Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૩. નાનાતિત્થિયવગ્ગો

    3. Nānātitthiyavaggo

    ૧. સિવસુત્તં

    1. Sivasuttaṃ

    ૧૦૨. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. અથ ખો સિવો દેવપુત્તો અભિક્કન્તાય રત્તિયા અભિક્કન્તવણ્ણો કેવલકપ્પં જેતવનં ઓભાસેત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. એકમન્તં ઠિતો ખો સિવો દેવપુત્તો ભગવતો સન્તિકે ઇમા ગાથાયો અભાસિ –

    102. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho sivo devaputto abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇo kevalakappaṃ jetavanaṃ obhāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhito kho sivo devaputto bhagavato santike imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘સબ્ભિરેવ સમાસેથ, સબ્ભિ કુબ્બેથ સન્થવં;

    ‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;

    સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, સેય્યો હોતિ ન પાપિયો.

    Sataṃ saddhammamaññāya, seyyo hoti na pāpiyo.

    ‘‘સબ્ભિરેવ સમાસેથ, સબ્ભિ કુબ્બેથ સન્થવં;

    ‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;

    સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, પઞ્ઞા લબ્ભતિ નાઞ્ઞતો.

    Sataṃ saddhammamaññāya, paññā labbhati nāññato.

    ‘‘સબ્ભિરેવ સમાસેથ, સબ્ભિ કુબ્બેથ સન્થવં;

    ‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;

    સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, સોકમજ્ઝે ન સોચતિ.

    Sataṃ saddhammamaññāya, sokamajjhe na socati.

    ‘‘સબ્ભિરેવ સમાસેથ, સબ્ભિ કુબ્બેથ સન્થવં;

    ‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;

    સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, ઞાતિમજ્ઝે વિરોચતિ.

    Sataṃ saddhammamaññāya, ñātimajjhe virocati.

    ‘‘સબ્ભિરેવ સમાસેથ, સબ્ભિ કુબ્બેથ સન્થવં;

    ‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;

    સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, સત્તા ગચ્છન્તિ સુગ્ગતિં.

    Sataṃ saddhammamaññāya, sattā gacchanti suggatiṃ.

    ‘‘સબ્ભિરેવ સમાસેથ, સબ્ભિ કુબ્બેથ સન્થવં;

    ‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;

    સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, સત્તા તિટ્ઠન્તિ સાતત’’ન્તિ.

    Sataṃ saddhammamaññāya, sattā tiṭṭhanti sātata’’nti.

    અથ ખો ભગવા સિવં દેવપુત્તં ગાથાય પચ્ચભાસિ –

    Atha kho bhagavā sivaṃ devaputtaṃ gāthāya paccabhāsi –

    ‘‘સબ્ભિરેવ સમાસેથ, સબ્ભિ કુબ્બેથ સન્થવં;

    ‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;

    સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, સબ્બદુક્ખા પમુચ્ચતી’’તિ.

    Sataṃ saddhammamaññāya, sabbadukkhā pamuccatī’’ti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧-૨. સિવસુત્તાદિવણ્ણના • 1-2. Sivasuttādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. સિવસુત્તવણ્ણના • 1. Sivasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact