Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā

    9. ஸிப்பஸுத்தவண்ணனா

    9. Sippasuttavaṇṇanā

    29. நவமே கோ நு கோ², ஆவுஸோ, ஸிப்பங் ஜானாதீதி, ஆவுஸோ, அம்ஹேஸு இத⁴ ஸன்னிபதிதேஸு கோ நு ஜீவிதனிமித்தங் ஸிக்கி²தப்³ப³ட்டே²ன ‘‘ஸிப்ப’’ந்தி லத்³த⁴னாமங் யங்கிஞ்சி ஆஜீவங் விஜானாதி? கோ கிங் ஸிப்பங் ஸிக்கீ²தி கோ தீ³க⁴ரத்தங் ஸிப்பாசரியகுலங் பயிருபாஸித்வா ஆக³மதோ பயோக³தோ ச ஹத்தி²ஸிப்பாதீ³ஸு கிங் ஸிப்பங் ஸிக்கி²? கதரங் ஸிப்பங் ஸிப்பானங் அக்³க³ந்தி ஸப்³ப³ஸிப்பானங் அகா³ரய்ஹதாய மஹப்ப²லதாய அகிச்ச²ஸித்³தி⁴யா ச கதரங் ஸிப்பங் அக்³க³ங் உத்தமங்? யங் நிஸ்ஸாய ஸுகே²ன ஸக்கா ஜீவிதுந்தி அதி⁴ப்பாயோ. தத்தே²கச்சேதி தேஸு பி⁴க்கூ²ஸு ஏகச்சே பி⁴க்கூ². யே ஹத்தா²சரியகுலா பப்³ப³ஜிதா தே. ஏவமாஹங்ஸூதி தே ஏவங் ப⁴ணிங்ஸு. இதோ பரம்பி ‘‘ஏகச்சே’’தி வுத்தட்டா²னே ஏஸேவ நயோ. ஹத்தி²ஸிப்பந்தி யங் ஹத்தீ²னங் பரிக்³க³ண்ஹனத³மனஸாரணரோக³திகிச்சா²தி³பே⁴த³ங் கத்தப்³ப³ங், தங் உத்³தி³ஸ்ஸ பவத்தங் ஸப்³ப³ம்பி ஸிப்பங் இத⁴ ‘‘ஹத்தி²ஸிப்ப’’ந்தி அதி⁴ப்பேதங். அஸ்ஸஸிப்பந்தி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. ரத²ஸிப்பங் பன ரத²யொக்³கா³னங் த³மனஸாரணாதி³விதா⁴னவஸேன சேவ ரத²ஸ்ஸ கரணவஸேன ச வேதி³தப்³ப³ங். த⁴னுஸிப்பந்தி இஸ்ஸாஸஸிப்பங், யோ த⁴னுப்³பே³தோ⁴தி வுச்சதி. த²ருஸிப்பந்தி ஸேஸஆவுத⁴ஸிப்பங். முத்³தா³ஸிப்பந்தி ஹத்த²முத்³தா³ய க³ணனஸிப்பங். க³ணனஸிப்பந்தி அச்சி²த்³த³கக³ணனஸிப்பங். ஸங்கா²னஸிப்பந்தி ஸங்கலனபடுப்பாத³னாதி³வஸேன பிண்ட³க³ணனஸிப்பங். தங் யஸ்ஸ பகு³ணங் ஹோதி, ஸோ ருக்க²ம்பி தி³ஸ்வா ‘‘எத்தகானி எத்த² பண்ணானீ’’தி க³ணிதுங் ஜானாதி. லேகா²ஸிப்பந்தி நானாகாரேஹி அக்க²ரலிக²னஸிப்பங், லிபிஞாணங் வா. காவெய்யஸிப்பந்தி அத்தனோ சிந்தாவஸேன வா பரதோ படிலத்³த⁴ஸுதவஸேன வா, ‘‘இமஸ்ஸ அயமத்தோ², ஏவங் நங் யோஜெஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் அத்த²வஸேன வா, கிஞ்சிதே³வ கப்³ப³ங் தி³ஸ்வா, ‘‘தப்படிபா⁴க³ங் கப்³ப³ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி டா²னுப்பத்திகபடிபா⁴னவஸேன வா சிந்தாகவிஆதீ³னங் சதுன்னங் கவீனங் கப்³ப³கரணஸிப்பங். வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா –

    29. Navame ko nu kho, āvuso, sippaṃ jānātīti, āvuso, amhesu idha sannipatitesu ko nu jīvitanimittaṃ sikkhitabbaṭṭhena ‘‘sippa’’nti laddhanāmaṃ yaṃkiñci ājīvaṃ vijānāti? Ko kiṃ sippaṃ sikkhīti ko dīgharattaṃ sippācariyakulaṃ payirupāsitvā āgamato payogato ca hatthisippādīsu kiṃ sippaṃ sikkhi? Kataraṃ sippaṃ sippānaṃ agganti sabbasippānaṃ agārayhatāya mahapphalatāya akicchasiddhiyā ca kataraṃ sippaṃ aggaṃ uttamaṃ? Yaṃ nissāya sukhena sakkā jīvitunti adhippāyo. Tatthekacceti tesu bhikkhūsu ekacce bhikkhū. Ye hatthācariyakulā pabbajitā te. Evamāhaṃsūti te evaṃ bhaṇiṃsu. Ito parampi ‘‘ekacce’’ti vuttaṭṭhāne eseva nayo. Hatthisippanti yaṃ hatthīnaṃ pariggaṇhanadamanasāraṇarogatikicchādibhedaṃ kattabbaṃ, taṃ uddissa pavattaṃ sabbampi sippaṃ idha ‘‘hatthisippa’’nti adhippetaṃ. Assasippanti etthāpi eseva nayo. Rathasippaṃ pana rathayoggānaṃ damanasāraṇādividhānavasena ceva rathassa karaṇavasena ca veditabbaṃ. Dhanusippanti issāsasippaṃ, yo dhanubbedhoti vuccati. Tharusippanti sesaāvudhasippaṃ. Muddāsippanti hatthamuddāya gaṇanasippaṃ. Gaṇanasippanti acchiddakagaṇanasippaṃ. Saṅkhānasippanti saṅkalanapaṭuppādanādivasena piṇḍagaṇanasippaṃ. Taṃ yassa paguṇaṃ hoti, so rukkhampi disvā ‘‘ettakāni ettha paṇṇānī’’ti gaṇituṃ jānāti. Lekhāsippanti nānākārehi akkharalikhanasippaṃ, lipiñāṇaṃ vā. Kāveyyasippanti attano cintāvasena vā parato paṭiladdhasutavasena vā, ‘‘imassa ayamattho, evaṃ naṃ yojessāmī’’ti evaṃ atthavasena vā, kiñcideva kabbaṃ disvā, ‘‘tappaṭibhāgaṃ kabbaṃ karissāmī’’ti ṭhānuppattikapaṭibhānavasena vā cintākaviādīnaṃ catunnaṃ kavīnaṃ kabbakaraṇasippaṃ. Vuttañhetaṃ bhagavatā –

    ‘‘சத்தாரோமே, பி⁴க்க²வே, கவீ – சிந்தாகவி, ஸுதகவி, அத்த²கவி, படிபா⁴னகவீ’’தி (அ॰ நி॰ 4.231).

    ‘‘Cattārome, bhikkhave, kavī – cintākavi, sutakavi, atthakavi, paṭibhānakavī’’ti (a. ni. 4.231).

    லோகாயதஸிப்பந்தி ‘‘காகோ ஸேதோ அட்டீ²னங் ஸேதத்தா, ப³லாகா ரத்தா லோஹிதஸ்ஸ ரத்தத்தா’’தி ஏவமாதி³னயப்பவத்தங் பரலோகனிப்³பா³னானங் படிஸேத⁴கங் விதண்ட³ஸத்த²ஸிப்பங். க²த்தவிஜ்ஜாஸிப்பந்தி அப்³பெ⁴ய்யமாஸுரக்கா²தி³னீதிஸத்த²ஸிப்பங். இமானி கிர த்³வாத³ஸ மஹாஸிப்பானி நாம. தேனேவாஹ தத்த² தத்த² ‘‘ஸிப்பானங் அக்³க³’’ந்தி.

    Lokāyatasippanti ‘‘kāko seto aṭṭhīnaṃ setattā, balākā rattā lohitassa rattattā’’ti evamādinayappavattaṃ paralokanibbānānaṃ paṭisedhakaṃ vitaṇḍasatthasippaṃ. Khattavijjāsippanti abbheyyamāsurakkhādinītisatthasippaṃ. Imāni kira dvādasa mahāsippāni nāma. Tenevāha tattha tattha ‘‘sippānaṃ agga’’nti.

    ஏதமத்த²ங் விதி³த்வாதி ஏதங் ஸப்³ப³ஸிப்பாயதனானங் ஜீவிகத்த²தாய வட்டது³க்க²தோ அனிஸ்ஸரணபா⁴வங் , ஸீலாதீ³னங்யேவ பன ஸுபரிஸுத்³தா⁴னங் நிஸ்ஸரணபா⁴வங், தங் ஸமங்கி³னோயேவ ச பி⁴க்கு²பா⁴வங் ஸப்³பா³காரதோ விதி³த்வா தத³த்த²விபா⁴வனங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி.

    Etamatthaṃviditvāti etaṃ sabbasippāyatanānaṃ jīvikatthatāya vaṭṭadukkhato anissaraṇabhāvaṃ , sīlādīnaṃyeva pana suparisuddhānaṃ nissaraṇabhāvaṃ, taṃ samaṅginoyeva ca bhikkhubhāvaṃ sabbākārato viditvā tadatthavibhāvanaṃ imaṃ udānaṃ udānesi.

    தத்த² அஸிப்பஜீவீதி சதுன்னங் தண்ஹுப்பாதா³னங் ஸமுச்சே²த³விக்க²ம்ப⁴னேன பச்சயாஸாய விஸோஸிதத்தா யங்கிஞ்சி ஸிப்பங் உபனிஸ்ஸாய ஜீவிகங் ந கப்பேதீதி அஸிப்பஜீவீ, ஏதேன ஆஜீவபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலங் த³ஸ்ஸேதி. லஹூதி அப்பகிச்சதாய ஸல்லஹுகவுத்திதாய ச லஹு அப³ஹுலஸம்பா⁴ரோ, ஏதேன சதுபச்சயஸந்தோஸஸித்³த⁴ங் ஸுப⁴ரதங் த³ஸ்ஸேதி. அத்த²காமோதி ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ அத்த²மேவ காமேதீதி அத்த²காமோ, ஏதேன ஸத்தானங் அனத்த²பரிவஜ்ஜனஸ்ஸ பகாஸிதத்தா பாதிமொக்க²ஸங்வரஸீலங் த³ஸ்ஸேதி பாணாதிபாதாதி³அனத்த²விரமணபரிதீ³பனதோ. யதிந்த்³ரியோதி சக்கா²தீ³னங் ச²ன்னங் இந்த்³ரியானங் அபி⁴ஜ்ஜா²த்³யப்பவத்திதோ ஸங்யமேன யதிந்த்³ரியோ, ஏதேன இந்த்³ரியஸங்வரஸீலங் வுத்தங். ஸப்³ப³தி⁴ விப்பமுத்தோதி ஏவங் ஸுபரிஸுத்³த⁴ஸீலோ சதுபச்சயஸந்தோஸே அவட்டி²தோ ஸப்பச்சயங் நாமரூபங் பரிக்³க³ஹெத்வா அனிச்சாதி³வஸேன ஸங்கா²ரே ஸம்மஸந்தோ விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா ததோ பரங் படிபாடியா பவத்திதேஹி சதூஹி அரியமக்³கே³ஹி ஸங்யோஜனானங் பஹீனத்தா ஸப்³ப³தி⁴ ஸப்³ப³த்த² ப⁴வாதீ³ஸு விப்பமுத்தோ.

    Tattha asippajīvīti catunnaṃ taṇhuppādānaṃ samucchedavikkhambhanena paccayāsāya visositattā yaṃkiñci sippaṃ upanissāya jīvikaṃ na kappetīti asippajīvī, etena ājīvapārisuddhisīlaṃ dasseti. Lahūti appakiccatāya sallahukavuttitāya ca lahu abahulasambhāro, etena catupaccayasantosasiddhaṃ subharataṃ dasseti. Atthakāmoti sadevakassa lokassa atthameva kāmetīti atthakāmo, etena sattānaṃ anatthaparivajjanassa pakāsitattā pātimokkhasaṃvarasīlaṃ dasseti pāṇātipātādianatthaviramaṇaparidīpanato. Yatindriyoti cakkhādīnaṃ channaṃ indriyānaṃ abhijjhādyappavattito saṃyamena yatindriyo, etena indriyasaṃvarasīlaṃ vuttaṃ. Sabbadhi vippamuttoti evaṃ suparisuddhasīlo catupaccayasantose avaṭṭhito sappaccayaṃ nāmarūpaṃ pariggahetvā aniccādivasena saṅkhāre sammasanto vipassanaṃ ussukkāpetvā tato paraṃ paṭipāṭiyā pavattitehi catūhi ariyamaggehi saṃyojanānaṃ pahīnattā sabbadhi sabbattha bhavādīsu vippamutto.

    அனோகஸாரீ அமமோ நிராஸோதி ததா² ஸப்³ப³தி⁴ விப்பமுத்தத்தா ஏவ ஓகஸங்கா²தேஸு ச²ஸுபி ஆயதனேஸு தண்ஹாபி⁴ஸரணஸ்ஸ அபா⁴வேன அனோகஸாரீ, ரூபாதீ³ஸு கத்த²சி மமங்காராபா⁴வதோ அமமோ, ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் அனாஸீஸனதோ நிராஸோ. ஹித்வா மானங் ஏகசரோ ஸ பி⁴க்கூ²தி ஏவங்பூ⁴தோ ச ஸோ அரஹத்தமக்³க³ப்பத்திஸமகாலமேவ அனவஸேஸங் மானங் ஹித்வா பஜஹித்வா இமே பி⁴க்கூ² விய க³ணஸங்க³ணிகங் அகத்வா பவிவேககாமதாய தண்ஹாஸஹாயவிரஹேன ச ஸப்³பி³ரியாபதே²ஸு ஏகசரோ, ஸோ ஸப்³ப³ஸோ பி⁴ன்னகிலேஸத்தா பரமத்த²தோ பி⁴க்கு² நாம. எத்த² ச ‘‘அஸிப்பஜீவீ’’திஆதி³னா லோகியகு³ணா கதி²தா, ‘‘ஸப்³ப³தி⁴ விப்பமுத்தோ’’திஆதி³னா லோகுத்தரகு³ணா கதி²தா. தத்த² அஸிப்பஜீவீதிஆதி³ ‘‘விப⁴வே டி²தஸ்ஸேவ அயங் த⁴ம்மோ, ந ஸிப்பங் நிஸ்ஸாய மிச்சா²ஜீவேன ஜீவிகங் கப்பெந்தஸ்ஸ, தஸ்மா ஸிப்பேஸு ஸாரக்³க³ஹணங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா அதி⁴ஸீலாதீ³ஸுயேவ தும்ஹேஹி ஸிக்கி²தப்³ப³’’ந்தி த³ஸ்ஸேதி.

    Anokasārīamamo nirāsoti tathā sabbadhi vippamuttattā eva okasaṅkhātesu chasupi āyatanesu taṇhābhisaraṇassa abhāvena anokasārī, rūpādīsu katthaci mamaṅkārābhāvato amamo, sabbena sabbaṃ anāsīsanato nirāso. Hitvā mānaṃ ekacaro sa bhikkhūti evaṃbhūto ca so arahattamaggappattisamakālameva anavasesaṃ mānaṃ hitvā pajahitvā ime bhikkhū viya gaṇasaṅgaṇikaṃ akatvā pavivekakāmatāya taṇhāsahāyavirahena ca sabbiriyāpathesu ekacaro, so sabbaso bhinnakilesattā paramatthato bhikkhu nāma. Ettha ca ‘‘asippajīvī’’tiādinā lokiyaguṇā kathitā, ‘‘sabbadhi vippamutto’’tiādinā lokuttaraguṇā kathitā. Tattha asippajīvītiādi ‘‘vibhave ṭhitasseva ayaṃ dhammo, na sippaṃ nissāya micchājīvena jīvikaṃ kappentassa, tasmā sippesu sāraggahaṇaṃ vissajjetvā adhisīlādīsuyeva tumhehi sikkhitabba’’nti dasseti.

    நவமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Navamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / உதா³னபாளி • Udānapāḷi / 9. ஸிப்பஸுத்தங் • 9. Sippasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact