Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    500. ஸிரீமந்தஜாதகங் (4)

    500. Sirīmantajātakaṃ (4)

    83.

    83.

    பஞ்ஞாயுபேதங் ஸிரியா விஹீனங், யஸஸ்ஸினங் வாபி அபேதபஞ்ஞங்;

    Paññāyupetaṃ siriyā vihīnaṃ, yasassinaṃ vāpi apetapaññaṃ;

    புச்சா²மி தங் ஸேனக ஏதமத்த²ங், கமெத்த² ஸெய்யோ குஸலா வத³ந்தி.

    Pucchāmi taṃ senaka etamatthaṃ, kamettha seyyo kusalā vadanti.

    84.

    84.

    தீ⁴ரா ச பா³லா ச ஹவே ஜனிந்த³, ஸிப்பூபபன்னா ச அஸிப்பினோ ச;

    Dhīrā ca bālā ca have janinda, sippūpapannā ca asippino ca;

    ஸுஜாதிமந்தோபி அஜாதிமஸ்ஸ, யஸஸ்ஸினோ பேஸகரா 1 ப⁴வந்தி;

    Sujātimantopi ajātimassa, yasassino pesakarā 2 bhavanti;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோ நிஹீனோ ஸிரீமாவ 3 ஸெய்யோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva 4 seyyo.

    85.

    85.

    துவம்பி புச்சா²மி அனோமபஞ்ஞ, மஹோஸத⁴ கேவலத⁴ம்மத³ஸ்ஸி;

    Tuvampi pucchāmi anomapañña, mahosadha kevaladhammadassi;

    பா³லங் யஸஸ்ஸிங் பண்டி³தங் அப்பபோ⁴க³ங், கமெத்த² ஸெய்யோ குஸலா வத³ந்தி.

    Bālaṃ yasassiṃ paṇḍitaṃ appabhogaṃ, kamettha seyyo kusalā vadanti.

    86.

    86.

    பாபானி கம்மானி கரோதி பா³லோ 5, இத⁴மேவ 6 ஸெய்யோ இதி மஞ்ஞமானோ 7;

    Pāpāni kammāni karoti bālo 8, idhameva 9 seyyo iti maññamāno 10;

    இத⁴லோகத³ஸ்ஸீ பரலோகமத³ஸ்ஸீ, உப⁴யத்த² பா³லோ கலிமக்³க³ஹேஸி;

    Idhalokadassī paralokamadassī, ubhayattha bālo kalimaggahesi;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோவ ஸெய்யோ ந யஸஸ்ஸி பா³லோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    87.

    87.

    ந ஸிப்பமேதங் வித³தா⁴தி போ⁴க³ங், ந ப³ந்து⁴வா 11 ந ஸரீரவண்ணோ யோ 12;

    Na sippametaṃ vidadhāti bhogaṃ, na bandhuvā 13 na sarīravaṇṇo yo 14;

    பஸ்ஸேளமூக³ங் ஸுக²மேத⁴மானங், ஸிரீ ஹி நங் ப⁴ஜதே கோ³ரவிந்த³ங் 15;

    Passeḷamūgaṃ sukhamedhamānaṃ, sirī hi naṃ bhajate goravindaṃ 16;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோ நிஹீனோ ஸிரீமாவ ஸெய்யோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva seyyo.

    88.

    88.

    லத்³தா⁴ ஸுக²ங் மஜ்ஜதி அப்பபஞ்ஞோ, து³க்கே²ன பு²ட்டோ²பி பமோஹமேதி;

    Laddhā sukhaṃ majjati appapañño, dukkhena phuṭṭhopi pamohameti;

    ஆக³ந்துனா து³க்க²ஸுகே²ன பு²ட்டோ², பவேத⁴தி வாரிசரோவ க⁴ம்மே;

    Āgantunā dukkhasukhena phuṭṭho, pavedhati vāricarova ghamme;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோவ ஸெய்யோ ந யஸஸ்ஸி பா³லோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    89.

    89.

    து³மங் யதா² ஸாது³ப²லங் அரஞ்ஞே, ஸமந்ததோ ஸமபி⁴ஸரந்தி 17 பக்கீ²;

    Dumaṃ yathā sāduphalaṃ araññe, samantato samabhisaranti 18 pakkhī;

    ஏவம்பி அட்³ட⁴ங் ஸத⁴னங் ஸபோ⁴க³ங், ப³ஹுஜ்ஜனோ ப⁴ஜதி அத்த²ஹேது;

    Evampi aḍḍhaṃ sadhanaṃ sabhogaṃ, bahujjano bhajati atthahetu;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோ நிஹீனோ ஸிரீமாவ ஸெய்யோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva seyyo.

    90.

    90.

    ந ஸாது⁴ ப³லவா பா³லோ, ஸாஹஸா விந்த³தே த⁴னங்;

    Na sādhu balavā bālo, sāhasā vindate dhanaṃ;

    கந்த³ந்தமேதங் து³ம்மேத⁴ங், கட்³ட⁴ந்தி நிரயங் பு⁴ஸங்;

    Kandantametaṃ dummedhaṃ, kaḍḍhanti nirayaṃ bhusaṃ;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோவ ஸெய்யோ ந யஸஸ்ஸி பா³லோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    91.

    91.

    யா காசி நஜ்ஜோ க³ங்க³மபி⁴ஸ்ஸவந்தி, ஸப்³பா³வ தா நாமகொ³த்தங் ஜஹந்தி;

    Yā kāci najjo gaṅgamabhissavanti, sabbāva tā nāmagottaṃ jahanti;

    க³ங்கா³ ஸமுத்³த³ங் படிபஜ்ஜமானா, ந கா²யதே இத்³தி⁴ங் பஞ்ஞோபி லோகே 19;

    Gaṅgā samuddaṃ paṭipajjamānā, na khāyate iddhiṃ paññopi loke 20;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோ நிஹீனோ ஸிரீமாவ ஸெய்யோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva seyyo.

    92.

    92.

    யமேதமக்கா² உத³தி⁴ங் மஹந்தங், ஸவந்தி நஜ்ஜோ ஸப்³ப³காலமஸங்க்²யங்;

    Yametamakkhā udadhiṃ mahantaṃ, savanti najjo sabbakālamasaṅkhyaṃ;

    ஸோ ஸாக³ரோ நிச்சமுளாரவேகோ³, வேலங் ந அச்சேதி மஹாஸமுத்³தோ³.

    So sāgaro niccamuḷāravego, velaṃ na acceti mahāsamuddo.

    93.

    93.

    ஏவம்பி பா³லஸ்ஸ பஜப்பிதானி, பஞ்ஞங் ந அச்சேதி ஸிரீ கதா³சி;

    Evampi bālassa pajappitāni, paññaṃ na acceti sirī kadāci;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோவ ஸெய்யோ ந யஸஸ்ஸி பா³லோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    94.

    94.

    அஸஞ்ஞதோ சேபி பரேஸமத்த²ங், ப⁴ணாதி ஸந்தா⁴னக³தோ 21 யஸஸ்ஸீ;

    Asaññato cepi paresamatthaṃ, bhaṇāti sandhānagato 22 yasassī;

    தஸ்ஸேவ தங் ரூஹதி ஞாதிமஜ்ஜே², ஸிரீ ஹி நங் 23 காரயதே ந பஞ்ஞா 24;

    Tasseva taṃ rūhati ñātimajjhe, sirī hi naṃ 25 kārayate na paññā 26;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோ நிஹீனோ ஸிரீமாவ ஸெய்யோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva seyyo.

    95.

    95.

    பரஸ்ஸ வா அத்தனோ வாபி ஹேது, பா³லோ முஸா பா⁴ஸதி அப்பபஞ்ஞோ;

    Parassa vā attano vāpi hetu, bālo musā bhāsati appapañño;

    ஸோ நிந்தி³தோ ஹோதி ஸபா⁴ய மஜ்ஜே², பச்சா²பி 27 ஸோ து³க்³க³திகா³மீ ஹோதி;

    So nindito hoti sabhāya majjhe, pacchāpi 28 so duggatigāmī hoti;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோவ ஸெய்யோ ந யஸஸ்ஸி பா³லோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    96.

    96.

    அத்த²ம்பி சே பா⁴ஸதி பூ⁴ரிபஞ்ஞோ, அனாள்ஹியோ 29 அப்பத⁴னோ த³லித்³தோ³;

    Atthampi ce bhāsati bhūripañño, anāḷhiyo 30 appadhano daliddo;

    ந தஸ்ஸ தங் ரூஹதி ஞாதிமஜ்ஜே², ஸிரீ ச பஞ்ஞாணவதோ ந ஹோதி;

    Na tassa taṃ rūhati ñātimajjhe, sirī ca paññāṇavato na hoti;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோ நிஹீனோ ஸிரீமாவ ஸெய்யோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva seyyo.

    97.

    97.

    பரஸ்ஸ வா அத்தனோ வாபி ஹேது, ந பா⁴ஸதி அலிகங் பூ⁴ரிபஞ்ஞோ;

    Parassa vā attano vāpi hetu, na bhāsati alikaṃ bhūripañño;

    ஸோ பூஜிதோ ஹோதி ஸபா⁴ய மஜ்ஜே², பச்சா²பி ஸோ ஸுக்³க³திகா³மீ ஹோதி;

    So pūjito hoti sabhāya majjhe, pacchāpi so suggatigāmī hoti;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோவ ஸெய்யோ ந யஸஸ்ஸி பா³லோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    98.

    98.

    ஹத்தீ² க³வஸ்ஸா மணிகுண்ட³லா ச, தி²யோ ச இத்³தே⁴ஸு குலேஸு ஜாதா;

    Hatthī gavassā maṇikuṇḍalā ca, thiyo ca iddhesu kulesu jātā;

    ஸப்³பா³வ தா உபபோ⁴கா³ ப⁴வந்தி, இத்³த⁴ஸ்ஸ போஸஸ்ஸ அனித்³தி⁴மந்தோ;

    Sabbāva tā upabhogā bhavanti, iddhassa posassa aniddhimanto;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோ நிஹீனோ ஸிரீமாவ ஸெய்யோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva seyyo.

    99.

    99.

    அஸங்விஹிதகம்மந்தங், பா³லங் து³ம்மேத⁴மந்தினங்;

    Asaṃvihitakammantaṃ, bālaṃ dummedhamantinaṃ;

    ஸிரீ ஜஹதி து³ம்மேத⁴ங், ஜிண்ணங்வ உரகோ³ தசங்;

    Sirī jahati dummedhaṃ, jiṇṇaṃva urago tacaṃ;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோவ ஸெய்யோ ந யஸஸ்ஸி பா³லோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    100.

    100.

    பஞ்ச பண்டி³தா மயங் ப⁴த்³த³ந்தே, ஸப்³பே³ பஞ்ஜலிகா உபட்டி²தா;

    Pañca paṇḍitā mayaṃ bhaddante, sabbe pañjalikā upaṭṭhitā;

    த்வங் நோ அபி⁴பு⁴ய்ய இஸ்ஸரோஸி, ஸக்கோவ பூ⁴தபதி தே³வராஜா;

    Tvaṃ no abhibhuyya issarosi, sakkova bhūtapati devarājā;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோ நிஹீனோ ஸிரீமாவ ஸெய்யோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva seyyo.

    101.

    101.

    தா³ஸோவ பஞ்ஞஸ்ஸ யஸஸ்ஸி பா³லோ, அத்தே²ஸு ஜாதேஸு ததா²விதே⁴ஸு;

    Dāsova paññassa yasassi bālo, atthesu jātesu tathāvidhesu;

    யங் பண்டி³தோ நிபுணங் ஸங்விதே⁴தி, ஸம்மோஹமாபஜ்ஜதி தத்த² பா³லோ;

    Yaṃ paṇḍito nipuṇaṃ saṃvidheti, sammohamāpajjati tattha bālo;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வான அஹங் வதா³மி, பஞ்ஞோவ ஸெய்யோ ந யஸஸ்ஸி பா³லோ.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    102.

    102.

    அத்³தா⁴ ஹி பஞ்ஞாவ ஸதங் பஸத்தா², கந்தா ஸிரீ போ⁴க³ரதா மனுஸ்ஸா;

    Addhā hi paññāva sataṃ pasatthā, kantā sirī bhogaratā manussā;

    ஞாணஞ்ச பு³த்³தா⁴னமதுல்யரூபங், பஞ்ஞங் ந அச்சேதி ஸிரீ கதா³சி.

    Ñāṇañca buddhānamatulyarūpaṃ, paññaṃ na acceti sirī kadāci.

    103.

    103.

    யங் தங் அபுச்சி²ம்ஹ அகித்தயீ நோ, மஹோஸத⁴ கேவலத⁴ம்மத³ஸ்ஸீ;

    Yaṃ taṃ apucchimha akittayī no, mahosadha kevaladhammadassī;

    க³வங் ஸஹஸ்ஸங் உஸப⁴ஞ்ச நாக³ங், ஆஜஞ்ஞயுத்தே ச ரதே² த³ஸ இமே;

    Gavaṃ sahassaṃ usabhañca nāgaṃ, ājaññayutte ca rathe dasa ime;

    பஞ்ஹஸ்ஸ வெய்யாகரணேன துட்டோ², த³தா³மி தே கா³மவரானி ஸோளஸாதி.

    Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te gāmavarāni soḷasāti.

    ஸிரீமந்தஜாதகங் 31 சதுத்த²ங்.

    Sirīmantajātakaṃ 32 catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. பெஸ்ஸகரா (ஸீ॰ பீ॰)
    2. pessakarā (sī. pī.)
    3. ஸிரிமாவ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. sirimāva (sī. syā. pī.)
    5. கரொந்தி பா³லா (ஸ்யா॰ க॰)
    6. இத³மேவ (ஸ்யா॰ க॰ அட்ட²॰), இமமேவ (க॰)
    7. மஞ்ஞமானா (ஸ்யா॰ க॰)
    8. karonti bālā (syā. ka.)
    9. idameva (syā. ka. aṭṭha.), imameva (ka.)
    10. maññamānā (syā. ka.)
    11. ந ப³ந்த⁴வா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    12. ந ஸரீராவகாஸோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    13. na bandhavā (sī. syā. ka.)
    14. na sarīrāvakāso (sī. syā. pī.)
    15. கோ³ரிமந்த³ங் (ஸீ॰ பீ॰)
    16. gorimandaṃ (sī. pī.)
    17. ஸமபி⁴சரந்தி (ஸீ॰ பீ॰)
    18. samabhicaranti (sī. pī.)
    19. இத்³தி⁴பரோ ஹி லோகே (க॰ ஸீ॰ ஸ்யா॰), இத்³தி⁴பரோ ஹி லோகோ (ஸீ॰ பீ॰ அட்ட²॰)
    20. iddhiparo hi loke (ka. sī. syā.), iddhiparo hi loko (sī. pī. aṭṭha.)
    21. ஸண்டா²னக³தோ (ஸ்யா॰ பீ॰), ஸந்தா²னக³தோ (ஸீ॰)
    22. saṇṭhānagato (syā. pī.), santhānagato (sī.)
    23. ஸிரிஹீனங் (ஸீ॰ க॰), ஸிரீஹீனங் (ஸ்யா॰ பீ॰)
    24. ந பஞ்ஞோ (ஸீ॰), ந பஞ்ஞங் (ஸ்யா॰ க॰)
    25. sirihīnaṃ (sī. ka.), sirīhīnaṃ (syā. pī.)
    26. na pañño (sī.), na paññaṃ (syā. ka.)
    27. பேச்சம்பி (ஸீ॰ பீ॰), பேச்சாபி (?)
    28. peccampi (sī. pī.), peccāpi (?)
    29. அனாலயோ (பீ॰)
    30. anālayo (pī.)
    31. ஸிரிமந்த³ஜாதகங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    32. sirimandajātakaṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [500] 4. ஸிரீமந்தஜாதகவண்ணனா • [500] 4. Sirīmantajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact