Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૧૦. સીલવન્તસુત્તવણ્ણના

    10. Sīlavantasuttavaṇṇanā

    ૧૨૨. આબાધટ્ઠેનાતિ આદિતો ઉપ્પત્તિતો પટ્ઠાય બાધનટ્ઠેન રુજનટ્ઠેન. અન્તોદોસટ્ઠેનાતિ અબ્ભન્તરે એવ દુસ્સનટ્ઠેન કુપ્પનટ્ઠેન. ખણનટ્ઠેનાતિ સસનટ્ઠેન. દુક્ખટ્ઠેનાતિ દુક્ખમત્તા દુક્ખભાવેન. દુક્ખઞ્હિ લોકે ‘‘અઘ’’ન્તિ વુચ્ચતિ અતિવિય હનનતો. વિસભાગં …પે॰… પચ્ચયટ્ઠેનાતિ યથાપવત્તમાનાનં ધાતાદીનં વિસભાગભૂતમહાભૂતસમુટ્ઠાનસ્સ આબાધસ્સ પચ્ચયભાવેન. અસકટ્ઠેનાતિ અનત્તનિયતો. પલુજ્જનટ્ઠેનાતિ પકારતો ભિજ્જનટ્ઠેન. સત્તસુઞ્ઞતટ્ઠેનાતિ સત્તસઙ્ખાતઅત્તસુઞ્ઞતટ્ઠેન. અત્તાભાવેનાતિ દિટ્ઠિગતિકપરિકપ્પિતસ્સ અત્તનો અભાવેન. સુઞ્ઞતો અનત્તતોતિ એત્થ ‘‘પરતો’’તિ પદસ્સ સઙ્ગહો કાતબ્બો, તસ્મા ‘‘દ્વીહિ અનત્તમનસિકારો’’તિ વત્તબ્બં.

    122.Ābādhaṭṭhenāti ādito uppattito paṭṭhāya bādhanaṭṭhena rujanaṭṭhena. Antodosaṭṭhenāti abbhantare eva dussanaṭṭhena kuppanaṭṭhena. Khaṇanaṭṭhenāti sasanaṭṭhena. Dukkhaṭṭhenāti dukkhamattā dukkhabhāvena. Dukkhañhi loke ‘‘agha’’nti vuccati ativiya hananato. Visabhāgaṃ …pe… paccayaṭṭhenāti yathāpavattamānānaṃ dhātādīnaṃ visabhāgabhūtamahābhūtasamuṭṭhānassa ābādhassa paccayabhāvena. Asakaṭṭhenāti anattaniyato. Palujjanaṭṭhenāti pakārato bhijjanaṭṭhena. Sattasuññataṭṭhenāti sattasaṅkhātaattasuññataṭṭhena. Attābhāvenāti diṭṭhigatikaparikappitassa attano abhāvena. Suññato anattatoti ettha ‘‘parato’’ti padassa saṅgaho kātabbo, tasmā ‘‘dvīhi anattamanasikāro’’ti vattabbaṃ.

    સીલવન્તસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sīlavantasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. સીલવન્તસુત્તં • 10. Sīlavantasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. સીલવન્તસુત્તવણ્ણના • 10. Sīlavantasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact