Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    2. ஸீலஸுத்தங்

    2. Sīlasuttaṃ

    12. ‘‘ஸம்பன்னஸீலா, பி⁴க்க²வே, விஹரத² ஸம்பன்னபாதிமொக்கா², பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதா விஹரத² ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னா அணுமத்தேஸு வஜ்ஜேஸு ப⁴யத³ஸ்ஸாவினோ. ஸமாதா³ய ஸிக்க²த² ஸிக்கா²பதே³ஸு. ஸம்பன்னஸீலானங் வோ, பி⁴க்க²வே, விஹரதங் ஸம்பன்னபாதிமொக்கா²னங் பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதானங் விஹரதங் ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னானங் அணுமத்தேஸு வஜ்ஜேஸு ப⁴யத³ஸ்ஸாவீனங் ஸமாதா³ய ஸிக்க²தங் ஸிக்கா²பதே³ஸு கிமஸ்ஸ உத்தரி கரணீயங்?

    12. ‘‘Sampannasīlā, bhikkhave, viharatha sampannapātimokkhā, pātimokkhasaṃvarasaṃvutā viharatha ācāragocarasampannā aṇumattesu vajjesu bhayadassāvino. Samādāya sikkhatha sikkhāpadesu. Sampannasīlānaṃ vo, bhikkhave, viharataṃ sampannapātimokkhānaṃ pātimokkhasaṃvarasaṃvutānaṃ viharataṃ ācāragocarasampannānaṃ aṇumattesu vajjesu bhayadassāvīnaṃ samādāya sikkhataṃ sikkhāpadesu kimassa uttari karaṇīyaṃ?

    ‘‘சரதோ சேபி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ அபி⁴ஜ்ஜா²ப்³யாபாதோ³ விக³தோ ஹோதி, தி²னமித்³த⁴ங்… உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சங்… விசிகிச்சா² பஹீனா ஹோதி, ஆரத்³த⁴ங் ஹோதி வீரியங் அஸல்லீனங், உபட்டி²தா ஸதி அஸம்முட்டா², பஸ்ஸத்³தோ⁴ காயோ அஸாரத்³தோ⁴, ஸமாஹிதங் சித்தங் ஏகக்³க³ங், சரம்பி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஏவங்பூ⁴தோ ‘ஆதாபீ ஒத்தாபீ ஸததங் ஸமிதங் ஆரத்³த⁴வீரியோ பஹிதத்தோ’தி வுச்சதி.

    ‘‘Carato cepi, bhikkhave, bhikkhuno abhijjhābyāpādo vigato hoti, thinamiddhaṃ… uddhaccakukkuccaṃ… vicikicchā pahīnā hoti, āraddhaṃ hoti vīriyaṃ asallīnaṃ, upaṭṭhitā sati asammuṭṭhā, passaddho kāyo asāraddho, samāhitaṃ cittaṃ ekaggaṃ, carampi, bhikkhave, bhikkhu evaṃbhūto ‘ātāpī ottāpī satataṃ samitaṃ āraddhavīriyo pahitatto’ti vuccati.

    ‘‘டி²தஸ்ஸ சேபி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ அபி⁴ஜ்ஜா²ப்³யாபாதோ³ விக³தோ ஹோதி, தி²னமித்³த⁴ங்… உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சங்… விசிகிச்சா² பஹீனா ஹோதி, ஆரத்³த⁴ங் ஹோதி வீரியங் அஸல்லீனங், உபட்டி²தா ஸதி அஸம்முட்டா², பஸ்ஸத்³தோ⁴ காயோ அஸாரத்³தோ⁴, ஸமாஹிதங் சித்தங் ஏகக்³க³ங், டி²தோபி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஏவங்பூ⁴தோ ‘ஆதாபீ ஒத்தாபீ ஸததங் ஸமிதங் ஆரத்³த⁴வீரியோ பஹிதத்தோ’தி வுச்சதி.

    ‘‘Ṭhitassa cepi, bhikkhave, bhikkhuno abhijjhābyāpādo vigato hoti, thinamiddhaṃ… uddhaccakukkuccaṃ… vicikicchā pahīnā hoti, āraddhaṃ hoti vīriyaṃ asallīnaṃ, upaṭṭhitā sati asammuṭṭhā, passaddho kāyo asāraddho, samāhitaṃ cittaṃ ekaggaṃ, ṭhitopi, bhikkhave, bhikkhu evaṃbhūto ‘ātāpī ottāpī satataṃ samitaṃ āraddhavīriyo pahitatto’ti vuccati.

    ‘‘நிஸின்னஸ்ஸ சேபி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ அபி⁴ஜ்ஜா²ப்³யாபாதோ³ விக³தோ ஹோதி, தி²னமித்³த⁴ங்… உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சங்… விசிகிச்சா² பஹீனா ஹோதி, ஆரத்³த⁴ங் ஹோதி வீரியங் அஸல்லீனங், உபட்டி²தா ஸதி அஸம்முட்டா², பஸ்ஸத்³தோ⁴ காயோ அஸாரத்³தோ⁴, ஸமாஹிதங் சித்தங் ஏகக்³க³ங், நிஸின்னோபி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஏவங்பூ⁴தோ ‘ஆதாபீ ஒத்தாபீ ஸததங் ஸமிதங் ஆரத்³த⁴வீரியோ பஹிதத்தோ’தி வுச்சதி.

    ‘‘Nisinnassa cepi, bhikkhave, bhikkhuno abhijjhābyāpādo vigato hoti, thinamiddhaṃ… uddhaccakukkuccaṃ… vicikicchā pahīnā hoti, āraddhaṃ hoti vīriyaṃ asallīnaṃ, upaṭṭhitā sati asammuṭṭhā, passaddho kāyo asāraddho, samāhitaṃ cittaṃ ekaggaṃ, nisinnopi, bhikkhave, bhikkhu evaṃbhūto ‘ātāpī ottāpī satataṃ samitaṃ āraddhavīriyo pahitatto’ti vuccati.

    ‘‘ஸயானஸ்ஸ சேபி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ ஜாக³ரஸ்ஸ அபி⁴ஜ்ஜா²ப்³யாபாதோ³ விக³தோ ஹோதி, தி²னமித்³த⁴ங்… உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சங்… விசிகிச்சா² பஹீனா ஹோதி, ஆரத்³த⁴ங் ஹோதி வீரியங் அஸல்லீனங், உபட்டி²தா ஸதி அஸம்முட்டா², பஸ்ஸத்³தோ⁴ காயோ அஸாரத்³தோ⁴, ஸமாஹிதங் சித்தங் ஏகக்³க³ங், ஸயானோபி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஜாக³ரோ ஏவங்பூ⁴தோ ‘ஆதாபீ ஒத்தாபீ ஸததங் ஸமிதங் ஆரத்³த⁴வீரியோ பஹிதத்தோ’தி வுச்சதீ’’தி.

    ‘‘Sayānassa cepi, bhikkhave, bhikkhuno jāgarassa abhijjhābyāpādo vigato hoti, thinamiddhaṃ… uddhaccakukkuccaṃ… vicikicchā pahīnā hoti, āraddhaṃ hoti vīriyaṃ asallīnaṃ, upaṭṭhitā sati asammuṭṭhā, passaddho kāyo asāraddho, samāhitaṃ cittaṃ ekaggaṃ, sayānopi, bhikkhave, bhikkhu jāgaro evaṃbhūto ‘ātāpī ottāpī satataṃ samitaṃ āraddhavīriyo pahitatto’ti vuccatī’’ti.

    ‘‘யதங் 1 சரே யதங் 2 திட்டே², யதங் 3 அச்சே² யதங் 4 ஸயே;

    ‘‘Yataṃ 5 care yataṃ 6 tiṭṭhe, yataṃ 7 acche yataṃ 8 saye;

    யதங் 9 ஸமிஞ்ஜயே 10 பி⁴க்கு², யதமேனங் 11 பஸாரயே.

    Yataṃ 12 samiñjaye 13 bhikkhu, yatamenaṃ 14 pasāraye.

    ‘‘உத்³த⁴ங் திரியங் அபாசீனங், யாவதா ஜக³தோ க³தி;

    ‘‘Uddhaṃ tiriyaṃ apācīnaṃ, yāvatā jagato gati;

    ஸமவெக்கி²தா ச த⁴ம்மானங், க²ந்தா⁴னங் உத³யப்³ப³யங்.

    Samavekkhitā ca dhammānaṃ, khandhānaṃ udayabbayaṃ.

    ‘‘சேதோஸமத²ஸாமீசிங், ஸிக்க²மானங் ஸதா³ ஸதங்;

    ‘‘Cetosamathasāmīciṃ, sikkhamānaṃ sadā sataṃ;

    ஸததங் பஹிதத்தோதி, ஆஹு பி⁴க்கு²ங் ததா²வித⁴’’ந்தி. து³தியங்;

    Satataṃ pahitattoti, āhu bhikkhuṃ tathāvidha’’nti. dutiyaṃ;







    Footnotes:
    1. யதா² (க॰) இதிவு॰ 111
    2. யதா² (க॰) இதிவு॰ 111
    3. யதா² (க॰) இதிவு॰ 111
    4. யதா² (க॰) இதிவு॰ 111
    5. yathā (ka.) itivu. 111
    6. yathā (ka.) itivu. 111
    7. yathā (ka.) itivu. 111
    8. yathā (ka.) itivu. 111
    9. யதா² (க॰) இதிவு॰ 111
    10. ஸம்மிஞ்ஜயே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    11. யதமேவ நங் (ஸீ॰), யதமேதங் (ஸ்யா॰ கங்॰), யதமேவ (?)
    12. yathā (ka.) itivu. 111
    13. sammiñjaye (sī. syā. kaṃ. pī.)
    14. yatameva naṃ (sī.), yatametaṃ (syā. kaṃ.), yatameva (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 2. ஸீலஸுத்தவண்ணனா • 2. Sīlasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 2. ஸீலஸுத்தவண்ணனா • 2. Sīlasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact