Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
સિક્ખાપચ્ચક્ખાનકથાવણ્ણના
Sikkhāpaccakkhānakathāvaṇṇanā
એત્થ યામીતિ અમુકસ્મિં તિત્થાયતને, ઘરાદિમ્હિ વા. ભાવવિકપ્પાકારેનાતિ ‘‘અહં અસ્સ’’ન્તિ આગતત્તા યં યં ભવિતુકામો, તસ્સ તસ્સ ભાવસ્સ વિકપ્પાકારેન, ભિક્ખુભાવતો અઞ્ઞભાવવિકપ્પાકારેનાતિ અધિપ્પાયો.
Etthayāmīti amukasmiṃ titthāyatane, gharādimhi vā. Bhāvavikappākārenāti ‘‘ahaṃ assa’’nti āgatattā yaṃ yaṃ bhavitukāmo, tassa tassa bhāvassa vikappākārena, bhikkhubhāvato aññabhāvavikappākārenāti adhippāyo.
૪૬. હન્દાતિ વચસાયેવ. ગિહિભાવં પત્થયમાનોતિઆદિપદેહિ ચિત્તનિયમં દસ્સેતિ. એકેનેવ ચિત્તેન સિક્ખાપચ્ચક્ખાનં હોતિ, ન તદભાવેનાતિ.
46.Handāti vacasāyeva. Gihibhāvaṃ patthayamānotiādipadehi cittaniyamaṃ dasseti. Ekeneva cittena sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvenāti.
૫૧. બુદ્ધં ધમ્મન્તિઆદિપદેહિ ખેત્તનિયમં દસ્સેતિ. તત્થ આદિતો ચુદ્દસહિ પદેહિ સભાવપરિચ્ચાગો, પચ્છિમેહિ અટ્ઠહિ ભાવન્તરાદાનઞ્ચ દસ્સિતં હોતિ. પચ્ચક્ખામિ ધારેહીતિ એતેહિ કાલનિયમં દસ્સેતિ. વદતીતિ ઇમિના પદેન પયોગનિયમં દસ્સેતિ. વિઞ્ઞાપેતીતિ ઇમિના વિજાનનનિયમં દસ્સેતિ. ઉમ્મત્તકો સિક્ખં પચ્ચક્ખાતિ, ઉમ્મત્તકસ્સ સન્તિકે સિક્ખં પચ્ચક્ખાતીતિઆદીહિ પુગ્ગલનિયમં દસ્સેતિ. અરિયકેન મિલક્ખસ્સ સન્તિકે સિક્ખં પચ્ચક્ખાતીતિઆદીહિ પન પુગ્ગલાદિનિયમેપિ સતિ વિજાનનનિયમાસમ્ભવં દસ્સેતિ. તત્થ ‘‘યાય મિલક્ખભાસાય કાલનિયમો નત્થિ, તાયપિ ભાસાય કાલનિયમત્થદીપને સતિ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનં રુહતીતિ નો મતી’’તિ આચરિયો. દવાયાતિઆદીહિ ખેત્તાદિનિયમે સતિપિ ચિત્તનિયમાભાવેન ન રુહતીતિ દસ્સેતિ. સાવેતુકામો ન સાવેતીતિ ચિત્તનિયમેપિ સતિ પયોગનિયમાભાવેન ન રુહતીતિ દસ્સેતિ. અવિઞ્ઞુસ્સસાવેતિ, વિઞ્ઞુસ્સ ન સાવેતીતિ ચિત્તખેત્તકાલપયોગપુગ્ગલવિજાનનનિયમેપિ સતિ યં પુગ્ગલં ઉદ્દિસ્સ સાવેતિ, તસ્સેવ સવને ન રુહતિ, ન અઞ્ઞસ્સાતિ દસ્સનત્થં વુત્તં, તેન વુત્તં અટ્ઠકથાયં ‘‘યદિ અયમેવ જાનાતૂતિ એકં નિયમેત્વા આરોચેતિ, તઞ્ચે સો એવ જાનાતિ, પચ્ચક્ખાતા હોતિ સિક્ખા. અથ સો ન જાનાતિ…પે॰… અપ્પચ્ચક્ખાતા હોતિ સિક્ખા’’તિ. સબ્બસો વા પન ન સાવેતિ, અપ્પચ્ચક્ખા હોતિ સિક્ખાતિ ચિત્તાદિનિયમેનેવ સિક્ખા પચ્ચક્ખાતા હોતિ, ન અઞ્ઞથાતિ દસ્સનત્થં વુત્તં. એત્તાવતા ‘‘સિક્ખા…પે॰… દુબ્બલ્યં અનાવિકત્વા’’તિ પદસ્સ પદભાજનં તીહિ આકારેહિ દસ્સિતં હોતિ. તત્થ દ્વે અમિસ્સા, પચ્છિમો એકો મિસ્સોતિ વેદિતબ્બો. તેનેવ વચીભેદેનાતિ તદત્થદીપનમત્તં વચનં સુત્વાવ તેનેવ વચીભેદેન જાનાપેતીતિ અત્થો. ચિત્તસમ્પયુત્તન્તિ પચ્ચક્ખાતુકામતાચિત્તસમ્પયુત્તં. સમયઞ્ઞૂ નામ તદધિપ્પાયજાનનમત્તેન હોતિ.
51.Buddhaṃ dhammantiādipadehi khettaniyamaṃ dasseti. Tattha ādito cuddasahi padehi sabhāvapariccāgo, pacchimehi aṭṭhahi bhāvantarādānañca dassitaṃ hoti. Paccakkhāmi dhārehīti etehi kālaniyamaṃ dasseti. Vadatīti iminā padena payoganiyamaṃ dasseti. Viññāpetīti iminā vijānananiyamaṃ dasseti. Ummattako sikkhaṃ paccakkhāti, ummattakassa santike sikkhaṃ paccakkhātītiādīhi puggalaniyamaṃ dasseti. Ariyakena milakkhassa santike sikkhaṃ paccakkhātītiādīhi pana puggalādiniyamepi sati vijānananiyamāsambhavaṃ dasseti. Tattha ‘‘yāya milakkhabhāsāya kālaniyamo natthi, tāyapi bhāsāya kālaniyamatthadīpane sati sikkhāpaccakkhānaṃ ruhatīti no matī’’ti ācariyo. Davāyātiādīhi khettādiniyame satipi cittaniyamābhāvena na ruhatīti dasseti. Sāvetukāmo na sāvetīti cittaniyamepi sati payoganiyamābhāvena na ruhatīti dasseti. Aviññussasāveti, viññussa na sāvetīti cittakhettakālapayogapuggalavijānananiyamepi sati yaṃ puggalaṃ uddissa sāveti, tasseva savane na ruhati, na aññassāti dassanatthaṃ vuttaṃ, tena vuttaṃ aṭṭhakathāyaṃ ‘‘yadi ayameva jānātūti ekaṃ niyametvā āroceti, tañce so eva jānāti, paccakkhātā hoti sikkhā. Atha so na jānāti…pe… appaccakkhātā hoti sikkhā’’ti. Sabbaso vā pana na sāveti, appaccakkhā hoti sikkhāti cittādiniyameneva sikkhā paccakkhātā hoti, na aññathāti dassanatthaṃ vuttaṃ. Ettāvatā ‘‘sikkhā…pe… dubbalyaṃ anāvikatvā’’ti padassa padabhājanaṃ tīhi ākārehi dassitaṃ hoti. Tattha dve amissā, pacchimo eko missoti veditabbo. Teneva vacībhedenāti tadatthadīpanamattaṃ vacanaṃ sutvāva teneva vacībhedena jānāpetīti attho. Cittasampayuttanti paccakkhātukāmatācittasampayuttaṃ. Samayaññū nāma tadadhippāyajānanamattena hoti.
૫૩. વણ્ણપટ્ઠાનં બુદ્ધગુણદીપકં સુત્તં. ઉપાલિગહપતિના વુત્તા કિર ઉપાલિગાથા. પઞ્ઞાણં સઞ્ઞાણન્તિ અત્થતો એકં, તસ્મા બોધિપઞ્ઞાણન્તિ બોધિસઞ્ઞાણં, બોધિબીજન્તિ વુત્તં હોતિ.
53.Vaṇṇapaṭṭhānaṃ buddhaguṇadīpakaṃ suttaṃ. Upāligahapatinā vuttā kira upāligāthā. Paññāṇaṃ saññāṇanti atthato ekaṃ, tasmā bodhipaññāṇanti bodhisaññāṇaṃ, bodhibījanti vuttaṃ hoti.
દ્વિન્નમ્પિ નિયમેત્વાતિ એત્થ ‘‘દ્વીસુપિ જાનન્તેસુ એવ પચ્ચક્ખામીતિ અધિપ્પાયેન વુત્તે તેસુ એકો ચે જાનાતિ, ન પચ્ચક્ખાતા હોતી’’તિ અઞ્ઞતરસ્મિમ્પિ ગણ્ઠિપદે વુત્તં, તં અટ્ઠકથાય ન સમેતિ. ‘‘ગિહી હોમી’’તિ વા ‘‘ગિહિમ્હી’’તિ વા વુત્તે કિઞ્ચાપિ વત્તમાનવચનં હોતિ. ‘‘ધારેહી’’તિ અત્થાભાવા ચ ‘‘ધારેહી’’તિ વુત્તે ચ પરસ્સુપરિ ગચ્છતિ, તસ્મા ન હોતિ. સન્દિટ્ઠિકં ધમ્મન્તિ સબ્બત્થ ધમ્મવચનં વુત્તં યં સન્ધાય ‘‘સન્દિટ્ઠિક’’ન્તિ વદતિ, તં પકાસેતું. અઞ્ઞથા ‘‘વિજિતવિજયં પચ્ચક્ખામી’’તિ વુત્તે ચક્કવત્તિઆદીસુપિ તપ્પસઙ્ગતો બુદ્ધસદ્દોપિ અવસાને વત્તબ્બો ભવેય્ય. આચરિયવેવચનેસુ પન યો મં પબ્બાજેસીતિઆદિ ઉપજ્ઝં અગ્ગહેત્વા, પરં વા ઉદ્દિસ્સ પબ્બજિતં સન્ધાય વુત્તન્તિ. ઓકલ્લકોતિ કપણાધિવચનં. મોળિબદ્ધોતિ સિખાબદ્ધો, ઓમુક્કમકુટો વા. ચેલ્લકો અથેરો. ચેટકો મજ્ઝિમો. મોળિગલ્લો મહાસામણેરો. મનુસ્સવિગ્ગહનાગાદીનં નાગરૂપાદીનં વા સન્તિકે, ભાસાજાનનકિન્નરાદીનં વા. ‘‘દેવતા નામ મહાપઞ્ઞા’’તિ કિર પાઠો. દવાયાતિ સહસા. રવાભઞ્ઞેનાતિ ખલિતભઞ્ઞેન. અક્ખરસમયાનઞ્હિ નાભિઞ્ઞાતાય વા કરણાનં અવિસદતાય વા હોતિ રવાભઞ્ઞં. અવિધેય્યિન્દ્રિયતાય ‘‘પોત્થકરૂપસદિસસ્સા’’તિ વુત્તં, ગરુમેધસ્સ મન્દપઞ્ઞસ્સ. કિત્તાવતા પન ગરુમેધો હોતીતિ ચે? સમયે અકોવિદતાય.
Dvinnampi niyametvāti ettha ‘‘dvīsupi jānantesu eva paccakkhāmīti adhippāyena vutte tesu eko ce jānāti, na paccakkhātā hotī’’ti aññatarasmimpi gaṇṭhipade vuttaṃ, taṃ aṭṭhakathāya na sameti. ‘‘Gihī homī’’ti vā ‘‘gihimhī’’ti vā vutte kiñcāpi vattamānavacanaṃ hoti. ‘‘Dhārehī’’ti atthābhāvā ca ‘‘dhārehī’’ti vutte ca parassupari gacchati, tasmā na hoti. Sandiṭṭhikaṃ dhammanti sabbattha dhammavacanaṃ vuttaṃ yaṃ sandhāya ‘‘sandiṭṭhika’’nti vadati, taṃ pakāsetuṃ. Aññathā ‘‘vijitavijayaṃ paccakkhāmī’’ti vutte cakkavattiādīsupi tappasaṅgato buddhasaddopi avasāne vattabbo bhaveyya. Ācariyavevacanesu pana yo maṃ pabbājesītiādi upajjhaṃ aggahetvā, paraṃ vā uddissa pabbajitaṃ sandhāya vuttanti. Okallakoti kapaṇādhivacanaṃ. Moḷibaddhoti sikhābaddho, omukkamakuṭo vā. Cellako athero. Ceṭako majjhimo. Moḷigallo mahāsāmaṇero. Manussaviggahanāgādīnaṃ nāgarūpādīnaṃ vā santike, bhāsājānanakinnarādīnaṃ vā. ‘‘Devatā nāma mahāpaññā’’ti kira pāṭho. Davāyāti sahasā. Ravābhaññenāti khalitabhaññena. Akkharasamayānañhi nābhiññātāya vā karaṇānaṃ avisadatāya vā hoti ravābhaññaṃ. Avidheyyindriyatāya ‘‘potthakarūpasadisassā’’ti vuttaṃ, garumedhassa mandapaññassa. Kittāvatā pana garumedho hotīti ce? Samaye akovidatāya.
સિક્ખાપચ્ચક્ખાનકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sikkhāpaccakkhānakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સિક્ખાપચ્ચક્ખાનવિભઙ્ગવણ્ણના • Sikkhāpaccakkhānavibhaṅgavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પચ્ચક્ખાનવિભઙ્ગવણ્ણના • Paccakkhānavibhaṅgavaṇṇanā