Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    સીમાનુજાનનકથાવણ્ણના

    Sīmānujānanakathāvaṇṇanā

    ૧૩૮. એકાવાસગતાનં વસેન સામગ્ગિં પટિક્ખિપિત્વા એકસીમગતાનં વસેન અનુજાનિતુકામો ભગવા ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, સીમં સમ્મન્નિતુ’’ન્તિ આહ. અથ આવાસપરિચ્છેદં વત્તુકામો ભવેય્ય. એત્તાવતા એકાવાસો યાવતા એકાસીમા. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, સીમં સમ્મન્નિતુ’’ન્તિ વદેય્ય. તસ્મા ન ઇધ અનુઞ્ઞાતબદ્ધસીમાવસેન એકાવાસપરિચ્છેદો હોતિ, ઉપચારસીમાવસેનેવ હોતીતિ વેદિતબ્બં. કથં જાનિતબ્બન્તિ ચે? પાળિતોવ, યથાહ ‘‘તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા ઉપનન્દો સક્યપુત્તો એકો દ્વીસુ આવાસેસુ વસ્સં વસિ…પે॰… એકાધિપ્પાય’’ન્તિ (મહાવ॰ ૩૬૪). અઞ્ઞથા વસ્સચ્છેદોતિ અનિટ્ઠપ્પસઙ્ગોવ, કથં? એકાવાસવસેનેવ ચે સામગ્ગી, બહુઆવાસઅનાવાસેસુ ન સમ્ભવેય્ય. તતો સો તં આવાસં ગચ્છન્તો બહિદ્ધા ઉપોસથં કરોતિ. ‘‘ન, ભિક્ખવે, તદહુપોસથે સભિક્ખુકો અનાવાસો ગન્તબ્બો’’તિઆદિ (મહાવ॰ ૧૮૧)-પાળિવિરોધો સતિપિ સઙ્ઘે અનાવાસે ઉપોસથસ્સ અકત્તબ્બતો. અનાવાસેપિ ચે સામગ્ગી લબ્ભતિ, ‘‘એત્તાવતા સામગ્ગી, યાવતા એકાવાસો’’તિ ન વત્તબ્બં, તસ્મા સબ્બથા પુરિમનયો પચ્છિમેનેવ પટિક્ખિત્તોતિ કત્વા નાનાવાસવસેનપિ સામગ્ગીતિ વેદિતબ્બં. ‘‘તં કમ્મં કરોમાતિ વત્વા ન અકંસૂ’તિઆદીસુ વિય અનાગતમ્પિ અપેક્ખતિ, તસ્મા ‘કરોમા’તિ વુત્તે ન વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ. ‘‘સીમં અસોધેત્વાપિ નિમિત્તં કિત્તેતું વટ્ટતી’’તિ લિખિતં. હેટ્ઠિમકોટિયા અડ્ઢટ્ઠમરતનુબ્બેધો હત્થિપ્પમાણો. સચે એકો બદ્ધો હોતિ, ન કાતબ્બોતિ એત્થ ‘‘ચતૂસુ દિસાસુ ચતુન્નં પબ્બતકૂટાનં હેટ્ઠા પિટ્ઠિપાસાણસદિસે પાસાણે ઠિતત્તા એકાબદ્ધભાવે સતિપિ પથવિતો ઉદ્ધં તેસં સમ્બન્ધે અસતિ હેટ્ઠા પથવિગતસમ્બન્ધમત્તે અબ્બોહારિકં કત્વા કિત્તેતું વટ્ટતિ. તેનેવ ‘પિટ્ઠિપાસાણો અતિમહન્તોપિ પાસાણસઙ્ખ્યમેવ ગચ્છતી’તિ વુત્તં. પથવિતો હેટ્ઠા તસ્સ મહન્તભાવે ગય્હમાને પબ્બતમેવ હોતી’’તિ અનુગણ્ઠિપદે વુત્તં. ‘‘ચિનિત્વા કતપંસુપુઞ્જે તિણગુમ્બરુક્ખા ચે જાયન્તિ, પબ્બતો હોતીતિ ધમ્મસિરિત્થેરો. નેવાતિ ઉપતિસ્સત્થેરો’’તિ વુત્તં.

    138. Ekāvāsagatānaṃ vasena sāmaggiṃ paṭikkhipitvā ekasīmagatānaṃ vasena anujānitukāmo bhagavā ‘‘anujānāmi, bhikkhave, sīmaṃ sammannitu’’nti āha. Atha āvāsaparicchedaṃ vattukāmo bhaveyya. Ettāvatā ekāvāso yāvatā ekāsīmā. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, sīmaṃ sammannitu’’nti vadeyya. Tasmā na idha anuññātabaddhasīmāvasena ekāvāsaparicchedo hoti, upacārasīmāvaseneva hotīti veditabbaṃ. Kathaṃ jānitabbanti ce? Pāḷitova, yathāha ‘‘tena kho pana samayena āyasmā upanando sakyaputto eko dvīsu āvāsesu vassaṃ vasi…pe… ekādhippāya’’nti (mahāva. 364). Aññathā vassacchedoti aniṭṭhappasaṅgova, kathaṃ? Ekāvāsavaseneva ce sāmaggī, bahuāvāsaanāvāsesu na sambhaveyya. Tato so taṃ āvāsaṃ gacchanto bahiddhā uposathaṃ karoti. ‘‘Na, bhikkhave, tadahuposathe sabhikkhuko anāvāso gantabbo’’tiādi (mahāva. 181)-pāḷivirodho satipi saṅghe anāvāse uposathassa akattabbato. Anāvāsepi ce sāmaggī labbhati, ‘‘ettāvatā sāmaggī, yāvatā ekāvāso’’ti na vattabbaṃ, tasmā sabbathā purimanayo pacchimeneva paṭikkhittoti katvā nānāvāsavasenapi sāmaggīti veditabbaṃ. ‘‘Taṃ kammaṃ karomāti vatvā na akaṃsū’tiādīsu viya anāgatampi apekkhati, tasmā ‘karomā’ti vutte na vaṭṭatī’’ti vadanti. ‘‘Sīmaṃ asodhetvāpi nimittaṃ kittetuṃ vaṭṭatī’’ti likhitaṃ. Heṭṭhimakoṭiyā aḍḍhaṭṭhamaratanubbedho hatthippamāṇo. Sace eko baddho hoti, na kātabboti ettha ‘‘catūsu disāsu catunnaṃ pabbatakūṭānaṃ heṭṭhā piṭṭhipāsāṇasadise pāsāṇe ṭhitattā ekābaddhabhāve satipi pathavito uddhaṃ tesaṃ sambandhe asati heṭṭhā pathavigatasambandhamatte abbohārikaṃ katvā kittetuṃ vaṭṭati. Teneva ‘piṭṭhipāsāṇo atimahantopi pāsāṇasaṅkhyameva gacchatī’ti vuttaṃ. Pathavito heṭṭhā tassa mahantabhāve gayhamāne pabbatameva hotī’’ti anugaṇṭhipade vuttaṃ. ‘‘Cinitvā katapaṃsupuñje tiṇagumbarukkhā ce jāyanti, pabbato hotīti dhammasiritthero. Nevāti upatissatthero’’ti vuttaṃ.

    પાસાણોતિ ‘‘સુધામયપાસાણોપિ વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ. વીમંસિતબ્બં ઇટ્ઠકાય પટિક્ખિત્તત્તા. દ્વત્તિંસપલગુળપિણ્ડપ્પમાણો તુલતાય, ન તુલગણનાય. સોપીતિ ખાણુકો વિય ઉટ્ઠિતપાસાણો.

    Pāsāṇoti ‘‘sudhāmayapāsāṇopi vaṭṭatī’’ti vadanti. Vīmaṃsitabbaṃ iṭṭhakāya paṭikkhittattā. Dvattiṃsapalaguḷapiṇḍappamāṇo tulatāya, na tulagaṇanāya. Sopīti khāṇuko viya uṭṭhitapāsāṇo.

    ચતુપઞ્ચરુક્ખનિમિત્તમત્તમ્પીતિ એકચ્ચેસુ નિમિત્તસદ્દો નત્થિ. એત્થ તયો ચે સારરુક્ખા હોન્તિ, દ્વે અસારરુક્ખા, સારરુક્ખાનં બહુત્તં ઇચ્છિતબ્બં. ‘‘સુસાનમ્પિ ઇધ ‘વનમેવા’તિ સઙ્ખ્યં ગચ્છતિ સયંજાતત્તા’’તિ વુત્તં. કેચિ પન ‘‘ચતૂસુ દ્વે અન્તોસારા ચે, વટ્ટતિ. અન્તોસારા અધિકા, સમા વા, વટ્ટતિ. તસ્મા બહૂસુપિ દ્વે ચે અન્તોસારા અત્થિ, વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ.

    Catupañcarukkhanimittamattampīti ekaccesu nimittasaddo natthi. Ettha tayo ce sārarukkhā honti, dve asārarukkhā, sārarukkhānaṃ bahuttaṃ icchitabbaṃ. ‘‘Susānampi idha ‘vanamevā’ti saṅkhyaṃ gacchati sayaṃjātattā’’ti vuttaṃ. Keci pana ‘‘catūsu dve antosārā ce, vaṭṭati. Antosārā adhikā, samā vā, vaṭṭati. Tasmā bahūsupi dve ce antosārā atthi, vaṭṭatī’’ti vadanti.

    પરભાગેતિ એત્થ ‘‘એતેહિ બદ્ધટ્ઠાનતો ગતત્તા વટ્ટતિ. તથા દીઘમગ્ગેપિ ગહિતટ્ઠાનતો ગતટ્ઠાનસ્સ અઞ્ઞત્તા’’તિ વદન્તિ.

    Parabhāgeti ettha ‘‘etehi baddhaṭṭhānato gatattā vaṭṭati. Tathā dīghamaggepi gahitaṭṭhānato gataṭṭhānassa aññattā’’ti vadanti.

    અન્વદ્ધમાસન્તિ એત્થ ‘‘અનુબદ્ધો અદ્ધમાસો, અદ્ધમાસસ્સ વા અનૂ’’તિ લિખિતં. ‘‘અન્તરવાસકો તેમિયતી’’તિ વુત્તત્તા તત્તકપ્પમાણઉદકેયેવ કાતું વટ્ટતીતિ કેચિ. તેમિયતીતિ ઇમિના હેટ્ઠિમકોટિયા નદિલક્ખણં વુત્તં. એવરૂપાય નદિયા યસ્મિં ઠાને ચત્તારો માસે અપ્પં વા બહું વા ઉદકં અજ્ઝોત્થરિત્વા પવત્તતિ, તસ્મિં ઠાને અપ્પોદકેપિ ઠત્વા કાતું વટ્ટતીતિ એકે. ‘‘પવત્તનટ્ઠાને નદિનિમિત્ત’ન્તિ વુત્તત્તા સેતુતો પરતો તત્તકં ઉદકં યદિ પવત્તતિ, નદી એવા’’તિ વદન્તિ.

    Anvaddhamāsanti ettha ‘‘anubaddho addhamāso, addhamāsassa vā anū’’ti likhitaṃ. ‘‘Antaravāsako temiyatī’’ti vuttattā tattakappamāṇaudakeyeva kātuṃ vaṭṭatīti keci. Temiyatīti iminā heṭṭhimakoṭiyā nadilakkhaṇaṃ vuttaṃ. Evarūpāya nadiyā yasmiṃ ṭhāne cattāro māse appaṃ vā bahuṃ vā udakaṃ ajjhottharitvā pavattati, tasmiṃ ṭhāne appodakepi ṭhatvā kātuṃ vaṭṭatīti eke. ‘‘Pavattanaṭṭhāne nadinimitta’nti vuttattā setuto parato tattakaṃ udakaṃ yadi pavattati, nadī evā’’ti vadanti.

    જાતસ્સરાદીસુ ઠિતોદકં જાતસ્સરાદિપદેસેન અનન્તરિકમ્પિ નિમિત્તં કાતું વટ્ટતિ નદિપારસીમાય નિમિત્તં વિય. સચે સો પદેસો કાલન્તરેન ગામખેત્તભાવં પાપુણાતિ, તત્થ અઞ્ઞં સીમં સમ્મન્નિતું વટ્ટતિ. ઉક્ખેપિમન્તિ ઉદ્ધરિત્વા ગહેતબ્બકં.

    Jātassarādīsu ṭhitodakaṃ jātassarādipadesena anantarikampi nimittaṃ kātuṃ vaṭṭati nadipārasīmāya nimittaṃ viya. Sace so padeso kālantarena gāmakhettabhāvaṃ pāpuṇāti, tattha aññaṃ sīmaṃ sammannituṃ vaṭṭati. Ukkhepimanti uddharitvā gahetabbakaṃ.

    અબદ્ધસીમવિહારાનં સીમાય ઉપચારં ઠપેત્વાતિ ‘‘આયતિં સમ્મન્નિતબ્બાય ઓકાસં ઠપેત્વા’’તિ લિખિતં. અન્તોનિમિત્તગતેહિ પનાતિ ‘‘એકસ્સ ઉપડ્ઢં અન્તોકત્તુકામતાય સતિ સબ્બેસં આગમને પયોજનં નત્થીતિ કત્વા ‘અન્તોનિમિત્તગતેહી’તિ વુત્તં, તઞ્ચ સામીચિવસેના’’તિ વદન્તિ. અનાગમનમ્પિ વટ્ટતીતિ ‘‘સીમાય અબદ્ધત્તા વગ્ગં નામ ન હોતી’’તિ લિખિતં. ‘‘અઞ્ઞસ્મિં ગામખેત્તે ઠત્વા નિમિત્તકિત્તનકાલે, સમાનસંવાસકસીમાય સમ્મન્નનકાલે ચ આગમનપયોજનં નત્થી’’તિ વુત્તં. ભેરિસઞ્ઞં વાતિ ‘‘સમ્મન્નનપરિયોસાનં કરોમાતિ વત્વા’’તિ લિખિતં, તેન તાદિસે કાલે તં કપ્પતીતિ સિદ્ધં હોતિ. કિં ઇમિના? સુખકરણત્થન્તિ મહાજનસન્નિપાતનપરિસ્સમં અકત્વા અપ્પતરેહિ સુખકરણત્થં. યદિ મહાસીમાબન્ધનકાલે અન્તરાયો હોતિ, તત્તકેનપિ સુખવિહારોતિ દસ્સનત્થં ‘‘પઠમ’’ન્તિ વુત્તન્તિ એકે. તતો ઓરં ન વટ્ટતીતિ કથં પઞ્ઞાયતીતિ? વીસતિવગ્ગકરણીયપરમત્તા સઙ્ઘકમ્મસ્સ. કમ્મારહેન સદ્ધિં એકવીસતિ ભિક્ખૂ ચે ગણ્હાતિ, વટ્ટતિ. તત્તકપ્પમાણં સુખનિસજ્જવસેન વેદિતબ્બં. તમેવ નિમિત્તં અઞ્ઞેપિ કિત્તેત્વા સચે બન્ધન્તિ, વટ્ટતીતિ એકે.

    Abaddhasīmavihārānaṃ sīmāya upacāraṃ ṭhapetvāti ‘‘āyatiṃ sammannitabbāya okāsaṃ ṭhapetvā’’ti likhitaṃ. Antonimittagatehi panāti ‘‘ekassa upaḍḍhaṃ antokattukāmatāya sati sabbesaṃ āgamane payojanaṃ natthīti katvā ‘antonimittagatehī’ti vuttaṃ, tañca sāmīcivasenā’’ti vadanti. Anāgamanampi vaṭṭatīti ‘‘sīmāya abaddhattā vaggaṃ nāma na hotī’’ti likhitaṃ. ‘‘Aññasmiṃ gāmakhette ṭhatvā nimittakittanakāle, samānasaṃvāsakasīmāya sammannanakāle ca āgamanapayojanaṃ natthī’’ti vuttaṃ. Bherisaññaṃ vāti ‘‘sammannanapariyosānaṃ karomāti vatvā’’ti likhitaṃ, tena tādise kāle taṃ kappatīti siddhaṃ hoti. Kiṃ iminā? Sukhakaraṇatthanti mahājanasannipātanaparissamaṃ akatvā appatarehi sukhakaraṇatthaṃ. Yadi mahāsīmābandhanakāle antarāyo hoti, tattakenapi sukhavihāroti dassanatthaṃ ‘‘paṭhama’’nti vuttanti eke. Tato oraṃ na vaṭṭatīti kathaṃ paññāyatīti? Vīsativaggakaraṇīyaparamattā saṅghakammassa. Kammārahena saddhiṃ ekavīsati bhikkhū ce gaṇhāti, vaṭṭati. Tattakappamāṇaṃ sukhanisajjavasena veditabbaṃ. Tameva nimittaṃ aññepi kittetvā sace bandhanti, vaṭṭatīti eke.

    ‘‘એવં બદ્ધાસુ પન…પે॰… સીમન્તરિકા હિ ગામખેત્તં ભજતી’’તિ ન આવાસવસેન સામગ્ગીપરિચ્છેદો, કિન્તુ સીમાવસેનેવાતિ દસ્સનત્થં વુત્તં. ‘‘નિમિત્તુપગપાસાણે ઠપેત્વા’’તિ સઞ્ચારિમનિમિત્તસ્સ તપ્પરતો વુત્તં. ઇતો પટ્ઠાય ગણ્ઠિપદક્કમો હોતિ – ન સક્ખિસ્સન્તીતિ તે અવિપ્પવાસં અસલ્લક્ખેત્વા ‘‘સમાનસંવાસકમેવ સમૂહનિસ્સામા’’તિ વાયામન્તા સમૂહનિતું ન સક્ખિસ્સન્તિ. ‘‘એકરતનપ્પમાણા’’તિ સુવિઞ્ઞેય્યન્તરા હોતીતિ કત્વા વુત્તં. એકઙ્ગુલમત્તમ્પિ વટ્ટતેવ. ખણ્ડસીમતો પટ્ઠાય બન્ધનં આચિણ્ણં. આચિણ્ણકરણેન વિગતસમ્મોહો હોતીતિ. કુટિગેહેતિ કુટિઘરે ભૂમિઘરે. ઉદુક્ખલંવાતિ ભૂમિઉદુક્ખલં વિય ખુદ્દકાવાટં. ‘‘પમુખે’’તિ ભૂમિકુટિં સન્ધાય વુત્તન્તિ એકે. હેટ્ઠા ન ઓતરતીતિ ભિત્તિતો ઓરં નિમિત્તાનિ ઠપેત્વા કિત્તિતત્તા હેટ્ઠા આકાસે ન ઓતરતિ, ઉપરિ કતે પાસાદેતિ અત્થો. ભિત્તિલગ્ગેતિ ભિત્તિનિસ્સિતકે. ઇમે કિર ભિત્તિલગ્ગાપિ ‘‘એકાબદ્ધા’’તિ ન વુચ્ચન્તિ. સબ્બો પાસાદો સીમટ્ઠો હોતીતિ એકાબદ્ધો વા હોતુ, મા વા. તાલમૂલકપબ્બતો નામ અનુપુબ્બેન તનુકો. આકાસપબ્ભારન્તિ અપરિક્ખેપપબ્ભારં. સુસિરપાસાણો નામ લેણં હોતિ. અન્તોલેણન્તિ પબ્બતસ્સ અન્તોલેણં. દ્વારં પન સન્ધાય પરતો ‘‘ઓરતો’’તિ વુત્તં, સબ્બથાપિ સીમતો બહિલેણેન ઓતરતીતિ અધિપ્પાયો.

    ‘‘Evaṃbaddhāsu pana…pe… sīmantarikā hi gāmakhettaṃ bhajatī’’ti na āvāsavasena sāmaggīparicchedo, kintu sīmāvasenevāti dassanatthaṃ vuttaṃ. ‘‘Nimittupagapāsāṇe ṭhapetvā’’ti sañcārimanimittassa tapparato vuttaṃ. Ito paṭṭhāya gaṇṭhipadakkamo hoti – na sakkhissantīti te avippavāsaṃ asallakkhetvā ‘‘samānasaṃvāsakameva samūhanissāmā’’ti vāyāmantā samūhanituṃ na sakkhissanti. ‘‘Ekaratanappamāṇā’’ti suviññeyyantarā hotīti katvā vuttaṃ. Ekaṅgulamattampi vaṭṭateva. Khaṇḍasīmato paṭṭhāya bandhanaṃ āciṇṇaṃ. Āciṇṇakaraṇena vigatasammoho hotīti. Kuṭigeheti kuṭighare bhūmighare. Udukkhalaṃvāti bhūmiudukkhalaṃ viya khuddakāvāṭaṃ. ‘‘Pamukhe’’ti bhūmikuṭiṃ sandhāya vuttanti eke. Heṭṭhā na otaratīti bhittito oraṃ nimittāni ṭhapetvā kittitattā heṭṭhā ākāse na otarati, upari kate pāsādeti attho. Bhittilaggeti bhittinissitake. Ime kira bhittilaggāpi ‘‘ekābaddhā’’ti na vuccanti. Sabbo pāsādo sīmaṭṭho hotīti ekābaddho vā hotu, mā vā. Tālamūlakapabbato nāma anupubbena tanuko. Ākāsapabbhāranti aparikkhepapabbhāraṃ. Susirapāsāṇo nāma leṇaṃ hoti. Antoleṇanti pabbatassa antoleṇaṃ. Dvāraṃ pana sandhāya parato ‘‘orato’’ti vuttaṃ, sabbathāpi sīmato bahileṇena otaratīti adhippāyo.

    મહાસીમં સોધેત્વાતિ સીમટ્ઠં દૂરગતમ્પિ સીમગતં સીમસમ્બન્ધંવ, તસ્મા તં અનામસિત્વા ઠાતબ્બન્તિ અધિપ્પાયો. યદિ એવં ‘‘તન્નિસ્સિતકં અપનેત્વા કમ્મં કાતું વટ્ટતી’’તિ વત્તબ્બં. મહાઅટ્ઠકથાયમ્પિ ‘‘સીમં સોધેત્વા કાતબ્બ’’ન્તિ એત્તકમેવ વુત્તં. મહાથેરાપિ ‘‘સોધેતબ્બ’’મિચ્ચેવ વદન્તીતિ એકે. ‘‘મહાસીમં સોધેત્વા વા કમ્મં કાતબ્બ’’ન્તિ ચ પાઠો અત્થિ. ‘‘વુત્તનયેનેવા’’તિ ચ પરતો વક્ખતિ, તસ્મા સાધારણપાઠોવ સુન્દરોતિ એકે. પુરિમનયેપીતિ ખણ્ડસીમાય ઉટ્ઠહિત્વા મહાસીમાય ઓનતેપીતિ અત્થો. ઉક્ખિપાપેત્વા કાતું ન વટ્ટતિ. કસ્મા? અન્તો ઠિતત્તા. રુક્ખસ્સ હેટ્ઠા પથવિગતં મૂલં ખણ્ડસીમાવ હોતિ, અબ્બોહારિકં વાતિ અપરે. ‘‘મજ્ઝે પન છિન્ને મહાસીમાય ઠિતમૂલં મહાસીમમેવ ભજતિ, ખણ્ડસીમાય ઠિતં ખણ્ડસીમમેવ ભજતિ તદાયત્તપથવિરસાદીહિ અનુગ્ગહિતત્તા’’તિ વુત્તં. ‘‘સીમાય પચ્છા ઉટ્ઠિતરુક્ખે નિસીદિત્વા કમ્મં કાતું વટ્ટતિ પચ્છાસીમાયં કતગેહે વિયા’’તિ વત્વા ‘‘બન્ધનકાલે ઠિતરુક્ખે નિસીદિત્વા કાતું ન વટ્ટતિ ઉપરિસીમાય અગમનતો’’તિ કારણં વદન્તિ. એવં સતિ બન્ધનકાલે પુન આરોહણં નામ નત્થિ, બન્ધિતકાલે એવ આરુહતીતિ આપજ્જતિ. પચ્છા ઉટ્ઠિતરુક્ખો પન તપ્પટિબદ્ધત્તા સીમસઙ્ખ્યમેવ ગતો, એવં પુબ્બે ઉટ્ઠિતરુક્ખોપીતિ ગહેતબ્બં. ‘‘યં કિઞ્ચિપી’’તિ વચનતો તિણાદિપિ સઙ્ગહિતં. મહાથેરાપિ તિણં સોધેત્વાવ કરોન્તીતિ.

    Mahāsīmaṃ sodhetvāti sīmaṭṭhaṃ dūragatampi sīmagataṃ sīmasambandhaṃva, tasmā taṃ anāmasitvā ṭhātabbanti adhippāyo. Yadi evaṃ ‘‘tannissitakaṃ apanetvā kammaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti vattabbaṃ. Mahāaṭṭhakathāyampi ‘‘sīmaṃ sodhetvā kātabba’’nti ettakameva vuttaṃ. Mahātherāpi ‘‘sodhetabba’’micceva vadantīti eke. ‘‘Mahāsīmaṃ sodhetvā vā kammaṃ kātabba’’nti ca pāṭho atthi. ‘‘Vuttanayenevā’’ti ca parato vakkhati, tasmā sādhāraṇapāṭhova sundaroti eke. Purimanayepīti khaṇḍasīmāya uṭṭhahitvā mahāsīmāya onatepīti attho. Ukkhipāpetvā kātuṃ na vaṭṭati. Kasmā? Anto ṭhitattā. Rukkhassa heṭṭhā pathavigataṃ mūlaṃ khaṇḍasīmāva hoti, abbohārikaṃ vāti apare. ‘‘Majjhe pana chinne mahāsīmāya ṭhitamūlaṃ mahāsīmameva bhajati, khaṇḍasīmāya ṭhitaṃ khaṇḍasīmameva bhajati tadāyattapathavirasādīhi anuggahitattā’’ti vuttaṃ. ‘‘Sīmāya pacchā uṭṭhitarukkhe nisīditvā kammaṃ kātuṃ vaṭṭati pacchāsīmāyaṃ katagehe viyā’’ti vatvā ‘‘bandhanakāle ṭhitarukkhe nisīditvā kātuṃ na vaṭṭati uparisīmāya agamanato’’ti kāraṇaṃ vadanti. Evaṃ sati bandhanakāle puna ārohaṇaṃ nāma natthi, bandhitakāle eva āruhatīti āpajjati. Pacchā uṭṭhitarukkho pana tappaṭibaddhattā sīmasaṅkhyameva gato, evaṃ pubbe uṭṭhitarukkhopīti gahetabbaṃ. ‘‘Yaṃ kiñcipī’’ti vacanato tiṇādipi saṅgahitaṃ. Mahātherāpi tiṇaṃ sodhetvāva karontīti.

    ૧૪૦. યસ્મા મજ્ઝતો કોણં હોતિ, તસ્મા ‘‘કોણતો કોણ’’ન્તિ વુત્તં. ‘‘આપત્તિઞ્ચ આપજ્જતિ અચિત્તકત્તા’’તિ વદન્તિ. પારયતીતિ અજ્ઝોત્થરતિ. કા સા? સીમા. ‘‘યા સબ્બન્તિમેન…પે॰… વહતી’’તિ તતો હેટ્ઠિમા નાવાસઙ્ખ્યં ન ગચ્છતીતિ કત્વા વુત્તન્તિ એકે, તં ન યુત્તં દુતિયપારાજિકે નાવટ્ઠભણ્ડાધિકારે તસ્સાપિ અધિપ્પેતત્તા. મજ્ઝિમપુરિસસ્સ ભારપ્પમાણેન વુત્તન્તિ એકે. ભિક્ખુનીનમ્પિ નદીપારસીમાસમ્ભવતો તાસં ‘‘એકા વા નદીપારં ગચ્છેય્યા’’તિ વુત્તદોસપરિહરણત્થન્તિ આચરિયસ્સ તક્કો. ઉભયત્થાપિ ધુવ-સદ્દો ગહિતો. તેન ઉપોસથન્તરાય પરિહરણત્થં ઉપોસથદિવસો નિયમતોવ વુત્તો. એત્થ ચ નાવા નામ પમાણયુત્તા સબ્બસાધારણા થમ્ભનાવા અધિપ્પેતા, ન કુલ્લનાવાતિ નો તક્કોતિ આચરિયો. રુક્ખં છિન્દિત્વા કતોતિ અત્થો. સચે એકં ગામખેત્તં, સબ્બનિમિત્તાનં અન્તો ઠિતે ભિક્ખૂ હત્થપાસગતે કત્વા સમ્મન્નિતબ્બા. નાનાગામખેત્તં ચે, અનાગમનમ્પિ વટ્ટતિ. ઉભયતીરે નિમિત્તકિત્તનમત્તેન દીપકો સઙ્ગહિતો ન હોતિ, તસ્મા દીપકે નિમિત્તાનિ કિત્તેતબ્બાનેવ. ‘‘નદિયા હેટ્ઠા નિસિન્નભિક્ખુ કમ્મં કોપેતિ. ઉપરિયેવ હિ નદી હોતી’’તિ વદન્તિ.

    140. Yasmā majjhato koṇaṃ hoti, tasmā ‘‘koṇato koṇa’’nti vuttaṃ. ‘‘Āpattiñca āpajjati acittakattā’’ti vadanti. Pārayatīti ajjhottharati. Kā sā? Sīmā. ‘‘Yā sabbantimena…pe… vahatī’’ti tato heṭṭhimā nāvāsaṅkhyaṃ na gacchatīti katvā vuttanti eke, taṃ na yuttaṃ dutiyapārājike nāvaṭṭhabhaṇḍādhikāre tassāpi adhippetattā. Majjhimapurisassa bhārappamāṇena vuttanti eke. Bhikkhunīnampi nadīpārasīmāsambhavato tāsaṃ ‘‘ekā vā nadīpāraṃ gaccheyyā’’ti vuttadosapariharaṇatthanti ācariyassa takko. Ubhayatthāpi dhuva-saddo gahito. Tena uposathantarāya pariharaṇatthaṃ uposathadivaso niyamatova vutto. Ettha ca nāvā nāma pamāṇayuttā sabbasādhāraṇā thambhanāvā adhippetā, na kullanāvāti no takkoti ācariyo. Rukkhaṃ chinditvā katoti attho. Sace ekaṃ gāmakhettaṃ, sabbanimittānaṃ anto ṭhite bhikkhū hatthapāsagate katvā sammannitabbā. Nānāgāmakhettaṃ ce, anāgamanampi vaṭṭati. Ubhayatīre nimittakittanamattena dīpako saṅgahito na hoti, tasmā dīpake nimittāni kittetabbāneva. ‘‘Nadiyā heṭṭhā nisinnabhikkhu kammaṃ kopeti. Upariyeva hi nadī hotī’’ti vadanti.

    સીમાનુજાનનકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sīmānujānanakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૭૧. સીમાનુજાનના • 71. Sīmānujānanā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / સીમાનુજાનનકથા • Sīmānujānanakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સીમાનુજાનનકથાવણ્ણના • Sīmānujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સીમાનુજાનનકથાવણ્ણના • Sīmānujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭૧. સીમાનુજાનનકથા • 71. Sīmānujānanakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact