā pahīnattā nirahaṅkārattā attasinehassa suṭṭhu samugghāṭitattā na bhāyati.

    ததா² ததா²தி ஸீஹஸதி³ஸதாதி³னா தேன தேன பகாரேன அத்தானங் கதே²ஸீதி வத்வா தமத்த²ங் விவரித்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸீஹோதி கோ²’’திஆதி³ வுத்தங்.

    Tathā tathāti sīhasadisatādinā tena tena pakārena attānaṃ kathesīti vatvā tamatthaṃ vivaritvā dassetuṃ ‘‘sīhoti kho’’tiādi vuttaṃ.

    கதாபி⁴னீஹாரஸ்ஸ லோகனாத²ஸ்ஸ போ³தி⁴யா நியதபா⁴வப்பத்தியா ஏகந்தபா⁴வீபு³த்³த⁴பா⁴வோதி கத்வா ‘‘தீஸு பாஸாதே³ஸு நிவாஸகாலோ, மக³த⁴ரஞ்ஞோ படிஞ்ஞாதா³னகாலோ, பாயாஸஸ்ஸ பரிபு⁴த்தகாலோ’’திஆதி³னா அபி⁴ஸம்போ³தி⁴தோ புரிமாவத்தா²பி ஸீஹஸதி³ஸங் கத்வா த³ஸ்ஸிதா. பா⁴வினி, பூ⁴தோபசாரோபி ஹி லோகவோஹாரோ. விஜ்ஜாபா⁴வஸாமஞ்ஞதோ பூ⁴தவிஜ்ஜா இதரவிஜ்ஜாபி ஏகஜ்ஜ²ங் க³ஹெத்வா படிச்சஸமுப்பாத³ஸம்மஸனதோ தங் புரேதரங் ஸித்³த⁴ங் விபாகங் விய கத்வா ஆஹ ‘‘திஸ்ஸோ விஜ்ஜா விஸோதெ⁴த்வா’’தி. அனுலோமபடிலோமதோ பவத்தஞாணவஸேன ‘‘யமகஞாணமந்த²னேனா’’தி வுத்தங்.

    Katābhinīhārassa lokanāthassa bodhiyā niyatabhāvappattiyā ekantabhāvībuddhabhāvoti katvā ‘‘tīsu pāsādesu nivāsakālo, magadharañño paṭiññādānakālo, pāyāsassa paribhuttakālo’’tiādinā abhisambodhito purimāvatthāpi sīhasadisaṃ katvā dassitā. Bhāvini, bhūtopacāropi hi lokavohāro. Vijjābhāvasāmaññato bhūtavijjā itaravijjāpi ekajjhaṃ gahetvā paṭiccasamuppādasammasanato taṃ puretaraṃ siddhaṃ vipākaṃ viya katvā āha ‘‘tisso vijjā visodhetvā’’ti. Anulomapaṭilomato pavattañāṇavasena ‘‘yamakañāṇamanthanenā’’ti vuttaṃ.

    தத்த² விஹரந்தஸ்ஸாதி அஜபாலனிக்³ரோத⁴மூலே விஹரந்தஸ்ஸ. ஏகாத³ஸமே தி³வஸேதி ஸத்தஸத்தாஹதோ பரங் ஏகாத³ஸமே தி³வஸே. அசலபல்லங்கேதி இஸிபதனே த⁴ம்மசக்கபவத்தனத்த²ங் நிஸின்னபல்லங்கே. தம்பி ஹி கேனசி அப்படிவத்தியத⁴ம்மசக்கபவத்தனத்த²ங் நிஸஜ்ஜாதி கத்வா வஜிராஸனங் விய அசலபல்லங்கங் வுச்சதி. இமஸ்மிஞ்ச பன பதே³தி ‘‘த்³வேமே, பி⁴க்க²வே, அந்தா’’திஆதி³னயப்பவத்தே இமஸ்மிங் ஸத்³த⁴ம்மகொட்டா²ஸே. த⁴ம்மகோ⁴ஸோ…பே॰… த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் படிச்சா²தே³ஸி ‘‘ஸப்³ப³த்த² டி²தா ஸுணந்தூ’’தி அதி⁴ட்டா²னேன. ஸோளஸஹாகாரேஹீதி ‘‘து³க்க²பரிஞ்ஞா, ஸமுத³யப்பஹானங், நிரோத⁴ஸச்சி²கிரியா, மக்³க³பா⁴வனா’’தி ஏவங் ஏகேகஸ்மிங் மக்³கே³ சத்தாரி சத்தாரி கத்வா ஸோளஸஹி ஆகாரேஹி.

    Tattha viharantassāti ajapālanigrodhamūle viharantassa. Ekādasame divaseti sattasattāhato paraṃ ekādasame divase. Acalapallaṅketi isipatane dhammacakkapavattanatthaṃ nisinnapallaṅke. Tampi hi kenaci appaṭivattiyadhammacakkapavattanatthaṃ nisajjāti katvā vajirāsanaṃ viya acalapallaṅkaṃ vuccati. Imasmiñca pana padeti ‘‘dveme, bhikkhave, antā’’tiādinayappavatte imasmiṃ saddhammakoṭṭhāse. Dhammaghoso…pe… dasasahassilokadhātuṃ paṭicchādesi ‘‘sabbattha ṭhitā suṇantū’’ti adhiṭṭhānena. Soḷasahākārehīti ‘‘dukkhapariññā, samudayappahānaṃ, nirodhasacchikiriyā, maggabhāvanā’’ti evaṃ ekekasmiṃ magge cattāri cattāri katvā soḷasahi ākārehi.

    வுத்தோயேவ, ந இத⁴ வத்தப்³போ³, தஸ்மா தத்த² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³தி அதி⁴ப்பாயோ. யஸ்மா ச அபரேஹிபி அட்ட²ஹி காரணேஹி ப⁴க³வா ததா²க³தோதி ஆரபி⁴த்வா உதா³னட்ட²கதா²தீ³ஸுபி (உதா³॰ அட்ட²॰ 18; இதிவு॰ 38) ததா²க³தபத³ஸ்ஸ அத்தோ² வுத்தோ ஏவ, தஸ்மா தத்த² வுத்தனயேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³ . யதி³பி ப⁴க³வா ந போ³தி⁴பல்லங்கே நிஸின்னமத்தோவ அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஜாதோ, ததா²பி தாய நிஸஜ்ஜாய நிஸின்னோவ பனுஜ்ஜ ஸப்³ப³பரிஸ்ஸயங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஜாதோ. ததா² ஹி தங் ‘‘அபராஜிதபல்லங்க’’ந்தி வுச்சதி. தஸ்மா ‘‘யாவ போ³தி⁴பல்லங்கா வா’’தி வத்வா தேன அபரிதுஸ்ஸந்தோ ‘‘யாவ அரஹத்தமக்³க³ஞாணா வா’’தி ஆஹ.

    Vuttoyeva, na idha vattabbo, tasmā tattha vuttanayeneva veditabboti adhippāyo. Yasmā ca aparehipi aṭṭhahi kāraṇehi bhagavā tathāgatoti ārabhitvā udānaṭṭhakathādīsupi (udā. aṭṭha. 18; itivu. 38) tathāgatapadassa attho vutto eva, tasmā tattha vuttanayena attho veditabbo . Yadipi bhagavā na bodhipallaṅke nisinnamattova abhisambuddho jāto, tathāpi tāya nisajjāya nisinnova panujja sabbaparissayaṃ abhisambuddho jāto. Tathā hi taṃ ‘‘aparājitapallaṅka’’nti vuccati. Tasmā ‘‘yāva bodhipallaṅkā vā’’ti vatvā tena aparitussanto ‘‘yāva arahattamaggañāṇā vā’’ti āha.

    இதி ரூபந்தி எத்த² இதி-ஸத்³தோ³ நித³ஸ்ஸனத்தோ². தேன ரூபங் ஸரூபதோ பரிமாணதோ பரிச்சே²த³தோ த³ஸ்ஸிதந்தி ஆஹ ‘‘இத³ங் ருப’’ந்திஆதி³. ‘‘இத³ங் ரூப’’ந்தி ஹி இமினா பூ⁴துபாதா³யபே⁴த³ரூபங் ஸரூபதோ த³ஸ்ஸிதங். எத்தகங் ரூபந்தி இமினா தங் பரிமாணதோ த³ஸ்ஸிதங். தஸ்ஸ ச பரிமாணஸ்ஸ ஏகந்தபா⁴வத³ஸ்ஸனேன ‘‘ந இதோ பி⁴ய்யோ ரூபங் அத்தீ²’’தி வுத்தங். ஸபா⁴வதோதி ஸலக்க²ணதோ. ஸரஸதோதி ஸகிச்சதோ. பரியந்ததோதி பரிமாணபரியந்ததோ. பரிச்சே²த³தோதி யத்தகே டா²னே தஸ்ஸ பவத்தி, தஸ்ஸ பரிச்சே²த³னதோ. பரிச்சி²ந்த³னதோதி பரியோஸானப்பத்திதோ. தங் ஸப்³ப³ங் த³ஸ்ஸிதங் ஹோதி யதா²வுத்தேன விபா⁴கே³ன. அயங் ரூபஸ்ஸ ஸமுத³யோ நாமாதி அயங் ஆஹாராதி³ ரூபஸ்ஸ ஸமுத³யோ நாம. தேனாஹ ‘‘எத்தாவதா’’திஆதி³. அத்த²ங்க³மோதி நிரோதோ⁴. ‘‘ஆஹாரஸமுத³யா ஆஹாரனிரோதா⁴’’தி ச அஸாதா⁴ரணமேவ க³ஹெத்வா ஸேஸே ஆதி³-ஸத்³தே³ன ஸங்க³ண்ஹாதி.

    Iti rūpanti ettha iti-saddo nidassanattho. Tena rūpaṃ sarūpato parimāṇato paricchedato dassitanti āha ‘‘idaṃ rupa’’ntiādi. ‘‘Idaṃ rūpa’’nti hi iminā bhūtupādāyabhedarūpaṃ sarūpato dassitaṃ. Ettakaṃ rūpanti iminā taṃ parimāṇato dassitaṃ. Tassa ca parimāṇassa ekantabhāvadassanena ‘‘na ito bhiyyo rūpaṃ atthī’’ti vuttaṃ. Sabhāvatoti salakkhaṇato. Sarasatoti sakiccato. Pariyantatoti parimāṇapariyantato. Paricchedatoti yattake ṭhāne tassa pavatti, tassa paricchedanato. Paricchindanatoti pariyosānappattito. Taṃ sabbaṃ dassitaṃ hoti yathāvuttena vibhāgena. Ayaṃ rūpassa samudayo nāmāti ayaṃ āhārādi rūpassa samudayo nāma. Tenāha ‘‘ettāvatā’’tiādi. Atthaṅgamoti nirodho. ‘‘Āhārasamudayā āhāranirodhā’’ti ca asādhāraṇameva gahetvā sese ādi-saddena saṅgaṇhāti.

    பண்ணாஸலக்க²ணபடிமண்டி³தந்தி பண்ணாஸஉத³யப்³ப³யலக்க²ணவிபூ⁴ஸிதங் ஸமுத³யத்த²ங்க³மக³ஹணதோ. கீ²ணாஸவத்தாதி அனவஸேஸங் ஸாவஸேஸஞ்ச ஆஸவானங் பரிக்கீ²ணத்தா. அனாகா³மீனம்பி ஹி ப⁴யங் சித்துத்ராஸோ ச ந ஹோதீதி. ஞாணஸங்வேகோ³ ப⁴யதூபட்டா²னஞாணங். இதரேஸங் பன தே³வானந்தி அகீ²ணாஸவே தே³வே ஸந்தா⁴ய வத³தி. போ⁴தி த⁴ம்மாலபனமத்தந்தி வாசஸிகங் ததா²லபனமத்தங்.

    Paṇṇāsalakkhaṇapaṭimaṇḍitanti paṇṇāsaudayabbayalakkhaṇavibhūsitaṃ samudayatthaṅgamagahaṇato. Khīṇāsavattāti anavasesaṃ sāvasesañca āsavānaṃ parikkhīṇattā. Anāgāmīnampi hi bhayaṃ cittutrāso ca na hotīti. Ñāṇasaṃvego bhayatūpaṭṭhānañāṇaṃ. Itaresaṃ pana devānanti akhīṇāsave deve sandhāya vadati. Bhoti dhammālapanamattanti vācasikaṃ tathālapanamattaṃ.

    சக்கந்தி ஸத்து² ஆணாசக்கங், தங் பன த⁴ம்மதோ ஆக³தந்தி த⁴ம்மசக்கங். தத்த² அரியஸாவகானங் படிவேத⁴த⁴ம்மதோ ஆக³தந்தி த⁴ம்மசக்கங். இதரேஸங் தே³ஸனாத⁴ம்மதோ ஆக³தந்தி த⁴ம்மசக்கங். து³விதே⁴பி ஞாணங் பதா⁴னந்தி ஞாணஸீஸேன வுத்தங் ‘‘படிவேத⁴ஞாணம்பி தே³ஸனாஞாணம்பீ’’தி. இதா³னி தங் ஞாணத்³வயங் ஸரூபதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘படிவேத⁴ஞாணங் நாமா’’திஆதி³ வுத்தங். யஸ்மா சஸ்ஸ ஞாணஸ்ஸ ஸுப்படிவித்³த⁴த்தா ப⁴க³வா தானி ஸட்டி² நயஸஹஸ்ஸானி வேனெய்யானங் த³ஸ்ஸேதுங் ஸமத்தோ² அஹோஸி, தஸ்மா தானி ஸட்டி² நயஸஹஸ்ஸானி தேன ஞாணேன ஸத்³தி⁴ங்யேவ ஸித்³தா⁴னீதி கத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸட்டி²யா ச நயஸஹஸ்ஸேஹி படிவிஜ்ஜீ²’’தி ஆஹ. திபரிவட்டந்தி இத³ங் து³க்க²ந்தி ச, பரிஞ்ஞெய்யந்தி ச, பரிஞ்ஞாதந்தி ச ஏவங் திபரிவட்டங், தங்யேவ த்³வாத³ஸாகாரங். தந்தி தே³ஸனாஞாணங் பவத்தேதி ஏஸ ப⁴க³வா. அப்படிபுக்³க³லோதி பதினிதி⁴பூ⁴தபுக்³க³லரஹிதோ. ஏகஸதி³ஸஸ்ஸாதி நிப்³பி³காரஸ்ஸ.

    Cakkanti satthu āṇācakkaṃ, taṃ pana dhammato āgatanti dhammacakkaṃ. Tattha ariyasāvakānaṃ paṭivedhadhammato āgatanti dhammacakkaṃ. Itaresaṃ desanādhammato āgatanti dhammacakkaṃ. Duvidhepi ñāṇaṃ padhānanti ñāṇasīsena vuttaṃ ‘‘paṭivedhañāṇampi desanāñāṇampī’’ti. Idāni taṃ ñāṇadvayaṃ sarūpato dassetuṃ ‘‘paṭivedhañāṇaṃ nāmā’’tiādi vuttaṃ. Yasmā cassa ñāṇassa suppaṭividdhattā bhagavā tāni saṭṭhi nayasahassāni veneyyānaṃ dassetuṃ samattho ahosi, tasmā tāni saṭṭhi nayasahassāni tena ñāṇena saddhiṃyeva siddhānīti katvā dassento ‘‘saṭṭhiyā ca nayasahassehi paṭivijjhī’’ti āha. Tiparivaṭṭanti idaṃ dukkhanti ca, pariññeyyanti ca, pariññātanti ca evaṃ tiparivaṭṭaṃ, taṃyeva dvādasākāraṃ. Tanti desanāñāṇaṃ pavatteti esa bhagavā. Appaṭipuggaloti patinidhibhūtapuggalarahito. Ekasadisassāti nibbikārassa.

    ஸீஹஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sīhasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 6. ஸீஹஸுத்தங் • 6. Sīhasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 6. ஸீஹஸுத்தவண்ணனா • 6. Sīhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact