Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi

    ૩. સીહાથેરીગાથા

    3. Sīhātherīgāthā

    ૭૭.

    77.

    ‘‘અયોનિસો મનસિકારા, કામરાગેન અટ્ટિતા;

    ‘‘Ayoniso manasikārā, kāmarāgena aṭṭitā;

    અહોસિં ઉદ્ધતા પુબ્બે, ચિત્તે અવસવત્તિની.

    Ahosiṃ uddhatā pubbe, citte avasavattinī.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘પરિયુટ્ઠિતા ક્લેસેહિ, સુભસઞ્ઞાનુવત્તિની;

    ‘‘Pariyuṭṭhitā klesehi, subhasaññānuvattinī;

    સમં ચિત્તસ્સ ન લભિં, રાગચિત્તવસાનુગા.

    Samaṃ cittassa na labhiṃ, rāgacittavasānugā.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘કિસા પણ્ડુ વિવણ્ણા ચ, સત્ત વસ્સાનિ ચારિહં;

    ‘‘Kisā paṇḍu vivaṇṇā ca, satta vassāni cārihaṃ;

    નાહં દિવા વા રત્તિં વા, સુખં વિન્દિં સુદુક્ખિતા.

    Nāhaṃ divā vā rattiṃ vā, sukhaṃ vindiṃ sudukkhitā.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘તતો રજ્જું ગહેત્વાન, પાવિસિં વનમન્તરં;

    ‘‘Tato rajjuṃ gahetvāna, pāvisiṃ vanamantaraṃ;

    વરં મે ઇધ ઉબ્બન્ધં, યઞ્ચ હીનં પુનાચરે.

    Varaṃ me idha ubbandhaṃ, yañca hīnaṃ punācare.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘દળ્હપાસં 1 કરિત્વાન, રુક્ખસાખાય બન્ધિય;

    ‘‘Daḷhapāsaṃ 2 karitvāna, rukkhasākhāya bandhiya;

    પક્ખિપિં પાસં ગીવાયં, અથ ચિત્તં વિમુચ્ચિ મે’’તિ.

    Pakkhipiṃ pāsaṃ gīvāyaṃ, atha cittaṃ vimucci me’’ti.

    … સીહા થેરી….

    … Sīhā therī….







    Footnotes:
    1. દળ્હં પાસં (સી॰)
    2. daḷhaṃ pāsaṃ (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā / ૩. સીહાથેરીગાથાવણ્ણના • 3. Sīhātherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact