Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    3. ஸீலஸுத்தங்

    3. Sīlasuttaṃ

    213. 1 ‘‘பஞ்சிமே , பி⁴க்க²வே, ஆதீ³னவா து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபத்தியா. கதமே பஞ்ச? இத⁴, பி⁴க்க²வே, து³ஸ்ஸீலோ ஸீலவிபன்னோ பமாதா³தி⁴கரணங் மஹதிங் போ⁴க³ஜானிங் நிக³ச்ச²தி. அயங், பி⁴க்க²வே, பட²மோ ஆதீ³னவோ து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபத்தியா.

    213.2 ‘‘Pañcime , bhikkhave, ādīnavā dussīlassa sīlavipattiyā. Katame pañca? Idha, bhikkhave, dussīlo sīlavipanno pamādādhikaraṇaṃ mahatiṃ bhogajāniṃ nigacchati. Ayaṃ, bhikkhave, paṭhamo ādīnavo dussīlassa sīlavipattiyā.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபன்னஸ்ஸ பாபகோ கித்திஸத்³தோ³ அப்³பு⁴க்³க³ச்ச²தி. அயங், பி⁴க்க²வே, து³தியோ ஆதீ³னவோ து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபத்தியா.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, dussīlassa sīlavipannassa pāpako kittisaddo abbhuggacchati. Ayaṃ, bhikkhave, dutiyo ādīnavo dussīlassa sīlavipattiyā.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, து³ஸ்ஸீலோ ஸீலவிபன்னோ யஞ்ஞதே³வ பரிஸங் உபஸங்கமதி – யதி³ க²த்தியபரிஸங், யதி³ ப்³ராஹ்மணபரிஸங், யதி³ க³ஹபதிபரிஸங், யதி³ ஸமணபரிஸங் – அவிஸாரதோ³ உபஸங்கமதி மங்குபூ⁴தோ. அயங், பி⁴க்க²வே, ததியோ ஆதீ³னவோ து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபத்தியா.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, dussīlo sīlavipanno yaññadeva parisaṃ upasaṅkamati – yadi khattiyaparisaṃ, yadi brāhmaṇaparisaṃ, yadi gahapatiparisaṃ, yadi samaṇaparisaṃ – avisārado upasaṅkamati maṅkubhūto. Ayaṃ, bhikkhave, tatiyo ādīnavo dussīlassa sīlavipattiyā.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, து³ஸ்ஸீலோ ஸீலவிபன்னோ ஸம்மூள்ஹோ காலங் கரோதி. அயங், பி⁴க்க²வே, சதுத்தோ² ஆதீ³னவோ து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபத்தியா.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, dussīlo sīlavipanno sammūḷho kālaṃ karoti. Ayaṃ, bhikkhave, catuttho ādīnavo dussīlassa sīlavipattiyā.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, து³ஸ்ஸீலோ ஸீலவிபன்னோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜதி. அயங், பி⁴க்க²வே, பஞ்சமோ ஆதீ³னவோ து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபத்தியா. இமே கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்ச ஆதீ³னவா து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபத்தியா.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, dussīlo sīlavipanno kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjati. Ayaṃ, bhikkhave, pañcamo ādīnavo dussīlassa sīlavipattiyā. Ime kho, bhikkhave, pañca ādīnavā dussīlassa sīlavipattiyā.

    ‘‘பஞ்சிமே, பி⁴க்க²வே, ஆனிஸங்ஸா ஸீலவதோ ஸீலஸம்பதா³ய. கதமே பஞ்ச? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஸீலவா ஸீலஸம்பன்னோ அப்பமாதா³தி⁴கரணங் மஹந்தங் போ⁴க³க்க²ந்த⁴ங் அதி⁴க³ச்ச²தி. அயங், பி⁴க்க²வே, பட²மோ ஆனிஸங்ஸோ ஸீலவதோ ஸீலஸம்பதா³ய.

    ‘‘Pañcime, bhikkhave, ānisaṃsā sīlavato sīlasampadāya. Katame pañca? Idha, bhikkhave, sīlavā sīlasampanno appamādādhikaraṇaṃ mahantaṃ bhogakkhandhaṃ adhigacchati. Ayaṃ, bhikkhave, paṭhamo ānisaṃso sīlavato sīlasampadāya.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, ஸீலவதோ ஸீலஸம்பன்னஸ்ஸ கல்யாணோ கித்திஸத்³தோ³ அப்³பு⁴க்³க³ச்ச²தி. அயங், பி⁴க்க²வே, து³தியோ ஆனிஸங்ஸோ ஸீலவதோ ஸீலஸம்பதா³ய.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, sīlavato sīlasampannassa kalyāṇo kittisaddo abbhuggacchati. Ayaṃ, bhikkhave, dutiyo ānisaṃso sīlavato sīlasampadāya.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, ஸீலவா ஸீலஸம்பன்னோ யஞ்ஞதே³வ பரிஸங் உபஸங்கமதி – யதி³ க²த்தியபரிஸங், யதி³ ப்³ராஹ்மணபரிஸங் , யதி³ க³ஹபதிபரிஸங், யதி³ ஸமணபரிஸங் – விஸாரதோ³ உபஸங்கமதி அமங்குபூ⁴தோ. அயங் பி⁴க்க²வே, ததியோ ஆனிஸங்ஸோ ஸீலவதோ ஸீலஸம்பதா³ய.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, sīlavā sīlasampanno yaññadeva parisaṃ upasaṅkamati – yadi khattiyaparisaṃ, yadi brāhmaṇaparisaṃ , yadi gahapatiparisaṃ, yadi samaṇaparisaṃ – visārado upasaṅkamati amaṅkubhūto. Ayaṃ bhikkhave, tatiyo ānisaṃso sīlavato sīlasampadāya.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, ஸீலவா ஸீலஸம்பன்னோ அஸம்மூள்ஹோ காலங் கரோதி. அயங், பி⁴க்க²வே, சதுத்தோ² ஆனிஸங்ஸோ ஸீலவதோ ஸீலஸம்பதா³ய.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, sīlavā sīlasampanno asammūḷho kālaṃ karoti. Ayaṃ, bhikkhave, catuttho ānisaṃso sīlavato sīlasampadāya.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, ஸீலவா ஸீலஸம்பன்னோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜதி. அயங், பி⁴க்க²வே, பஞ்சமோ ஆனிஸங்ஸோ ஸீலவதோ ஸீலஸம்பதா³ய. இமே கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்ச ஆனிஸங்ஸா ஸீலவதோ ஸீலஸம்பதா³யா’’தி. ததியங்.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, sīlavā sīlasampanno kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati. Ayaṃ, bhikkhave, pañcamo ānisaṃso sīlavato sīlasampadāya. Ime kho, bhikkhave, pañca ānisaṃsā sīlavato sīlasampadāyā’’ti. Tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. மஹாவ॰ 209; தீ³॰ நி॰ 3.316
    2. mahāva. 209; dī. ni. 3.316



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 3. ஸீலஸுத்தவண்ணனா • 3. Sīlasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 3-10. ஸீலஸுத்தாதி³வண்ணனா • 3-10. Sīlasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact