Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૫-૧૦. સિખીસુત્તાદિવણ્ણના
5-10. Sikhīsuttādivaṇṇanā
૫-૧૦. ન એવં યોજેત્વાતિ ‘‘સિખિસ્સપી’’તિઆદિના સમુચ્ચયવસેન એવં ન યોજેત્વા. કસ્માતિઆદિના તત્થ કારણં વદતિ. એકાસને અદેસિતત્તાતિ વુત્તમેવત્થં પાકટં કાતું ‘‘નાનાઠાનેસુ હી’’તિઆદિ વુત્તં. યદિપિ તાનિ વિસું વિસું વુત્તભાવેન દેસિતાનિ, અત્થવણ્ણના પન એકસદિસા તદત્થસ્સ અભિન્નત્તા. ‘‘બુદ્ધા જાતા’’તિ ન અઞ્ઞો આચિક્ખતીતિ યોજના. ન હિ મહાબોધિસત્તાનં પચ્છિમભવે પરોપદેસેન પયોજનં અત્થિ. ગતમગ્ગેનેવાતિ પટિપત્તિગમનેન ગતમગ્ગેનેવ પચ્છિમમહાબોધિસત્તા ગચ્છન્તિ, અયમેત્થ ધમ્મતા. ગચ્છન્તીતિ ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ પતિટ્ઠિતચિત્તા સત્ત બોજ્ઝઙ્ગે યાથાવતો ભાવેત્વા સમ્માસમ્બોધિયા અભિસમ્બુજ્ઝનવસેન પવત્તન્તીતિ અત્થો. યથા પન તેસં પઠમવિપસ્સનાભિનિવેસો હોતિ, તં દસ્સેતું ‘‘સબ્બબોધિસત્તા હી’’તિઆદિ વુત્તં. બુદ્ધભાવાનં વિપસ્સના, બુદ્ધત્થાય વા વિપસ્સના બુદ્ધવિપસ્સના.
5-10.Naevaṃ yojetvāti ‘‘sikhissapī’’tiādinā samuccayavasena evaṃ na yojetvā. Kasmātiādinā tattha kāraṇaṃ vadati. Ekāsane adesitattāti vuttamevatthaṃ pākaṭaṃ kātuṃ ‘‘nānāṭhānesu hī’’tiādi vuttaṃ. Yadipi tāni visuṃ visuṃ vuttabhāvena desitāni, atthavaṇṇanā pana ekasadisā tadatthassa abhinnattā. ‘‘Buddhā jātā’’ti na añño ācikkhatīti yojanā. Na hi mahābodhisattānaṃ pacchimabhave paropadesena payojanaṃ atthi. Gatamaggenevāti paṭipattigamanena gatamaggeneva pacchimamahābodhisattā gacchanti, ayamettha dhammatā. Gacchantīti catūsu satipaṭṭhānesu patiṭṭhitacittā satta bojjhaṅge yāthāvato bhāvetvā sammāsambodhiyā abhisambujjhanavasena pavattantīti attho. Yathā pana tesaṃ paṭhamavipassanābhiniveso hoti, taṃ dassetuṃ ‘‘sabbabodhisattā hī’’tiādi vuttaṃ. Buddhabhāvānaṃ vipassanā, buddhatthāya vā vipassanā buddhavipassanā.
સિખીસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sikhīsuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
બુદ્ધવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Buddhavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૫. સિખીસુત્તં • 5. Sikhīsuttaṃ
૬. વેસ્સભૂસુત્તં • 6. Vessabhūsuttaṃ
૭. કકુસન્ધસુત્તં • 7. Kakusandhasuttaṃ
૮. કોણાગમનસુત્તં • 8. Koṇāgamanasuttaṃ
૯. કસ્સપસુત્તં • 9. Kassapasuttaṃ
૧૦. ગોતમસુત્તં • 10. Gotamasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫-૧૦. સિખીસુત્તાદિવણ્ણના • 5-10. Sikhīsuttādivaṇṇanā