Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૭૨] ૨. સીલવનાગરાજજાતકવણ્ણના
[72] 2. Sīlavanāgarājajātakavaṇṇanā
અકતઞ્ઞુસ્સ પોસસ્સાતિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો દેવદત્તં આરબ્ભ કથેસિ. ધમ્મસભાયઞ્હિ ભિક્ખૂ ‘‘આવુસો, દેવદત્તો અકતઞ્ઞૂ તથાગતસ્સ ગુણે ન જાનાતી’’તિ કથેન્તા નિસીદિંસુ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ દેવદત્તો અકતઞ્ઞૂ, પુબ્બેપિ અકતઞ્ઞૂયેવ, ન કદાચિ મય્હં ગુણં જાનાતી’’તિ વત્વા તેહિ યાચિતો અતીતં આહરિ.
Akataññussa posassāti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Dhammasabhāyañhi bhikkhū ‘‘āvuso, devadatto akataññū tathāgatassa guṇe na jānātī’’ti kathentā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva devadatto akataññū, pubbepi akataññūyeva, na kadāci mayhaṃ guṇaṃ jānātī’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો હિમવન્તપ્પદેસે હત્થિયોનિયં નિબ્બત્તિ. સો માતુકુચ્છિતો નિક્ખન્તો સબ્બસેતો અહોસિ રજતપુઞ્જસન્નિભો, અક્ખીનિ પનસ્સ મણિગુળસદિસાનિ, પઞ્ઞાયમાનાનિ પઞ્ચ પસાદાનિ અહેસું, મુખં રત્તકમ્બલસદિસં, સોણ્ડા રત્તસુવણ્ણબિન્દુપટિમણ્ડિતં રજતદામં વિય, ચત્તારો પાદા કતલાખારસપરિકમ્મા વિય. એવમસ્સ દસહિ પારમીહિ અલઙ્કતો રૂપસોભગ્ગપ્પત્તો અત્તભાવો અહોસિ. અથ નં વિઞ્ઞુતં પત્તં સકલહિમવન્તે વારણા સન્નિપતિત્વા ઉપટ્ઠહન્તા વિચરિંસુ. એવં સો અસીતિસહસ્સવારણપરિવારો હિમવન્તપ્પદેસે વસમાનો અપરભાગે ગણે દોસં દિસ્વા ગણમ્હા કાયવિવેકાય એકકોવ અરઞ્ઞે વાસં કપ્પેસિ. સીલવન્તતાય ચ પનસ્સ ‘‘સીલવનાગરાજા’’ ત્વેવ નામં અહોસિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantappadese hatthiyoniyaṃ nibbatti. So mātukucchito nikkhanto sabbaseto ahosi rajatapuñjasannibho, akkhīni panassa maṇiguḷasadisāni, paññāyamānāni pañca pasādāni ahesuṃ, mukhaṃ rattakambalasadisaṃ, soṇḍā rattasuvaṇṇabindupaṭimaṇḍitaṃ rajatadāmaṃ viya, cattāro pādā katalākhārasaparikammā viya. Evamassa dasahi pāramīhi alaṅkato rūpasobhaggappatto attabhāvo ahosi. Atha naṃ viññutaṃ pattaṃ sakalahimavante vāraṇā sannipatitvā upaṭṭhahantā vicariṃsu. Evaṃ so asītisahassavāraṇaparivāro himavantappadese vasamāno aparabhāge gaṇe dosaṃ disvā gaṇamhā kāyavivekāya ekakova araññe vāsaṃ kappesi. Sīlavantatāya ca panassa ‘‘sīlavanāgarājā’’ tveva nāmaṃ ahosi.
અથેકો બારાણસિવાસિકો વનચરકો હિમવન્તં પવિસિત્વા અત્તનો આજીવભણ્ડકં ગવેસમાનો દિસા વવત્થાપેતું અસક્કોન્તો મગ્ગમૂળ્હો હુત્વા મરણભયભીતો બાહા પગ્ગય્હ પરિદેવમાનો વિચરતિ. બોધિસત્તો તસ્સ તં બલવપરિદેવિતં સુત્વા ‘‘ઇમં પુરિસં દુક્ખા મોચેસ્સામી’’તિ કારુઞ્ઞેન ચોદિતો તસ્સ સન્તિકં અગમાસિ. સો તં દિસ્વાવ ભીતો પલાયિ. બોધિસત્તો તં પલાયન્તં દિસ્વા તત્થેવ અટ્ઠાસિ. સો પુરિસો બોધિસત્તં ઠિતં દિસ્વા અટ્ઠાસિ . બોધિસત્તો પુન અગમાસિ, સો પુન પલાયિત્વા તસ્સ ઠિતકાલે ઠત્વા ચિન્તેસિ ‘‘અયં વારણો મમ પલાયનકાલે તિટ્ઠતિ, ઠિતકાલે આગચ્છતિ, નાયં મય્હં અનત્થકામો, ઇમમ્હા પન મં દુક્ખા માચેતુકામો ભવિસ્સતી’’તિ સૂરો હુત્વા અટ્ઠાસિ. બોધિસત્તો તં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘કસ્મા ભો ત્વં પુરિસ, પરિદેવમાનો વિચરસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘સામિ, દિસા વવત્થાપેતું અસક્કોન્તો મગ્ગમૂળ્હો હુત્વા મરણભયેના’’તિ. અથ નં બોધિસત્તો અત્તનો વસનટ્ઠાનં નેત્વા કતિપાહં ફલાફલેહિ સન્તપ્પેત્વા ‘‘ભો, પુરિસ, મા ભાયિ, અહં તં મનુસ્સપથં નેસ્સામી’’તિ અત્તનો પિટ્ઠે નિસીદાપેત્વા મનુસ્સપથં પાયાસિ.
Atheko bārāṇasivāsiko vanacarako himavantaṃ pavisitvā attano ājīvabhaṇḍakaṃ gavesamāno disā vavatthāpetuṃ asakkonto maggamūḷho hutvā maraṇabhayabhīto bāhā paggayha paridevamāno vicarati. Bodhisatto tassa taṃ balavaparidevitaṃ sutvā ‘‘imaṃ purisaṃ dukkhā mocessāmī’’ti kāruññena codito tassa santikaṃ agamāsi. So taṃ disvāva bhīto palāyi. Bodhisatto taṃ palāyantaṃ disvā tattheva aṭṭhāsi. So puriso bodhisattaṃ ṭhitaṃ disvā aṭṭhāsi . Bodhisatto puna agamāsi, so puna palāyitvā tassa ṭhitakāle ṭhatvā cintesi ‘‘ayaṃ vāraṇo mama palāyanakāle tiṭṭhati, ṭhitakāle āgacchati, nāyaṃ mayhaṃ anatthakāmo, imamhā pana maṃ dukkhā mācetukāmo bhavissatī’’ti sūro hutvā aṭṭhāsi. Bodhisatto taṃ upasaṅkamitvā ‘‘kasmā bho tvaṃ purisa, paridevamāno vicarasī’’ti pucchi. ‘‘Sāmi, disā vavatthāpetuṃ asakkonto maggamūḷho hutvā maraṇabhayenā’’ti. Atha naṃ bodhisatto attano vasanaṭṭhānaṃ netvā katipāhaṃ phalāphalehi santappetvā ‘‘bho, purisa, mā bhāyi, ahaṃ taṃ manussapathaṃ nessāmī’’ti attano piṭṭhe nisīdāpetvā manussapathaṃ pāyāsi.
અથ ખો સો મિત્તદુબ્ભી પુરિસો ‘‘સચે કોચિ પુચ્છિસ્સતિ, આચિક્ખિતબ્બં ભવિસ્સતી’’તિ બોધિસત્તસ્સ પિટ્ઠે નિસિન્નોયેવ રુક્ખનિમિત્તં પબ્બતનિમિત્તં ઉપધારેન્તોવ ગચ્છતિ. અથ નં બોધિસત્તો અરઞ્ઞા નીહરિત્વા બારાણસિગામિમહામગ્ગે ઠપેત્વા ‘‘ભો પુરિસ, ઇમિના મગ્ગેન ગચ્છ, મય્હં પન વસનટ્ઠાનં પુચ્છિતોપિ અપુચ્છિતોપિ મા કસ્સચિ આચિક્ખી’’તિ તં ઉય્યોજેત્વા અત્તનો વસનટ્ઠાનંયેવ અગમાસિ. અથ સો પુરિસો બારાણસિં ગન્ત્વા અનુવિચરન્તો દન્તકારવીથિં પત્વા દન્તકારે દન્તવિકતિયો કુરુમાને દિસ્વા ‘‘કિં પન ભો, જીવદન્તમ્પિ લભિત્વા ગણ્હેય્યાથા’’તિ? ‘‘ભો, કિં વદેસિ, જીવદન્તો નામ મતહત્થિદન્તતો મહગ્ઘતરો’’તિ. ‘‘તેન હિ અહં વો જીવદન્તં આહરિસ્સામી’’તિ પાથેય્યં ગહેત્વા ખરકકચં આદાય બોધિસત્તસ્સ વસનટ્ઠાનં અગમાસિ.
Atha kho so mittadubbhī puriso ‘‘sace koci pucchissati, ācikkhitabbaṃ bhavissatī’’ti bodhisattassa piṭṭhe nisinnoyeva rukkhanimittaṃ pabbatanimittaṃ upadhārentova gacchati. Atha naṃ bodhisatto araññā nīharitvā bārāṇasigāmimahāmagge ṭhapetvā ‘‘bho purisa, iminā maggena gaccha, mayhaṃ pana vasanaṭṭhānaṃ pucchitopi apucchitopi mā kassaci ācikkhī’’ti taṃ uyyojetvā attano vasanaṭṭhānaṃyeva agamāsi. Atha so puriso bārāṇasiṃ gantvā anuvicaranto dantakāravīthiṃ patvā dantakāre dantavikatiyo kurumāne disvā ‘‘kiṃ pana bho, jīvadantampi labhitvā gaṇheyyāthā’’ti? ‘‘Bho, kiṃ vadesi, jīvadanto nāma matahatthidantato mahagghataro’’ti. ‘‘Tena hi ahaṃ vo jīvadantaṃ āharissāmī’’ti pātheyyaṃ gahetvā kharakakacaṃ ādāya bodhisattassa vasanaṭṭhānaṃ agamāsi.
બોધિસત્તો તં દિસ્વા ‘‘કિમત્થં આગતોસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘અહં, સામિ, દુગ્ગતો કપણો જીવિતું અસક્કોન્તો તુમ્હે દન્તખણ્ડં યાચિત્વા સચે દસ્સથ, તં આદાય ગન્ત્વા વિક્કિણિત્વા તેન મૂલેન જીવિસ્સામી’’તિ આગતોતિ. ‘‘હોતુ ભો, દન્તં તે દસ્સામિ, સચે દન્તકપ્પનત્થાય કકચં અત્થી’’તિ. ‘‘કકચં ગહેત્વા આગતોમ્હિ સામી’’તિ. ‘‘તેન હિ દન્તે કકચેન કન્તિત્વા આદાય ગચ્છા’’તિ બોધિસત્તો પાદે સમિઞ્જિત્વા ગોનિસિન્નકં નિસીદિ. સો દ્વેપિ અગ્ગદન્તે છિન્દિ. બોધિસત્તો તે દન્તે સોણ્ડાય ગહેત્વા ‘‘ભો પુરિસ, નાહં ‘એતે દન્તા મય્હં અપ્પિયા અમનાપા’તિ દમ્મિ, ઇમેહિ પન મે દન્તેહિ સતગુણેન સહસ્સગુણેન સતસહસ્સગુણેન સબ્બધમ્મપટિવેધનસમત્થા સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણદન્તાવ પિયતરા, તસ્સ મે ઇદં દન્તદાનં સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણપટિવિજ્ઝનત્થાય હોતૂ’’તિ સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણસ્સ આરાધનં કત્વા દન્તયુગલં અદાસિ.
Bodhisatto taṃ disvā ‘‘kimatthaṃ āgatosī’’ti pucchi. ‘‘Ahaṃ, sāmi, duggato kapaṇo jīvituṃ asakkonto tumhe dantakhaṇḍaṃ yācitvā sace dassatha, taṃ ādāya gantvā vikkiṇitvā tena mūlena jīvissāmī’’ti āgatoti. ‘‘Hotu bho, dantaṃ te dassāmi, sace dantakappanatthāya kakacaṃ atthī’’ti. ‘‘Kakacaṃ gahetvā āgatomhi sāmī’’ti. ‘‘Tena hi dante kakacena kantitvā ādāya gacchā’’ti bodhisatto pāde samiñjitvā gonisinnakaṃ nisīdi. So dvepi aggadante chindi. Bodhisatto te dante soṇḍāya gahetvā ‘‘bho purisa, nāhaṃ ‘ete dantā mayhaṃ appiyā amanāpā’ti dammi, imehi pana me dantehi sataguṇena sahassaguṇena satasahassaguṇena sabbadhammapaṭivedhanasamatthā sabbaññutaññāṇadantāva piyatarā, tassa me idaṃ dantadānaṃ sabbaññutaññāṇapaṭivijjhanatthāya hotū’’ti sabbaññutaññāṇassa ārādhanaṃ katvā dantayugalaṃ adāsi.
સો તં આદાય ગન્ત્વા વિક્કિણિત્વા તસ્મિં મૂલે ખીણે પુન બોધિસત્તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘સામિ, તુમ્હાકં દન્તે વિક્કિણિત્વા લદ્ધમૂલં મય્હં ઇણસોધનમત્તમેવ જાતં, અવસેસદન્તે દેથા’’તિ આહ. બોધિસત્તો ‘‘સાધૂ’’તિ પટિસ્સુણિત્વા પુરિમનયેનેવ કપ્પાપેત્વા અવસેસદન્તે અદાસિ. સો તેપિ વિક્કિણિત્વા પુન આગન્ત્વા ‘‘સામિ, જીવિતું ન સક્કોમિ, મૂલદાઠા મે દેથા’’તિ આહ. બોધિસત્તો ‘‘સાધૂ’’તિ પટિસ્સુણિત્વા પુરિમનયેનેવ નિસીદિ. સો પાપપુરિસો મહાસત્તસ્સ રજતદામસદિસં સોણ્ડં મદ્દમાનો કેલાસકૂટસદિસં કુમ્ભં અભિરુહિત્વા ઉભો દન્તકોટિયો પણ્હિયા પહરન્તો મંસં વિયૂહિત્વા કુમ્ભં આરુય્હ ખરકકચેન મૂલદાઠા કપ્પેત્વા પક્કામિ. બોધિસત્તસ્સ દસ્સનૂપચારં વિજહન્તેયેવ પન તસ્મિં પાપપુરિસે ચતુનહુતાધિકદ્વિયોજનસતસહસ્સબહલા ઘનપથવી સિનેરુયુગન્ધરાદયો મહાભારે દુગ્ગન્ધજેગુચ્છાનિ ગૂથમુત્તાદીનિ ચ ધારેતું સમત્થાપિ તસ્સ અગુણરાસિં ધારેતું અસક્કોન્તી વિય ભિજ્જિત્વા વિવરં અદાસિ. તાવદેવ અવીચિમહાનિરયતો અગ્ગિજાલા નિક્ખમિત્વા તં મિત્તદુબ્ભિપુરિસં કુલસન્તકેન કમ્બલેન પારુપન્તી વિય પરિક્ખિપિત્વા ગણ્હિ.
So taṃ ādāya gantvā vikkiṇitvā tasmiṃ mūle khīṇe puna bodhisattassa santikaṃ gantvā ‘‘sāmi, tumhākaṃ dante vikkiṇitvā laddhamūlaṃ mayhaṃ iṇasodhanamattameva jātaṃ, avasesadante dethā’’ti āha. Bodhisatto ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā purimanayeneva kappāpetvā avasesadante adāsi. So tepi vikkiṇitvā puna āgantvā ‘‘sāmi, jīvituṃ na sakkomi, mūladāṭhā me dethā’’ti āha. Bodhisatto ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā purimanayeneva nisīdi. So pāpapuriso mahāsattassa rajatadāmasadisaṃ soṇḍaṃ maddamāno kelāsakūṭasadisaṃ kumbhaṃ abhiruhitvā ubho dantakoṭiyo paṇhiyā paharanto maṃsaṃ viyūhitvā kumbhaṃ āruyha kharakakacena mūladāṭhā kappetvā pakkāmi. Bodhisattassa dassanūpacāraṃ vijahanteyeva pana tasmiṃ pāpapurise catunahutādhikadviyojanasatasahassabahalā ghanapathavī sineruyugandharādayo mahābhāre duggandhajegucchāni gūthamuttādīni ca dhāretuṃ samatthāpi tassa aguṇarāsiṃ dhāretuṃ asakkontī viya bhijjitvā vivaraṃ adāsi. Tāvadeva avīcimahānirayato aggijālā nikkhamitvā taṃ mittadubbhipurisaṃ kulasantakena kambalena pārupantī viya parikkhipitvā gaṇhi.
એવં તસ્સ પાપપુગ્ગલસ્સ પથવિં પવિટ્ઠકાલે તસ્મિં વનસણ્ડે અધિવત્થા રુક્ખદેવતા ‘‘અકતઞ્ઞૂ મિત્તદુબ્ભી પુગ્ગલો ચક્કવત્તિરજ્જં દત્વાપિ તોસેતું ન સક્કા’’તિ વનં ઉન્નાદેત્વા ધમ્મં દેસયમાના ઇમં ગાથમાહ –
Evaṃ tassa pāpapuggalassa pathaviṃ paviṭṭhakāle tasmiṃ vanasaṇḍe adhivatthā rukkhadevatā ‘‘akataññū mittadubbhī puggalo cakkavattirajjaṃ datvāpi tosetuṃ na sakkā’’ti vanaṃ unnādetvā dhammaṃ desayamānā imaṃ gāthamāha –
૭૨.
72.
‘‘અકતઞ્ઞુસ્સ પોસસ્સ, નિચ્ચં વિવરદસ્સિનો;
‘‘Akataññussa posassa, niccaṃ vivaradassino;
સબ્બં ચે પથવિં દજ્જા, નેવ નં અભિરાધયે’’તિ.
Sabbaṃ ce pathaviṃ dajjā, neva naṃ abhirādhaye’’ti.
તત્થ અકતઞ્ઞુસ્સાતિ અત્તનો કતગુણં અજાનન્તસ્સ. પોસસ્સાતિ પુરિસસ્સ. વિવરદસ્સિનોતિ છિદ્દમેવ ઓકાસમેવ ઓલોકેન્તસ્સ. સબ્બં ચે પથવિં દજ્જાતિ સચેપિ તાદિસસ્સ પુગ્ગલસ્સ સકલં ચક્કવત્તિરજ્જં, ઇમં વા પન મહાપથવિં પરિવત્તેત્વા પથવોજં દદેય્ય. નેવ નં અભિરાધયેતિ એવં કરોન્તોપિ એવરૂપં કતગુણવિદ્ધંસકં કોચિ પરિતોસેતું વા પસાદેતું વા ન સક્કુણેય્યાતિ અત્થો.
Tattha akataññussāti attano kataguṇaṃ ajānantassa. Posassāti purisassa. Vivaradassinoti chiddameva okāsameva olokentassa. Sabbaṃ ce pathaviṃ dajjāti sacepi tādisassa puggalassa sakalaṃ cakkavattirajjaṃ, imaṃ vā pana mahāpathaviṃ parivattetvā pathavojaṃ dadeyya. Neva naṃ abhirādhayeti evaṃ karontopi evarūpaṃ kataguṇaviddhaṃsakaṃ koci paritosetuṃ vā pasādetuṃ vā na sakkuṇeyyāti attho.
એવં સા દેવતા વનં ઉન્નાદેત્વા ધમ્મં દેસેસિ. બોધિસત્તો યાવતાયુકં ઠત્વા યથાકમ્મં અગમાસિ.
Evaṃ sā devatā vanaṃ unnādetvā dhammaṃ desesi. Bodhisatto yāvatāyukaṃ ṭhatvā yathākammaṃ agamāsi.
સત્થા ‘‘ન, ભિક્ખવે, દેવદત્તો ઇદાનેવ અકતઞ્ઞૂ, પુબ્બેપિ અકતઞ્ઞૂયેવા’’તિ વત્વા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ ‘‘તદા મિત્તદુબ્ભી પુગ્ગલો દેવદત્તો અહોસિ, રુક્ખદેવતા સારિપુત્તો, સીલવનાગરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā ‘‘na, bhikkhave, devadatto idāneva akataññū, pubbepi akataññūyevā’’ti vatvā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi ‘‘tadā mittadubbhī puggalo devadatto ahosi, rukkhadevatā sāriputto, sīlavanāgarājā pana ahameva ahosi’’nti.
સીલવનાગરાજજાતકવણ્ણના દુતિયા.
Sīlavanāgarājajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૭૨. સીલવહત્થિજાતકં • 72. Sīlavahatthijātakaṃ