Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૧૦. દસમવગ્ગો
10. Dasamavaggo
(૧૦૧) ૭. સીલં અચેતસિકન્તિકથા
(101) 7. Sīlaṃ acetasikantikathā
૫૯૦. સીલં અચેતસિકન્તિ? આમન્તા. રૂપં…પે॰… નિબ્બાનં…પે॰… ચક્ખાયતનં …પે॰… કાયાયતનં… રૂપાયતનં…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સીલં અચેતસિકન્તિ? આમન્તા. ફસ્સો અચેતસિકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰… સીલં અચેતસિકન્તિ? આમન્તા. વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… ચેતના…પે॰… સદ્ધા…પે॰… વીરિયં…પે॰… સતિ…પે॰… સમાધિ…પે॰… પઞ્ઞા અચેતસિકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
590. Sīlaṃ acetasikanti? Āmantā. Rūpaṃ…pe… nibbānaṃ…pe… cakkhāyatanaṃ …pe… kāyāyatanaṃ… rūpāyatanaṃ…pe… phoṭṭhabbāyatananti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sīlaṃ acetasikanti? Āmantā. Phasso acetasikoti? Na hevaṃ vattabbe …pe… sīlaṃ acetasikanti? Āmantā. Vedanā…pe… saññā…pe… cetanā…pe… saddhā…pe… vīriyaṃ…pe… sati…pe… samādhi…pe… paññā acetasikāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
ફસ્સો ચેતસિકોતિ? આમન્તા. સીલં ચેતસિકન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… વેદના…પે॰… સઞ્ઞા…પે॰… ચેતના…પે॰… સદ્ધા…પે॰… વીરિયં…પે॰… સતિ…પે॰… સમાધિ…પે॰… પઞ્ઞા ચેતસિકાતિ? આમન્તા. સીલં ચેતસિકન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Phasso cetasikoti? Āmantā. Sīlaṃ cetasikanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… vedanā…pe… saññā…pe… cetanā…pe… saddhā…pe… vīriyaṃ…pe… sati…pe… samādhi…pe… paññā cetasikāti? Āmantā. Sīlaṃ cetasikanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૫૯૧. સીલં અચેતસિકન્તિ? આમન્તા. અનિટ્ઠફલન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ ઇટ્ઠફલન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ઇટ્ઠફલં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સીલં અચેતસિક’’ન્તિ.
591. Sīlaṃ acetasikanti? Āmantā. Aniṭṭhaphalanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu iṭṭhaphalanti? Āmantā. Hañci iṭṭhaphalaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘sīlaṃ acetasika’’nti.
સદ્ધા ઇટ્ઠફલા, સદ્ધા ચેતસિકાતિ? આમન્તા. સીલં ઇટ્ઠફલં, સીલં ચેતસિકન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… વીરિયં…પે॰… સતિ…પે॰… સમાધિ…પે॰… પઞ્ઞા ઇટ્ઠફલા, પઞ્ઞા ચેતસિકાતિ? આમન્તા. સીલં ઇટ્ઠફલં, સીલં ચેતસિકન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Saddhā iṭṭhaphalā, saddhā cetasikāti? Āmantā. Sīlaṃ iṭṭhaphalaṃ, sīlaṃ cetasikanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… vīriyaṃ…pe… sati…pe… samādhi…pe… paññā iṭṭhaphalā, paññā cetasikāti? Āmantā. Sīlaṃ iṭṭhaphalaṃ, sīlaṃ cetasikanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સીલં ઇટ્ઠફલં, સીલં અચેતસિકન્તિ? આમન્તા . સદ્ધા ઇટ્ઠફલા, સદ્ધા અચેતસિકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સીલં ઇટ્ઠફલં, સીલં અચેતસિકન્તિ? આમન્તા. વીરિયં…પે॰… સતિ…પે॰… સમાધિ…પે॰… પઞ્ઞા ઇટ્ઠફલા, પઞ્ઞા અચેતસિકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Sīlaṃ iṭṭhaphalaṃ, sīlaṃ acetasikanti? Āmantā . Saddhā iṭṭhaphalā, saddhā acetasikāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sīlaṃ iṭṭhaphalaṃ, sīlaṃ acetasikanti? Āmantā. Vīriyaṃ…pe… sati…pe… samādhi…pe… paññā iṭṭhaphalā, paññā acetasikāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૫૯૨. સીલં અચેતસિકન્તિ? આમન્તા. અફલં અવિપાકન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ સફલં સવિપાકન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સફલં સવિપાકં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સીલં અચેતસિક’’ન્તિ…પે॰….
592. Sīlaṃ acetasikanti? Āmantā. Aphalaṃ avipākanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu saphalaṃ savipākanti? Āmantā. Hañci saphalaṃ savipākaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘sīlaṃ acetasika’’nti…pe….
ચક્ખાયતનં અચેતસિકં અવિપાકન્તિ? આમન્તા. સીલં અચેતસિકં અવિપાકન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સોતાયતનં…પે॰… કાયાયતનં …પે॰… રૂપાયતનં…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનં અચેતસિકં અવિપાકન્તિ? આમન્તા. સીલં અચેતસિકં અવિપાકન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Cakkhāyatanaṃ acetasikaṃ avipākanti? Āmantā. Sīlaṃ acetasikaṃ avipākanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sotāyatanaṃ…pe… kāyāyatanaṃ …pe… rūpāyatanaṃ…pe… phoṭṭhabbāyatanaṃ acetasikaṃ avipākanti? Āmantā. Sīlaṃ acetasikaṃ avipākanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સીલં અચેતસિકં સવિપાકન્તિ? આમન્તા. ચક્ખાયતનં અચેતસિકં સવિપાકન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સીલં અચેતસિકં સવિપાકન્તિ? આમન્તા. સોતાયતનં…પે॰… કાયાયતનં… રૂપાયતનં…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનં અચેતસિકં સવિપાકન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Sīlaṃ acetasikaṃ savipākanti? Āmantā. Cakkhāyatanaṃ acetasikaṃ savipākanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sīlaṃ acetasikaṃ savipākanti? Āmantā. Sotāyatanaṃ…pe… kāyāyatanaṃ… rūpāyatanaṃ…pe… phoṭṭhabbāyatanaṃ acetasikaṃ savipākanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૫૯૩. સમ્માવાચા અચેતસિકાતિ? આમન્તા. સમ્માદિટ્ઠિ અચેતસિકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્માવાચા અચેતસિકાતિ? આમન્તા. સમ્માસઙ્કપ્પો…પે॰… સમ્માવાયામો…પે॰… સમ્માસતિ…પે॰… સમ્માસમાધિ અચેતસિકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્માકમ્મન્તો…પે॰… સમ્માઆજીવો અચેતસિકોતિ? આમન્તા. સમ્માદિટ્ઠિ અચેતસિકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્માઆજીવો અચેતસિકોતિ? આમન્તા. સમ્માસઙ્કપ્પો… સમ્માવાયામો… સમ્માસતિ… સમ્માસમાધિ અચેતસિકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
593. Sammāvācā acetasikāti? Āmantā. Sammādiṭṭhi acetasikāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammāvācā acetasikāti? Āmantā. Sammāsaṅkappo…pe… sammāvāyāmo…pe… sammāsati…pe… sammāsamādhi acetasikoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammākammanto…pe… sammāājīvo acetasikoti? Āmantā. Sammādiṭṭhi acetasikāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammāājīvo acetasikoti? Āmantā. Sammāsaṅkappo… sammāvāyāmo… sammāsati… sammāsamādhi acetasikoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સમ્માદિટ્ઠિ ચેતસિકાતિ? આમન્તા. સમ્માવાચા ચેતસિકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્માદિટ્ઠિ ચેતસિકાતિ? આમન્તા. સમ્માકમ્મન્તો…પે॰… સમ્માઆજીવો ચેતસિકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્માસઙ્કપ્પો…પે॰… સમ્માવાયામો…પે॰… સમ્માસતિ…પે॰… સમ્માસમાધિ ચેતસિકોતિ? આમન્તા. સમ્માવાચા ચેતસિકાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્માસમાધિ ચેતસિકોતિ? આમન્તા. સમ્માકમ્મન્તો…પે॰… સમ્માઆજીવો ચેતસિકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Sammādiṭṭhi cetasikāti? Āmantā. Sammāvācā cetasikāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammādiṭṭhi cetasikāti? Āmantā. Sammākammanto…pe… sammāājīvo cetasikoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammāsaṅkappo…pe… sammāvāyāmo…pe… sammāsati…pe… sammāsamādhi cetasikoti? Āmantā. Sammāvācā cetasikāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammāsamādhi cetasikoti? Āmantā. Sammākammanto…pe… sammāājīvo cetasikoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૫૯૪. ન વત્તબ્બં – ‘‘સીલં અચેતસિક’’ન્તિ? આમન્તા. સીલે ઉપ્પજ્જિત્વા નિરુદ્ધે દુસ્સીલો હોતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. તેન હિ સીલં અચેતસિકન્તિ.
594. Na vattabbaṃ – ‘‘sīlaṃ acetasika’’nti? Āmantā. Sīle uppajjitvā niruddhe dussīlo hotīti? Na hevaṃ vattabbe. Tena hi sīlaṃ acetasikanti.
સીલં અચેતસિકન્તિકથા નિટ્ઠિતા.
Sīlaṃ acetasikantikathā niṭṭhitā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૭. સીલં અચેતસિકન્તિકથાવણ્ણના • 7. Sīlaṃ acetasikantikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૭. સીલંઅચેતસિકન્તિકથાવણ્ણના • 7. Sīlaṃacetasikantikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૭. સીલંઅચેતસિકન્તિકથાવણ્ણના • 7. Sīlaṃacetasikantikathāvaṇṇanā