Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૪. સીસપાવનવગ્ગો
4. Sīsapāvanavaggo
૧. સીસપાવનસુત્તં
1. Sīsapāvanasuttaṃ
૧૧૦૧. એકં સમયં ભગવા કોસમ્બિયં વિહરતિ સીસપાવને 1. અથ ખો ભગવા પરિત્તાનિ સીસપાપણ્ણાનિ પાણિના ગહેત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘તં કિં મઞ્ઞથ, ભિક્ખવે, કતમં નુ ખો બહુતરં – યાનિ વા મયા પરિત્તાનિ સીસપાપણ્ણાનિ પાણિના ગહિતાનિ યદિદં ઉપરિ સીસપાવને’’તિ? ‘‘અપ્પમત્તકાનિ , ભન્તે, ભગવતા પરિત્તાનિ સીસપાપણ્ણાનિ પાણિના ગહિતાનિ; અથ ખો એતાનેવ બહુતરાનિ યદિદં ઉપરિ સીસપાવને’’તિ. ‘‘એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, એતદેવ બહુતરં યં વો મયા અભિઞ્ઞાય અનક્ખાતં. કસ્મા ચેતં, ભિક્ખવે, મયા અનક્ખાતં? ન હેતં, ભિક્ખવે, અત્થસંહિતં નાદિબ્રહ્મચરિયકં ન નિબ્બિદાય ન વિરાગાય ન નિરોધાય ન ઉપસમાય ન અભિઞ્ઞાય ન સમ્બોધાય ન નિબ્બાનાય સંવત્તતિ; તસ્મા તં મયા અનક્ખાતં’’.
1101. Ekaṃ samayaṃ bhagavā kosambiyaṃ viharati sīsapāvane 2. Atha kho bhagavā parittāni sīsapāpaṇṇāni pāṇinā gahetvā bhikkhū āmantesi – ‘‘taṃ kiṃ maññatha, bhikkhave, katamaṃ nu kho bahutaraṃ – yāni vā mayā parittāni sīsapāpaṇṇāni pāṇinā gahitāni yadidaṃ upari sīsapāvane’’ti? ‘‘Appamattakāni , bhante, bhagavatā parittāni sīsapāpaṇṇāni pāṇinā gahitāni; atha kho etāneva bahutarāni yadidaṃ upari sīsapāvane’’ti. ‘‘Evameva kho, bhikkhave, etadeva bahutaraṃ yaṃ vo mayā abhiññāya anakkhātaṃ. Kasmā cetaṃ, bhikkhave, mayā anakkhātaṃ? Na hetaṃ, bhikkhave, atthasaṃhitaṃ nādibrahmacariyakaṃ na nibbidāya na virāgāya na nirodhāya na upasamāya na abhiññāya na sambodhāya na nibbānāya saṃvattati; tasmā taṃ mayā anakkhātaṃ’’.
‘‘કિઞ્ચ, ભિક્ખવે, મયા અક્ખાતં? ‘ઇદં દુક્ખ’ન્તિ, ભિક્ખવે, મયા અક્ખાતં, ‘અયં દુક્ખસમુદયો’તિ મયા અક્ખાતં, ‘અયં દુક્ખનિરોધો’તિ મયા અક્ખાતં, ‘અયં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા’તિ મયા અક્ખાતં’’.
‘‘Kiñca, bhikkhave, mayā akkhātaṃ? ‘Idaṃ dukkha’nti, bhikkhave, mayā akkhātaṃ, ‘ayaṃ dukkhasamudayo’ti mayā akkhātaṃ, ‘ayaṃ dukkhanirodho’ti mayā akkhātaṃ, ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti mayā akkhātaṃ’’.
‘‘કસ્મા ચેતં, ભિક્ખવે, મયા અક્ખાતં? એતઞ્હિ, ભિક્ખવે, અત્થસંહિતં એતં આદિબ્રહ્મચરિયકં એતં નિબ્બિદાય વિરાગાય નિરોધાય ઉપસમાય અભિઞ્ઞાય સમ્બોધાય નિબ્બાનાય સંવત્તતિ; તસ્મા તં મયા અક્ખાતં .
‘‘Kasmā cetaṃ, bhikkhave, mayā akkhātaṃ? Etañhi, bhikkhave, atthasaṃhitaṃ etaṃ ādibrahmacariyakaṃ etaṃ nibbidāya virāgāya nirodhāya upasamāya abhiññāya sambodhāya nibbānāya saṃvattati; tasmā taṃ mayā akkhātaṃ .
‘‘તસ્માતિહ, ભિક્ખવે, ‘ઇદં દુક્ખ’ન્તિ યોગો કરણીયો…પે॰… ‘અયં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા’તિ યોગો કરણીયો’’તિ. પઠમં.
‘‘Tasmātiha, bhikkhave, ‘idaṃ dukkha’nti yogo karaṇīyo…pe… ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti yogo karaṇīyo’’ti. Paṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. સીસપાવનસુત્તવણ્ણના • 1. Sīsapāvanasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. દણ્ડસુત્તવણ્ણના • 3. Daṇḍasuttavaṇṇanā