Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય (ટીકા) • Dīghanikāya (ṭīkā) |
૮. સિઙ્ગાલસુત્તવણ્ણના
8. Siṅgālasuttavaṇṇanā
નિદાનવણ્ણના
Nidānavaṇṇanā
૨૪૨. પાકારેન પરિક્ખિત્તન્તિ પદં આનેત્વા સમ્બન્ધો. ગોપુરટ્ટાલકયુત્તન્તિ દ્વારપાસાદેન ચેવ તત્થ તત્થ પાકારમત્થકે પતિટ્ઠાપિતઅટ્ટાલકેહિ ચ યુત્તં. વેળૂહિ પરિક્ખિત્તત્તા, અબ્ભન્તરે પુપ્ફૂપગફલૂપગરુક્ખસઞ્છન્નત્તા ચ નીલોભાસં. છાયૂદકસમ્પત્તિયા, ભૂમિભાગસમ્પત્તિયા ચ મનોરમં.
242. Pākārena parikkhittanti padaṃ ānetvā sambandho. Gopuraṭṭālakayuttanti dvārapāsādena ceva tattha tattha pākāramatthake patiṭṭhāpitaaṭṭālakehi ca yuttaṃ. Veḷūhi parikkhittattā, abbhantare pupphūpagaphalūpagarukkhasañchannattā ca nīlobhāsaṃ. Chāyūdakasampattiyā, bhūmibhāgasampattiyā ca manoramaṃ.
કાળકવેસેનાતિ કલન્દકરૂપેન. નિવાપન્તિ ભોજનં. તન્તિ ઉય્યાનં.
Kāḷakavesenāti kalandakarūpena. Nivāpanti bhojanaṃ. Tanti uyyānaṃ.
‘‘ખો પના’’તિ વચનાલઙ્કારમત્તમેતન્તિ તેન સમયેનાતિ અત્થવચનં યુત્તં. ગહપતિ મહાસાલોતિ ગહપતિભૂતો મહાસારો, ર-કારસ્સ લ-કારં કત્વા અયં નિદ્દેસો. વિભવસમ્પત્તિયા મહાસારપ્પત્તો કુટુમ્બિકો. ‘‘પુત્તો પનસ્સ અસ્સદ્ધો’’તિઆદિ અટ્ઠુપ્પત્તિકો યં સુત્તનિક્ખેપોતિ તં અટ્ઠુપ્પત્તિં દસ્સેતું આરદ્ધં. કમ્મફલસદ્ધાય અભાવેન અસ્સદ્ધો. રતનત્તયે પસાદાભાવેન અપ્પસન્નો. એવમાહાતિ એવં ઇદાનિ વુચ્ચમાનાકારેન વદતિ.
‘‘Kho panā’’ti vacanālaṅkāramattametanti tena samayenāti atthavacanaṃ yuttaṃ. Gahapati mahāsāloti gahapatibhūto mahāsāro, ra-kārassa la-kāraṃ katvā ayaṃ niddeso. Vibhavasampattiyā mahāsārappatto kuṭumbiko. ‘‘Putto panassa assaddho’’tiādi aṭṭhuppattiko yaṃ suttanikkhepoti taṃ aṭṭhuppattiṃ dassetuṃ āraddhaṃ. Kammaphalasaddhāya abhāvena assaddho. Ratanattaye pasādābhāvena appasanno. Evamāhāti evaṃ idāni vuccamānākārena vadati.
યાવજીવં અનુસ્સરણીયા હોતિ હિતેસિતાય વુત્તા પચ્છિમા વાચાતિ અધિપ્પાયેન. પુથુદિસાતિ વિસું વિસું દિસા, તા પન અનેકાતિ આહ ‘‘બહુદિસા’’તિ.
Yāvajīvaṃ anussaraṇīyā hoti hitesitāya vuttā pacchimā vācāti adhippāyena. Puthudisāti visuṃ visuṃ disā, tā pana anekāti āha ‘‘bahudisā’’ti.
૨૪૩. ‘‘ન તાવ પવિટ્ઠો’’તિઆદીસુ વત્તબ્બં હેટ્ઠા વુત્તમેવ. ન ઇદાનેવાતિ ન ઇમાય એવ વેલાય. કિં ચરહીતિ આહ ‘‘પચ્ચૂસસમયેપી’’તિઆદિ. ગિહિવિનયન્તિ ગિહીનં ગહટ્ઠાનં વિનયતન્તિભૂતં ‘‘ગિહિના એવં વત્તિતબ્બ’’ન્તિ ગહટ્ઠાચારસ્સ ગહટ્ઠવત્તસ્સ અનવસેસતો ઇમસ્મિં સુત્તે સવિસેસં કત્વા વુત્તત્તા. તથેવાતિ યથા બુદ્ધચક્ખુના દિટ્ઠં, તથેવ પસ્સિ. નમસ્સતિ વત્તવસેન કત્તબ્બન્તિ ગહેત્વા ઠિતત્તા.
243.‘‘Na tāva paviṭṭho’’tiādīsu vattabbaṃ heṭṭhā vuttameva. Na idānevāti na imāya eva velāya. Kiṃ carahīti āha ‘‘paccūsasamayepī’’tiādi. Gihivinayanti gihīnaṃ gahaṭṭhānaṃ vinayatantibhūtaṃ ‘‘gihinā evaṃ vattitabba’’nti gahaṭṭhācārassa gahaṭṭhavattassa anavasesato imasmiṃ sutte savisesaṃ katvā vuttattā. Tathevāti yathā buddhacakkhunā diṭṭhaṃ, tatheva passi. Namassati vattavasena kattabbanti gahetvā ṭhitattā.
છદિસાદિવણ્ણના
Chadisādivaṇṇanā
૨૪૪. વચનં સુત્વાવ ચિન્તેસિ બુદ્ધાનુભાવેન અત્તસમ્માપણિધાનનિમિત્તેન પુઞ્ઞબલેન ચ ચોદિયમાનો. ન કિર તા એતાતિ તા છ દિસા એતા ઇદાનિ મયા નમસ્સિયમાના પુરત્થિમાદિકા ન હોન્તિ કિરાતિ. નિપાતમત્તન્તિ અનત્થકભાવં તસ્સ વદતિ. પુચ્છાપદન્તિ પુચ્છાવચનં.
244.Vacanaṃ sutvāva cintesi buddhānubhāvena attasammāpaṇidhānanimittena puññabalena ca codiyamāno. Na kira tā etāti tā cha disā etā idāni mayā namassiyamānā puratthimādikā na honti kirāti. Nipātamattanti anatthakabhāvaṃ tassa vadati. Pucchāpadanti pucchāvacanaṃ.
ભગવા ગહપતિપુત્તેન નમસ્સિતબ્બા છ દિસા પુચ્છિતો દેસનાકુસલતાય આદિતો એવ તા અકથેત્વા તસ્સ તાવ પટિપત્તિયા નં ભાજનભૂતં કાતું વજ્જનીયવજ્જનત્થઞ્ચેવ સેવિતબ્બસેવનત્થઞ્ચ ઓવાદં દેન્તો ‘‘યતો ખો ગહપતિપુત્તા’’તિઆદિના દેસનં આરભિ. તત્થ કમ્મકિલેસાતિ કમ્મભૂતા સંકિલેસા. કિલિસ્સન્તીતિ કિલિટ્ઠા મલીના વિય ઠિતા, ઉપતાપિતા ચ હોન્તીતિ અત્થો. તસ્માતિ કિલિસ્સનનિમિત્તત્તા. યદિપિ સુરાપાનં પઞ્ચવેરભાવેન ઉપાસકેહિ પરિવજ્જનીયં, તસ્સ પન અપાયમુખભાવેન પરતો વત્તુકામતાય પાણાતિપાતાદિકે એવ સન્ધાય ‘‘ચત્તારો’’તિ વુત્તં, ન ‘‘પઞ્ચા’’તિ. ‘‘વિસું અકમ્મપથભાવતો ચા’’તિ અપરે. ‘‘સુરાપાનમ્પિ ‘સુરામેરયપાનં, ભિક્ખવે, આસેવિતં ભાવિતં બહુલીકતં નિરયસંવત્તનિક’ન્તિઆદિ (અ॰ નિ॰ ૮.૪૦) વચનતો વિસું કમ્મપથભાવેન આગતં. તથા હિ તં દુચ્ચરિતકમ્મં હુત્વા દુગ્ગતિગામિપિટ્ઠિવત્તકભાવેન નિયત’’ન્તિ કેચિ, તેસં મતેન એકાદસ કમ્મપથા સિયું . તસ્મા યથાવુત્તેસ્વેવ કમ્મપથેસુ ઉપકારકત્તસભાગત્તવસેન અનુપ્પવેસો દટ્ઠબ્બોતિ ‘‘વિસું અકમ્મપથભાવતો ચા’’તિ સુવુત્તમેતં. સુરાપાનસ્સ ભોગાપાયમુખભાવેન વત્તુકામતાય ‘‘ચત્તારો’’ ત્વેવ અવોચ. તિટ્ઠતિ એત્થ ફલં તદાયત્તવુત્તિતાયાતિ ઠાનં, હેતૂતિ આહ ‘‘ઠાનેહીતિ કારણેહી’’તિ. અપેન્તિ અપગચ્છન્તિ, અપેતિ વા એતેહીતિ અપાયા, અપાયાનં, અપાયા એવ વા મુખાનિ દ્વારાનીતિ અપાયમુખાનિ. વિનાસમુખાનીતિ એત્થાપિ એસેવ નયો.
Bhagavā gahapatiputtena namassitabbā cha disā pucchito desanākusalatāya ādito eva tā akathetvā tassa tāva paṭipattiyā naṃ bhājanabhūtaṃ kātuṃ vajjanīyavajjanatthañceva sevitabbasevanatthañca ovādaṃ dento ‘‘yato kho gahapatiputtā’’tiādinā desanaṃ ārabhi. Tattha kammakilesāti kammabhūtā saṃkilesā. Kilissantīti kiliṭṭhā malīnā viya ṭhitā, upatāpitā ca hontīti attho. Tasmāti kilissananimittattā. Yadipi surāpānaṃ pañcaverabhāvena upāsakehi parivajjanīyaṃ, tassa pana apāyamukhabhāvena parato vattukāmatāya pāṇātipātādike eva sandhāya ‘‘cattāro’’ti vuttaṃ, na ‘‘pañcā’’ti. ‘‘Visuṃ akammapathabhāvato cā’’ti apare. ‘‘Surāpānampi ‘surāmerayapānaṃ, bhikkhave, āsevitaṃ bhāvitaṃ bahulīkataṃ nirayasaṃvattanika’ntiādi (a. ni. 8.40) vacanato visuṃ kammapathabhāvena āgataṃ. Tathā hi taṃ duccaritakammaṃ hutvā duggatigāmipiṭṭhivattakabhāvena niyata’’nti keci, tesaṃ matena ekādasa kammapathā siyuṃ . Tasmā yathāvuttesveva kammapathesu upakārakattasabhāgattavasena anuppaveso daṭṭhabboti ‘‘visuṃ akammapathabhāvato cā’’ti suvuttametaṃ. Surāpānassa bhogāpāyamukhabhāvena vattukāmatāya ‘‘cattāro’’ tveva avoca. Tiṭṭhati ettha phalaṃ tadāyattavuttitāyāti ṭhānaṃ, hetūti āha ‘‘ṭhānehīti kāraṇehī’’ti. Apenti apagacchanti, apeti vā etehīti apāyā, apāyānaṃ, apāyā eva vā mukhāni dvārānīti apāyamukhāni. Vināsamukhānīti etthāpi eseva nayo.
કિઞ્ચાપિ ‘‘અરિયસાવકસ્સા’’તિ પુબ્બે સાધારણતો વુત્તં, વિસેસતો પન પઠમાય ભૂમિયં ઠિતસ્સેવ વક્ખમાનનયો યુજ્જતીતિ ‘‘સોતિ સો સોતાપન્નો’’તિ વુત્તં. પાપક-સદ્દો નિહીનપરિયાયોતિ ‘‘લામકેહી’’તિ વુત્તં. અપાયદુક્ખં, વટ્ટદુક્ખઞ્ચ પાપેન્તીતિ વા પાપકા, તેહિ પાપકેહિ. છ દિસા પટિચ્છાદેન્તોતિ તેન તેન ભાગેન દિસ્સન્તીતિ ‘‘દિસા’’તિ સઞ્ઞિતે છ ભાગે સત્તે યથા તેહિ સદ્ધિં અત્તનો છિદ્દં ન હોતિ, એવં પટિચ્છાદેન્તો પટિસન્ધારેન્તો. વિજિનનત્થાયાતિ અભિભવનત્થાય. યો હિ દિટ્ઠધમ્મિકં, સમ્પરાયિકઞ્ચ અનત્થં પરિવજ્જનવસેન અભિભવતિ, તતો એવ તદુભયત્થં સમ્પાદેતિ, સો ઉભયલોકવિજયાય પટિપન્નો નામ હોતિ પચ્ચત્થિકનિગ્ગણ્હનતો, સકત્થસમ્પાદનતો ચ. તેનાહ ‘‘અયઞ્ચેવ લોકો’’તિઆદિ. પાણાતિપાતાદીનિ પઞ્ચ વેરાનિ વેરપ્પસવનતો. આરદ્ધો હોતીતિ સંસાધિતો હોતિ, તયિદં સંસાધનં કિત્તિસદ્દેન ઇધ સત્તાનં ચિત્તતોસનેન , વેરાભાવાપાદનેન ચ હોતીતિ આહ ‘‘પરિતોસિતો ચેવ નિપ્ફાદિતો ચા’’તિ. પુન પઞ્ચ વેરાનીતિ પઞ્ચ વેરફલાનિ ઉત્તરપદલોપેન.
Kiñcāpi ‘‘ariyasāvakassā’’ti pubbe sādhāraṇato vuttaṃ, visesato pana paṭhamāya bhūmiyaṃ ṭhitasseva vakkhamānanayo yujjatīti ‘‘soti so sotāpanno’’ti vuttaṃ. Pāpaka-saddo nihīnapariyāyoti ‘‘lāmakehī’’ti vuttaṃ. Apāyadukkhaṃ, vaṭṭadukkhañca pāpentīti vā pāpakā, tehi pāpakehi. Cha disā paṭicchādentoti tena tena bhāgena dissantīti ‘‘disā’’ti saññite cha bhāge satte yathā tehi saddhiṃ attano chiddaṃ na hoti, evaṃ paṭicchādento paṭisandhārento. Vijinanatthāyāti abhibhavanatthāya. Yo hi diṭṭhadhammikaṃ, samparāyikañca anatthaṃ parivajjanavasena abhibhavati, tato eva tadubhayatthaṃ sampādeti, so ubhayalokavijayāya paṭipanno nāma hoti paccatthikaniggaṇhanato, sakatthasampādanato ca. Tenāha ‘‘ayañceva loko’’tiādi. Pāṇātipātādīni pañca verāni verappasavanato. Āraddho hotīti saṃsādhito hoti, tayidaṃ saṃsādhanaṃ kittisaddena idha sattānaṃ cittatosanena , verābhāvāpādanena ca hotīti āha ‘‘paritosito ceva nipphādito cā’’ti. Puna pañca verānīti pañca veraphalāni uttarapadalopena.
કતમસ્સાતિ કતમે અસ્સ. કિલેસસમ્પયુત્તત્તા કિલેસોતિ તંયોગતો તંસદિસં વદતિ યથા ‘‘પીતિસુખં પઠમં ઝાનં, (દી॰ નિ॰ ૧.૨૨૬; મ॰ નિ॰ ૧.૨૭૧, ૨૮૭, ૨૯૭; સં॰ નિ॰ ૨.૧૫૨; અ॰ નિ॰ ૪.૧૨૩; ૫.૨૮; પારા॰ ૧૧; ધ॰ સ॰ ૪૯૯; વિભ॰ ૫૦૮) નીલં વત્થ’’ન્તિ ચ. સમ્પયુત્તતા ચેત્થ તદેકટ્ઠતાય વેદિતબ્બા, ન એકુપ્પાદાદિતાય. એવઞ્ચ કત્વા પાણાતિપાતકમ્મસ્સ દિટ્ઠિમાનલોભાદીહિપિ કિલિટ્ઠતા સિદ્ધા હોતિ, મિચ્છાચારસ્સ દોસાદીહિ કિલિટ્ઠતા. તેનાહ ‘‘સંકિલેસોયેવા’’તિઆદિ. પુબ્બે વુત્તઅત્થવસેન પન સમ્મુખેનપિ નેસં કિલેસપરિયાયો લબ્ભતેવ. એતદત્થપરિદીપકમેવાતિ યો ‘‘પાણાતિપાતો ખો’’તિઆદિના વુત્તો, એતસ્સ અત્થસ્સ પરિદીપકમેવ. યદિ એવં કસ્મા પુન વુત્તન્તિ આહ ‘‘ગાથાબન્ધ’’ન્તિ, તસ્સ અત્થસ્સ સુખગ્ગહણત્થં ભગવા ગાથાબન્ધં અવોચાતિ અધિપ્પાયો.
Katamassāti katame assa. Kilesasampayuttattā kilesoti taṃyogato taṃsadisaṃ vadati yathā ‘‘pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ, (dī. ni. 1.226; ma. ni. 1.271, 287, 297; saṃ. ni. 2.152; a. ni. 4.123; 5.28; pārā. 11; dha. sa. 499; vibha. 508) nīlaṃ vattha’’nti ca. Sampayuttatā cettha tadekaṭṭhatāya veditabbā, na ekuppādāditāya. Evañca katvā pāṇātipātakammassa diṭṭhimānalobhādīhipi kiliṭṭhatā siddhā hoti, micchācārassa dosādīhi kiliṭṭhatā. Tenāha ‘‘saṃkilesoyevā’’tiādi. Pubbe vuttaatthavasena pana sammukhenapi nesaṃ kilesapariyāyo labbhateva. Etadatthaparidīpakamevāti yo ‘‘pāṇātipāto kho’’tiādinā vutto, etassa atthassa paridīpakameva. Yadi evaṃ kasmā puna vuttanti āha ‘‘gāthābandha’’nti, tassa atthassa sukhaggahaṇatthaṃ bhagavā gāthābandhaṃ avocāti adhippāyo.
ચતુઠાનાદિવણ્ણના
Catuṭhānādivaṇṇanā
૨૪૬. ‘‘પાપકમ્મં કરોતી’’તિ કસ્મા અયં ઉદ્દેસનિદ્દેસો પવત્તોતિ અન્તોલીનચોદનં સન્ધાય ‘‘ઇદં ભગવા’’તિઆદિ વુત્તં. સુક્કપક્ખવસેન હિ ઉદ્દેસો કતો, કણ્હપક્ખવસેન ચ નિદ્દેસો આરદ્ધો. કારકેતિ પાપકમ્મસ્સ કારકે. અકારકો પાકટો હોતિ યથા પટિપજ્જન્તો પાપં કરોતિ નામ, તથા અપ્પટિપજ્જનતો. સંકિલેસધમ્મવિવજ્જનપુબ્બકં વોદાનધમ્મપટિપત્તિઆચિક્ખનં ઇધ દેસનાકોસલ્લં. પઠમતરં કારકં દસ્સેન્તો આહ યથા ‘‘વામં મુઞ્ચ દક્ખિણં ગણ્હા’’તિ (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ ૪૯૮) તથા હિ ભગવા અટ્ઠતિંસ મઙ્ગલાનિ દસ્સેન્તો ‘‘અસેવના ચ બાલાન’’ન્તિ (ખુ॰ પા॰ ૫.૩; સુ॰ નિ॰ ૨૬૨) વત્વા ‘‘પણ્ડિતાનઞ્ચ સેવના’’તિ (ખુ॰ પા॰ ૫.૩; સુ॰ નિ॰ ૨૬૨) અવોચ. છન્દાગતિન્તિ એત્થ સન્ધિવસેન સરલોપોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘છન્દેન પેમેન અગતિ’’ન્તિ. છન્દાતિ હેતુમ્હિ નિસ્સક્કવચનન્તિ આહ ‘‘છન્દેના’’તિ. છન્દ-સદ્દો ચેત્થ તણ્હાપરિયાયો, ન કુસલચ્છન્દાદિપરિયાયોતિ આહ ‘‘પેમેના’’તિ. પરપદેસૂતિ ‘‘દોસાગતિં ગચ્છન્તો’’તિઆદીસુ વાક્યેસુ. ‘‘એસેવ નયો’’તિ ઇમિના ‘‘દોસેન કોપેના’’તિ એવમાદિ અત્થવચનં અતિદિસતિ. મિત્તોતિ દળ્હમિત્તો, સમ્ભત્તોતિ અત્થો. સન્દિટ્ઠોતિ દિટ્ઠમત્તસહાયો. પકતિવેરવસેનાતિ પકતિયા ઉપ્પન્નવેરવસેન, ચિરકાલાનુબન્ધવિરોધવસેનાતિ અત્થો. તેનેવાહ ‘‘તઙ્ખણુપ્પન્નકોધવસેન વા’’તિ. યં વા તં વા અયુત્તં અકારણં વત્વા. વિસમે ચોરાદિકે, વિસમાનિ વા કાયદુચ્ચરિતાદીનિ સમાદાય વત્તનેન નિસ્સિતો વિસમનિસ્સિતો.
246. ‘‘Pāpakammaṃ karotī’’ti kasmā ayaṃ uddesaniddeso pavattoti antolīnacodanaṃ sandhāya ‘‘idaṃ bhagavā’’tiādi vuttaṃ. Sukkapakkhavasena hi uddeso kato, kaṇhapakkhavasena ca niddeso āraddho. Kāraketi pāpakammassa kārake. Akārako pākaṭo hoti yathā paṭipajjanto pāpaṃ karoti nāma, tathā appaṭipajjanato. Saṃkilesadhammavivajjanapubbakaṃ vodānadhammapaṭipattiācikkhanaṃ idha desanākosallaṃ. Paṭhamataraṃ kārakaṃ dassento āha yathā ‘‘vāmaṃ muñca dakkhiṇaṃ gaṇhā’’ti (dha. sa. aṭṭha. 498) tathā hi bhagavā aṭṭhatiṃsa maṅgalāni dassento ‘‘asevanā ca bālāna’’nti (khu. pā. 5.3; su. ni. 262) vatvā ‘‘paṇḍitānañca sevanā’’ti (khu. pā. 5.3; su. ni. 262) avoca. Chandāgatinti ettha sandhivasena saralopoti dassento āha ‘‘chandena pemena agati’’nti. Chandāti hetumhi nissakkavacananti āha ‘‘chandenā’’ti. Chanda-saddo cettha taṇhāpariyāyo, na kusalacchandādipariyāyoti āha ‘‘pemenā’’ti. Parapadesūti ‘‘dosāgatiṃ gacchanto’’tiādīsu vākyesu. ‘‘Eseva nayo’’ti iminā ‘‘dosena kopenā’’ti evamādi atthavacanaṃ atidisati. Mittoti daḷhamitto, sambhattoti attho. Sandiṭṭhoti diṭṭhamattasahāyo. Pakativeravasenāti pakatiyā uppannaveravasena, cirakālānubandhavirodhavasenāti attho. Tenevāha ‘‘taṅkhaṇuppannakodhavasena vā’’ti. Yaṃ vā taṃ vā ayuttaṃ akāraṇaṃ vatvā. Visame corādike, visamāni vā kāyaduccaritādīni samādāya vattanena nissito visamanissito.
છન્દાગતિઆદીનિ ન ગચ્છતિ મગ્ગેનેવ ચતુન્નમ્પિ અગતિગમનાનં પહીનત્તા, અગતિગમનાનીતિ ચ તથાપવત્તા અપાયગમનીયા અકુસલચિત્તુપ્પાદા વેદિતબ્બા અગતિ ગચ્છતિ એતેહીતિ.
Chandāgatiādīni na gacchati maggeneva catunnampi agatigamanānaṃ pahīnattā, agatigamanānīti ca tathāpavattā apāyagamanīyā akusalacittuppādā veditabbā agati gacchati etehīti.
યસ્સતિ તેન કિત્તીયતીતિ યસો, થુતિઘોસો. યસ્સતિ તેન પુરેચરાનુચરભાવેન પરિવારીયતીતિ યસો, પરિવારોતિ આહ ‘‘કિત્તિયસોપિ પરિવારયસોપી’’તિ. પરિહાયતીતિ પુબ્બે યો ચ યાવતકે લબ્ભતિ, તતો પરિતો હાયતિ પરિક્ખયં ગચ્છતિ.
Yassati tena kittīyatīti yaso, thutighoso. Yassati tena purecarānucarabhāvena parivārīyatīti yaso, parivāroti āha ‘‘kittiyasopi parivārayasopī’’ti. Parihāyatīti pubbe yo ca yāvatake labbhati, tato parito hāyati parikkhayaṃ gacchati.
છઅપાયમુખાદિવણ્ણના
Chaapāyamukhādivaṇṇanā
૨૪૭. પૂવે ભાજને પક્ખિપિત્વા તજ્જં ઉદકં દત્વા મદ્દિત્વા કતા પૂવસુરા. એવં સેસસુરાપિ. કિણ્ણાતિ પન તસ્સા સુરાય બીજં વુચ્ચતિ, યે ‘‘સુરામોદકા’’ તિપિ વુચ્ચન્તિ, તે પક્ખિપિત્વા કતા કિણ્ણપક્ખિત્તા. હરીતકીસાસપાદિનાનાસમ્ભારેહિ સંયોજિતા સમ્ભારસંયુત્તા. મધુકતાલનાળિકેરાદિપુપ્ફરસો ચિરપારિવાસિકો પુપ્ફાસવો. પનસાદિફલરસો ફલાસવો. મુદ્દિકારસો મધ્વાસવો. ઉચ્છુરસો ગુળાસવો. હરીતકામલકકટુકભણ્ડાદિનાનાસમ્ભારાનં રસો ચિરપારિવાસિકો સમ્ભારસંયુત્તો. તં સબ્બમ્પીતિ તં સબ્બં દસવિધમ્પિ. મદકરણવસેન મજ્જં પિવન્તં મદયતીતિ કત્વા. સુરામેરયમજ્જે પમાદટ્ઠાનં સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાનં. અનુ અનુ યોગોતિ પુનપ્પુનં તંસમઙ્ગિતા. તેનાહ ‘‘પુનપ્પુનં કરણ’’ન્તિ, અપરાપરં પવત્તનન્તિ અત્થો. ઉપ્પન્ના ચેવ ભોગા પરિહાયન્તિ પાનબ્યસનેન બ્યસનકરણતો. અનુપ્પન્ના ચ નુપ્પજ્જન્તિ પમત્તસ્સ કમ્મન્તેસુ ઞાયકરણાભાવતો. ભોગાનન્તિ ભુઞ્જિતબ્બટ્ઠેન ‘‘ભોગા’’તિ લદ્ધનામાનં કામગુણાનં. અપાયમુખ-સદ્દસ્સ અત્થો હેટ્ઠા વુત્તો એવ. અવેલાયાતિ અયુત્તવેલાય. યદા વિચરતો અત્થરક્ખાદયો ન હોન્તિ. વિસિખાસુ ચરિયાતિ રચ્છાસુ વિચરણં.
247. Pūve bhājane pakkhipitvā tajjaṃ udakaṃ datvā madditvā katā pūvasurā. Evaṃ sesasurāpi. Kiṇṇāti pana tassā surāya bījaṃ vuccati, ye ‘‘surāmodakā’’ tipi vuccanti, te pakkhipitvā katā kiṇṇapakkhittā. Harītakīsāsapādinānāsambhārehi saṃyojitā sambhārasaṃyuttā. Madhukatālanāḷikerādipuppharaso cirapārivāsiko pupphāsavo. Panasādiphalaraso phalāsavo. Muddikāraso madhvāsavo. Ucchuraso guḷāsavo. Harītakāmalakakaṭukabhaṇḍādinānāsambhārānaṃ raso cirapārivāsiko sambhārasaṃyutto. Taṃ sabbampīti taṃ sabbaṃ dasavidhampi. Madakaraṇavasenamajjaṃ pivantaṃ madayatīti katvā. Surāmerayamajje pamādaṭṭhānaṃ surāmerayamajjapamādaṭṭhānaṃ. Anu anu yogoti punappunaṃ taṃsamaṅgitā. Tenāha ‘‘punappunaṃ karaṇa’’nti, aparāparaṃ pavattananti attho. Uppannā ceva bhogā parihāyanti pānabyasanena byasanakaraṇato. Anuppannā ca nuppajjanti pamattassa kammantesu ñāyakaraṇābhāvato. Bhogānanti bhuñjitabbaṭṭhena ‘‘bhogā’’ti laddhanāmānaṃ kāmaguṇānaṃ. Apāyamukha-saddassa attho heṭṭhā vutto eva. Avelāyāti ayuttavelāya. Yadā vicarato attharakkhādayo na honti. Visikhāsu cariyāti racchāsu vicaraṇaṃ.
સમજ્જા વુચ્ચતિ મહો, યત્થ નચ્ચાનિપિ પયોજીયન્તિ, તેસં દસ્સનાદિઅત્થં તત્થ અભિરતિવસેન ચરણં ઉપગમનં સમજ્જાભિચરણં. નચ્ચાદિદસ્સનવસેનાતિ નચ્ચાદીનં દસ્સનાદિવસેનાતિ આદિસદ્દલોપો દટ્ઠબ્બો, દસ્સનેન વા સવનમ્પિ ગહિતં વિરૂપેકસેસનયેન. આલોચનસભાવતાય વા પઞ્ચવિઞ્ઞાણાનં સવનકિરિયાયપિ દસ્સનસઙ્ખેપસમ્ભવતો ‘‘દસ્સનવસેન’’ ઇચ્ચેવ વુત્તં. ઇધ ચિત્તાલસિયતા અકારણન્તિ ‘‘કાયાલસિયતા’’તિ વુત્તં. યુત્તપ્પયુત્તતાતિ તપ્પસુતતા અતિરેકતરતાય.
Samajjā vuccati maho, yattha naccānipi payojīyanti, tesaṃ dassanādiatthaṃ tattha abhirativasena caraṇaṃ upagamanaṃ samajjābhicaraṇaṃ. Naccādidassanavasenāti naccādīnaṃ dassanādivasenāti ādisaddalopo daṭṭhabbo, dassanena vā savanampi gahitaṃ virūpekasesanayena. Ālocanasabhāvatāya vā pañcaviññāṇānaṃ savanakiriyāyapi dassanasaṅkhepasambhavato ‘‘dassanavasena’’ icceva vuttaṃ. Idha cittālasiyatā akāraṇanti ‘‘kāyālasiyatā’’ti vuttaṃ. Yuttappayuttatāti tappasutatā atirekataratāya.
સુરામેરયસ્સ છઆદીનવાદિવણ્ણના
Surāmerayassa chaādīnavādivaṇṇanā
૨૪૮. સયં દટ્ઠબ્બન્તિ સન્દિટ્ઠં. સન્દિટ્ઠમેવ સન્દિટ્ઠિકં, ધનજાનિસદ્દાપેક્ખાય પન ઇત્થિલિઙ્ગવસેન નિદ્દેસો, દિટ્ઠધમ્મિકાતિ અયમેત્થ અત્થોતિ આહ ‘‘ઇધલોકભાવિની’’તિ. સમં, સમ્મા પસ્સિતબ્બાતિ વા સન્દિટ્ઠિકા, પાનસમકાલભાવિનીતિ અત્થો. કલહપ્પવડ્ઢની મિત્તસ્સ કલહે અનાદીનવદસ્સિભાવતો. ખેત્તં ઉપ્પત્તિટ્ઠાનભાવતો. આયતનન્તિ વા કારણં, આકરો વાતિ અત્થો. પરલોકે અકિત્તિં પાપુણન્તિ અકિત્તિસંવત્તનિયસ્સ કમ્મસ્સ પસવનતો. કોપીનં વા પાકટભાવેન અકત્તબ્બરહસ્સકમ્મં. સુરામદમત્તા ચ પુબ્બે અત્તના કતં તાદિસં કમ્મં અમત્તકાલે છાદેન્તા વિચરિત્વા મત્તકાલે પચ્ચત્થિકાનમ્પિ વિવરન્તિ પાકટં કરોન્તિ, તેન તેસં સા સુરા તસ્સ કોપીનસ્સ નિદંસનતો ‘‘કોપીનનિદંસની’’તિ વુચ્ચતીતિ એવમેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો. કમ્મસ્સકતાપઞ્ઞન્તિ નિદસ્સનમત્તં દટ્ઠબ્બં. ‘‘યં કિઞ્ચિ લોકિયં પઞ્ઞં દુબ્બલં કરોતિયેવા’’તિ હિ સક્કા વિઞ્ઞાતું. તથા હિ બ્યતિરેકમુખેન તમત્થં પતિટ્ઠપેતું ‘‘મગ્ગપઞ્ઞં પના’’તિઆદિ વુત્તં. ‘‘અન્તોમુખમેવ ન પવિસતી’’તિ ઇમિના સુરાય મગ્ગપઞ્ઞાદુબ્બલકરણસ્સ દુરસમુસ્સારિતભાવમાહ . નનુ ચેવં સુરાય તસ્સા પઞ્ઞાય દુબ્બલીકરણે સામત્થિયવિઘાતો અચોદિતો હોતિ અરિયાનં અનુપ્પયોગસ્સેવ ચોદિતત્તાતિ? નયિદં એવં ઉપયોગોપિ નામ સદા તેસં નત્થિ, કુતો કિચ્ચકરણન્તિ ઇમસ્સ અત્થસ્સ વુત્તત્તા. અથ પન અટ્ઠાનપરિકપ્પવસેનસ્સા કદાચિ સિયા ઉપયોગો, તથાપિ સો તસ્સા દુબ્બલિયં ઈસકમ્પિ કાતું નાલમેવ સમ્મદેવ પટિપક્ખદૂરીભાવેન સુપ્પતિટ્ઠિતભાવતો. તેનાહ ‘‘મગ્ગપઞ્ઞં પન દુબ્બલં કાતું ન સક્કોતી’’તિ. મગ્ગસીસેન ચેત્થ અરિયાનં સબ્બસ્સાપિ લોકિયલોકુત્તરાય પઞ્ઞાય દુબ્બલભાવાપાદાને અસમત્થતા દસ્સિતાતિ દટ્ઠબ્બં. પજ્જતિ એતેન ફલન્તિ પદં, કારણં.
248. Sayaṃ daṭṭhabbanti sandiṭṭhaṃ. Sandiṭṭhameva sandiṭṭhikaṃ, dhanajānisaddāpekkhāya pana itthiliṅgavasena niddeso, diṭṭhadhammikāti ayamettha atthoti āha ‘‘idhalokabhāvinī’’ti. Samaṃ, sammā passitabbāti vā sandiṭṭhikā, pānasamakālabhāvinīti attho. Kalahappavaḍḍhanī mittassa kalahe anādīnavadassibhāvato. Khettaṃ uppattiṭṭhānabhāvato. Āyatananti vā kāraṇaṃ, ākaro vāti attho. Paraloke akittiṃ pāpuṇanti akittisaṃvattaniyassa kammassa pasavanato. Kopīnaṃ vā pākaṭabhāvena akattabbarahassakammaṃ. Surāmadamattā ca pubbe attanā kataṃ tādisaṃ kammaṃ amattakāle chādentā vicaritvā mattakāle paccatthikānampi vivaranti pākaṭaṃ karonti, tena tesaṃ sā surā tassa kopīnassa nidaṃsanato ‘‘kopīnanidaṃsanī’’ti vuccatīti evamettha attho daṭṭhabbo. Kammassakatāpaññanti nidassanamattaṃ daṭṭhabbaṃ. ‘‘Yaṃ kiñci lokiyaṃ paññaṃ dubbalaṃ karotiyevā’’ti hi sakkā viññātuṃ. Tathā hi byatirekamukhena tamatthaṃ patiṭṭhapetuṃ ‘‘maggapaññaṃ panā’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Antomukhameva na pavisatī’’ti iminā surāya maggapaññādubbalakaraṇassa durasamussāritabhāvamāha . Nanu cevaṃ surāya tassā paññāya dubbalīkaraṇe sāmatthiyavighāto acodito hoti ariyānaṃ anuppayogasseva coditattāti? Nayidaṃ evaṃ upayogopi nāma sadā tesaṃ natthi, kuto kiccakaraṇanti imassa atthassa vuttattā. Atha pana aṭṭhānaparikappavasenassā kadāci siyā upayogo, tathāpi so tassā dubbaliyaṃ īsakampi kātuṃ nālameva sammadeva paṭipakkhadūrībhāvena suppatiṭṭhitabhāvato. Tenāha ‘‘maggapaññaṃ pana dubbalaṃ kātuṃ na sakkotī’’ti. Maggasīsena cettha ariyānaṃ sabbassāpi lokiyalokuttarāya paññāya dubbalabhāvāpādāne asamatthatā dassitāti daṭṭhabbaṃ. Pajjati etena phalanti padaṃ, kāraṇaṃ.
૨૪૯. અત્તાપિસ્સ અકાલચારિસ્સ અગુત્તો સરસતો અરક્ખિતો ઉપક્કમતોપિ પરિવજ્જનીયાનં અપરિવજ્જનતો. તેનાહ ‘‘અવેલાય ચરન્તો હી’’તિઆદિ. કણ્ટકાદીનિપીતિ પિ-સદ્દેન સોબ્ભાદિકે સઙ્ગણ્હાતિ. વેરિનોપીતિ પિ-સદ્દેન ચોરાદિકા સઙ્ગય્હન્તિ. પુત્તદારાતિ એત્થ પુત્તગ્ગહણેન પુત્તીપિ ગહિતાતિ આહ ‘‘પુત્તધીતરો’’તિ. બહિ પત્થનન્તિ કામપત્થનાવસેન અન્તોગેહસ્સિતતો નિબદ્ધવત્થુતો બહિદ્ધા પત્થનં કત્વા. અઞ્ઞેહિ કતપાપકમ્મેસૂતિ પરેહિ કતાસુ પાપકિરિયાસુ. સઙ્કિતબ્બો હોતિ અકાલે તત્થ તત્થ ચરણતો. રુહતિ યસ્મિં પદેસે ચોરિકા પવત્તા, તત્થ પરેહિ દિટ્ઠત્તા. વત્તું ન સક્કાતિ ‘‘એત્તકં દુક્ખં, એત્તકં દોમનસ્સ’’ન્તિ પરિચ્છિન્દિત્વા વત્તું ન સક્કા. તં સબ્બમ્પિ વિકાલચારિમ્હિ પુગ્ગલે આહરિતબ્બં તસ્સ ઉપરિ પક્ખિપિતબ્બં હોતિ. કથં? અઞ્ઞસ્મિં પુગ્ગલે તથારૂપે આસઙ્કિતબ્બે અસતિ. ઇતીતિ એવં. સોતિ વિકાલચારી. પુરક્ખતો પુરતો અત્તનો ઉપરિ આસઙ્કન્તે કત્વા ચરતિ.
249.Attāpissa akālacārissa agutto sarasato arakkhito upakkamatopi parivajjanīyānaṃ aparivajjanato. Tenāha ‘‘avelāya caranto hī’’tiādi. Kaṇṭakādīnipīti pi-saddena sobbhādike saṅgaṇhāti. Verinopīti pi-saddena corādikā saṅgayhanti. Puttadārāti ettha puttaggahaṇena puttīpi gahitāti āha ‘‘puttadhītaro’’ti. Bahi patthananti kāmapatthanāvasena antogehassitato nibaddhavatthuto bahiddhā patthanaṃ katvā. Aññehi katapāpakammesūti parehi katāsu pāpakiriyāsu. Saṅkitabbo hoti akāle tattha tattha caraṇato. Ruhati yasmiṃ padese corikā pavattā, tattha parehi diṭṭhattā. Vattuṃ na sakkāti ‘‘ettakaṃ dukkhaṃ, ettakaṃ domanassa’’nti paricchinditvā vattuṃ na sakkā. Taṃ sabbampi vikālacārimhi puggale āharitabbaṃ tassa upari pakkhipitabbaṃ hoti. Kathaṃ? Aññasmiṃ puggale tathārūpe āsaṅkitabbe asati. Itīti evaṃ. Soti vikālacārī. Purakkhato purato attano upari āsaṅkante katvā carati.
૨૫૦. નટનાટકાદિનચ્ચન્તિ નટેહિ નાટકેહિ નચ્ચિતબ્બનાટકાદિનચ્ચવિધિ. આદિ-સદ્દેન અવસિટ્ઠં સબ્બં સઙ્ગણ્હાતિ. ‘‘તત્થ ગન્તબ્બં હોતી’’તિ વત્વા તત્થસ્સ ગમનેન યથા અનુપ્પન્નાનં ભોગાનં અનુપ્પાદો, ઉપ્પન્નાનઞ્ચ વિનાસો હોતિ, તં દસ્સેતું ‘‘તસ્સા’’તિઆદિ વુત્તં. ગીતન્તિ સરગતં, પકરણગતં , તાળગતં, અપધાનગતન્તિ ગન્ધબ્બસત્થવિહિતં અઞ્ઞમ્પિ સબ્બં ગીતં વેદિતબ્બં. વાદિતન્તિ વીણાવેણુમુદિઙ્ગાદિવાદનં. અક્ખાનન્તિ ભારતયુદ્ધસીતાહરણાદિઅક્ખાનં. પાણિસ્સરન્તિ કંસતાળં, ‘‘પાણિતાળ’’ન્તિપિ વદન્તિ. કુમ્ભથૂનન્તિ ચતુરસ્સઅમ્બણકતાળં. ‘‘કુટભેરિસદ્દો’’તિ કેચિ. ‘‘એસેવ નયો’’તિ ઇમિના ‘‘કસ્મિં ઠાને’’તિઆદિના નચ્ચે વુત્તમત્થં ગીતાદીસુ અતિદિસતિ.
250.Naṭanāṭakādinaccanti naṭehi nāṭakehi naccitabbanāṭakādinaccavidhi. Ādi-saddena avasiṭṭhaṃ sabbaṃ saṅgaṇhāti. ‘‘Tattha gantabbaṃ hotī’’ti vatvā tatthassa gamanena yathā anuppannānaṃ bhogānaṃ anuppādo, uppannānañca vināso hoti, taṃ dassetuṃ ‘‘tassā’’tiādi vuttaṃ. Gītanti saragataṃ, pakaraṇagataṃ , tāḷagataṃ, apadhānagatanti gandhabbasatthavihitaṃ aññampi sabbaṃ gītaṃ veditabbaṃ. Vāditanti vīṇāveṇumudiṅgādivādanaṃ. Akkhānanti bhāratayuddhasītāharaṇādiakkhānaṃ. Pāṇissaranti kaṃsatāḷaṃ, ‘‘pāṇitāḷa’’ntipi vadanti. Kumbhathūnanti caturassaambaṇakatāḷaṃ. ‘‘Kuṭabherisaddo’’ti keci. ‘‘Eseva nayo’’ti iminā ‘‘kasmiṃ ṭhāne’’tiādinā nacce vuttamatthaṃ gītādīsu atidisati.
૨૫૧. જયન્તિ જૂતં જિનન્તો. વેરન્તિ જિતેન કીળકપુરિસેન જયનિમિત્તં અત્તનો ઉપરિ વેરં વિરોધં પસવતિ ઉપ્પાદેતિ. તઞ્હિસ્સ વેરપસવનં દસ્સેતું ‘‘જિતં મયા’’તિઆદિ વુત્તં. જિનોતિ જૂતપરાજયાપન્નાય ધનજાનિયા જિનો. તેનાહ ‘‘અઞ્ઞેન જિતો સમાનો’’તિઆદિ. વિત્તં અનુસોચતીતિ તં જિનં વિત્તં ઉદ્દિસ્સ અનુત્થુનતિ. વિનિચ્છયટ્ઠાનેતિ યસ્મિં કિસ્મિઞ્ચિ અટ્ટવિનિચ્છયટ્ઠાને. સક્ખિપુટ્ઠસ્સાતિ સક્ખિભાવેન પુટ્ઠસ્સ. અક્ખસોણ્ડોતિ અક્ખધુત્તો. જૂતકરોતિ જૂતપમાદટ્ઠાનાનુયુત્તો. ત્વમ્પિ નામ કુલપુત્તોતિ કુલપુત્તો નામ ત્વં, ન મયં તયિ કોલપુત્તિયં ઇદાનિ પસ્સામાતિ અધિપ્પાયો. છિન્નભિન્નકોતિ છિન્નભિન્નહિરોત્તપ્પો, અહિરિકો અનોત્તપ્પીતિ અત્થો. તસ્સ કારણાતિ તસ્સ અત્થાય.
251.Jayanti jūtaṃ jinanto. Veranti jitena kīḷakapurisena jayanimittaṃ attano upari veraṃ virodhaṃ pasavati uppādeti. Tañhissa verapasavanaṃ dassetuṃ ‘‘jitaṃ mayā’’tiādi vuttaṃ. Jinoti jūtaparājayāpannāya dhanajāniyā jino. Tenāha ‘‘aññena jito samāno’’tiādi. Vittaṃ anusocatīti taṃ jinaṃ vittaṃ uddissa anutthunati. Vinicchayaṭṭhāneti yasmiṃ kismiñci aṭṭavinicchayaṭṭhāne. Sakkhipuṭṭhassāti sakkhibhāvena puṭṭhassa. Akkhasoṇḍoti akkhadhutto. Jūtakaroti jūtapamādaṭṭhānānuyutto. Tvampi nāma kulaputtoti kulaputto nāma tvaṃ, na mayaṃ tayi kolaputtiyaṃ idāni passāmāti adhippāyo. Chinnabhinnakoti chinnabhinnahirottappo, ahiriko anottappīti attho. Tassa kāraṇāti tassa atthāya.
અનિચ્છિતોતિ ન ઇચ્છિતો. પોસિતબ્બા ભવિસ્સતિ જૂતપરાજયેન સબ્બકાલં રિત્તતુચ્છભાવતો.
Anicchitoti na icchito. Positabbā bhavissati jūtaparājayena sabbakālaṃ rittatucchabhāvato.
પાપમિત્તતાય છઆદીનવાદિવણ્ણના
Pāpamittatāya chaādīnavādivaṇṇanā
૨૫૨. અક્ખધુત્તાતિ અક્ખેસુ ધુત્તા, અક્ખનિમિત્તં અત્થવિનાસકા. ઇત્થિસોણ્ડાતિ ઇત્થીસુ સોણ્ડા, ઇત્થિસમ્ભોગનિમિત્તં આતપ્પનકા. તથા ભત્તસોણ્ડાદયો વેદિતબ્બા. પિપાસાતિ ઉપરૂપરિ સુરાપિપાસા. તેનાહ ‘‘પાનસોણ્ડા’’તિ. નેકતિકાદયો હેટ્ઠા વુત્તા એવ. મેત્તિઉપ્પત્તિટ્ઠાનતાય મિત્તા હોન્તિ. તસ્માતિ પાપમિત્તતાય.
252.Akkhadhuttāti akkhesu dhuttā, akkhanimittaṃ atthavināsakā. Itthisoṇḍāti itthīsu soṇḍā, itthisambhoganimittaṃ ātappanakā. Tathā bhattasoṇḍādayo veditabbā. Pipāsāti uparūpari surāpipāsā. Tenāha ‘‘pānasoṇḍā’’ti. Nekatikādayo heṭṭhā vuttā eva. Mettiuppattiṭṭhānatāya mittā honti. Tasmāti pāpamittatāya.
૨૫૩. કમ્મન્તન્તિ કમ્મં, યથા સુત્તંયેવ સુત્તન્તો, એવં કમ્મંયેવ કમ્મન્તો, તં કાતું ગચ્છામાતિ વુત્તો. કમ્મં વા અન્તો નિટ્ઠાનં ગચ્છતિ એત્થાતિ કમ્મન્તો, કમ્મકરણટ્ઠાનં, તં ગચ્છામાતિ વુત્તો.
253.Kammantanti kammaṃ, yathā suttaṃyeva suttanto, evaṃ kammaṃyeva kammanto, taṃ kātuṃ gacchāmāti vutto. Kammaṃ vā anto niṭṭhānaṃ gacchati etthāti kammanto, kammakaraṇaṭṭhānaṃ, taṃ gacchāmāti vutto.
પન્નસખાતિ સુરં પાતું પન્ને પટિપજ્જન્તે એવ સખાતિ પન્નસખા. તેનાહ ‘‘અયમેવત્થો’’તિ. ‘‘સમ્મિયસમ્મિયો’’તિ વચનમેત્થ અત્થીતિ સમ્મિયસમ્મિયો. તેનાહ ‘‘સમ્મસમ્માતિ વદન્તો’’તિ. સહાયો હોતીતિ સહાયો વિય હોતિ. ઓતારમેવ ગવેસતીતિ રન્ધમેવ પરિયેસતિ અનત્થમસ્સ કાતુકામો. વેરપ્પસવોતિ પરેહિ અત્તનિ વેરસ્સ પસવનં અનુપવત્તનં. તેનાહ ‘‘વેરબહુલતા’’તિ. પરેસં કરિયમાનો અનત્થો એત્થ અત્થીતિ અનત્થો, તબ્ભાવો અનત્થતાતિ આહ ‘‘અનત્થકારિતા’’તિ. યો હિ પરેસં અનત્થં કરોતિ, સો અત્થતો અત્તનો અનત્થકારો નામ, તસ્મા અનત્થતાતિ ઉભયાનત્થકારિતા. અરિયો વુચ્ચતિ સત્તો, કુચ્છિતો અરિયો કદરિયો. યસ્સ ધમ્મસ્સ વસેન સો ‘‘કદરિયો’’તિ વુચ્ચતિ, સો ધમ્મો કદરિયતા, મચ્છરિયં. તં પન દુબ્બિસજ્જનીયભાવે ઠિતં સન્ધાયાહ ‘‘સુટ્ઠુ કદરિયતા થદ્ધમચ્છરિયભા’’વોતિ. અવિપણ્ણસભાવતો ઉટ્ઠાતું અસક્કોન્તો ચ ઇણં ગણ્હન્તો સંસીદન્તોવ ઇણં વિગાહતિ નામ. સૂરિયે અનુગ્ગતે એવ કમ્મન્તે અનારભન્તો રત્તિં અનુટ્ઠાનસીલો.
Pannasakhāti suraṃ pātuṃ panne paṭipajjante eva sakhāti pannasakhā. Tenāha ‘‘ayamevattho’’ti. ‘‘Sammiyasammiyo’’ti vacanamettha atthīti sammiyasammiyo. Tenāha ‘‘sammasammāti vadanto’’ti. Sahāyo hotīti sahāyo viya hoti. Otārameva gavesatīti randhameva pariyesati anatthamassa kātukāmo. Verappasavoti parehi attani verassa pasavanaṃ anupavattanaṃ. Tenāha ‘‘verabahulatā’’ti. Paresaṃ kariyamāno anattho ettha atthīti anattho, tabbhāvo anatthatāti āha ‘‘anatthakāritā’’ti. Yo hi paresaṃ anatthaṃ karoti, so atthato attano anatthakāro nāma, tasmā anatthatāti ubhayānatthakāritā. Ariyo vuccati satto, kucchito ariyo kadariyo. Yassa dhammassa vasena so ‘‘kadariyo’’ti vuccati, so dhammo kadariyatā, macchariyaṃ. Taṃ pana dubbisajjanīyabhāve ṭhitaṃ sandhāyāha ‘‘suṭṭhu kadariyatā thaddhamacchariyabhā’’voti. Avipaṇṇasabhāvato uṭṭhātuṃ asakkonto ca iṇaṃ gaṇhanto saṃsīdantova iṇaṃ vigāhati nāma. Sūriye anuggate eva kammante anārabhanto rattiṃ anuṭṭhānasīlo.
અત્થાતિ ધનાનિ. અતિક્કમન્તીતિ અપગચ્છન્તિ. અથ વા અત્થાતિ કિચ્ચાનિ. અતિક્કમન્તીતિ અતિક્કન્તકાલાનિ હોન્તિ, તેસં અતિક્કમોપિ અત્થતો ધનાનમેવ અતિક્કમો. ઇમિના કથામગ્ગેનાતિ ઇમિના ‘‘યતો ખો ગહપતિપુત્તા’’તિઆદિ (દી॰ નિ॰ ૩.૨૪૪) નયપ્પવત્તેન કથાસઙ્ખાતેન હિતાધિગમૂપાયેન. એત્તકં કમ્મન્તિ ચત્તારો કમ્મકિલેસા, ચત્તારિ અગતિગમનાનિ, છ ભોગાનં અપાયમુખાનીતિ એવં વુત્તં ચુદ્દસવિધં પાપકમ્મં.
Atthāti dhanāni. Atikkamantīti apagacchanti. Atha vā atthāti kiccāni. Atikkamantīti atikkantakālāni honti, tesaṃ atikkamopi atthato dhanānameva atikkamo. Iminā kathāmaggenāti iminā ‘‘yato kho gahapatiputtā’’tiādi (dī. ni. 3.244) nayappavattena kathāsaṅkhātena hitādhigamūpāyena. Ettakaṃ kammanti cattāro kammakilesā, cattāri agatigamanāni, cha bhogānaṃ apāyamukhānīti evaṃ vuttaṃ cuddasavidhaṃ pāpakammaṃ.
મિત્તપતિરૂપકવણ્ણના
Mittapatirūpakavaṇṇanā
૨૫૪. અનત્થોતિ ‘‘ભોગજાનિ, આયસક્યં, પરિસમજ્ઝે મઙ્કુભાવો, સમ્મૂળ્હમરણ’’ન્તિ એવં આદિકો દિટ્ઠધમ્મિકો ‘‘દુગ્ગતિપરિકિલેસો, સુગતિયઞ્ચ અપ્પાયુકતા, બહ્વાબાધતા, અતિદલિદ્દતા, અપ્પન્નપાનતા’’તિ એવં આદિકો ચ અનત્થો ઉપ્પજ્જતિ. યાનિ કાનિચિ ભયાનીતિ અત્તાનુવાદભયપરાનુવાદભયદણ્ડભયાદીનિ લોકે લબ્ભમાનાનિ યાનિ કાનિચિ ભયાનિ. ઉપદ્દવાતિ અન્તરાયા. ઉપસગ્ગાતિ સરીરેન સંસટ્ઠાનિ વિય ઉપરૂપરિ ઉપ્પજ્જનકાનિ બ્યસનાનિ. અઞ્ઞદત્થૂતિ એકન્તેનાતિ એતસ્મિં અત્થે નિપાતો ‘‘અઞ્ઞદત્થુદસો’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૧.૪૨) વિયાતિ વુત્તં ‘‘એકંસેના’’તિ. યં કિઞ્ચિ ગહણયોગ્યં હરતિયેવ ગણ્હાતિયેવ. વાચા એવ પરમા એતસ્સ કમ્મન્તિ વચીપરમો. તેનાહ ‘‘વચનમત્તેનેવા’’તિઆદિ. અનુપ્પિયન્તિ તક્કનં, યં વા ‘‘રુચી’’તિ વુચ્ચતિ યેહિ સુરાપાનાદીહિ ભોગા અપેન્તિ વિગચ્છન્તિ, તેસુ તેસં અપાયેસુ બ્યસનહેતૂસુ સહાયો હોતિ.
254.Anatthoti ‘‘bhogajāni, āyasakyaṃ, parisamajjhe maṅkubhāvo, sammūḷhamaraṇa’’nti evaṃ ādiko diṭṭhadhammiko ‘‘duggatiparikileso, sugatiyañca appāyukatā, bahvābādhatā, atidaliddatā, appannapānatā’’ti evaṃ ādiko ca anattho uppajjati. Yāni kānici bhayānīti attānuvādabhayaparānuvādabhayadaṇḍabhayādīni loke labbhamānāni yāni kānici bhayāni. Upaddavāti antarāyā. Upasaggāti sarīrena saṃsaṭṭhāni viya uparūpari uppajjanakāni byasanāni. Aññadatthūti ekantenāti etasmiṃ atthe nipāto ‘‘aññadatthudaso’’tiādīsu (dī. ni. 1.42) viyāti vuttaṃ ‘‘ekaṃsenā’’ti. Yaṃ kiñci gahaṇayogyaṃ haratiyeva gaṇhātiyeva. Vācā eva paramā etassa kammanti vacīparamo. Tenāha ‘‘vacanamattenevā’’tiādi. Anuppiyanti takkanaṃ, yaṃ vā ‘‘rucī’’ti vuccati yehi surāpānādīhi bhogā apenti vigacchanti, tesu tesaṃ apāyesu byasanahetūsu sahāyo hoti.
૨૫૫. હારકોયેવ હોતિ, ન દાયકો, તમસ્સ એકંસતો હારકભાવં દસ્સેતું ‘‘સહાયસ્સા’’તિઆદિ વુત્તં. યં કિઞ્ચિ અપ્પકન્તિ પુપ્ફફલાદિ યં કિઞ્ચિ પરિત્તં વત્થું દત્વા, બહું પત્થેતિ બહું મહગ્ઘં વત્થયુગાદિં પચ્ચાસીસતિ. દાસો વિય હુત્વા મિત્તસ્સ તં તં કિચ્ચં કરોન્તો કથં અમિત્તો નામ જાતોતિ આહ ‘‘અય’’ન્તિઆદિ. યસ્સ કિચ્ચં કરોતિ અનત્થપરિહારત્થં, અત્તનો મિત્તભાવદસ્સનત્થઞ્ચ, તં સેવતિ. અત્થકારણાતિ વડ્ઢિનિમિત્તં, અયમેતેસં ભેદો.
255.Hārakoyeva hoti, na dāyako, tamassa ekaṃsato hārakabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘sahāyassā’’tiādi vuttaṃ. Yaṃ kiñci appakanti pupphaphalādi yaṃ kiñci parittaṃ vatthuṃ datvā, bahuṃ pattheti bahuṃ mahagghaṃ vatthayugādiṃ paccāsīsati. Dāso viya hutvā mittassa taṃ taṃ kiccaṃ karonto kathaṃ amitto nāma jātoti āha ‘‘aya’’ntiādi. Yassa kiccaṃ karoti anatthaparihāratthaṃ, attano mittabhāvadassanatthañca, taṃ sevati. Atthakāraṇāti vaḍḍhinimittaṃ, ayametesaṃ bhedo.
૨૫૬. પરેતિ પરદિવસે. ન આગતો સીતિ આગતો નાહોસિ. ખીણન્તિ તાદિસસ્સ, અસુકસ્સ ચ દિન્નત્તા. સસ્સસઙ્ગહેતિ સસ્સતો કાતબ્બધઞ્ઞસઙ્ગહે કતે.
256.Pareti paradivase. Na āgato sīti āgato nāhosi. Khīṇanti tādisassa, asukassa ca dinnattā. Sassasaṅgaheti sassato kātabbadhaññasaṅgahe kate.
૨૫૭. ‘‘દાનાદીસુ યં કિઞ્ચિ કરોમા’’તિ વુત્તે ‘‘સાધુ સમ્મ કરોમા’’તિ અનુજાનાતીતિ ઇમમત્થં ‘‘કલ્યાણેપિ એસેવ નયો’’તિ અતિદિસતિ. નનુ એવં અનુજાનન્તો અયં મિત્તો એવ, ન અમિત્તો મિત્તપતિરૂપકોતિ? અનુપ્પિયભાણીદસ્સનમત્તમેતં. સહાયેન વા દેસકાલં, તસ્મિં વા કતે ઉપ્પજ્જનકવિરોધાદિં અસલ્લક્ખેત્વા ‘‘કરોમા’’તિ વુત્તે યો તં જાનન્તો એવ ‘‘સાધુ સમ્મ કરોમા’’તિ અનુપ્પિયં ભણતિ, તં સન્ધાય વુત્તં ‘‘કલ્યાણં પિસ્સ અનુજાનાતી’’તિ. તેન વુત્તં ‘‘કલ્યાણેપિ એસેવ નયો’’તિ.
257. ‘‘Dānādīsu yaṃ kiñci karomā’’ti vutte ‘‘sādhu samma karomā’’ti anujānātīti imamatthaṃ ‘‘kalyāṇepi eseva nayo’’ti atidisati. Nanu evaṃ anujānanto ayaṃ mitto eva, na amitto mittapatirūpakoti? Anuppiyabhāṇīdassanamattametaṃ. Sahāyena vā desakālaṃ, tasmiṃ vā kate uppajjanakavirodhādiṃ asallakkhetvā ‘‘karomā’’ti vutte yo taṃ jānanto eva ‘‘sādhu samma karomā’’ti anuppiyaṃ bhaṇati, taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘kalyāṇaṃ pissa anujānātī’’ti. Tena vuttaṃ ‘‘kalyāṇepi eseva nayo’’ti.
૨૫૯. મિત્તપતિરૂપકા એતે મિત્તાતિ એવં જાનિત્વા.
259.Mittapatirūpakā ete mittāti evaṃ jānitvā.
સુહદમિત્તવણ્ણના
Suhadamittavaṇṇanā