Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā |
૮. સિઙ્ગાલપિતુત્થેરગાથાવણ્ણના
8. Siṅgālapituttheragāthāvaṇṇanā
અહુ બુદ્ધસ્સ દાયાદોતિ સિઙ્ગાલકપિતુત્થેરસ્સ ગાથા. કા ઉપ્પત્તિ? સો કિર ઇતો ચતુનવુતે કપ્પે સતરંસિં નામ પચ્ચેકસમ્બુદ્ધં પિણ્ડાય ચરન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો વન્દિત્વા અત્તનો હત્થગતં તાલફલં અદાસિ. તેન પુઞ્ઞકમ્મેન દેવલોકે નિબ્બત્તો અપરાપરં પુઞ્ઞાનિ કત્વા સુગતીસુયેવ સંસરન્તો કસ્સપસ્સ ભગવતો કાલે મનુસ્સયોનિયં નિબ્બત્તો સાસને પટિલદ્ધસદ્ધો હુત્વા પબ્બજિત્વા અટ્ઠિકસઞ્ઞં ભાવેસિ. પુન ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં કુલગેહે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો દારપરિગ્ગહં કત્વા એકં પુત્તં લભિત્વા તસ્સ ‘‘સિઙ્ગાલકો’’તિ નામં અકાસિ. તેન નં સિઙ્ગાલકપિતાતિ વોહરન્તિ. સો અપરભાગે ઘરબન્ધનં પહાય સાસને પબ્બજિ. તસ્સ ભગવા અજ્ઝાસયં ઓલોકેન્તો અટ્ઠિકસઞ્ઞાકમ્મટ્ઠાનં અદાસિ. સો તં ગહેત્વા ભગ્ગેસુ વિહરતિ સુસુમારગિરે ભેસકળાવને, અથસ્સ તસ્મિં વને અધિવત્થા દેવતા ઉસ્સાહજનનત્થં ‘‘ભાવનાફલં નચિરસ્સેવ હત્થગતં કરિસ્સતી’’તિ ઇમમત્થં અઞ્ઞાપદેસેન વિભાવેન્તી ‘‘અહુ બુદ્ધસ્સ દાયાદો’’તિ ગાથં અભાસિ.
Ahu buddhassa dāyādoti siṅgālakapituttherassa gāthā. Kā uppatti? So kira ito catunavute kappe sataraṃsiṃ nāma paccekasambuddhaṃ piṇḍāya carantaṃ disvā pasannamānaso vanditvā attano hatthagataṃ tālaphalaṃ adāsi. Tena puññakammena devaloke nibbatto aparāparaṃ puññāni katvā sugatīsuyeva saṃsaranto kassapassa bhagavato kāle manussayoniyaṃ nibbatto sāsane paṭiladdhasaddho hutvā pabbajitvā aṭṭhikasaññaṃ bhāvesi. Puna imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ kulagehe nibbattitvā vayappatto dārapariggahaṃ katvā ekaṃ puttaṃ labhitvā tassa ‘‘siṅgālako’’ti nāmaṃ akāsi. Tena naṃ siṅgālakapitāti voharanti. So aparabhāge gharabandhanaṃ pahāya sāsane pabbaji. Tassa bhagavā ajjhāsayaṃ olokento aṭṭhikasaññākammaṭṭhānaṃ adāsi. So taṃ gahetvā bhaggesu viharati susumāragire bhesakaḷāvane, athassa tasmiṃ vane adhivatthā devatā ussāhajananatthaṃ ‘‘bhāvanāphalaṃ nacirasseva hatthagataṃ karissatī’’ti imamatthaṃ aññāpadesena vibhāventī ‘‘ahu buddhassa dāyādo’’ti gāthaṃ abhāsi.
૧૮. તત્થ અહૂતિ હોતિ, વત્તમાનત્થે હિ ઇદં અતીતકાલવચનં. બુદ્ધસ્સાતિ સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધસ્સ. દાયાદોતિ ધમ્મદાયાદો નવવિધસ્સ લોકુત્તરધમ્મદાયસ્સ અત્તનો સમ્માપટિપત્તિયા આદાયકો ગણ્હનકો. અથ વા અહૂતિ અહોસિ. એવંનામસ્સ બુદ્ધસ્સ દાયાદભાવે કોચિ વિબન્ધો ઇદાનેવ ભવિસ્સતીતિ અધિપ્પાયો. તેનાહ ‘‘મઞ્ઞેહં કામરાગં સો, ખિપ્પમેવ વહિસ્સતી’’તિ. ભેસકળાવનેતિ ભેસકેન નામ યક્ખેન લભિતત્તા પરિગ્ગહિતત્તા, ભેસકળાનં વા કટ્ઠાદીનં બહુલતાય ‘‘ભેસકળાવન’’ન્તિ લદ્ધનામે અરઞ્ઞે. તસ્સ ભિક્ખુનો બુદ્ધસ્સ દાયાદભાવે કારણં વદન્તો ‘‘કેવલં અટ્ઠિસઞ્ઞાય, અફરી પથવિં ઇમ’’ન્તિ આહ. તત્થ કેવલન્તિ સકલં અનવસેસં. અટ્ઠિસઞ્ઞાયાતિ અટ્ઠિકભાવનાય. અફરીતિ ‘‘અટ્ઠી’’તિ અધિમુચ્ચનવસેન પત્થરિ. પથવિન્તિ અત્તભાવપથવિં. અત્તભાવો હિ ઇધ ‘‘પથવી’’તિ વુત્તો ‘‘કો ઇમં પથવિં વિચ્ચેસ્સતી’’તિઆદીસુ વિય. મઞ્ઞેહન્તિ મઞ્ઞે અહં. ‘‘મઞ્ઞાહ’’ન્તિપિ પાઠો. સોતિ સો ભિક્ખુ. ખિપ્પમેવ નચિરસ્સેવ કામરાગં પહિસ્સતિ પજહિસ્સતીતિ મઞ્ઞે. કસ્મા? અટ્ઠિકસઞ્ઞાય કામરાગસ્સ ઉજુપટિપક્ખભાવતો. ઇદં વુત્તં હોતિ – યો એકસ્મિં પદેસે લદ્ધાય અત્થિકસઞ્ઞાય સકલં અત્તનો સબ્બેસં વા અત્તભાવં ‘‘અટ્ઠી’’ત્વેવ ફરિત્વા ઠિતો, સો ભિક્ખુ તં અટ્ઠિકઝાનં પાદકં કત્વા વિપસ્સન્તો નચિરેનેવ અનાગામિમગ્ગેન કામરાગં , સબ્બં વા કામનટ્ઠેન ‘‘કામો’’, રઞ્જનટ્ઠેન ‘‘રાગો’’તિ ચ લદ્ધનામં તણ્હં અગ્ગમગ્ગેન પજહિસ્સતીતિ. ઇમં ગાથં સુત્વા સો થેરો ‘‘અયં દેવતા મય્હં ઉસ્સાહજનનત્થં એવમાહા’’તિ અપ્પટિવાનવીરિયં અધિટ્ઠાય વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અરહત્તં પાપુણિ. તેન વુત્તં અપદાને (અપ॰ થેર ૨.૫૧.૮૫-૯૦) –
18. Tattha ahūti hoti, vattamānatthe hi idaṃ atītakālavacanaṃ. Buddhassāti sabbaññubuddhassa. Dāyādoti dhammadāyādo navavidhassa lokuttaradhammadāyassa attano sammāpaṭipattiyā ādāyako gaṇhanako. Atha vā ahūti ahosi. Evaṃnāmassa buddhassa dāyādabhāve koci vibandho idāneva bhavissatīti adhippāyo. Tenāha ‘‘maññehaṃ kāmarāgaṃ so, khippameva vahissatī’’ti. Bhesakaḷāvaneti bhesakena nāma yakkhena labhitattā pariggahitattā, bhesakaḷānaṃ vā kaṭṭhādīnaṃ bahulatāya ‘‘bhesakaḷāvana’’nti laddhanāme araññe. Tassa bhikkhuno buddhassa dāyādabhāve kāraṇaṃ vadanto ‘‘kevalaṃ aṭṭhisaññāya, apharī pathaviṃ ima’’nti āha. Tattha kevalanti sakalaṃ anavasesaṃ. Aṭṭhisaññāyāti aṭṭhikabhāvanāya. Apharīti ‘‘aṭṭhī’’ti adhimuccanavasena patthari. Pathavinti attabhāvapathaviṃ. Attabhāvo hi idha ‘‘pathavī’’ti vutto ‘‘ko imaṃ pathaviṃ viccessatī’’tiādīsu viya. Maññehanti maññe ahaṃ. ‘‘Maññāha’’ntipi pāṭho. Soti so bhikkhu. Khippameva nacirasseva kāmarāgaṃ pahissati pajahissatīti maññe. Kasmā? Aṭṭhikasaññāya kāmarāgassa ujupaṭipakkhabhāvato. Idaṃ vuttaṃ hoti – yo ekasmiṃ padese laddhāya atthikasaññāya sakalaṃ attano sabbesaṃ vā attabhāvaṃ ‘‘aṭṭhī’’tveva pharitvā ṭhito, so bhikkhu taṃ aṭṭhikajhānaṃ pādakaṃ katvā vipassanto nacireneva anāgāmimaggena kāmarāgaṃ , sabbaṃ vā kāmanaṭṭhena ‘‘kāmo’’, rañjanaṭṭhena ‘‘rāgo’’ti ca laddhanāmaṃ taṇhaṃ aggamaggena pajahissatīti. Imaṃ gāthaṃ sutvā so thero ‘‘ayaṃ devatā mayhaṃ ussāhajananatthaṃ evamāhā’’ti appaṭivānavīriyaṃ adhiṭṭhāya vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.51.85-90) –
‘‘સતરંસી નામ ભગવા, સયમ્ભૂ અપરાજિતો;
‘‘Sataraṃsī nāma bhagavā, sayambhū aparājito;
વિવેકા ઉટ્ઠહિત્વાન, ગોચરાયાભિનિક્ખમિ.
Vivekā uṭṭhahitvāna, gocarāyābhinikkhami.
‘‘ફલહત્થો અહં દિસ્વા, ઉપગચ્છિં નરાસભં;
‘‘Phalahattho ahaṃ disvā, upagacchiṃ narāsabhaṃ;
પસન્નચિત્તો સુમનો, તાલફલમદાસહં.
Pasannacitto sumano, tālaphalamadāsahaṃ.
‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં ફલં અદદિં તદા;
‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ phalaṃ adadiṃ tadā;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ફલદાનસ્સિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, phaladānassidaṃ phalaṃ.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
અરહત્તં પન પત્વા તાય દેવતાય વુત્તવચનં પતિમાનેન્તો તમેવ ગાથં ઉદાનવસેન અભાસિ. તદેવસ્સ થેરસ્સ અઞ્ઞાબ્યાકરણં અહોસીતિ.
Arahattaṃ pana patvā tāya devatāya vuttavacanaṃ patimānento tameva gāthaṃ udānavasena abhāsi. Tadevassa therassa aññābyākaraṇaṃ ahosīti.
સિઙ્ગાલપિતુત્થેરગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Siṅgālapituttheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi / ૮. સિઙ્ગાલપિતુત્થેરગાથા • 8. Siṅgālapituttheragāthā