Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    382. ஸிரிகாளகண்ணிஜாதகங் (6-1-7)

    382. Sirikāḷakaṇṇijātakaṃ (6-1-7)

    40.

    40.

    கா நு காளேன வண்ணேன, ந சாபி 1 பியத³ஸ்ஸனா;

    Kā nu kāḷena vaṇṇena, na cāpi 2 piyadassanā;

    கா வா த்வங் கஸ்ஸ வா தீ⁴தா, கத²ங் ஜானேமு தங் மயங்.

    Kā vā tvaṃ kassa vā dhītā, kathaṃ jānemu taṃ mayaṃ.

    41.

    41.

    மஹாராஜஸ்ஸஹங் தீ⁴தா, விரூபக்க²ஸ்ஸ சண்டி³யா;

    Mahārājassahaṃ dhītā, virūpakkhassa caṇḍiyā;

    அஹங் காளீ அலக்கி²கா, காளகண்ணீதி மங் விதூ³;

    Ahaṃ kāḷī alakkhikā, kāḷakaṇṇīti maṃ vidū;

    ஓகாஸங் யாசிதோ தே³ஹி, வஸேமு தவ ஸந்திகே.

    Okāsaṃ yācito dehi, vasemu tava santike.

    42.

    42.

    கிங்ஸீலே கிங்ஸமாசாரே, புரிஸே நிவிஸஸே துவங்;

    Kiṃsīle kiṃsamācāre, purise nivisase tuvaṃ;

    புட்டா² மே காளி அக்கா²ஹி, கத²ங் 3 ஜானேமு தங் மயங்.

    Puṭṭhā me kāḷi akkhāhi, kathaṃ 4 jānemu taṃ mayaṃ.

    43.

    43.

    மக்கீ² பளாஸீ ஸாரம்பீ⁴, இஸ்ஸுகீ மச்ச²ரீ ஸடோ²;

    Makkhī paḷāsī sārambhī, issukī maccharī saṭho;

    ஸோ மய்ஹங் புரிஸோ கந்தோ, லத்³த⁴ங் யஸ்ஸ வினஸ்ஸதி.

    So mayhaṃ puriso kanto, laddhaṃ yassa vinassati.

    44.

    44.

    கோத⁴னோ உபனாஹீ ச, பிஸுணோ ச விபே⁴த³கோ;

    Kodhano upanāhī ca, pisuṇo ca vibhedako;

    கண்ட³கவாசோ 5 ப²ருஸோ, ஸோ மே கந்ததரோ ததோ.

    Kaṇḍakavāco 6 pharuso, so me kantataro tato.

    45.

    45.

    அஜ்ஜ ஸுவேதி புரிஸோ, ஸத³த்த²ங் நாவபு³ஜ்ஜ²தி;

    Ajja suveti puriso, sadatthaṃ nāvabujjhati;

    ஓவஜ்ஜமானோ குப்பதி, ஸெய்யங் ஸோ அதிமஞ்ஞதி.

    Ovajjamāno kuppati, seyyaṃ so atimaññati.

    46.

    46.

    த³வப்பலுத்³தோ⁴ 7 புரிஸோ, ஸப்³ப³மித்தேஹி த⁴ங்ஸதி;

    Davappaluddho 8 puriso, sabbamittehi dhaṃsati;

    ஸோ மய்ஹங் புரிஸோ கந்தோ, தஸ்மிங் ஹோமி அனாமயா.

    So mayhaṃ puriso kanto, tasmiṃ homi anāmayā.

    47.

    47.

    அபேஹி எத்தோ த்வங் காளி, நேதங் அம்ஹேஸு விஜ்ஜதி;

    Apehi etto tvaṃ kāḷi, netaṃ amhesu vijjati;

    அஞ்ஞங் ஜனபத³ங் க³ச்ச², நிக³மே ராஜதா⁴னியோ.

    Aññaṃ janapadaṃ gaccha, nigame rājadhāniyo.

    48.

    48.

    அஹம்பி கோ² தங் 9 ஜானாமி, நேதங் தும்ஹேஸு விஜ்ஜதி;

    Ahampi kho taṃ 10 jānāmi, netaṃ tumhesu vijjati;

    ஸந்தி லோகே அலக்கி²கா, ஸங்க⁴ரந்தி ப³ஹுங் த⁴னங்;

    Santi loke alakkhikā, saṅgharanti bahuṃ dhanaṃ;

    அஹங் தே³வோ ச மே பா⁴தா, உபோ⁴ நங் வித⁴மாமஸே.

    Ahaṃ devo ca me bhātā, ubho naṃ vidhamāmase.

    49.

    49.

    கா நு தி³ப்³பே³ன வண்ணேன, பத²ப்³யா ஸுபதிட்டி²தா;

    Kā nu dibbena vaṇṇena, pathabyā supatiṭṭhitā;

    கா வா த்வங் கஸ்ஸ வா தீ⁴தா, கத²ங் ஜானேமு தங் மயங்.

    Kā vā tvaṃ kassa vā dhītā, kathaṃ jānemu taṃ mayaṃ.

    50.

    50.

    மஹாராஜஸ்ஸஹங் தீ⁴தா, த⁴தரட்ட²ஸ்ஸ ஸிரீமதோ 11;

    Mahārājassahaṃ dhītā, dhataraṭṭhassa sirīmato 12;

    அஹங் ஸிரீ ச லக்கீ² ச, பூ⁴ரிபஞ்ஞாதி மங் விதூ³;

    Ahaṃ sirī ca lakkhī ca, bhūripaññāti maṃ vidū;

    ஓகாஸங் யாசிதோ தே³ஹி, வஸேமு தவ ஸந்திகே.

    Okāsaṃ yācito dehi, vasemu tava santike.

    51.

    51.

    கிங்ஸீலே கிங்ஸமாசாரே, புரிஸே நிவிஸஸே துவங்;

    Kiṃsīle kiṃsamācāre, purise nivisase tuvaṃ;

    புட்டா² மே லக்கி² அக்கா²ஹி, கத²ங் 13 ஜானேமு தங் மயங்.

    Puṭṭhā me lakkhi akkhāhi, kathaṃ 14 jānemu taṃ mayaṃ.

    52.

    52.

    யோ சாபி ஸீதே அத²வாபி உண்ஹே, வாதாதபே ட³ங்ஸஸரீஸபே ச;

    Yo cāpi sīte athavāpi uṇhe, vātātape ḍaṃsasarīsape ca;

    கு²த⁴ங் 15 பிபாஸங் அபி⁴பு⁴ய்ய ஸப்³ப³ங், ரத்திந்திவங் யோ ஸததங் நியுத்தோ;

    Khudhaṃ 16 pipāsaṃ abhibhuyya sabbaṃ, rattintivaṃ yo satataṃ niyutto;

    காலாக³தஞ்ச ந ஹாபேதி அத்த²ங், ஸோ மே மனாபோ நிவிஸே ச தம்ஹி.

    Kālāgatañca na hāpeti atthaṃ, so me manāpo nivise ca tamhi.

    53.

    53.

    அக்கோத⁴னோ மித்தவா சாக³வா ச, ஸீலூபபன்னோ அஸடோ²ஜுபூ⁴தோ 17;

    Akkodhano mittavā cāgavā ca, sīlūpapanno asaṭhojubhūto 18;

    ஸங்கா³ஹகோ ஸகி²லோ ஸண்ஹவாசோ, மஹத்தபத்தோபி நிவாதவுத்தி;

    Saṅgāhako sakhilo saṇhavāco, mahattapattopi nivātavutti;

    தஸ்மிங்ஹங் 19 போஸே விபுலா ப⁴வாமி, ஊமி ஸமுத்³த³ஸ்ஸ யதா²பி வண்ணங்.

    Tasmiṃhaṃ 20 pose vipulā bhavāmi, ūmi samuddassa yathāpi vaṇṇaṃ.

    54.

    54.

    யோ சாபி மித்தே அத²வா அமித்தே, ஸெட்டே² ஸரிக்கே² அத² வாபி ஹீனே;

    Yo cāpi mitte athavā amitte, seṭṭhe sarikkhe atha vāpi hīne;

    அத்த²ங் சரந்தங் அத²வா அனத்த²ங், ஆவீ ரஹோ ஸங்க³ஹமேவ வத்தே 21.

    Atthaṃ carantaṃ athavā anatthaṃ, āvī raho saṅgahameva vatte 22.

    வாசங் ந வஜ்ஜா ப²ருஸங் கதா³சி, மதஸ்ஸ ஜீவஸ்ஸ ச தஸ்ஸ ஹோமி.

    Vācaṃ na vajjā pharusaṃ kadāci, matassa jīvassa ca tassa homi.

    55.

    55.

    ஏதேஸங் யோ அஞ்ஞதரங் லபி⁴த்வா, கந்தா ஸிரீ 23 மஜ்ஜதி அப்பபஞ்ஞோ;

    Etesaṃ yo aññataraṃ labhitvā, kantā sirī 24 majjati appapañño;

    தங் தி³த்தரூபங் விஸமங் சரந்தங், கரீஸடா²னங்வ 25 விவஜ்ஜயாமி.

    Taṃ dittarūpaṃ visamaṃ carantaṃ, karīsaṭhānaṃva 26 vivajjayāmi.

    56.

    56.

    அத்தனா குருதே லக்கி²ங், அலக்கி²ங் குருதத்தனா;

    Attanā kurute lakkhiṃ, alakkhiṃ kurutattanā;

    ந ஹி லக்கி²ங் அலக்கி²ங் வா, அஞ்ஞோ அஞ்ஞஸ்ஸ காரகோதி.

    Na hi lakkhiṃ alakkhiṃ vā, añño aññassa kārakoti.

    ஸிரிகாளகண்ணிஜாதகங் ஸத்தமங்.

    Sirikāḷakaṇṇijātakaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. ந சாஸி (ஸீ॰)
    2. na cāsi (sī.)
    3. யதா² (ஸீ॰ பீ॰)
    4. yathā (sī. pī.)
    5. அண்ட³கவாசோ (க॰ ஸீ॰ பீ॰)
    6. aṇḍakavāco (ka. sī. pī.)
    7. தே³வப்பலுத்³தோ⁴ (க॰), த³வப்பலத்³தோ⁴ (பீ॰)
    8. devappaluddho (ka.), davappaladdho (pī.)
    9. சேதங் (ஸீ॰)
    10. cetaṃ (sī.)
    11. த⁴தரட்ட²ஸிரீமதோ (ஸ்யா॰ க॰)
    12. dhataraṭṭhasirīmato (syā. ka.)
    13. யதா² (ஸீ॰ பீ॰)
    14. yathā (sī. pī.)
    15. கு²த்³த³ங் (ஸ்யா॰ க॰), கு²த³ங் (பீ॰)
    16. khuddaṃ (syā. ka.), khudaṃ (pī.)
    17. அஸடோ² உஜ்ஜுபூ⁴தோ (பீ॰)
    18. asaṭho ujjubhūto (pī.)
    19. தஸ்மாஹங் (ஸீ॰ பீ॰)
    20. tasmāhaṃ (sī. pī.)
    21. வத்தோ (ஸ்யா॰ க॰)
    22. vatto (syā. ka.)
    23. கந்தஸிரிங் (கத்த²சி), கந்தங் ஸிரிங் (ஸ்யா॰) அட்ட²கதா²யங் து³தியததியபாட²ந்தரானி
    24. kantasiriṃ (katthaci), kantaṃ siriṃ (syā.) aṭṭhakathāyaṃ dutiyatatiyapāṭhantarāni
    25. கரீஸஜாதங் வ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    26. karīsajātaṃ va (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [382] 7. ஸிரிகாளகண்ணிஜாதகவண்ணனா • [382] 7. Sirikāḷakaṇṇijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact