Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિભઙ્ગ-અનુટીકા • Vibhaṅga-anuṭīkā

    ૧૪. સિક્ખાપદવિભઙ્ગો

    14. Sikkhāpadavibhaṅgo

    ૧. અભિધમ્મભાજનીયવણ્ણના

    1. Abhidhammabhājanīyavaṇṇanā

    ૭૦૩. સિક્ખાસઙ્ખાતાનં કુસલધમ્માનં પઞ્ચ સીલઙ્ગાનિ નિસ્સયભાવેન વા પતિટ્ઠા સિયું, ઉપનિસ્સયભાવેન વાતિ તદુભયં દસ્સેન્તો આહ ‘‘સમ્પયોગવસેન, ઉપનિસ્સયવસેન ચ ઓકાસભાવેના’’તિ.

    703. Sikkhāsaṅkhātānaṃ kusaladhammānaṃ pañca sīlaṅgāni nissayabhāvena vā patiṭṭhā siyuṃ, upanissayabhāvena vāti tadubhayaṃ dassento āha ‘‘sampayogavasena, upanissayavasena ca okāsabhāvenā’’ti.

    ૭૦૪. ‘‘કમ્મપથા એવા’’તિ નિયમસ્સ કતત્તા વુત્તં ‘‘અસબ્બસાધારણેસૂ’’તિ. ન હિ સક્કા ઇન્દ્રિયાદિસાધારણકોટ્ઠાસવસેન નિયમં કાતું. કમ્મપથકોટ્ઠાસિકા એવ, ન ઝાનાદિકોટ્ઠાસિકા. કમ્મપથભાવેન આગતન્તિ વદન્તિ, દુગ્ગતિયા, તત્થ ઉપ્પજ્જનદુક્ખસ્સ ચ પવત્તિઉપાયભાવતોતિ અધિપ્પાયો. અસ્સ સુરાપાનસ્સ. ઉપકારકત્તં સબ્બેસં. સભાગત્તં મિચ્છાચારસ્સ.

    704. ‘‘Kammapathā evā’’ti niyamassa katattā vuttaṃ ‘‘asabbasādhāraṇesū’’ti. Na hi sakkā indriyādisādhāraṇakoṭṭhāsavasena niyamaṃ kātuṃ. Kammapathakoṭṭhāsikā eva, na jhānādikoṭṭhāsikā. Kammapathabhāvena āgatanti vadanti, duggatiyā, tattha uppajjanadukkhassa ca pavattiupāyabhāvatoti adhippāyo. Assa surāpānassa. Upakārakattaṃ sabbesaṃ. Sabhāgattaṃ micchācārassa.

    તથાગહિતસઙ્ખારારમ્મણતાયાતિ ‘‘સત્તં અવહરામિ, સત્તે વિપ્પટિપજ્જામી’’તિઆદિના સત્તાકારેન ગહિતસઙ્ખારારમ્મણતાય, ન પન સત્તપઞ્ઞત્તિઆરમ્મણતાયાતિ અધિપ્પાયો. ‘‘પઞ્ચ સિક્ખાપદા’’તિઆદિના તમેવત્થં વિવરતિ.

    Tathāgahitasaṅkhārārammaṇatāyāti ‘‘sattaṃ avaharāmi, satte vippaṭipajjāmī’’tiādinā sattākārena gahitasaṅkhārārammaṇatāya, na pana sattapaññattiārammaṇatāyāti adhippāyo. ‘‘Pañca sikkhāpadā’’tiādinā tamevatthaṃ vivarati.

    તસ્સ તસ્સાતિ યસ્સ યસ્સ બ્યસનત્થાય. સયં વા ઉસુઆદિં ખિપતિ, ઓપાતખણનાદિં કરોતિ, તાદિસં મન્તં પરિજપ્પતિ, કમ્મજઇદ્ધિં વળઞ્જેતિ, અઞ્ઞેન વા તં સબ્બં કારેતીતિ આહ ‘‘નિસ્સગ્ગિય…પે॰… દ્વે એવ ગહિતા’’તિ.

    Tassa tassāti yassa yassa byasanatthāya. Sayaṃ vā usuādiṃ khipati, opātakhaṇanādiṃ karoti, tādisaṃ mantaṃ parijappati, kammajaiddhiṃ vaḷañjeti, aññena vā taṃ sabbaṃ kāretīti āha ‘‘nissaggiya…pe… dve eva gahitā’’ti.

    યદિપિ કોટ્ઠાસવારે વિરતિ સરૂપેન નાગતા ‘‘યેવાપના’’ત્વેવ વુત્તા, ભજાપિયમાના પન મગ્ગભાવંયેવ ભજતીતિ આહ ‘‘વિરતિસીલં પન મગ્ગકોટ્ઠાસિક’’ન્તિ. સેસસીલાનન્તિ સેસઅવીતિક્કન્તસીલાનં.

    Yadipi koṭṭhāsavāre virati sarūpena nāgatā ‘‘yevāpanā’’tveva vuttā, bhajāpiyamānā pana maggabhāvaṃyeva bhajatīti āha ‘‘viratisīlaṃ pana maggakoṭṭhāsika’’nti. Sesasīlānanti sesaavītikkantasīlānaṃ.

    ૭૧૨. અભબ્બટ્ઠાનાતિ પાણાતિપાતાદયો. યથા પાણાતિપાતાદયો વેરહેતુતાય વેરં, એવં તદઞ્ઞેપિ અકુસલાતિ વુત્તં ‘‘તંસભાગતાય વેરભૂતાન’’ન્તિ. વિરતીનં ઉપ્પત્તિ ન ન ભવિસ્સતિ સેક્ખાનન્તિ યોજના. ‘‘અકુસલસમુટ્ઠિતાનિ ચા’’તિઆદિનાપિ સેક્ખાનં ઉભયેન વિરતિસબ્ભાવંયેવ વિભાવેતિ. તસ્સત્થો – યાનિ અકુસલસમુટ્ઠિતાનિ કાયકમ્માદીનિ, તાનિ તેસં સેક્ખાનં કાયદુચ્ચરિતાદીનીતિ વેરાનિયેવ , તેહિ વેરેહિ તેસં સેક્ખાનં વિરતિયો સમ્ભવન્તિયેવ. યતોતિ યસ્મા પાણાતિપાતાદિવિરમિતબ્બનિપ્પરિયાયવેરાભાવેપિ કાયદુચ્ચરિતાદિવેરમત્તતો સેક્ખાનં વિરતિસમ્ભવતો. નફલભૂતસ્સાપીતિ યથા ફલસ્સ મગ્ગપટિબિમ્બભૂતત્તા મગ્ગસદિસં સત્તઅટ્ઠઙ્ગિકતા સિયા, એવં અફલભૂતસ્સાપિ સકદાગામિમગ્ગાદિકસ્સ યતો વિરતિસમ્ભવતો અટ્ઠઙ્ગિકતા હોતિ, અઞ્ઞથા પઞ્ચઙ્ગિકો એવ સિયાતિ અધિપ્પાયો.

    712. Abhabbaṭṭhānāti pāṇātipātādayo. Yathā pāṇātipātādayo verahetutāya veraṃ, evaṃ tadaññepi akusalāti vuttaṃ ‘‘taṃsabhāgatāya verabhūtāna’’nti. Viratīnaṃ uppatti na na bhavissati sekkhānanti yojanā. ‘‘Akusalasamuṭṭhitāni cā’’tiādināpi sekkhānaṃ ubhayena viratisabbhāvaṃyeva vibhāveti. Tassattho – yāni akusalasamuṭṭhitāni kāyakammādīni, tāni tesaṃ sekkhānaṃ kāyaduccaritādīnīti verāniyeva , tehi verehi tesaṃ sekkhānaṃ viratiyo sambhavantiyeva. Yatoti yasmā pāṇātipātādiviramitabbanippariyāyaverābhāvepi kāyaduccaritādiveramattato sekkhānaṃ viratisambhavato. Naphalabhūtassāpīti yathā phalassa maggapaṭibimbabhūtattā maggasadisaṃ sattaaṭṭhaṅgikatā siyā, evaṃ aphalabhūtassāpi sakadāgāmimaggādikassa yato viratisambhavato aṭṭhaṅgikatā hoti, aññathā pañcaṅgiko eva siyāti adhippāyo.

    અભિધમ્મભાજનીયવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Abhidhammabhājanīyavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૨. પઞ્હપુચ્છકવણ્ણના

    2. Pañhapucchakavaṇṇanā

    ૭૧૪. યથાવિરમિતબ્બતોતિ યો યો પાણાતિપાતાદિ વિરમિતબ્બો, તતો વિરતિવસેન.

    714. Yathāviramitabbatoti yo yo pāṇātipātādi viramitabbo, tato virativasena.

    પઞ્હપુચ્છકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Pañhapucchakavaṇṇanā niṭṭhitā.

    સિક્ખાપદવિભઙ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sikkhāpadavibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / વિભઙ્ગપાળિ • Vibhaṅgapāḷi / ૧૪. સિક્ખાપદવિભઙ્ગો • 14. Sikkhāpadavibhaṅgo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / સમ્મોહવિનોદની-અટ્ઠકથા • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā
    ૧. અભિધમ્મભાજનીયવણ્ણના • 1. Abhidhammabhājanīyavaṇṇanā
    ૩. પઞ્હાપુચ્છકવણ્ણના • 3. Pañhāpucchakavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / વિભઙ્ગ-મૂલટીકા • Vibhaṅga-mūlaṭīkā / ૧૪. સિક્ખાપદવિભઙ્ગો • 14. Sikkhāpadavibhaṅgo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact